Dodaj do ulubionych

Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć?

23.05.06, 23:13
Córeczka (1,5 roku) od jakiegoś czasu ma problemy z kupką. Płacze straszliwie
kiedy ją robi. Czasami jest jeż krew.
Byłam u kilku chirurgów. W końcu zdjagnozowano szczeliny odbytu i miała nawet
zabieg diwulsji. Ona jest malutka, a już wstrzymuje kupkę jak może, nawet 4
dni. Wiem, że ją to boli, ale to takie błędne koło. Laktuloza i Alvia
(homeopatia) nie pomagają. Nie chcę jej dawać ciągle czopków.
A dieta ... no cóż, nie istnieje, gdyż moja córka potrafi nic nie jeść przez
12h, a wypić w tym czasie 40-50ml łącznie różnych płynów.
Nie je żadnych owoców, z warzyw tylko ziemniaka. Czasami obgryzie trochę
skórki od bułki. Bywały dni, że chętnie jadła makaron, ale teraz też nie chce.
Nie tknie nic co pomaga na zaparcia: śliwki, siemie lniane, gruszki. Do tego
jest alergiczką i ma AZS.
Dziennie pije ok 50-120 ml płnów + ok 400-500 ml mleka (najwięcej w nocy).
Próbowałam róznych metod na picie, ale one działają przez 1-2 dni, a
następnego dnia już nie chce.
Podstawowe wyniki krwi i moczu ma dobre.
Gastroenterolog dopiero 19 czerwca. Teraz dostaje debridat.
Nie wiem jak mogę jej jeszcze pomóc.
Obserwuj wątek
    • aga55jaga Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 23.05.06, 23:32
      ja bym zaczęła (jeżeli chodzi o apetyt) od zrobienia badań w kierunku
      pasożytów - czyli 3x kał w różnych odstępach czasu na pasożyty i raz kał na
      lamblie (test elisa)

Jeżeli chodzi o samą przypadłość - znam te sytuację. Sama niedawno prawie
      płakałam, bo nie wiedziałam co zrobić aby córka przestała wstrzymywac stolec.
      Robiła dopiero jak już nie mogła dłużej wytrzymać. I zawsze z wielkim płaczem,
      mokra przy tym była jak szczurek. Zawsze potem musiałam ją przytulać,
      uspokajać, mówiłam jej o tym jaka jest dzielna. Stan ten utrzymywał się do
      drugiego roku życia. Od ok 3 tygodni (mała ma teraz 25 miesięcy) wszystko się
      odmieniło - córa chętnie zaczęła siadać na nocnik (na początku jak już
      widziałam że nie może juz wytrzymać przytrzymywałam ją na nim, siadałam za nią
      i przytulałam) , sama sygnalizuje potrzebę oddania stolca, wprawdzie czasami ma
      zaparcia (a pije naprawdę dużo, je owoce) ale juz nie płacze. Z tego płynie mój
      wniosek - przeczekać, podtrzymywać córkę na duchu, czekać cierpliwie - może
      samo minie. Wiem że to trudne oj wiem, ale jeżeli mała ma taką fizjologię nic
      nie poradzisz. Aha próbowałaś śliwek np ze słoiczka - ponoć cuda działają, nie
      podawaj soków z marchwią
      • pasmo30 Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 23.05.06, 23:41
        Badałam kał na pasożyty, lamblie i grzyby. Czysto.
        Śliwek Gerbera próbowałam, faktycznie działały cuda, ale mój entuzjazm był
        krótkotrwały gdyż po tygodniu mała nawet nie chciała patrzeć na ten słoiczek,
        ani nie udało mi sie nigdzie tych śliwek przemycić.
        Właśnie wydaje mi się, że coś z nią jest nie tak, ponieważ jak była na piersi i
        robiła żadkie kupki, to również bardzo stękała i męczyła się (chociaż nie
        płakała).
        Mała robi w pampersa i jak chce jej się kupke o zawsze do mnie przybiega i się
        przytula. Czasami tak z 10 razy dziennie, a kupki np. tego dnia nie zrobi
        wogóle.
        • iljana Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 24.05.06, 00:31
          jeśli nawet przy rzadkich kupkach malej dobrze sie nie wypróżnialo, to trzba
          się zbadać. A do tego czasu próbuj moze dawać serek danio - choć moze uczulać,
          to po tym leci się do ubikacji smile Podobno woda z odrobiną miodu też pomaga. A
          zamiast śliwek daj kompotu śliwkowego (łykami niech mala popija podczas dnia).
          • aga55jaga Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 24.05.06, 14:37
            własnie też słyszałam o wodzie z miodem, pod warunkiem, że miód nie uczuli
            dziecka. Ponoć też świetnym sposobem jest podawanie na czczo kilku łyków
            przegotowanej wody, albo olejku jakiegoś tam. (ponoć kał dostaje poślizgu i
            ładnie się organizm oczyszcza, ponadto olejek nie wchłania sie do organizmu)
            Szkoda mi twojej małej, bo wiem jak dzieci cierpią. Moja młodsza także miała
            problemy z wypróżnianiem podczas karmienia piersią, a jak włączyłam jej do
            diety pokarmy stałe - to wtedy dopiero się zaczęło. MOja potrafiła wstrzymac
            stolec przez kilka dni, chociaż wiem że cierpiała. Ale mam nadzieję że to juz
            za nami - czego i tobie i twojej córci życzę
            • karolina_w_gazecie Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 24.05.06, 15:14
              My podawaliśmy jeszcze czerwone buraczki - w każdej postaci - tarte, pokrojone
              w kostkę, nawet do gryzienia, jak jabłko.
              Poza tym - suszone morele, śliwki oraz ananas (można z tego zrobić coś w
              rodzaju owocowej sałatki).
              Jeszcze kleik z siemienia lnianego.
        • m711 Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 24.05.06, 15:43
          witaj
          ja mam ten sam problem moja corka ma 2 i 9 m-cy, przeszlam pieklo, ale juz jest
          spokuj, daje jej ISPAGUL !!!!!!!!!!!!!! rewelacja jest to zdrowe sa to nasiona
          babki jajowatej kupisz w aptwce, tylko musisz dawac jej caly czas bo kiedy ja
          przerwalam to wszysko wrocilo, pytalam lekarzy czy tak mozna powiedzieli ze tak
          bo to naturalny srodek, ja jej daje codziennie lyzeczke do mleka i jest super.
          tylko nie zalamuj sie bo efekt jest po ok 2 tygodniach a na poczatku ppodawaj
          jej 2 lyzeczki dziennie z piciem lub mlekiem
          jak sie zdecydujesz to napisz na priv jak twoja corka.
          pozdrawiam
        • m711 Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 24.05.06, 15:46
          i jeszcze mozesz jej dawac lakcid,trilak lub tp zeby w jelitkach sie poprawilo
          mnie doktorowa zalecila 1 raz dziennie przez 2 tyg. przerwa 2 tyg i znowu 2 tyg.
    • pasmo30 Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 24.05.06, 21:03
      No właśnie podaję małej rano wodę z miodem. Ale ona wypija tylko jakieś 70ml.
      Moja pediatra odradzała stanowczo miód z uwagi na jej alergię (straszyła nawet
      śmiercią), ale ja i tak podałam. I ku mojemu zaskoczeniu, na skórze nie ma
      większych zmian.
      Kompot z śliwek odpada, bo nie chce wypić więcej niż łyka. Wszystkie inne owoce
      czy suszone czy „żywe” również – nawet ich do ust nie weźmie.
      Buraczków też nie spróbowała nawet, choć próbowałam wielokrotnie. Ewentualnie
      zupka buraczkowa.
      A na danio i inne serki czy jogurty tylko popatrzy i już mówi stanowcze NIE!
      Siemie lniane próbowałam jej dodawać do mleka, ale nie chciała go pić nawet
      przez sen, przy niewielkich ilościach. Wypijała dwa łyki i płakała, bo była
      głodna.
      Spróbuję z tym środkiem z babki jajowatej, ale nie wiem czy będzie chciała to
      pić, no i czy można to podawać w takim wieku.
      Podaję jej lacidofil. Ostatnio robiła kupkę codziennie, nie wiem czy po tym
      miodzie, czy po
      Debridacie. Ale i tak płakała. A dzisiaj znowu brak kupki, więc pewnie jutro
      czeka nas cierpienie.
      • m711 Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 24.05.06, 21:40
        mysle ze lepiej miodu nie podawac tym bardziej ze dziecko ma jakas alergie a
        czy na skorzejest cos czy nie to sie nie sugeruj, ispagul najlepiej jej dawaj w
        mleku dosyp 1/2 lyzeczki,to nawet nie poczuje najlepiej mleko z kaszka owocowa
        i jeszcze rano 1/2 lyzeczki chyba ze je w ciagu dnia mleko ale sprobuj my od
        pol roku dajemy corce i jest wreszcie spokuj, a to mozna dawac nawet
        niemowlakowi.a co do siemienia to gotuj lyzke siemienia w szklance wody przez
        15 minut potem odcec i dolej wody zeby nie bylo geste i oslodz cukrem i tak
        cala reszte jak ci sie uda to niech eypije sprobuj tak robic codziennie plus
        oczywiscie caly czas ispagul
        pozdrawiam
        • pasmo30 Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 24.05.06, 23:06
          Ja jej dodawałam siemie zmielone do mleka, i nawet jesli wsypalam tylko 1/4
          łyżeczki to ona go nie chciała pić. Ale spróbuje z tym wywarem.
          Ona nie pije żadnych kaszek, samo mleko.
          Dowiem się o ten ispagul.
          Dziękuję za porady.
      • aga55jaga Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 24.05.06, 23:07
        a debridat na co - bo z reguły przypisuje się go przy refluksie zołądkowo
        jelitowym. co do alergii na miód - ja także bym nie ryzykowała, bo zmian na
        skórze może nie być ale mogą być np w jelitach, mała może zacząć nagle chorować
        miewać obrzęki krtani i wiele innych nietypowych objawów. Spróbuj też z tą
        przegotowaną wodą, przy moich zaparciach po kilku systematycznych dniach
        podawania pomogło. I jeszcze dziewczyny gdzieś na forum chwaliły olejek bodajże
        rycynowy o smaku mięty
        • pasmo30 Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 24.05.06, 23:40
          Debridat dokładnie nie wiem, ale przepisał mi to chirurg po konsultacji tel. z
          gastroenterologiem. Ma jakoś wspomagać pracę jelit. Ona już to kiedyś brała jak
          miała miesiąc i miała nietypowe kolki.
          Z miodem faktycznie dam sobie spokoj. Podałam córce ze 3-4 razy i właśnie się
          rozchorowała. Popłakiwała dziś przy usypianiu i w trakcie snu. Zachowuje się
          jakby ja bolało gardło. Ma też katara, ale bez temp. Myślałam, że to może
          zaraziła się od męża lub ode mnie, gdyż oboje jesteśmy chorzy. Ale jeśli to ten
          miód?
          Z wodą spróbuję, nie wiem czy będzie chciała pić. No i na czczo to za bardzo
          nie będzie, gdyż ona mi je w nocy, często 2 razy nawet.
          Ja słyszałam o oleju parafinowym o smaku mięty, ale pediatra powiedziała, że
          takim małym dzieciom się go nie podaje. W aptece też to powiedziano, kiedy mąż
          chciał kupić.

• aga55jaga Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 25.05.06, 00:30
            oj myślę ze jednak mała zaraziła się od was. sad((
            • m711 Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 25.05.06, 08:02
              witam teraz sa takie pogody ze duzo dzieci sie przeziebia moje tez mialy
              katar.ja im daje homopatyczne do nosa i L-52 nigdy jeszcze sie nie rozchorowaly
              na dobre zewsze im po tym przechodz a i jeszczw vit.C.
              • pasmo30 Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 25.05.06, 22:41
                Też jednak myślę, że zaraziła się od nas. A dokładniej od męża bo ma identyczne
                objawy. Ja właściwie lecze ją tylko Vit C i wapnem, oraz do noska woda morska w
                spray'u, a czasami na noc Nasivin kropelki jak widzę, że trudno jej się oddycha
                i ma problemy z piciem z butelki. Jakoś też jej przechodzi najdalej po 10
                dniach. Do tej pory jeszcze nigdy nie brała antybiotyku (poza 3 dawkami
                augmentinu, które dostała na zapalenie dróg moczowych, ale miała tym uczulenie).
                Dzisiaj znowu nie było kupy. Nawet po czopku sad Dziś wogóle prawie nie piła,
                jadła też niewiele (wiadomo choroba).
                Kupiłam Ispagul, ale jeszcze jej nie podałam.
    • katisza Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 25.05.06, 11:41
      nam pomaga :
      sok gruszkowy hippa
      aktivia naturalna
      probacti4 -probiotyk kazdego dnia dostaje 1 kapsułkę (lacidofil nie działał)
      dostaje jeszcze winogrono ,obrane ze skórki ,albo gruszkę ,jabłko do gryzienia .

Mały ma 20 m .
      pozdrawiam
      • pasmo30 Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 25.05.06, 22:55
        Gdyby moje dziecko chciało jeść owoce i pić soki to pewnie nie miałaby takich
        problemów.
        • iljana Re: Zaparcia - jak wyleczyć? 26.05.06, 00:14
          Wiesz, moze spróbuj aquilinum Wali kupić. Przez usprawnienie motoryki jelit
          reguluje biegunki lub zaparcia w zalezności od tego co sie dzieje. Właściwie
          nie masz nic do stracenia jak probować...
          • pasmo30 Re: Zaparcia - jak wyleczyć? 26.05.06, 00:28
            Nie słyszałam o czymś takim. Jeśli to lek, to na razie dostaje Debridat na
            usprawnienie pracy jelit. Może jeszcze muszę poczekać na działanie.
            Muszę uważać co jej podaję ponieważ jest jescze malutkim dzieckiem, a do tego
            alergiczką. Idę jutro do pediatry to popytam o ten specyfik. Szczerze mówiąc to
            już nie mam siły na walkę z tymi kupkami. Przez to wszystko nawet musiałyśmy
            zrezygnować z wyjazdu na wakacje.
            • aga55jaga Re: Zaparcia - jak wyleczyć? 26.05.06, 14:02
              myślę że nie ma potrzeby rezygnować z wakacji, bo i po co? Wydaje mi się też,
              że za bardzo się sama nakręcasz kupkowym problemem. Wam też należy się
              odpoczynek. Przecież nie zamikniecie się w domu i nie będziecie żyć od kupki do
              kupki - bo to nie ma sensu i zacznie zakrawać na lekką paranojkę big_grin

Cirpliwości - wszysto się ułoży. Odrobina luzu nie zaszkodzi mamusiu big_grin
              • pasmo30 Re: Zaparcia - jak wyleczyć? 26.05.06, 14:48
                Chciałam wyjechać w czerwcu (na cały miesiąc), ale akurat w połowie wypada ten
                gastroeneterolog.
                Nietety problem kupkowy przysłania mi niemal cały świat. Byłam wyluzowana do
                czasu kiedy się dowiedziałam, że jeśli nie doprowadze do luźnych stolców to
                dziecko znowu trafi na stół operacyjny. Chciałabym tego uniknąć, dlatego zanim
                wyjadę gdzieś zależy mi, aby nad tym jakoś zapanować. Nie chcę abyśmy się obie
                męczyły (niestety mąż nei może z nami pojechać).
                Może muszę jej jeszcze jakieś badania zrobić, np. na chorobę trzewną? Może
                kurcze coś ją uczula, o czym nie wiem. Tylko dlaczego ona tak mało je i nie
                chce pić?
                • pasmo30 Re: Zaparcia - jak wyleczyć? 26.05.06, 20:49
                  Dzisiaj zrobiła kupę, ale po kolejnym czopku (wczoraj nic nie pomógł), ale
                  znowu z krwią sad
                  • iljana Re: Zaparcia - jak wyleczyć? 26.05.06, 21:00
                    Do końca nie znam się, ale moze mała ma jakieś przewężenie w jelicie. Może
                    jakieś prześwietlenie, czy inne podobne badanie.. bo wydaje się, ze nie jest to
                    kwestia jakości kupki. Jednak na 100% niewystarczająca ilość pitych płynów
                    dziala niekorzystnie.
                    • pasmo30 Re: Zaparcia - jak wyleczyć? 26.05.06, 21:48
                      Mała ma szczeliny odbytu i to powoduje silne bóle przy oddawaniu stolca i jakiś
                      czas po. Jest nawet po zabiegu. który miał pomóc zagoić te szczeliny, ale chyba
                      nic z tego nie wyjdzie bo ona ma już zaparcia nawykowe i robi się błędne koło.
                      Szczeliny się nie zagoją dopóki stolce nie będą regularne i luźniejsze, a ona
                      będzie się wstrzymywać kupkę dopóki będzie ją bolało (czyli szczeliny sie nie
                      zagoją). No i te problemy z piciem i jedzeniem jeszcze dolewają oliwy do ognia.
                      Ispagul cyba też nie zadziała bo mała nie chce tego pić za żadne skarby.
    • aga55jaga poczytaj wątek o chorobie Hirschprunga 28.05.06, 01:01
      jest na tej stronie - może znajdziesz podobne objawy?? Wiesz ostrożności nigdy
      za wiele, ale może dobrze byłoby zdiagnozować małą w tym kierunku ??????
      • pasmo30 Re: poczytaj wątek o chorobie Hirschprunga 29.05.06, 00:05
        Wielkie dzięki, że mi podałaś namiary na ten wątek. Czytałam go z pół dnia (na
        raty), ale było warto. Wiedziałam, że powinnam przebadać jeszcze małą, ale nie
        wiedziałam w którym kierunku. Teraz mniej więcej już wiem i spróbuje nakłonić
        gastroentereologa aby zdiagnozował czy przypadkiem córeczka nie ma tej choroby.
        Faktycznie duża część objawów by się zgadzała, ja jednak mam nadzieje, że to
        nie jest to. Chociaż jak patrze z perspektywy czasu to zawsze się męczyła przy
        robieniu kupki, nawet tej rzadkiej, kiedy była na piersi.
        Przez ostatnie dwa dni nie jest źle. Kupki są bez wspomagania i histerii
        (chociaż trochę płacze, zwłaszcza na początku).
        Muszę tylko znaleźć sposób aby więcej piła. Dzisiaj próbowaliśmy ją nauczyć pić
        przez słomkę, ale z marnym skutkiem. Za mało wciąga powietrza i picie nie
        dolatuje buzi. A poza tym to piła sama łyżeczką z miseczki (bo ze szkalni nie
        umiała sama nabrać i trafić do buzi).
    • maladorotka Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 29.05.06, 15:26
      Moj synek mial tez 1,5 roku jak bral olej parafinowy. To nieprawda, co
      powiedziala ci w aptece, mam przpisal to swietny pediatra, moj synek tez robil z
      krwia. Nie wiadomo tez, czy dziecko nie ma Hipschrunga. Jesli klinicznie jest ok
      kup olej parafinowy. jest oojetny dla organizmu i w calosci wychodzi z kalem.
      Nie pozwala masie kalowej siedziec w jelitkach.
      • pasmo30 Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 29.05.06, 22:28
        PO prostu powszechnie małym dzieciom zawsze przepisuje się laktulozę i pewnie
        dlatego farmaceuci raczej nie polecaja tego oleju.
        Jak nalezy go dawkować i czym właściwie rózni się od podawania zwykłej oliwy z
        oliwek np?
        • maladorotka Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 30.05.06, 10:35
          Pasmo, a ty masz wykluczona chorobe Hipszprunga? Czytalas pewno juz nieraz, ze
          wtedy nic nie pomoze tylko zxabieg? jesli olej ci nie pomoze to wtedy idz na
          badania. Nam pomogl, bo tez mielismy podejrzenie, wiec nie poszlam, ale zawsze
          musisz miec to pod uwaga. Olej rozni sie w skaldzie od oliwy z oliwek, tak jak
          parafina ciekla podawana na przeczyszczenie. Olej podajesz bardzo indywidualnie
          i z wyczuciem dziecka. Pisalam juz nieraz jak to sie robi. To matka staje sie
          specjalista od dawkowania tego preparatu, bo nie jest to lek. Zacznij od
          lyzeczki dwa razy dziennie, rano naczczo i po poludniu. Po 3 dniach, jesli
          nastapi porawa podajesz przez 2-3 miesiace i potem zmniejszasz stopniowo dawke
          rezygnujac z dawki popoludniowej. Nam lyzeczka nie wystarczala, musialam dawac
          po duzej lyzce, potem po malej, potem co drugi dzien, potem dwa razy w
          tygodniu, az po pol roku wogole.
          • pasmo30 Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 30.05.06, 14:16
            Nie mam wykluczonej tej choroby, ponieważ peirwsze się o niej dowiedziałam
            właśnie z tego forum. Każdy się skupiał raczej na szczelinach odbytu (czyli
            skutkach zaparć) i na diecie. Jak dziecko było młodsze to mówili że ma jeszcze
            niedojrzałe jelitka i że z czasem sie wyklaruje.
            Dopiero w połowie marca idziemy pierwszy raz do gastroenterologa. Spróbuję ją
            nakierunkować w stronę zdiagnozowania tej choroby.
            Pytałam o podawanie tego oleju ponieważ moja córka nic mi nie chce pić z
            łyżeczki. Ostatnio leki podaję jej ze strzykawki, często na siłę, zatem w
            czasie płaczu. Więc trochę się obawiam aplikować w ten sposób ten olejek.
            Spróbować mogę, ale chyba nie uda mi się jej tego podać, chyba że w mleku w
            nocy.
    • maladorotka Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 30.05.06, 10:35
      Wazne: nie podawaj oleju, jak dziecko placze zeby sie nie zakrztusilo, bo moze
      dojsc do zapalenia pluc.
    • bea-ta Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 30.05.06, 15:29
      Jakie mleko podajesz dziecku?Takie uporczywe zaparcia moga byc efektem alergii
      pokarmowej?Poza tym napewno trzeba dziecko przyzwyczając do ilości wiekszej
      picia- da się to zrobić, bo ja syna nauczyłam więcej pić, nie od razu
      systematycznie. Ile pociecha wazy?Dziecko powinno wypijać do 10kg 1 litr+ na
      każdy kg. powyżej 10kg 50 ml czyli ważąc 12kg wypijać 1100ml - zupa, mleko,
      płyny.Twoja pociecha nie wypiaj nawet litra!!!jest to bardzo mało i to moęz byc
      żródłem problemów podobnie jak brak owoców i warzyw- blonnik pochodzący z
      pokarów stałych kasz, czy zwykłych otrąb tez do działania potzrebuje duzo wody
      inaczej nie ma rezultatów. Szczeliny to tylko efekt zaparcia, a te spowodowało
      zaparcie nawykowe-które juz ma tło psychogenne, bo dziecko boi sie bólu i kólko
      sie zamyka. Choroby które opisujecie sa rzadkie, podobnie jak zaburzenia pasazu
      jelitowego( swoja droga czas trwania pasazu warto u gastroent. zrobić), gdzie
      treśc pok. zalega zbyt długo i to powduje zaparcie, zbyt mocny mięsień
      zwieracza- możesz go nieco rozmiekczyc uzywając systematycznie na okolice odbytu
      Linomagu zielonego. Teraz stosujesz cos u malucha?Czopki?krem
      dododbytniczy?Aesculan?Czy robiłą poz. wapnia i fosforu- czasem zaparcia sa
      reakcja nadwrażliwości organizmu na wit. D3 nawet przy dobrym dawkowaniu?Czasem
      zaparcia sa efektem zab. endokrynologicznych?Ale mysle, że nie warto przed
      wizyta u gastroenterologa się doszukiwac chorób, a szukac bardziej błachego
      problemu jakim jest uboga dieta i brak płynów, bo te 470 ml z mlekiem to jest
      nic!?To, że na piersi maluch stekał przy kupie jest normalnym objawem, wiekszośc
      maluchów sie z tym zmaga, bo dla niemowlęcia defekacja to ogromny wysiłeksmile
      Wkleje pare linków do przejrzenia;
      www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,359
      www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,88
      www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,270
      www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,81
      www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,269
      Wszytskie środki wymienione w linkach sa o działaniu somotycznym, podobniez jak
      sorbitol w Alvi czy owocach( sliwki, porzeczki, brzoskwinia) i nie działaja bez
      odpowiedniej podazy płynów. Przyznam, że przy zaparciach u syna troche go
      teroryzowałam z piciem, ale nie miałam wyjścia. Łądnie poszedł na debridat(
      swoją droga on pomaga przy skurczowej etiologii zaparć inaczej nie daje
      rezultatów)+ laktozola.
      jeszcze link
      www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,98
      Zawsze najlepiej uzyskac wypróznienie u dziecka po jedzeniu, bo bezpośednio po
      posiłku jest najwieksze parcie na stolec- na drodze odruchowej- pokarm dostaje
      się do żołądka co pobudza prace jelit. Warto więc sytematycznie po każdym
      posiłku wysadzac pocieche.
      Bardzo wspólczuje problemu, bo wiem jak dziecko sie męczy i trzymam kciuki.
      ps. parafina itp. to tylko kolejne leczenie objawowe, trzeba dociec przyczyny-
      nie ma mozliwości wczesniejszej wizyty u gastroent. pryswatnie np. znany z forum
      dr Albrecht z Wa-wy?
      Pozdr., Beata
      • pasmo30 Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 30.05.06, 23:10
        Mała dostaje Bebilon Pepti. Przez kilka miesięcy była też na Nutramigenie, ale
        nie zauważyłam różnicy żadnej.
        Córeczka waży 9400. Wiem, że musi więcej pić i ciągle nad tym pracuję. Nie wiem
        jak mam ją nauczyć więcej pić. Próbowałam na rózne sposoby. Nie zwracam uwagi
        już nawet na to co pije (taty herbatę, trochę za mocną jak dla niej). Jak tylko
        chce pić to jej daję. Oczywiście co jakiś czas też sama jej proponuję. Pozwalam
        jej pić samej ze szklanki, mimo że 3/4 zawsze wylewa na podłogę i ubranie. Jej
        nie smakują żadne soki, kompoty, herbatki (wyjątek koperkowa), wodę pije
        tylko "z gwinta" i to najlepiej z takiej dużej 1,5 litrowej butelki. Nie mam
        już pomysłow. Proszę inne dzieci aby przy niej piły, bo może wówczas się skusi.
        Daję dziadkom, albo ciociom aby jej podały coś do picia. Kombinuję na 100
        sposobów. Przestałam się przejmować wagą i tym, że mało je i nawet zupy daję
        jej rzadkie jak woda (i tak najczęściej ich nei je wiecej niz kilka łyżeczek).
        Czopki stosuję w zasadzie od czasu zabiegu, jeśli nie ma kupki przez 3 dni, to
        czwartego daję czopek. Uważam to za mniejsze zło, ponieważ zależy mi aby te
        szczeliny się zagoiły. Jeśli ją nie będzie tak bolało to może jakoś się
        przekona do robienia kupek. Poza tym dostaje Debridat, a doodbytniczo nic.
        Nie robiłam poziomu wapna i fosforu. Vit D3 odstawiłam jej całkowicie 3 tyg.
        temu.
        Wygląda na to, że córka przybrała w ciągu ostatnich 3 mies. 450g. Ale ona
        zawsze mało przybierała, chociaż na siatce centylowej raczej się trzyma.
        Nie wiem czy jej niechęć do jedzenia ma związek z tym wypróżnianiem. Są dni
        kiedy potrafi ładnie zjeść, ale bywa i tak, że prawie nic nie zjada przez cały
        dzień.
        Ja nie chcę decydować za gastroent. ale czasami można jakoś lekarza
        nakierunkować. Oni zawsze idą po najmniejszej lini oporu. Czyli zalecają dietę,
        pewnie będą kazali odstawić gluten i tyle. Potem jeszcze coś wymyślą i dopiero
        jak po kilku miesiącach nie będzie poprawy zdecydują się na jakieś badania.
        Byłam u 3 chirugów i każdy się tylko skupiał na leczeniu skutków, a nie
        pomyślał o przyczynach. Ordynator nie chciał mnie nawet wysłuchać tylko
        przyniósł ksera z dietami itp. i wyszedł. A ja mu chciałam powiedzieć, że ja
        wiem jak powinna wyglądać jej dieta tylko że u niej nie ma możliwości aby ją
        stosować. Dopiero za drugim razem jak już powiedział swoje i dał mi dojść do
        słowa, kiedy mnie wysłuchał, zapytał się czy ja też byłam niejadkiem. Odparłam,
        że tak. Na co on uśmiechnął się i wyszedł. A ja mam się męczyć dalej sama z
        dzieckiem.
        Poczekam jakoś do tej wizyty w poradni gastro. Najwyżej będzie na czopkach.
        Będę dalej pracowała nad piciem i chyba nic innego mi nie pozostaje.
        • pasmo30 Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 31.05.06, 00:09
          Przeliczyłąm, średnio w ciągu doby moje dziecko wypija ok 700-750ml płynów
          łącznie. Z tego jakieś 300-370ml wypija w nocy.
          • bea-ta Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 31.05.06, 08:01
            Ta ilośc to tak mało przy stosowaniu środków osmotycznych, ale czasem dzieci
            takie są- mało pija, niejadki- u Was wchodza w gre ograniczenia dietetyczne
            związane z alergią dlatego wiem jak cięzko Ci zastosowac cokolwiek z tych linków
            co podałam. Czy na tym Nutramigenie tez dziecko miało twarde kupy?Jesteś pod
            opieką alergologa?Może mleko sojowe?Dzieci je chetniej piją, bo smaczne a przy
            okazji zobaczyloby się, czy te zaparcia nie sa skutkiem alergii na baiłko
            krowie, bo zaparcia jako objaw alergii także się zdarzają. AZS u dziecka może
            byc objawem alergii, ale tez osobnym schorzeniem. Pewne to wszystko
            wieszsmileAkurat te przyrosty masy ciała nie sa tragiczne jak na alergika - taka
            uroda tych dzieci.
            Czy te zaparcia pojawiły sie nagle?Bo napewno nie zawsze były twarde kupy?Kiedys
            się to zaczęło- jestes w stanie sobie przypomnieć kiedy, czy cos wtedy
            wprowadziłas do diety?Czy np. po antybiotykoterapii?Lacidofil bez serwatki
            podajesz?Czy też enterol?Podawałąs kiedys proszek troisty?On pobudza
            wypróznienie tak samo jak herbatki z kopru- a maluch je lubi-ale nie te
            niemowlęce instant a np. Kopruś w saszetkach( mozna nawet dosypać do mieszanki),
            czy taka parzoną w saszetce, mięta( plantexu nie proponuje, bo ma ponad 300kcal
            saszetka). Parafiny , która proponują dziewczyny sie boje , bo pozostawia wr.
            zachłysnięcia trwałe zniszczenia sluzówki ukl. oddechowego, co prawda zachłysnąc
            się mozna wszystkim, ale parafina jest zw. chemicznym o innym składzie niż
            woda,sok dlatego pediatrzy nie zlecają. Rozumiem rozgoryczenie na lekarzy, bo
            sama przerabiałam to, ale z biodrem dziecka, zas na codzień pracując w sł.
            zdrowia tez się naoglądam. Dlatego lepiej chodzić prywatnie, wtedy jak nie
            jestes zadowolona z wizyty zawsze mozna nie zapłacić- kiedys tak zareagowałam na
            to co Tobie zrobiono- jak lekarz poszedł po ulotki i dał mi je do ręki i koniec
            wizyty i poradysadto nie zapłaciłam- zwróciło mi sie za podróżsmileB.
    • bea-ta Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 31.05.06, 08:45
      Może sok mozna by było przemycac w mieszance, czy do niej dodać 2xdz po 1 łyżce
      oliwy z oliwek- próbowałas keidyś.
      Przesledx ten watek, może coś Ci zasugeruje:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=24929697&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=22664434&v=2&s=0
      Tu masz śodki bez recepty, które stosuje sie w zylakach odbytu, ale też
      szczelinach. Leczenie tymi samymi lekami. Nie pisałaś czy Ci cos zalecono. Wiem
      , że róznie podchodza do tego lekarze- częśc uważa, że szczeliny nie wymagają
      leczenia i w okresie ok. 4 tyg. same sie goją wymaga to tylko przestarzegania
      diety i podawania środków rozluxniających stolec, ale u Was jest zaparcie, wiec
      nie ma mowy o wyleczeniu szczeliny!Robi sie błędne kolo.
      * Miejscowe znieczulające doraźnie
      Aesculan (maść i czopki) i Neo-Aesculan (żel) - działają przeciwzapalnie,
      hamują krwawienie
      Hemorol (czopki) - znieczula
      Rectosec (maść) - działa przeciwzapalnie, wysuszająco i ściągająco
      Tytanoreina (krem i czopki) - łagodzi stan zapalny, izoluje chore miejsca
      od stolca
      * Miejscowe o przedłużonym działaniu
      Anusol (maść i czopki) oraz Rectosol Cream (krem) - działają ściągająco i
      przeciwzapalnie
      Procto-Glivenol (maść i czopki) - likwiduje ból, łagodzi świąd i
      pieczenie, leczy stany zapalne
      Emorect (żel) - działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i przeciwobrzękowo
      Analen (płyn i maść-krem) - do higieny okolic odbytu
      Ruskolex (maść) - działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, przeciwobrzękowo,
      przeciwświądowo.
      * Z hydrokortyzonem
      Posterisan, Posterisan H (maść i czopki) - wzmocniają odporność na
      zakażenia, uśmierzają ból, świąd i pieczenie
      Proctosone (maść i czopki) - znieczulają, polecane przy krwawieniach i
      zakażeniach bakteryjnych.
      Pediatrtyz w tym obecny na forum gastroent. Piotr Albrecht zalecał mamom
      Rectosol, Aesculan- ten jest dobry pod kontem doraznym, bo znieczula sluzówke
      odbytu i zmniejsza ból, tytanoreina i posterisan- ale ten ostatni jest z
      fenolem, który może podrazniac jelito i stosowac go nalezy tylko na zlecenie
      lekarza, zas posterisan H zaw. Hydrocortison , który działa p/zapalnie. Srodki
      te wspomagaja gojenie szczelin odbytu. Ja jeszcze zamiast typowych kremów pod
      pieluszke z tlenkiem cynku więc wysuszających uzywałam linomagu zielonego, który
      doslownie wcierałam kilka razy dziennie w odbyt, aby był stale tłusty, dzięki
      temu miększy i mniej podatny na urazy w czasie defekacji.
      Jakby pogorszyły sie kupy to weź pod uwage możliwośc zapierania debridatu- takie
      tez może mieć działanie. Nie wiem jak długo go podajesz, ale lek działa po ok.
      7-10 dniach regularnego podawania. Alternatywa przy zaprciach po debridacie jest
      metoclopropamid- tez reguluje prace jelit.
      Tu jest ciekawy link:
      www.gastrobaby.vir.pl/edukacja/gastro_0002.php
      Przygotuj się do wizyty z gastroenterologiem i nie daj zbyc byle czym. Dziecko
      powinno byc połozone na oddziale i zrobione badania- celowo załaczyłam pierwszy
      link, bo były dziewczyny z dziecmi i opisują co maluchy maiły robione.
      Weź tez pod uwage alergie jako tło zaparć, warto skonsultowac się i z
      alergologiem. B.
      • pasmo30 Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 31.05.06, 22:40
        Aktualnie nie podaję jej nic poza Debridatem.. Dostaje go od 11 dni. Wczoraj
        podałam jej Alvie i dzisiaj rano też jedną dawkę. Niestety podejrzewam, że te
        wszystkie syropy wpływaja niekorzystnie na stan jej skóry (nie pomagają maści
        sterydowe z antybiotykiem).
        Na Nutramigenie kupki były takie same. Ogólnie sytuacja wygląda tak: jak robi
        kupkę codziennie, to nie jest ona bardzo twarda (taka średnia, plastelinowa
        czasami), jak robi co 3-4 dni jest już twarda, czasami składa się z małych
        bobków. Wcześniej nie zawsze robiła kupki codziennie, ale zawsze się przy nich
        męczyła. Nie płakała pewnie do momentu uszkodzenia odbytu. Jak pojawiły się te
        szczeliny to zaczął się płacz, widać było że dziecko zwija się z bólu, czasami
        zaczynała robić kupkę i nie mogła jej skończyć. Zatem zaparcia nie pojawiły się
        nagle. Właściwie to trudno powiedzieć kiedy się pojawiły. No i nie zawsze te
        kupki są twarde. Teraz to już psychika odgrywa bardzo dużą rolę, no i to, że
        szczeliny sie jeszcze nie zagoiły.
        Mała ma AZS niezależne od diety. Pojawia się kiedy chce i jak chce. Niestety
        mleko sojowe uczula. Lacidofil daję bez serwatki. Antybiotyków mała nie
        dostawała. Tylko Keotifen ma na stałe od 5 mies. życia. była też zmiana na
        zyrtec, ale ostatecznie pozostał Ketotifen.
        Nigdy nie podawałam proszku troistego.
        Próbowałam już przemycania soku w mieszance, piła, ale mniej niż normalnego
        mleka. Z olejem nie próbowałam, ale właśnie sie zastanawiałam, dlatego też
        pytałam się małądorotkę czy można ten olej parafinowy dodać do mleka. U mnie
        problem jest taki, że ja nie bardzo mam jej jak aplikować te laki ponieważ ona
        mi nic nie chce wypić z łyżeczki.
        Nie zalecono mi nic na leczenie szczelin odbytu poza dietą i nasiadówkami z
        kory dębu bądź z rumianku. Był czas, że stosowałam homeopatyczny krem na żylaki
        odbytu Avenoc, a później maść Viosept przeciwzapalną. Jeśli chodzi o leczenie
        to oni zrobili tylko ten zabieg diwulsji i uważają, że zrobili co swoje, a
        reszta to już moja sprawa.
        Nie wydaje mi się, aby jakoś reagowała na debridat kupkami (chyab bardziej
        skórą), nie są ani bardziej twarde, ani bardziej miękkie. Męczy się tak samo.
        Czasami płacze (jak są twarde), czasami nie.
        Poczytam na spokojnie wszystkie linki i postaram się przygotować do wizyty w
        poradni gastro. Ja również uważam, że dziecko powinno zostać przebadane.
        Bardzo dziękuję za wszystkie rady. Na razie próbuję się skupić na tym piciu,
        ale skutek jest wręcz odwrotny. Dzisiaj prawie nic nie wypiła poza mlekiem rano
        (180ml), pod wieczór 60ml herbatki, a na noc 120ml mleka. No i zjadła zupki 4
        łyżeczki. Do tego trochę otrębów granulowanych i sporą miskę makaronu. Ot i
        cała dieta mojej córeczki. Sok wylała na podłogę, kolejny nawet nie tknęła.
    • maladorotka Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 31.05.06, 10:25
      A ja ci powiem szczerze, ze przeszlam to co ty i pediatra, bardzo dobry i madry
      lekarz dal mi recepte na ten olej i po jego zastosowaniu problem o\jak reka
      odjal, wiec uwazam, ze ogromna przesada jest mowienie o zachlysnieciu, jjako o
      zagrozeniu. dziecko moze zachlysnac sie wszystkim, moje sie nie zachlysnelo,
      inne dzieci na tym forum, ktorym olej pomogl tez nie. Sprawdz na forum w
      wyszukiwarce, ile matek dziekuje za olej. Oczywiscie pod warunkiem, ze dziecko
      nie ma wad ukl. pokarmowego. Mi olej dal lekarz, a nie weterynarz.
    • maladorotka Re: Zaparcia i szczeliny odbytu - jak wyleczyć? 31.05.06, 10:39
      i powiem ci ostatni raz, ani jedno dnia nie zastanawialabym sie czy podac
      dziecku olej parafinowy i zakonczyc jego meke, bo wiem, jak twoje dziecko
      cierpi i jak cierpisz ty, dlatego jeszcze pisze, ale wiecej cie namawiac nie
      bede. Matki daja zdrowym dzieciom leki na lamblie, ktore uszkadzaja watrobe,
      wiec zastanawianie sie nad plejem parafinowym, ktory jest obojetny dla
      organizmu.... Wybierz sama. Nam olej przywrocil normalne zycie i wielu dzieciom
      • bea-ta Re: maladorotka:-) 31.05.06, 11:18
        Myszka ja nie pisze dziewczynie, żeby kategorycznie NIE PODAWAŁĄ czegos tam, ale
        trzeba miec świadomośc, że jak podajemy cokolwiek- zioła, witaminy, leki, to
        wszytsko ma swoje konsekwencje czy działanie uboczne, chodzi przede wszystkim o
        to aby miec świadomośc ew. zagrożeń, zas decyzje podejmuje sama mama. Ja w takim
        przypadku jak byłabym juz bezsilna to też pewnie wszytskiego bym próbowała w tym
        parafiny, ale trzeba wiedziec czym ew. zachłysnięcie grozi- samo ostrzeżenie
        powinno wzmóc czujnośc mamy i tylesmileJa podając cokolwiek synowi czytam zawsze
        ulotke - działanie uboczne, interakcje z innymi lekami, p/wskazania- dla swojej
        włąsnej wiedzy i bezpieczeństwa mojego syna- zreszta jak sama zarzywam cos czy
        męzowi podaje to samo!Zboczenie zawowodesmilePozdr., Beata
        • maladorotka Re: maladorotka:-) 31.05.06, 11:25
          Wiem Beatko, ze nie mialas nic zlego na mysli, bo ja tez powiedzialm o tym, ze
          trzeba uwazac przy podawaniu. Jednak to naprawde zadne skutki w porownaniu z
          innymi lekami, trzeba uwazac, nie dawac dziecku jak place, ale tak jest z
          kazdym jedzeniem i piciem, a efekty sa zadziwiajace, koniec krwi w kupce,
          koniec szczelin i koniec meczarni, olej nie pozwala zostac kupce w jelitku i
          nie pozwala wysuszyc kalu
          • aura78 Sposob picia 31.05.06, 12:21
            Witam,
            piszesz, ze Twoja Malutka malo pije.
            A jak ja poisz? Lyzeczka strzykawka, butelka a moze ze szklanki?
            Moj Patrys jest ciagle na cycu i do roku nie dostawal butelki i w efekcie nie
            umial pic z butelki.
            I jak probowalam podac mu jakas wode, herbatke czy soczek to wypijal po 10-20ml
            z butelki czy lyzeczki.

Az pewnego dnia podalam mu picie ze szklanki (wlasciwie najpierw z odkreconej
            szeropiej butelki Aventu, albo z zakretki od tej butelki) tak na probe.
            I od tego czasu moj Patrys zacza duzo wiecej wypijac.
            I najchetniej pije czysta przegotowana wode, lub z odrobin granulek
            rumianokowych tych od 1 miesiaca.)
            Teraz ma rok i 3 msc i pije jak dorosly, prosto ze szklanki, tylko takiej
            grubszej po nutelli. Oczywiscie sama musze mu trzymac, zel juz powoli wyciaga
            raczki do samodzielnego picia.
            I nie martw sie o oblewanie, bo bardzo szybko sie nauczy jak pic ze szklanki.
            Powodzenia.
            • pasmo30 Re: Sposob picia 31.05.06, 22:47
              Ja już chyba wszystkiego próbowałam. Ona pije albo z butelki, albo ze szklanki
              lub plastikowego kubka. Czasmi prosto z butelki sok pije, albo wodę mineralną.
              Pije zawsze sama. Czasami pije łyżeczką z miseczki. Czasmai z butelki z
              dziubkiem od wody mineralnej lub Kubusia Play. To zależy na co ma ochotę,
              jednego dnia działa to, następnego już nie. A bywają dni, że wogóle nei pije.
              Oblewanie mnie wogóle nei martwi. Zaciskam zęby i nie krzyczę nawet jak
              przelewa sobie picie z jednego kubka do drugiego, wylewa sobie na buty czy na
              podłogę. Nie pozwala się poić, robi to sama.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka