Dodaj do ulubionych

SM czy przedawniona Borelioza??

11.07.06, 10:17
Witam
Chciałbym opisac swój skomplikowany przypadek. Około 1990 roku zostałem
ugryziony przez kleszcza była mała zmiana wokół ugryzienia ale nie taki rumien
jak opisujecie na forum, po około roku to miejsce się odnowiło i zaczęło
swędzieć po kilku dniach przestało i na tym się skonczyło lekarz nie
zareagował. Od 1993 zaczeły mi się zawroty głowy po wizycie i badaniach w 1994
rozpoznali mi SM jestem leczony do dzis obiawy czeste zawroty drętwienia rak
zmeczenie gorsze widzenie na jedno oko sztywność miesni nog, drętwienie konca
jezyka i kilka podobnych obiawow jak przy SM od dłuższego czasu miałem
zwiekszone tetno a od jesieni zeszłego roku stwierdzono dodatkowo arytmie
komorowa i nadkomorowa w tej chwili po lekachkardiologicznych jest lepiej.
Miałem robiony kilkakrotnie rezonans w którym wychodziły bardzo małe i mało
ognisk i lekarze do dzis twierdza ze nie spełniaja kryteriow na SM. Około 1995
miałem badanie na borelioze nie wiem jaka metoda ale wynik był dobry znaczy
nie wykryto boreliozy. Po ostatnim pobycie w szpitalu w maju powrocił temat
boreliozy ale jak okazało się ze miałem już kiedys badanie odstapiono od
niego. Od akiegos czasu co pewin czas mam bole stawów ale nie były one
dokuczliwe i szybko mijały ostatnio około 3 miesiace temu miałem mocne bole w
stawach palców które po kilku dniach minęły teraz od dobrego tygodnia mam bole
we wszystkich stawach najbardziej kostki kolana i nadgarstki przechodzące raz
w jednym miejscu bol raz w drugim przy tym sa odczuwalne strzelania w tych
stawach a jak nie bolały tego nie było? Pozatym w nocy mi drętwieją rece Z
moich obserwacji i czytania forum podejrzewam ze mogę mieć borelioze która
niestety jest nieleczona od około 15 lat Jutro wybieram się do neurologa
poproszę o kolejne badanie na przeciwciała ale aby to była metoda WB nie wiem
czy po tylu latach jest możliwość wykrycia boreliozy i jeśli ja mam czy jest
jakąś szansa na jej wyleczenie??
To by było na razie na tyle proszę o rade pozdrawiam Grzegorz
Obserwuj wątek
    • ircek1 Re: SM czy przedawniona Borelioza?? 11.07.06, 12:29
      Jeszce jedno miałem w szpitalu robione badania krwi ale niewiem co one oznaczaja
      i czy maja zwiazek z borelioza??oto one:
      PKY p.kardiolipinie IgM(ACA-IgM) 6,04 U/ml
      PKZ -II-II-II- IgG(ACA-IgG) 0,73 U/ml
      HEP p.jądrowe (ANA Hep-2) (-) ujem
    • krystek67 Re: SM czy przedawniona Borelioza?? 11.07.06, 14:43
      Witam, ja mam borelozę 20 letnią, a leczę ją dopiero 6-ty miesiąć. Byłam
      diagnozowana jako SM /poczytaj mój wątek borelioza czy SM/.
      Lepej jest leczyć ją póżno niż wcale.
      Badanie zawsze może wyjść pozytywnie nawet po takim długim okresie czasu.
      Ja miałam to szczęście, że wyszło pozytywnie i nie miałam kłopotów z uzyskaniem
      leczenia. Kłopoty były tylko ze znalezieniem mądrego lekarza. Ale z pomocą
      Forumowiczów mam lekarza, który wie jak się leczy breliozę.
      Wydaje mi się, że koszt WB będziesz musiał pokryć ze swojej kieszeni i musisz
      się liczyć z tym, że badanie wyjdzie negatywnie, a ty bakterię możesz i tak
      mieć w sobie.
      Pozdrawiam Krystyna
      • ircek1 Re: SM czy przedawniona Borelioza?? 11.07.06, 14:57
        Dzieki za odpowiedz Twoj watek przeczytałem jak rowniez staraem sie przecczytac
        wszystko na forum ale nieraz sie juz gubie w tym wszytkim testy napewno zrobie
        bez wzgledu czy mi zapłaca czy bede musiał sam zapłacic. Moj neurolog jest nawet
        dobrze nastawiony w tym kierunku ale czy bedzie chciał podjac ewentualne
        leczenie i czy bedzie sie na tym znał trudno powiedziec. W kazdym badz razie
        bede teraz patrzył w tym kierunku bo te dolegliwosci ze stawami ktore teraz mam
        i inne ktore byc moze sa od boleriozy np z sercem wprawiaja ze coraz bardziej
        mysle ze jednak to jest bolerioza a lekarze tez niechca mi potwierdzic w 100%
        SMu i szukaja innych przyczyn dolegliwosci
        • wroteknowynick Re: SM czy przedawniona Borelioza?? 11.07.06, 15:59
          Witaj Ircek, być może zechciałbyś przeczytać
          www.borelioza.tivi.pl/articles.php?cat_id=9
          • ircek1 Re: SM czy przedawniona Borelioza?? 11.07.06, 16:12
            wroteknowicki-> wielkie dzielki za stronki ta pierwsza juz cała przeczytałem z
            tych innych niestety nie znam angielskiego ale dzieki grzegorz
    • ircek1 Re: SM czy przedawniona Borelioza?? 12.07.06, 20:35
      Mam jeszcze pytanie czy przy boreliozie na zmiany cisnienia atmosferycznego
      zwikszaja sie komus dolegliwosci??
      Trudno bylo mi znalezc laboratorium gdzie robia testy WB az trudno mi uwierzyć
      ze w Gdansku nie robia dopiero znalazłem w Olsztynie a tak przy okazji zna ktos
      może dobrego lekarza w okolicach Elbląga Gdanska lub Olsztyna?? Z gory dzieki za
      informacje Grzegorz
      • wroteknowynick Re: SM czy przedawniona Borelioza?? 12.07.06, 21:57
        Chodziło mi tylko o pierwszy link, reszta to moja sygnatura
        • artur737 Re: SM czy przedawniona Borelioza?? 12.07.06, 22:16
          Miales zmiejszyc sygnaturke do 4 linijek. Juz mi zawodowi admini zwracali uwage, ze toleruje na forum lamanie netykiety.
          Sygnaturka ma miec gora 4 linijki.

Zreszta tam u ciebi w tej sygnaturce to groch z kapusta. smile
        • ircek1 Re: SM czy przedawniona Borelioza?? 12.07.06, 23:14
          wroteknowynick-> tak czytałem to wszystko z Twojego linku pozatym na bierzaco
          staram sie przegladac forum choc mogłem cos przegapic nie da sie wszystkiego
          zapamietac po jednym przeczytaniu. Teraz jak znalazłem laboratorium to zrobie
          test WB a potem zobaczymy co wyniknie dalej kiedys wszystkie swoje obiawy
          przypisywałem do SM a teraz po tych bolach stawow widze ze duzo z nich moze byc
          rowniez przy Boreliozie
          • wroteknowynick Re: SM czy przedawniona Borelioza?? 12.07.06, 23:33
            mało trochę cztery linijki
            • artur737 Re: SM czy przedawniona Borelioza?? 13.07.06, 00:50
              teraz jest lepiej
      • mark_bb Re: SM czy przedawniona Borelioza?? 13.07.06, 00:13
        Miałem objawy typu brain foga i pogarszały się przy wysokim ciśnieniu atm.
        Pewnie miało to związek z (mikro)krążeniem, do dziś nie wiem tylko czy to Bb,
        ale wyglądało podobnie. Teraz czuję się cały czas tak samo czyli średnio na
        jeża, ale przynajmniej znikło "odrealnienie" np. przy prowadzeniu auta.
        To była jazda...

• predrak Re: SM czy przedawniona Borelioza?? 02.08.06, 14:25
      Witam,
      No to jedziemy na podobnym wozku. Tyle ze moje zmiany w badaniach MRI sa zgodne
      z normami SM i mam wysokie miano IgG w boreliozie ktora nabylem jakies 14 lat
      temu. W boreliozie najczesciej atakowane sa tylko duze stawy i tak na przyklad
      ja mam ziany zyrodnieniowe w kolanach biodrach i barku. Rowniez mialem
      dretwienie jezyka i pozagalkowe zapalenie oka a nawet w pewnym momencie to oko
      przestalo mi sie ruszac. Mialem dretwienia calej lewej czesci ciala ale nigdy
      jako takiego niedowladu nie mialem. W chwili o becnej moge powiedziec ze przez
      2 lat leczylem borelioze i teraz czuje sie ok, znowu moge biegac a praktycznie
      wszystkie objawy neurologiczne ustapily. Tak czy siak dalej mam postawione dwie
      diagnozy, co mnie denerwuje. Ale jak to okreslil lekarz wyjasnienie tej
      sytuacji moze byc niemozliwe albo czas to zweryfikuje.
      A czy miales objawy omdlenia. Ja mialem takie uczucie ze za chwile zemdleje. I
      co gorsza czy lezalem czy stalem nie mialo to wiekszego wplywu.
      Pozdr.
      Piotr
      • arniekl Re: SM czy przedawniona Borelioza?? 02.08.06, 19:59
        Predrak!
        A mozesz troche opisac jak sie leczyles?
        • predrak Re: SM czy przedawniona Borelioza?? 03.08.06, 21:34
          Witam
          Oj to gluga hisoria.
          Rozpoczela sie w pobycie w IP i N w warszawie z rozpoznaniem SM no i wysokie
          miano przeciwcial podali mi ceftriaxon przez 2 tyg. wszystko ustapilo poczulem
          sie swietnie.
          Minelo pare miesiecy i ponowny nawrod ze zdwojona sila wyladowalem na zakaxnym
          podali mi ceftriaxon 40 dni 2g/24 godz. Znowu prawie wszystko ustapilo tylko
          pozostala sztywnosc miesni. Poxniej doxy doustna 40 dni. Troche odpoczynku i za
          miesiac zaczynam ciagac noga bo tak mnie stw boli znowu doxy znowu ustepuje
          mija 2 tyg. i znowu stawy mnie tak bola ze sie zatrzymuje chodzac i znowu doxy.
          I tak juz nie pamietam ile razy wracalem do tej doxy. Suma sumarum mija rok od
          brania ceftriaxonu i trafian na zakazny z potwornym bolem biodra i pozagalkowym
          zapaleniem oka podali mi podwojna dawke penicyliny krystalicznej po tygodniu
          przerwali i podali solumedrol i znowu wznowili penicyline krystaliczna trwalo
          to mies. Suma sumarum juz po 5 dniu penicyliny "odetkalo mnie" przestalem miec
          uczucie omdlewania, staw jeszcze bolal ale mniej oko zaczelo normalnie widziec.
          I jak na razie spokuj i cisz mija wlasnie rok. Odpukac. Mala wskazowka
          zakaxnicy tez podaja w ciezkich przypadkach sterydy co by wyciszyc stan zapalny
          podobno jak masz ostry ztan zapalny to kiepsko wchlaniaja sie antybiotyki.
          Pozdrawiam.
          Piotr
          • arniekl Re: SM czy przedawniona Borelioza?? 05.08.06, 02:25
            Pytalem, bo mnie tez boli cos kolo oka. Podobno miesnie oczne bo sie nasila jak ruszam okiem. Najbardziej rano, albo jak sie obudze w nocy. W ciagu dnia stopniowo zazwyczaj jest coraz lepiej. To samo mam z miesniami rak. Bola gdzies kolo lokcia. Tak jakbym za duzo pracowal, ale ja przeciez nic nie robie. Tez sie troche poprawia w ciagu dnia tak samo jak oczy.

Ale ja mam jeszcze duzo czasu do leczenia, bo lecze sie dopiero troche ponad rok. A borelioze mam byc moze 35 lat, bo az tak dawno temu kleszcze pogryzly mnie po raz pierwszy i mialem rodzaj grypy wkrotce pozniej; nikt wiecej w moim otoczeniu wtedy nie chorowal bo byl srodek lata.
      • ircek1 Re: SM czy przedawniona Borelioza?? 08.08.06, 10:48
        predrak napisał:

> Witam,
        > No to jedziemy na podobnym wozku. Tyle ze moje zmiany w badaniach MRI sa zgodne
        >
        > z normami SM i mam wysokie miano IgG w boreliozie ktora nabylem jakies 14 lat
        > temu. W boreliozie najczesciej atakowane sa tylko duze stawy i tak na przyklad
        > ja mam ziany zyrodnieniowe w kolanach biodrach i barku. Rowniez mialem
        > dretwienie jezyka i pozagalkowe zapalenie oka a nawet w pewnym momencie to oko
        > przestalo mi sie ruszac. Mialem dretwienia calej lewej czesci ciala ale nigdy
        > jako takiego niedowladu nie mialem. W chwili o becnej moge powiedziec ze przez
        >
        > 2 lat leczylem borelioze i teraz czuje sie ok, znowu moge biegac a praktycznie
        > wszystkie objawy neurologiczne ustapily. Tak czy siak dalej mam postawione dwie
        >
        > diagnozy, co mnie denerwuje. Ale jak to okreslil lekarz wyjasnienie tej
        > sytuacji moze byc niemozliwe albo czas to zweryfikuje.
        > A czy miales objawy omdlenia. Ja mialem takie uczucie ze za chwile zemdleje. I
        > co gorsza czy lezalem czy stalem nie mialo to wiekszego wplywu.
        > Pozdr.
        > Piotr

Witaj
        Widzisz umnie jest tak ze moj SM wedłog lekarzy jest niepewny znaczy sa zmiany
        takie jak w SM ale wedłóg ich nowej skali powinno ich byc wiecej przez tyle lat
        choroby i nie powinienem tak dobrze chodzic jak teraz, badan na borelioze
        niechca robic bo byly ujemne w 1995 i twierdza ze to niemozliwe aby byc chorym
        stany omdleniowe tez mi sie przytrafiały ale nigdy nie zemdlałem a ze stawami to
        tak dlugo utrzymujace sie bole trwaja dopiero teraz wczesniej byly krotkotrwale
        i umnie tez bola mnie male stawy np. palców sam juz niewiem gdyz zrobiłem WB i
        wyszedł mi ujemny ale po tylu latach tak moze byc! pozatym wszyscy pisza ze po
        sterydach pogarsza sie stan zdrowia umnie tak nie jest wiec dalej jestem w
        kropce Artur napisał ze zrobili mi malo prazkow w czasie WB wiec tez mogli cos
        przeoczyc wiec odczekam troche i pojade do wawy zrobic jeszcze raz WB
        Pozdrawiam
        Grzesiek
        • predrak Re: SM czy przedawniona Borelioza?? 08.08.06, 12:26
          Moj SM neurolodzy mowia ze jest tez bardzo orginalny a zakaznicy na borelioze
          mowia ze tak jak sm jest orginalne. Tez nigdy nie mialem niedowladow i to
          najbardziej dziwi lekarzy. Odnosnie testow to zwroc uwage jakiej firmy testy Ci
          robia na mnie tez niektore testy nie dzialaja. polecam laboratorium w PZH na
          ul. Chocimskiej wester blot i test firmy biotest Niemy to jest bardzo dobry
          test i mi on zawsze wychodzi pozytywnie nawt jak inne wychodza negatywnie. Ja
          wogole nie reaguje na test Dako, tam jestem zawsze negatywny.Mi po sterydach
          jako tako nie pogorszyl sie stan ale i nie polepszyl ciezko to jest stwierdzic.
          • ircek1 Re: SM czy przedawniona Borelioza?? 09.08.06, 13:45
            Ja teraz wybieram sie na rehabilitacje jak wroce chyba jednak wybiore sie do
            wawy i jeszcze raz zrobie sobie WB a niewiem jaka metoda robili mi w Olsztynie
            wiem tylko ze Artur twierdził ze zrobili bardzo mało prążków dzieki za
            informacje napewno skorzystam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka