Dodaj do ulubionych

Wada zastawki mitralnej! O co chodzi????

24.06.06, 20:42
Witam!
Mam na imię Gośka u mojej 2 i pół letniej córeczki stwierdzono niedomykalność
zastawki mitralnej. Była wielokrotnie badana przez lekarza, ale nie wspominał
o słyszlnych szmerach na jej sercu. Dopiero gdy przypadkiem badała ją inna
lekarka, zaniepokoiło ją to i skierowała nas do kardiologa na echo. Przyznam,
że jestem przerażona i nie wiem co mam o tym wszystkimmyśleć. Oliwia jest
pogodnym dzieckiem i rozwija się prawidłowo. Jak do tej pory nie chorowała
często. Nic nie wskazywało na to że może dziać się coś niedobrego.Poszukuję
matek które mają podobny problem. Czy ktoś może mi wyjaśnić co to znaczy i jak
bardzo jest to poważne. Pani kardiolog u której byłam z córeczką nie była
skora do rozmów i odpowiadania na moje "głupie" pytania.

ps. może znacie jakiegoś dobrego kardiologa w Kielcach?
Obserwuj wątek
    • aaparzoch1 Re: Wada zastawki mitralnej! O co chodzi???? 24.06.06, 22:51
      Witaj Gosiu. Zupełnie rozumiem Twoje przerażenie, bo sama przez to przechodzę
      od prawie roku. Ale powiem Ci szczerze, że byłabym szczęśliwa gdyby mój syn
      miał tylko niedomykalność własnie zastawki mitralnej. Bo akurat ta wada dla
      naszego lekarza jest nieistotna w stosunku do niedomykalności innych zastawek,
      co mi podkreślał często. Nie piszesz czy lekarka wspomniała Ci o stopniu
      niedomykalności zastawki. Wiem ,że w takiej chwili człowiek jest nie
      przygotowany na taka diagnozę , nie jest zorientowany w temacie i nie wie tak
      na prawdę o co pytać. Najprościej niedomykalnośc mitralna (IM) to nieprawidłowy
      wsteczny przepływ krwi z lewej komory do lewego przedsionka.
      Z pozycji "Niedomykalność zastawki mitralnej" pod redakcją Hanny
      Szwed : ..."Niedomykalność zastawki dwudzielnej ( mitralnej) jest jedną z
      najczęstszych, po zwężeniu zastawki aortlanej, wad serca. Objawy kliniczne
      niedomykalności zastawki mitralnej zależą od prędkości jej powstania.
      Wyróżniamy objawy związane z ostrą i przewlekłą niedomykalnościa oraz wypadanie
      płatka zastawki dwudzielnej.
      Najczęściej wada ta jest stosunkowo łatwo rozpoznawalna przez lekarzy i poddaje
      się leczeniu. Istota wady polega na cofaniu sie krwi do przedsionka w czasie
      skurczu komory. Objętośc cofanej krwi zalezy od różnicy ciśnień między jamami i
      powierzchni otworu, co prowadzi do spadku rzutu i wzrostu ciśnienia w lewym
      przedsionku i żyłach płucnych. Takie nastepstwa hemodynamiczne prowadzą do
      ostrej niewydolności lewokomorowej. Objawia sie ona dusznością spoczynkową,
      uczuciem zmęczenia.
      Wiele osób z niewielką niedomykalnością zastawki dwudzielnej (mitralnej) nie ma
      żadnych objawów przez cały okres swego życia. Chorzy bezobjawowi, bez obecności
      istotnej niedomykalności mitralnej, mogą byc poddawani badaniom kontrolnym co 3-
      5 lat. Seryjne powtarzanie badań echokardiograficznych nie jest wtedy
      konieczne, z wyjątkiem osób z grupy większego ryzyka ( wtedy raz na rok).
      Szybszemu narastaniu stopnia niedomykalności sprzyjają : płec męska,
      zaawansowany wiek, nadwaga i nadciśnienie" ...
      Podałam najistotniejsze informacje, które sama dla siebie podkreśliłam
      zakreślaczem.
      W naszym przypadku szmer zastawkowy podobniez typowo książkowy i słyszalny
      przez każdego kardiologa nie został nigdy wysłyszany przez żadnego z badających
      Radka pediatrów, mimo, że chorował bardzo często. I dopiero niepokojące objawy
      nasilające się były powodem hospitalizacji i w ostateczności diagnozy. Jak
      widać Ty trafiłaś na bardziej doświadczonego pediatrę. Wiem sama jak trudno
      jest sie pogodzić z tym faktem, ale ja na początku kiedy wade potwierdziło
      kilku specjalistów niezależnie od siebie tłumaczyłam sobie, że w tym całym
      nieszczęściu najważniejsze jest to, że wadę wykryto i można ją kontrolować.

POoniżej kopiuję jeszcze dokładniejsze informacje na temat tej wady.
      2.4. Zwężenie lub niedomykalność zastawki dwudzielnej

Wrodzone wady zastawki dwudzielnej występują bardzo rzadko i zazwyczaj (75-95%)
      towarzyszą innym wadom serca. Manifestują się upośledzeniem funkcji zastawki:
      zwężeniem i/lub niedomykalnością.
      • Anatomia

Zmiany morfologiczne mogą dotyczyć wszystkich elementów aparatu zastawkowego:
      pierścienia, płatków, strun ścięgnistych i mięśni brodawkowatych.
      Wyróżnia się nadzastawkowe, zastawkowe i podzastawkowe zwężenie zastawki
      dwudzielnej. Nadzastawkowe zwężenie to włóknista błona przyczepiająca się do
      pierścienia zastawki lub płatków, dzieląca lewy przedsionek na dwie jamy. W
      odróżnieniu od serca trójprzedsionkowego, uszko lewego przedsionka
      zlokalizowane jest ponad błoną. Ten typ zwężenia jest składową zespołu Shone’a.
      Zastawkowe zwężenie powstaje w wyniku niedorozwoju pierścienia zastawki,
      zrośnięcia płatków lub obecności dodatkowej tkanki zmniejszającej pole otwarcia
      zastawki. Konsekwencją nieprawidłowości strun ścięgnistych (krótkie, grube,
      zrośnięte, tworzące arkady) i mięśni brodawkowatych (brak, nieprawidłowa
      liczba, przerost) jest zwężenie podzastawkowe. Zastawka dwudzielna
      spadochronowata ma tylko jeden mięsień brodawkowaty, natomiast hamakowata
      liczne małe mięśnie, przyczepione wysoko do ściany lewej komory.

Niedomykalność zastawki dwudzielnej może być spowodowana poszerzeniem
      pierścienia zastawki, perforacją lub rozszczepem płatków jak również wadami
      strun ścięgnistych (brak, długie, cienkie). Rozszczep przedniego płatka prawie
      zawsze towarzyszy ubytkowi międzyprzedsionkowemu typu otworu pierwotnego.

Wrodzone wady zastawki dwudzielnej rzadko występują w postaci izolowanej i
      towarzyszą najczęściej takim wadom serca jak: kanał przedsionkowo-komorowy,
      ubytek międzykomorowy oraz anomaliom o typie niedorozwoju struktur lewego serca
      (zespół niedorozwoju lewego serca, podzastawkowe zwężenie aorty, zwężenie
      cieśni aorty).

• Patofizjologia

Utrudnienie przepływu krwi przez zastawkę mitralną powoduje wzrost ciśnienia w
      lewym przedsionku i w krążeniu płucnym. Konsekwencją wzrostu obciążenia
      następczego prawej komory jest jej powiększenie i przerost. Przewlekły zastój
      krwi w krążeniu płucnym staje się podłożem rozwoju infekcji układu oddechowego.
      Niedomykalność zastawki dwudzielnej na skutek podobnego patomechanizmu jest
      również przyczyną niewydolności prawej komory, natomiast z powodu przeciążenia
      objętościowego powoduje dodatkowo niewydolność komory lewej.

• Diagnostyka

Objawy kliniczne

Wady zastawki dwudzielnej objawiają się dusznością, szybkim męczeniem się przy
      karmieniu, częstymi infekcjami układu oddechowego oraz niedoborem masy ciała.
      Znacznego stopnia niedomykalność lub zwężenie zastawki ujawnia się już w
      niemowlęctwie w postaci zespołu małego rzutu serca i może być przyczyną stanu
      zagrożenia życia dziecka.
      W badaniu fizykalnym u dzieci ze zwężeniem zastawki stwierdza się szmer
      skurczowy przy koniuszku serca oraz wzmożoną akcentację II tonu serca,
      natomiast w przypadku niedomykalności zastawki pansystolicznemu szmerowi
      promieniującemu do pachy towarzyszy wzmożenie akcentacji II tonu i osłabienie I
      tonu serca.

Badania dodatkowe

Na radiogramie klatki piersiowej zwężenie zastawki dwudzielnej manifestuje się
      powiększeniem lewego przedsionka i prawej komory oraz cechami zastoju w
      krążeniu płucnym, natomiast niedomykalność zastawki dodatkowo powiększeniem
      lewej komory serca. Podobne informacje dostarcza badanie
      elektrokardiograficzne. Echokardiografia pozwala na dokładne określenie
      morfologii i funkcji zastawki. Wskazaniem do cewnikowania serca jest
      podejrzenie nadciśnienia płucnego oraz zamiar przeprowadzenia balonowej
      plastyki zastawki.

• Leczenie

Techniki operacyjne

Liczne powikłania oraz konieczność kilku reoperacji związane z wszczepieniem
      sztucznej, homo- lub heterogennej zastawki sprawiają, że zalecanym
      postępowaniem u dzieci jest plastyka, pozwalająca jak najdłużej odroczyć
      wymianę zastawki. W zależności od morfologii wady plastyka może polegać na
      korekcji pierścienia (plikacja), zeszyciu rozszczepu lub ubytku płatków,
      przecięciu zrośniętych spoideł, usunięciu tkanki dodatkowej, wycięciu
      nadzastawkowej błony, skróceniu, rozdzieleniu lub przemieszczeniu strun
      ścięgnistych oraz na wydłużeniu, skróceniu lub rozszczepieniu mięśni
      brodawkowatych.
      Najczęściej stosowanymi u dzieci zastawkami sztucznymi są zastawki dwupłatkowe
      (St. Jude Medical), które ze względu na niski profil nie upośledzają pracy
      lewej komory.

Powikłania

Zastawki mechaniczne wymagają stosowania przez całe życia leków
      przeciwzakrzepowych i często są przyczyną powikłań zatorowo-zakrzepowych.
      Zastawki hetero- lub homogenne szybko ulegają zmianom degeneracyjnym
      (włóknieją, wapnieją) i podobnie jak mechaniczne wymagają wymiany po kilku
      latach. We wczesnym okresie pooperacyjnym najczęstszym powikłaniem są zespół
      małego rzutu serca i kryzy nadciśnienia płucnego.

Wiem, że fachowe informacje
      • aaparzoch1 Re: Wada zastawki mitralnej! O co chodzi???? 24.06.06, 22:57
        Zbyt długie. Chodziło mi o to, abys nie przeraziła sie fachowymi informacjami.
        Kopiuję je informacyjnie, abyś lepiej poznała istote wady, nie zaś brała je
        sobie niepotrzebnie do serca. Zapewne inni forumowicze udzielą Ci wielu cennych
        wskazówek, nakierują na dobrego specjaliste w Twojej okolicy. Głowa do góry.
        Jak sama piszesz Twoja córeczka dobrze sie rozija i nie mażadnych objawów
        choroby. Życzę jej dużo zdrówka. Pozdrawiam. Ola, mama Radka z niedomykalnością
        zastawek
        • gosiakol27 Re: Wada zastawki mitralnej! O co chodzi???? 25.06.06, 12:09
          Dzięki za informacje. Rzeczywiście bardzo szczegółowe ale o to mi właśnie
          chodziło. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.
      • gosiakol27 Re: Wada zastawki mitralnej! O co chodzi???? 25.06.06, 12:20
        Na badaniu mam napisane tak: "Położenie serca prawidłowe. Połączenia
        przedsionkowo komorowe i komorowo tętnicze zgodne. Przepływ w Ao brzusznej
        pulsacyjny. Nie uwidoczniono ASD, VSD, PDA. Wymiary: MPA- 1.0 RV- 0,9 LV-
        3.4/2,1%SF- 38 IVS- 0,4 Ao- 1,7 LAD- 2,0 -pawidłowe. ZASTAWKA MITRALNA BEZ CECH
        WYPADANIA, Z WYRAŹNĄ FALĄ ZWROTNĄ MITRALNĄ (I/II st.). Pozostałe zastawki
        prawidłowej morfologii i czynności. Ujście naczyń wieńcowych w miejscu typowym
        widoczne. Łuk Ao lewostronny. Przepływ w Ao asd,desc oraz MPA- bez przyspieszeń.
        AT- w normie. wyraźna dodatkowa struna ścięgnista w LV. Osierdzie bez zmian.
        DSN.Obs.zast.mitralnej. Do dalszej kontroli kardiologicznej."
        • aaparzoch1 Re: Wada zastawki mitralnej! O co chodzi???? 25.06.06, 18:50
          Gasiu. Jestem laikiem, ale duża część z tego co zawiera sentencja badania jest
          moim zdaniem zupełnie pozytywna. Rozszyfrowałam iż nie uwidoczniono u Twojej
          córci takich wad jak ubytku przegrody międzyprzedsionkowej,międzykomorowej czy
          przetrwałego przewodu trętniczego Botalla. Zastawka mitralna nie ma
          wypadającego płatka, a to moim zdaniem plus. Niedomykalność lekarz badający
          okreslił na pierwszy na drugi stopień z 4 chyba możliwych o jakich ja
          przynajmniej wiem. Z doświadczenia wiem, że bardzo trudno jest chyba lekarzowi
          jednoznacznie określić ten poziom, jest on dośc płynny, stąd taki zapis. Myślę,
          że powinnaś skontaktować się z jakimś dobrym echografistą dziecięcym celem
          powtórzenia badania. Bardzo dużą rolę odgrywa tu nie tylko klasa sprzętu ale na
          pierwszym miejscu jest wiedza i doświadczenie specjalisty przeprowadzającego
          badanie. Ja sama nie uwierzyłam w pierwszą diagnozę do końca, szukałam i nadal
          szukam pomocy dla syna u różnych lekarzy, w różnych ośrodkach. Budowa i
          działanie pozostałych trzech zastawek u Twojej córci lekarz określił jako
          prawidłowe i tym powinnaś się cieszyć. Jeśli chodzi o podane wymiary to
          niestety nawet u swojego syna nie wiedziałam, że ma powiększoną lewą komorę, bo
          po prostu na tym się nie znam i nikt nam na to nie zwrócił uwagi, więc do czasu
          ponownej konsultacji zaczerpnij informacje albo u swojego pediatry, albo też na
          tym forum ktoś będzie posiadał taką wiedzę. Mnie bardzo pomogła Conka. Zajrzyj
          na jej forum i zapytaj :
          forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=35361
          Pozdrawiam i życzę Wam powodzenia. Ola
          • gosiakol27 Re: Wada zastawki mitralnej! O co chodzi???? 25.06.06, 21:02
            Dziękuję za wszystkie informacje smile Ja też życzę Wam powodzenia i trzymajcie
            się! Mam nadzieję że z Radkiem wszystko będzie dobrze. 100000000000000000000
            buziaków.
    • justyna.kozlowska1 Re: Wada zastawki mitralnej! O co chodzi???? 24.06.06, 23:31
      Witaj Gosiu, od razu ci powiem, ze NIE MA w Kielcach dobrego kardiologa
      dzieciecegosad Tez jestem z Kielc, jezdzimy na kontrole do doktora Kordona do
      Krakowa. Moje dziecko ma niedomykalnosc zastawki mitralnej jak pozostalosc po
      korekcji calkowitej kanalu przedsionkowo-komorowego. Ciekawa jestem kto robil
      Twojej coreczce Echo Serca, bo nie ma w Kielcach osoby, ktora zrobilaby to w
      100% dobrze. Ja na Twoim miejscu powtorzylabym Echo Serca prywatnie u DOBREGO
      KARDIOLOGA DZIECIECEGO. Jesli chcesz to skontaktuj sie ze mna na priv, moze Ci
      cos podpowiem. Pozdrawiam, Justyna.
      • gosiakol27 Re: Wada zastawki mitralnej! O co chodzi???? 25.06.06, 21:12
        Echo było robione prywatnie przez dr Mariolę Rutkiewicz specjalistę pedriatrii-
        kardiolog. Podobno jest dobra. Za dwa tygodnie ma nas przyjąć w przychodni bo
        -jak twierdzi_ ma tam więcej sprzętu i wykona dodatkowo RTG i EKG. Wolałabym
        jednak innego lekarza a najlepiej lekarkę, bo z tą trudno się porozumieć. Z
        każdym zadanym pytaniem człowiek czuje się jak jakiś idiota. Ona odpowiada na te
        pytania z łaską. Poza tym wydaje mi się że jest dobrym lekarzem.
    • szerob1 Re: Wada zastawki mitralnej! O co chodzi???? 26.06.06, 13:11
      Witaj Gosiu.
      My równiez jesteśmy z Kielc.Mamy córeczkę Martynke ze wspólnym pniem tętniczym,
      po korekcji www.sercedziecka.org.pl/index.php?url=06-1-33-martynka.inc.
      (tam mozesz ja zobaczyć). W Kielcach jesteśmy pod opieką dr Wiollety Korzeluch.
      Szczerze polecam. Jakbys chciała dowiedzieć sie cos więcej podaje tel. 502 203
      268
      Robert tata Martynki (wspólny pien tętniczy)
      • gosiakol27 Re: Wada zastawki mitralnej! O co chodzi???? 26.06.06, 23:48
        Dzięki wielkie. Jak by coś to na pewno zadzwonię. Przeczytałam waszą historię.
        Wiele przeszliście, ale całe szczęście macie dzielną dziewczynkę, która zniosła
        te wszystkie cierpienia z podniesionym czółkiem. Bardzo się cieszę,że wszystko
        dobrze się skończyło. Życzę słotkiej Martynce wiele wiele zdrówka, a wam już
        tylko samej radości i ZERO trosk. Pozdraiwm GOŚKA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka