Gość: giezik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 16:20 no wlasnie: pierogi z ... twarozek nalesniki makaron cos jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: biały ser - potrawy 06.01.05, 16:22 Awanturkę tzw.się robi,rozcierając na pastę twaróg i szprotki.Ale ja tego nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka Re: biały ser - potrawy IP: *.pentor.com.pl 06.01.05, 16:24 można dodać jako składnik ciasta niekoniecznie do sernika pasty wszelkie kanapkowe farsze Odpowiedz Link Zgłoś
poughkeepsie Re: biały ser - potrawy 06.01.05, 16:55 jako dodatek do świeżego pieczywa z miodem lub dżemem, nadzienie do mięs, pasty wszelakie do kanapek, pascha, serniki i inne ciasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiek Re: biały ser - potrawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 17:17 pyrki z gzikiem:) Odpowiedz Link Zgłoś
martusia_25 Re: biały ser - potrawy 07.01.05, 13:05 A czy masz może przepis na takie nadzienie do mięsa? Brzmi bardzo smakowicie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paprotka Re: biały ser - potrawy IP: *.dew.pl / *.dew.pl 06.01.05, 17:22 do zimnych sosów np bazyliowo-oliwkowego, sosu z zielonego pieprzu , sosu z avokado , do tzatziki , jako dodatek ze szczypiorkiem lub koperkiem do placków ziemniaczanych , do pieczonych ziemniaków , do tarty i do klusek "leniwych" Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: biały ser - potrawy 06.01.05, 17:25 Przejrzyj te przepisy może coś znajdziesz: kuchnia.verusinter.net/szukaj.php?TEKST=twar%F3g Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: biały ser - potrawy IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 06.01.05, 18:46 Zapiekanka z białym serem kaszą gryczaną (i porem, i cebulą) Może też służyc jako farsz do pierogów. Tarta z białym serem i szpinakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
narcyza5 Re: biały ser - potrawy 06.01.05, 18:47 pokrojony w kostkę (o ile to bardziej ser niż twarożek i daje się kroić w kostkę), opanierowny i usmażony + miska sałaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP Twaróg znaczy się? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.05, 19:10 gzik z pyrkami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paprotka Re: biały ser - potrawy IP: *.dew.pl / *.dew.pl 06.01.05, 19:21 pyszne są brokuły z kremem czosnkowym - ugotowane brokuły zalane sosem z sera zmiksowanego z jogurtem i sokiem z cytryny czosnkiem ,solą i pieprzem , całość posypana posiekanym jajkiem na twardo do tego tosty lub chrupiąca bagietka Odpowiedz Link Zgłoś
miszam Re: biały ser - potrawy 07.01.05, 10:53 Biały ser uwielbiam. Najbardziej smakuje mi a la feta, tzn. pokrojony w kostkę (musi być dość ścisły, żeby się nie rozpadł i wyglądał apetycznie) z dodatkiem świeżych ziół (obowiązkowo bazylia), soli, papryki w proszku, świeżo zmielonego pieprzu i co tam jeszcze komu inwencja podszepnie. Zalać oliwą z oliwek (choć z olejem też wychodzi dobre i nie robi się białe w lodówce) umieścić w chłodnym miejscu. Odczekać 2-3 dni albo zajadać od razu. Ten przepis to mój wynalazek, robiłem wielokrotnie, wszystkim zawsze smakowało. No i jest jeszcze makaron z białym serem i ze skwarkami z dodatkiem soli ziołowej Kamis. Spróbujcie bo ta sól jest do tej potrawy niezastąpiona. No i są jeszcze suflety z białego sera i sernik na ostro - przepis na jedną z wersji podano w dodatku do Kuchni "Dania dla Europy" czy jakoś tak. Robiłem. Dobre. Pozdrawiam i smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: biały ser - potrawy IP: 156.17.44.* 07.01.05, 10:55 a ja najbardziej lubię biały ser pod taką postacią : 1. w farszu na ruskie pierogi 2. ser biały, szczypiorek, rzodkiewka, sól, troszkę śmietany Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Pieczony ser biały z ziołami... 07.01.05, 11:11 .. jest pyszny, podawałam tu przepis ale mogę się powtórzyć jakby co :) Odpowiedz Link Zgłoś
miszam Re: Pieczony ser biały z ziołami... 07.01.05, 11:17 Podaj, em_esko, podaj. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: Pieczony ser biały z ziołami... 07.01.05, 11:39 Proszę bardzo :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=15486672&v=2&s=0 Tych ziół trzeba dużo, najbardziej mi smakuje z miętą albo z bazylią, najlepiej świeżymi, ale suszone ujdą, najlepiej jak nie bardzo drobne, swoją wysuszoną miętę tylko lekko kruszę w rękach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~~~ Re: biały ser - potrawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 11:23 w karnawale obowiazkowo OPONKI z serem, takie mieciutkie, smazone z dziurka, pychotka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: biały ser - potrawy 07.01.05, 11:37 na ostatnim miejscu rzuciłeś "makaron" i większość może to skojarzyć ze słodkim daniem (pokruszony ser + cukier + cynamon), ale świetny jest też na ostro: ser + anchovis + bazylia ser + czosnek + bazylia + pietruszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostraheli Re: biały ser - potrawy IP: 62.29.136.* 07.01.05, 11:47 no i jeszcze cos takiego, jak jajecznica z bialym serem. bardzo dobra. No i ser zgliwialy smazony czyli po slasku hauskejza. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: biały ser - potrawy 07.01.05, 11:50 No i zapomnielismy wszyscy o czyms takim jak leniwe i wszelkie racuchy i bliny z dodatkiem twarogu. Caly wachlarz przepisow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam Re: biały ser - potrawy IP: *.chello.pl 07.01.05, 11:54 I jeszcze jest biały wędzony. Jadłem tylko wędzony kupny, całkiem niezły choć suchy, ale podobno prawdziwy odlot zaczyna się przy wędzonym własnej roboty. Ponoć do dziś jeszcze wędzi się twaróg na wsi w okolicach Łodzi i je się jeszcze ciepły posmarowany masłem. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: biały ser - potrawy 07.01.05, 12:04 no i jescze sa zupy z dodatkiem twarogu, np. nalewka piwna z twarogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam Re: biały ser - potrawy IP: *.chello.pl 07.01.05, 12:16 Wspomnieć też trzeba o twarogu jako dodatku do zup. Przede wszystkim piwnej z żółtkami - ja twaróg kroję w kostkę, lekko solę, ogrzewam w miseczkach w piekarniku i dopiero po ogrzaniu zalewam piwem z przyprawami i żółtkami. Taki podgrzany ser bardzo fajnie piszczy w zębach. Mam też ciekawy przepis z książki "365 zup" (Biruty Markuzy) na żydowską zupę z papryki i twarogu: 1 cebula 1 łodyga selera naciowego 1 duży strąk zielonej papryki (choć ja zawsze wolę czerwoną) 2 łyżki masła lub oliwy sól, pieprz, papryka w proszku 1,5 szkl wody 1,5 szkl mleka pół filiżanki słodkiej śmietanki 200 gr świeżego twarogu Cebulę, paprykę i seler naciowy dusić (15 min) pod przykryciem, dodać wodę i mleko, przyprawić, gotować jeszcze trochę na wolnym ogniu (W przepisie jest 1h, ale to stanowczo za długo). Tuż przed podaniem dodać śmietankę, twaróg, całość podgrzać lecz już nie gotować. Pycha! Można też dodać koncentrat pomidorowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia_77 Zapiekany IP: *.tele2.pl 07.01.05, 12:58 Czyli smarujemy maslem kromki pieczywa, do sera wciskamy sporo czosnku, dodajemy tymianek lub majeranek, dolewamy do sera troszke oliwy z oliwek, dyzdamy ser na paste. Kromki smarujemy pasta i do piekarnika funkcja grill na 4- 5 min. Papryke wydrazamy, przekrawamy wzdluz, grillujemy az zmieknie. Przygotowujemy twarozek ktorym uzupelniamy lodeczki papryki zapiekamy. Makaron + jajk + skwarki boczku + pokrojony w kostke ser bialy wymiachac i do wysmarowanej oliwa formy. Zapiekac do zrumienienia. Odpowiedz Link Zgłoś