08.01.15, 17:42
po przeczytaniu tego wątku podejrzewam, (chodzi o "Osoby, które długo nie leczyły niedoczynności") że mam problem z tarczycą od 32 rż, miałam wtedy torbiel na tarczycy(po biopsji uschła) i wyniki dobre, potem bóle kolan nieznanego pochodzenia, kręgosłupa, operacja kręgosłupa szyjnego, wczesna menopauza 42lata,podobno po operacji, depresja lękowa także po operacji, otyłość -pomimo coraz bardziej restrykcyjnych diet, w końcu z opuchlizną calego ciała trafiłam do szpitala i Hashimoto, wysokie przeciwciała, guzowata tarczyca ale TSH w normie? Eutyrox 50, doszłam do 75 w ciągu 6 lat bo TSH w normie, mam nietolerancję glutenu, laktozy i prawie wszystkiego dużo łatwiej wymienić czego nie. Mam wymieniony eutyrox(bo ma laktozę) na Letrox 75, moje badania z 4.12.2014 TSH 2,39, FT3 3,6 (4,0-8,3), FT4 16,80 (9,00-20,00) bardzo proszę o interpretację moich wyników,
p/ciała TPO 137 (0,00-34,0) i ATG 172,80(0,00-115)
przyjmuję rano Letrox 75, DLPA, w dzień wit D3 5000, wit K2, kwas afa-liponowy 600, zakilka dni wprowadzam selen i wit E, wieczorem biorę Naltrexone 4,5 i magnez B6
bardzo serdecznie pozdrawiam Grażyna
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: GABY3 08.01.15, 18:16
      badania na 75 Letroxu z 4.12.2014
      TSH 2,39,
      FT3 3,6 (4,0-8,3)
      FT4 16,80 (9,00-20,00)
      Na pierwszej stronie tego forum jest wyłuszczony na niebiesko - "kalkulator hormonów" i na jego podstawie wyliczamy skład w %, bo jest on dla laika jakim każdy z nas jest łatwiejszy do przeanalizowania smile
      Twoje wyniki:

FT4 70.91% [wynik 16.8, norma (9 - 20)]

FT3 -9.30% [wynik 3.6, norma (4 - 8.3)]

Ft4 jest na dobrym poziomie natomiast Ft3 tragiczne, poniżej normy, nic dziwnego, ze czujesz się źle, bo to ten właśnie hormon jest odpowiedzialny za nasze samopoczucie.
      Główny podejrzany w takim wypadku, to brak ferrytyny.
      Proponuję w pierwszej kolejności badania:
      - poziom ferrytyny
      - wit D3 (25OH) (widzę, ze suplementujesz, w ciemno, czy badałaś kiedyś jej poziom? masz ostatni wynik?)
      - wit B12
      dobrze byłoby zrobić ze względu na problemy z układem kostnym PTH (parathormon) oraz wapń. Tak się składa, ze robiłam te badania za swoja kasę, podzieliłam je więc w czasie.

Zasadą jest, ze jeśli bierzemy jakiś suplement, a chcemy zbadać jego poziom, to żeby badanie było wiarygodne, trzeba zrobić przerwę ok 2-tygodniową

> p/ciała TPO 137 (0,00-34,0) i ATG 172,80(0,00-115)
      przeciwciała - to aktualny wynik z grudnia? Dość wysoko - też wpływają na samopoczucie i przeważnie windują jeden lub obydwa z wolnych hormonów (Ft4 lub Ft3) więc być może Twoje Ft4 może być faktycznie niższe, ale to takie domniemanie. Masz jakiś wynik sprzed?
      Wazne pytanie - badania robiłaś na czczo, bez tyroksyny porannej, tak?
      Selen 200 lub 2-4 orzechy brazylijskie (duża zawartość selenu) ale brane DO 4 h po tyroksynie odpowiednio długo, obniżają przeciwciała i wspomagają przemianę hormonów. Jaki selen bierzesz i w jakiej gramaturze?
      W jakiej ilości bierzesz magne B6 ?

• gaby3 Re: GABY3 08.01.15, 18:42
        D3 robiłam 03.2014 było 16,5, witB12 429,2(197-866), robiłam badania w kierunku osteoporozy, to było OK,
        wyniki podane wczesniej z 4.12
        ubiegłego roku TSH 2,26
        FT3 2,39 (1,71-3,71) FT4 1,11 (0,70-1,48) tak, zawsze jak robię badania to tego dnia nie biorę tyroksyny,
        magne B6 48mg 2tab,
        selen mam Solgara 100 ale czytałam, że dobre są krople SEL-BRACA1
        dzięki za odpowiedź
        • hashitess Re: GABY3 08.01.15, 18:56
          W dniu badania hormonów w ogóle nie bierzesz hormonu,
          nawet po wyjściu z labu?
          • muktprega1 Re: GABY3 08.01.15, 20:43
            Mam nadzieję, ze jednak tyroksynę bierzesz PO wyjściu z laboratorium ? wink
            T3 od zeszłego roku bardzo spadło od 1/3 normy do poniżej normy, z jakiegoś powodu prawie nie ma przemiany hormonów, przyczyny mogą być różne, jak już wspomniałam:
            - niski poziom ferrytyny
            - leki
            - zbyt blisko tyroksyny suplementy też mogą wpływać.

Jak na Twój poziom D3 16,5 to bierzesz dobrą dawkę 5000 a jaki?
            Czy wiesz ze pomiędzy D3 a magnezem powinna być przerwa 2h?
            Selen DO 4 h po tyroksynie
            jakiekolwiek inne suplementy – PO 4 h po tyroksynie
            Najlepiej napisz plan godzinny – co o której?

Jeśli robiłaś badania w kierunku osteoporozy, to masz zapewne wynik wapnia i PTH ?
            • gaby3 Re: GABY3 09.01.15, 15:28
              nie, nie brałam już tego dnia hormonu.......... do czasu tych badań brałam tylko D3 i to na pewno w czasie krótszym niż 4 godz, moze nie zawsze,
              kiedyś brałam eutyrox nad ranem jak budziłam się do toalety, teraz biorę po przebudzeniu, bo i tak nie jem przez długi czas
              wit D3 mam Swansona biore do 12,00 a magnez przed snem, nie moge znaleźć wyniku PTH a wapń w normie 2,4
              słyszałam, że trzeba zbadac poziom wapnia jak sie bierze duże dawki D3, ale w dobowej zbiórce moczu, ale przed złym odkładaniem ma chronić wit K2
              na osteoporozę robili mi też badania takim urządzeniem skanującym
              7-8 Letrox i DLPA
              11-12 witD3, K2, ALA
              22-24 magnez , Naltrexon
              • muktprega1 Re: GABY3 11.01.15, 22:28
                > nie, nie brałam już tego dnia hormonu.......... do czasu tych badań brałam tylk
                > o D3 i to na pewno w czasie krótszym niż 4 godz, moze nie zawsze,
                > kiedyś brałam eutyrox nad ranem jak budziłam się do toalety, teraz biorę po prz
                > ebudzeniu, bo i tak nie jem przez długi czas

Gaby - po wyjściu z laboratorium zawsze łykaj tyroksynę, dobrze byłoby, gdybyś brała w określonych porach swoje leki i zrobiła jednak stały grafik, ja np mam w komórce ustawioną tyroksynę poranną o 5.00 od lat, potem śpię bez problemów,
                wtedy selen ok 9.00 (jak brałam, bo tera nie biorę)
                Przeczytałam, że bierzesz:
                >magne B6 48mg 2tab,
                czyli wychodzi zaledwie 98 mg, a wiesz że to bardzo mało? Ja na swoją wagę 70kg - potrzebuje 6 tabletek slow mag czyli 2 rano a 4 na noc. Bardzo dobrze czułam się na tej dawce, nie miałam problemów z powolną przemianą materii, z samopoczuciem, energią. Teraz to odczuwam, ze względu na przedłużającą się przerwę, ale czekam na nową dostawę, tym razem zamówiłam w Zielonym sklepie Swansona - cytrynian magnezu, duża dawka, tylko 2 tabletki zamiast 6 wink więc sie cieszę.
                Potem naprzemiennie brałam 2-4 Slow mag i pół łyżeczki z wieczornym piciem chlorek magnezu, jest o tyle ciekawy, ze można robić z nim różne rzeczy, kapać się, dezodorant itp, spójrz:
                naturadlapiekna.pl/pl/p/Chlorek-magnezu-szesciowodny-czysty-do-analizy-czda/278
                Pamiętaj przy okazji o tej ferrytynie i b12
                Czy mogłabyś pokazać jeszcze jakiś inny wynik na 75? Może poprzedni z normami?
                Tak sobie myślę, że Twoje wysokie przeciwciała na dzień dzisiejszy mogą zawyżać Ft4. Dlatego proszę o jakiś innym wynik do porównania i może masz do niego przeciwciała?
                Jakie masz USG?
                • muktprega1 Re: GABY3 12.01.15, 18:11
                  korekta - B12 masz dobry wynik w połowie norm smile
                  • gaby3 Re: GABY3 12.01.15, 19:02
                    ale zrobiłam dzisiaj to zobaczymy co nowego
                  • gaby3 Re: GABY3 13.01.15, 17:28
                    mam wyniki ferrytyna 137,0 (13-150)
                    wit B12 923,30 (240-900) i co Wy na to
                    • muktprega1 Re: GABY3 13.01.15, 18:07
                      A czy ten wynik jest z grudnia 2014?
                      witB12 429,2(197-866)

obecny - wit B12 923,30 (240-900)

czyli ponad normę? Hmmm.....bywa, ale np u niektórych osób z ferrytyną poniżej normy i wtedy po uregulowaniu ferrytyny B12 wraca w widełki.
                      Ale Twoja ferrytyna wygląda kwitnąco - ferrytyna 137,0 (13-150) a byłam prawie pewna że jak u większości z Hashi będzie niska wink
                      Czy wykluczone suplementy z grupy B12 przed badaniem? (jakieś multiwitaminy ze składem B itp) oraz preparaty z żelazem?

• gaby3 Re: GABY3 13.01.15, 23:22
                        poprzedni wynik B12 z grudnia 2013

nie nie brałam żadnych wit z grupy B, właściwie żadnych, od 2tyg piję wywary z kości, może to to, ale czy ten nadmiar może być szkodliwy?
                        • hashitess Re: GABY3 14.01.15, 09:28
                          Jest taki absurd dla nas laików,
                          że w niedoczynności rzadko, a jednak
                          Wit. B12 i ferytyna przekraczają górne
                          normy.
                          Kilka lat temu przechodziłam ten stan
                          i powiem, że nie był przyjemny.
                • gaby3 Re: GABY3 12.01.15, 18:58
                  dzięki za info , cały czas sie uczę, aż nie mogę uwierzyć, że byłam tak lekkomyślna, wmówiono mi,że to lekka choroba, z którą przy jednym leku da się spokojnie żyć, a ja w swojej naiwności w to uwierzyłam, przynajmniej na początku, myslałam,że te wszystkie dolegliwości to dotycza czegoś innego, czegoś ukrytego...............................
                  nastawiłam już budzik na 5,00, zamówiłam chlorek magnezu i zrobiłam dzisiaj bad ferrytyny wit B12, wyniki jutro po południu
                  przeciwciał nie robiłam wcześniej, nikt mi nie zlecał, robię badania wszystkie prywatnie, usg tez nie mam nowego, zrobie w tym tyg, bo na pocz lutego jadę do wawy do endo, dlatego też zrobię w przyszlym tyg nowe ft3 i ft4, mam od miesiąca letrox i Naltrexon jestem ciekawa zmiany
                  • muktprega1 Re: GABY3 12.01.15, 19:31
                    >usg tez nie mam nowego

to wrzuć przy okazji stare i napisz datę z wynikami, ciekawie jest porównać jej objętość na przestrzeni lat
                    • gaby3 Re: GABY3 12.01.15, 19:39
                      ok, to w przyszłym tyg, bardzo dziękuję za pomoc
                      • gaby3 Re: GABY3 15.01.15, 17:12
                        robiłam dzisiaj usg tarczycy obj 7,5cm3, cieśń w linii strzałkowej 6,2 mm, echogeniczność wzmożona, niejednorodna
                        lekarz powiedział, że mała i tak jak w Hshimoto to wszystko
                        • muktprega1 Re: GABY3 15.01.15, 17:50
                          No tak, to jest połowa normalnej objętości (n 13-18ml)
                          Ciekawa jestem czy jak trochę zmienisz plan brania suplementów, poprawi się Twoja przemiana z tak niziutkim T3?
                          U mnie okazało się, że dopiero wprowadzenie T3 poprawiło samopoczucie.
                          • gaby3 Re: GABY3 15.01.15, 21:17
                            ogólnie nie czuję się źle, jestem cały czas na diecie wstepnej do eliminacyjnej, powiem szczerze, że mam już dość tych wywarów z kości i nie wiem czy wytrzymam do niedzieli

czy powinnam brac też wit C i E bo nie biorę a czytałam, że tak?
                            • senciak Re: GABY3 15.01.15, 21:37
                              A jaka to dieta? Ja też jestem na diecie eliminacyjnej -paleo .
                              • gaby3 Re: GABY3 16.01.15, 14:37
                                dieta wprowadzająca do GAPS, 3dni wywary na kościach, 7dni soki warzywne+wywary, 7 dbi soki, potem GAPS
                                • gaby3 Re: GABY3 21.01.15, 22:43
                                  robiłam dzisiaj wyniki, bo jadę w niedz do Warszawy i tam idę do endo,

TSH 1,38 (0,25-5,0)
                                  fT4 15,87 (9-20), fT3 3,5 (4,0-8,30) FT4 62.45% [ wynik 15.87, norma (9 - 20)]

FT3 -11.63% [ wynik 3.5, norma (4 - 8.3)]

wyniki z początku grudnia TSH 2,39, fT4 70,91%, a fT3 -9,30%

dziwne, Tsh zmalało, a te też????????
                                  • muktprega1 Re: GABY3 21.01.15, 23:30
                                    > TSH 1,38 (0,25-5,0)
                                    > fT4 15,87 (9-20), fT3 3,5 (4,0-8,30) FT4 62.45% [ wynik 15.87, norma (9
                                    > - 20)]
                                    >
                                    > FT3 -11.63% [ wynik 3.5, norma (4 - 8.3)]
                                    >
                                    > wyniki z początku grudnia TSH 2,39, fT4 70,91%, a fT3 -9,30%
                                    >
                                    > dziwne, Tsh zmalało, a te też????????

Miałaś dość aktywne przeciwciała wtedy, jeśli one spadają to i hormony również.

Ft3 coraz niżej odpowiedzialne za Twoje samopoczucie. Gaby czy Ty zawsze maiłaś je tak nisko? Porównaj ze dwa wyniki z zeszłego roku.
                                    Myślę, że potrzebny Ci jest hormon dodatkowy - T3 porozmawiaj z tym lekarzem, co on o tym sądzi. W Polsce dostępny mieszany skład - T4 i T3 w Nowothyralu, natomiast najlepiej i najłatwiej mieć osobny np Thybon.
                                    • gaby3 Re: GABY3 22.01.15, 10:49
                                      dzięki za odp
                                      mam wyniki ze szpitala jak stwierdzili Hashi 2007r
                                      fT4 37,18% fT3 54%,
                                      04.213 fT4 52%, fT3 34% i te ostatnie, inne wyniki u lekarki prowadzącej, ale już do niej nie chodzę
                                      a ten Thybon jest w Polsce dostepny?
                                    • muktprega1 Re: GABY3 23.01.15, 18:27
                                      Novothyral jest w Polsce dostępny, natomiast Thybon na polską receptę można kupić w Niemczech.
                                      • gaby3 Re: GABY3 24.01.15, 17:19
                                        dzięki
                                        • gaby3 Re: GABY3 28.01.15, 21:58
                                          byłam dzisiaj u Endo, przypisała mi Novothyral 0,5 75, prosiłam o Thybon, ale powiedziala, ze u nas nie ma i warto spróbowac z tym lekiem?
                                          to i tak pierwsza lekarka, która interesuje się wszystkim, sucha skóra, samopoczucie, niemożliwość schudnięcia
                                          od jutra zaczynam i wierzę, że w końcu coś zadziała
                                          • muktprega1 Re: GABY3 29.01.15, 00:40
                                            Gaby poczekaj chwilę, już dziś nie jestem w stanie ale jutro napiszę o dawkowaniu, nie zmieniaj poziomu T4, jutro przeanalizuję.
                                          • muktprega1 Re: GABY3 29.01.15, 15:13
                                            chodzi o to, ze Thybon - T3 jest łatwiej wprowadzać niż dwuskładnikowy Novothyral z obu T4 i T3.
                                            Dostałaś Novo 75, w nim zawartość T4 (tyroksyny) wynosi 75 właśnie oraz T3 - 15.
                                            T3 jest hormonem szybko działającym do natychmiastowego zużycia, wprowadzamy go powoli, najlepiej zacząć od 5, ale nie da rady podzielić w ten sposób tę 75 N, proponuję zacząć od 1/4 Novo, tam będzie T3 w ilości - 3,75 oraz T4 w ilości 18,75 i teraz trzeba dołożyć 56,25 (czyli 3/4 z 75 tyroksyny) żeby pozostawić na niezmienionym poziomie T4 jaką brałaś - 75.
                                            Pobyłabym sobie na tej dawce jakiś czas, zaobserwuj, czy są jakieś zmiany w samopoczuciu, jak wszystko ok, to dopiero potem zwiększenie do połówki Novo 75 i dobrać połówkę samej tyroksyny 75.

Zasada jest taka, że biorąc 2 hormony T4 i T3 dokonujemy na raz zmian tylko w obrębie jednego hormonu, tak jest łatwiej korygować.
                                            I co Ty na to?
                                            • gaby3 Re: GABY3 29.01.15, 18:00
                                              dziękuję Ci bardzo za pomoc, lekarka nie chciała przypisać Thybonu, a Novoth kazała brac pół 75, czyli zmniejszyła mi o połowę T4???
                                              zrobię tak jak radzisz, bardzo, bardzo dziękuję za pomoc
                                              • muktprega1 Re: GABY3 29.01.15, 22:48
                                                > dziękuję Ci bardzo za pomoc, lekarka nie chciała przypisać Thybonu, a Novoth ka
                                                > zała brac pół 75, czyli zmniejszyła mi o połowę T4???

o qrczę, no tak, nawet mi ten absurd umknął... no to byłoby nieźle, tyroksyna zmniejszona z 75 na 37,5 a T3 wprowadzone - 7,5 ....
                                                • gaby3 Re: GABY3 28.02.15, 09:32
                                                  witajcie, wczoraj dostałam w końcu Thybon i zrobiłam wyniki po 28 dniach brania Novoth z Letroxem tak jak mi sugerowała muktprega1
                                                  FT4 30.77% [ wynik 0.94, norma (0.7 - 1.48)]

FT3 42.00% [ wynik 2.55, norma (1.71 - 3.71)]
                                                  TSH 2,33

poprzednie z 21.01.2015
                                                  TSH 1,38 (0,25-5,0)
                                                  > - 20)]
                                                  >

prosba - jak teraz włączyć Thybon?
                                                  jak go brac z Letroxem?
                                                  • muktprega1 Re: GABY3 28.02.15, 13:47
                                                    A czemu tak spadło Ft4?
                                                    z FT4 62.45% na 30.77%
                                                    Napisz dokładnie ile bierzesz Novo i Letroxu

Widzę po normach, ze te wyniki robiłaś w różnych laboratoriach, z własnego doświadczenia wiem, ze w starym laboratorium wyszły bardzo dziwne nieadekwatne wyniki, bo potem powtórzyłam w moim nowoczesnym i były zdecydowanie sensowne i adekwatne do samopoczucia i dawki.
                                                    Gaby pisz proszę przy nowych wynikach dokładne dawki tyroksyny, żeby nie trzeba było latać wyżej i szukać wink
                                                  • gaby3 Re: GABY3 01.03.15, 09:50
                                                    nie mam pojęcia i TSH wzrosło
                                                    biorę 3/4 tabl 75 Letroxu i 1/4 tabl 75 Novo ale chciałabym teraz brać całą 75 Letroxu bo okropnie się dzieli i dołożyć Thybon
                                                    poradz jak brać
                                                    poprzednio wyniki robiłam w Stacji Krwiodastwa a teraz ostatnie w Szpitalu Klinicznym (akademickim) powinno i tu i tu być porządne laboratorium, poszłam do szpitalnego, bo chciałam zbadać poziom homocysteiny, a w Stacji Krwiodastwa nie robią, moż w poniedziałek pojadę zrobić jeszcze raz w Stacji Krw., sama juz nie wiem
                                                  • muktprega1 Re: GABY3 01.03.15, 18:39
                                                    Wiesz, przeczytałam jeszcze raz całość Twojego wątku i doszłam do wniosku, ze poprzedni wysoki wynik Ft4 miałaś z powodu wysokich przeciwciał, napisałam o tym tu:

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,156159383,156159676,Re_GABY3.html
                                                    i jeden cytacik:
                                                    " Dość wysoko przeciwciała - też wpływają na samopoczucie i przeważnie windują jeden lub obydwa z wolnych hormonów (Ft4 lub Ft3) więc być może Twoje Ft4 może być faktycznie niższe, ale to takie domniemanie."

i chyba ten obecny wynik to potwierdza:

jak i zwyżka TSH, które "widzi" niskie Ft4 i próbuje stymulować tarczycę do jego produkcji
                                                    TSH 2,33

> biorę 3/4 tabl 75 Letroxu i 1/4 tabl 75 Novo ale chciałabym teraz brać całą 75
                                                    > Letroxu bo okropnie się dzieli i dołożyć Thybon

Hmmm, osobiście nie mieszałabym T3 z Novo i Thybonu, bo one różnią się budową między sobą, po prostu nie jest to ten sam związek chemiczny i zupełnie nie mam pojęcia jakby się zachowywały razem.
                                                    Przejście na samo Novo też nie jest dobrym pomysłem, bo mało komu udaje się być na takich proporcjach T4:T3 czyli 5:1, zawsze dziewczyny dokładają część tyroksyny, aby mniej więcej T4:T3 było 10:1 lub 10:2
                                                    1) zastanów się, czy najpierw chcesz dokończyć opakowanie Novo pracując równocześnie na podniesieniem Ft4, czy
                                                    2) wprowadzić T3 osobno tylko z Thybonu, odstawiając całkowicie Novo i pracując równocześnie na podniesieniem Ft4?

A może po prostu zamiast 3/4 75 Letroxu wzięłabyś całą 75 czyli podniosłabyś o 18 oczek w górę- T4, a reszta na razie bez zmian czyli 1/4 Novo ? Zużyłabyś opakowanie Novo, w międzyczasie doprowadzila Ft4 do dobrego poziomu i z takiej pozycji wymieniała Novo na Thybon?
                                                    Co sądzisz?
                                                    Ważne, że wreszcie Ft3 ruszyło z minusa smile Czy czujesz je?
                                                  • gaby3 Re: GABY3 01.03.15, 21:29
                                                    Kochana, właśnie jeżeli chodzi o samopoczucie to nie mam żadnych zmian
                                                    nie chcę już brać Novo, pomóż mi wdrozyć Thybon z Letroxem, bo to chyba lepsza droga
                                                    dziękuję Ci bardzo za pomoc
                                                  • senciak Re: GABY3 01.03.15, 22:01
                                                    Różnie to bywa z tym połączeniem. Z pewnością należy czekać na efekty - to już sama wypraktykowalam od 7 stycznia.
                                                  • muktprega1 Re: GABY3 02.03.15, 22:12
                                                    Qrczę, chyba wolałabym podnieść najpierw T4.
                                                    Ale skoro chcesz to chyba na razie chyba najlepsza byłaby wersja :

Byłaś na 75 T4, wiec cała tabletka Letroxu 75, ale ze względu na to niskie Ft4, to ja dołożyłabym do tego 1/4 z 75, czyli wzięłabyś więcej o 18 T4, co razem dałoby wynik T4=93 w przybliżeniu a do tego 1/4 Thybonu co daje 5 T3 - rozumiem, że masz 20?

Za 4-5 tygodni sprawdzenie poziomów, aż do momentu poprawy i dobrych wyników, co może trochę potrwać. Ciekawa jestem tej zmiany z Novothyralu na Thybon, ja co prawda brałam Novo krótko i szczególnie nie odczułam tej zmiany ale czułam się źle ogólnie, podobnie jak Ty teraz. Wiesz, że musisz się uzbroić w cierpliwość. Przetrwałaś rzut choroby, teraz masz spadek Ft4, co dalej skutkuje niestety złym samopoczuciem. Ale kierunek został obrany i tego trzeba się trzymać.

Musisz się oswoić z podziałem, ja już 5 lat kruszę paznokciami , bo mam wprawę, możesz sobie za parę zł kupić w aptece gilotynkę. Trzymaj się Gabi
                                                  • gaby3 Re: GABY3 03.03.15, 13:53
                                                    Ratunku!!!!!!!!!!!!!! wczoraj zrobiłam badanie w laboratorium tym co poprzednio w Stacji Krwiodawstwa i wyniki inne niż z piątku w szpitalnym laboratorium, w co wierzyć
                                                    poprzednie z 21.01.2015
                                                    TSH 1,38 (0,25-5,0)
                                                    > - 20)]
                                                    >

z 02.03.2015
                                                    FT4 28.73% [ wynik 12.16, norma (9 - 20)]

FT3 -6.98% [ wynik 3.7, norma (4 - 8.3)]
                                                    TSH 1,76 (0,25-5)

a tu z piątku 27.02

TSH 2,33

co mam robić?
                                                    muktprega1 czy Twoja rada z wczoraj aktualna czy coś byś zmieniła? POMOCY
                                                  • muktprega1 Re: GABY3 03.03.15, 15:04
                                                    No to "masz ci babo placek" nie jesteś pierwszą osobą z różnymi (bardzo) wynikami w różnych laboratoriach, opisałam podobne perypetie osobiste.
                                                    > z 02.03.2015
                                                    > FT4 28.73% [ wynik 12.16, norma (9 - 20)]
                                                    > FT3 -6.98% [ wynik 3.7, norma (4 - 8.3)]
                                                    > TSH 1,76 (0,25-5)

> a tu z piątku 27.02
                                                    > FT4 30.77% [ wynik 0.94, norma (0.7 - 1.48)]
                                                    > FT3 42.00% [ wynik 2.55, norma (1.71 - 3.71)]
                                                    > TSH 2,33

jakoś bardziej wiarygodna wydaje mi się wersja z piątku 27.02, ponieważ zauważ Ft4 jest mniej wiecej na tym samym poziomie, to dopuszczalne zmiany o 2-3 oczka w górę, natomiast bierzesz dodatkowy hormon Ft3 i wątpię, żebyś miała go nadal na minusie.
                                                    Jakby nie było Ft4 za nisko, więc wczorajsza rada aktualna. Pamiętaj tylko, że każda z nas ponosi odpowiedzialność za swoje wybory smile
                                                    Jaka aparatura w tych laboratoriach? Najlepiej szukać te najnowocześniejsze.
                                                    Ale tu jeszcze jedna szkoła stad wynika - nie rozważamy osobno wyników i samopoczucia, to musi iść razem w parze.
                                                    no to powodzenia
                                                  • muktprega1 Re: GABY3 03.03.15, 15:05
                                                    Czy jest różnica w czasie miedzy jednym a drugim wynikiem, tzn obydwa rano? czy moze jakieś po południu?
                                                  • gaby3 Re: GABY3 03.03.15, 15:23
                                                    nie oba rano, znajoma lekarka mówiła mi, że właśnie w stacji krwiodawstwa mają dobry sprzęt i dobre materiały do badań, ale kto to wie
                                                    dzięki Ci bardzo,
                                                    na własną odpowiedzialność rozpoczynam to co wyżej
                                                    samopoczucie mam dobre, tylko w nocy mocno się pocę i włosy znacznie osłabły ale to juz tak od 2 miesięcy
                                                  • muktprega1 Re: GABY3 03.03.15, 16:13
                                                    > samopoczucie mam dobre

wiesz co, to z takim niskim Ft3 raczej byś nie miała wink

> FT4 28.73% [ wynik 12.16, norma (9 - 20)]
                                                    > FT3 -6.98% [ wynik 3.7, norma (4 - 8.3)]
                                                    > TSH 1,76 (0,25-5)
                                                  • gaby3 Re: GABY3 03.03.15, 16:57
                                                    tak, ja mówię o samopoczuciu psychicznym, ale to sobie wypracowałam, natomiast fizycznie to bardzo różnie, bóle mięśniowe, wzdęty brzuch ale nauczyłam się już nie narzekać, a akceptować.........................
                                                  • muktprega1 Re: GABY3 03.03.15, 17:47
                                                    > fizycznie to bardzo różnie, bóle mięśniowe, wzdęty brzuch ale nauczyłam się już
                                                    > nie narzekać, a akceptować....................

a, rozumiemy, rozumiemy smile
                                                  • gaby3 Re: GABY3 15.03.15, 19:18
                                                    jestem 2tyg na Letroxie 75 +1/4 75 i 1/4 20 Thybonu, 2 tyg na ścislej diecie Paleo i .................... zeo spadku wagi, źle śpię, bolą mięśnie i jestem w dzień senna, a tego nie mialam wcześniej, porcje mięsa mam wyliczone przez dietetyczke, i mam go juz dość
                                                    jak sobie radzicie z dieta, może ja mam za dużo tego mięsa/ryby?
                                                  • senciak Re: GABY3 15.03.15, 20:04
                                                    możesz mieć tzw. "grypę węglowodanową" - czyli inaczej Herxy. Na początku, kiedy wprowadzasz dietę Paleo możesz się wyjątkowo źle czuć i mogą manifestować się różne dziwne objawy... poczytaj o tym najlepiej sama...
                                                  • muktprega1 Re: GABY3 16.03.15, 08:42
                                                    Nie znam się na Paleo, ale próbowałam z moimi otyłymi domownikami (w imię solidarności) prowadzić dietę Dukana, nie wytrwałam tygodnia białkowego, przestałam się załatwiać, było mi bardzo źle, bolała mnie codziennie głowa. W moim wypadku dieta bezglutenowa - tak, ale białkowa - nie służy mi. Teraz w moim jadłospisie są kasze szczególnie jaglana i gryczana, dużo warzyw, gotowanych, surowych, trochę owoców. Pieczywo tylko ryżowe, no, od czasu do czasu - wyłom wink Do warzyw konieczne narzędzie do rozdrabniania, bo inaczej zaorałabym się na tarce.
                                                    Nie jem produktów mocno przetworzonych - kiełbasy, wędliny, zamiast - mięso samodzielnie wędzone lub pieczone, smażone.
                                                    Nabiał - jaja w każdej postaci, jogurt naturalny szczególnie bałkański (niektórzy sami przygotowują z bakterii w/g Kempisty) plus twarogi, nie mleko!
                                                    Taka dieta mi służy, wypracowana przez kilka lat na zasadzie prób i błędów i co mi służy.

Pamiętam wiele lat temu, jak przechodziłam na dietę w/g Biosłone też odczuwałam mocno reakcję Herxa (Herxheimera) pozbywając się toksyn z organizmu.
                                                  • gaby3 Re: GABY3 16.03.15, 08:57
                                                    dzięki, jesteście niezawodne, co ja bym bez Was zrobiła, całuski
                                                  • gaby3 Re: GABY3 26.03.15, 18:20
                                                    zrobiłam badania 25.03 biore od 21 dni Thybon 5, Letrox 75 + 1/4 75
                                                    FT4 45.09% [wynik 13.96, norma (9 - 20)]

FT3 -4.65% [wynik 3.8, norma (4 - 8.3)]

TSH nie robiłam, żeby "zaoszczędzić

poprzednie wynikipoprzednie z 21.01.2015
                                                    TSH 1,38 (0,25-5,0)
                                                    > - 20)]
                                                    >

z 02.03.2015
                                                    FT4 28.73% [ wynik 12.16, norma (9 - 20)]

FT3 -6.98% [ wynik 3.7, norma (4 - 8.3)]
                                                    TSH 1,76 (0,25-5)

trzymam się jednego laboratorium i chyba widać jakiś postep, choc mały,
                                                    co radzicie, może trzeba zwiększyć dawkę Thybonu?
                                                  • muktprega1 Re: GABY3 26.03.15, 20:28
                                                    > zrobiłam badania 25.03 biore od 21 dni Thybon 5, Letrox 75 + 1/4 75
                                                    > FT4 45.09% [wynik 13.96, norma (9 - 20)]
                                                    >
                                                    > FT3 -4.65% [wynik 3.8, norma (4 - 8.3)]

Wiesz Gabi, masz oczywiście zbyt nisko T3, ale i Ft4. W zasadzie zmiany dokonuje się w obrębie jednego hormonu, jednak - gdybym była na Twoim miejscu podniosłabym obydwa
                                                    Widzę, że masz same 75 tyroksyny, jak myślisz - jak zniosłabyś zwyżkę o następną 1/4 z 75 czyli 18,75??
                                                    To razem T4 byłoby - Letrox 75 + 1/4 75 czyli razem T4 = 93,75

a dodatkowo podniosłabym T3 (może za kilka dni po podniesieniu tyroksyny) o następną 5 ok południa i za 4-5 tygodni znowu powtórka wyników do weryfikacji, Co sądzisz o takim planie?
                                                  • gaby3 Re: GABY3 26.03.15, 21:58
                                                    Kochanie, dzięki, tzn że brałabym 75+ 1/2 75, bo teraz biorę 1/4
                                                    ok wchodze w to, może to też jest przyczyna tego, że waga nie spada pomimo paleo?
                                                    czyli od jutra 75+1/2 75 tzn 112,5 letrox i 5 thybon, a od poniedziałku + 5 thybon, OK
                                                  • gaby3 Re: GABY3 29.03.15, 20:58
                                                    miałam dzisiaj po raz pierwszy kołatanie(leki)w sercu, a moze zamiast zwiekszać Letrox lepiej by było zwiększyć tylko Thybon, bo fT3 mam ciądle na minusie,muktprega1 co TY na to
                                                  • muktprega1 Re: GABY3 30.03.15, 00:42
                                                    to teraz na jakiej dawce jesteś? ile podwyższyłaś?
                                                  • gaby3 Re: GABY3 30.03.15, 09:21
                                                    Letrox 75 + 0,5 75 czyli 112,5 a Thybon 1/4 20 czyl 5
                                                  • muktprega1 Re: GABY3 30.03.15, 10:13
                                                    Letrox pozostaw na tym samym poziomie a dodaj tę następną 5 thybonu, czyli pierwsza razem z tyroksyną a drugą tak ok 14.00 proponuję.
                                                    Chodziło też o to, żeby jakieś proporcje zachować pomiędzy poziomem T4 a T3.
                                                    W zasadzie jestem zwolennikiem, żeby najpierw podnieść Ft4 na jakiś sensowny poziom a potem stopniowym dodawaniem T3 dążyć do znalezienia dobrych proporcji w suplementowaniu.
                                                    Tyle, że u Ciebie rzeczywiście podniesienie T4 wywołuje taki nieciekawy stan ze względu na Ft3 na minusie...
                                                    No to walcz dalej kochana, dochodzenie do swoich proporcji to proces.
                                                    Dzisiaj poniedziałek - wzięłaś następna 5?
                                                    napisz czy odczuwasz jakąś tę 10 ? Oblicz sobie czas 4 tygodni od podniesienia T4 i sprawdż w laboratorium Ft4 i Ft3. Mam nadzieje, ze następna 5 zniweluje trochę Twoje nieprzyjemne objawy.
                                                  • gaby3 Re: GABY3 30.03.15, 17:04
                                                    pojechałam do dietetyczki (przytylam przez miesiąc 1,5kg!!) i dopiero wróciłam do domu, nie wiem czy musi być przerwa też 4 godz od innych suplem do Thybonu??? to wezme juz jutro
                                                    14 to najlepsza godz, jak o 4 biorę Letrox i 5 thyb??
                                                  • muktprega1 Re: GABY3 31.03.15, 14:21
                                                    Thybon (samo T3) w porównaniu z Novothyralem (T4+T3) nie wymaga przerwy w jedzeniu, to znacznie ułatwia jego suplementację.
                                                    Skoro o 4 bierzesz dwa razem, to może ok 12?
                                                    Wiesz każdy potem metodą prób i błędów ustala swoje dawki i weryfikuje.
                                                  • gaby3 Re: GABY3 31.03.15, 16:28
                                                    dzięki Kochana, dzisiaj drugi dzień zwiększonej dawki Thybonu
                                                    na razie OK
                                                  • gaby3 Re: GABY3 28.04.15, 17:38
                                                    dziwna sprawa, odebrałam wyniki
                                                    27.04
                                                    ft4 16,05 (9-20) 64%
                                                    fT3 3,7 (4-8,3) - 6,98%
                                                    zmniejszyło się fT3 pomimo przyjmowania Thybonu 5 2x dz

zrobiłam badania 25.03 biore od 21 dni Thybon 5, Letrox 75 + 1/4 75
                                                    FT4 45.09% [wynik 13.96, norma (9 - 20)]

FT3 -4.65% [wynik 3.8, norma (4 - 8.3)]

biorę Letrox 75 + 0,5 75 czyli 112,5 a Thybon 1/4 20 2x dziennie
                                                    robiłam jeszcze B12 - 466(191-663) i kwas foliowy 20 (4,6-18,7)
                                                    POMOCY!!!!
                                                    czy macie doświadczenie z przyjmowaniem NDT Thyroid naturalna tarczyca świńska????
                                                  • muktprega1 Re: GABY3 28.04.15, 18:40
                                                    No rzeczywiście spadło pomimo T3, ale nie zniechęcaj się, jesteś dopiero na początku swojej przygody z wprowadzaniem T3, a to wszystko - wyregulowanie jakiś czas musi potrwać. Dołóż następną ćwiartkę thybonu czyli 3x dziennie po 5, razem 15, a pozostaw T4 na tym poziomie co jest, przynajmniej Ft4 osiągnęło jakiś sensowny poziom, powyżej 64%, a to też ważne.
                                                    Ft3 może spaść od przebytej infekcji (a miałaś) również stres zeżera mocno Ft3. Dobrze byłoby, żeby zrobić wynik już po tygodniu tej 15 T3, bo myślę, że dojdziesz do całej tabletki - 20 T3.
                                                    Daj znać jaką decyzję podejmiesz.
                                                    Brałaś ostatnio w związku z infekcją jakieś leki? Jakie?
                                                  • gaby3 Re: GABY3 28.04.15, 19:04
                                                    tylko homeopatyczne i duże dawki wit C
                                                    a w jakich godz proponujesz trzecią dawkę Thybonu? teraz biore o 3 razem z letroxem, potem o 14,30

zaczynam od jutra albo jeszcze dzisiaj moge dołaczyć

a co myślisz o tym NDT dziewczyna z tej strony www.alpacasquare.pl/2014/04/kiedy-eutyrox-nie-wystarcza-thybon.html przyjmuje
                                                  • muktprega1 Re: GABY3 30.04.15, 08:38
                                                    > a w jakich godz proponujesz trzecią dawkę Thybonu? teraz biore o 3 razem z letr
                                                    > oxem, potem o 14,30

o jakiej godzinie? bierzesz poranną dawkę? Chyba nie o 3wink
                                                    Gaby a jak się czujesz z tym wszystkim?

trochę mój plan zweryfikowałam, żeby ostatniej dawki nie brać późno:
                                                    5.00 - tyroksyna (125) + Thybon (T3-5)
                                                    11.30 - T3-5
                                                    18.30 - T3-5

O NDT - nie mam zdania, bo nigdy nie używałam, ale weź pod uwagę, że proces dochodzenia do właściwej dawki będzie podobny jak teraz przy ustalaniu dawki T3.... Mając na uwadze doświadczenia innych, m.in i Hashitess której świnka nie służyła i wróciła do dawnego dawkowania, to ja czując się dzisiaj dobrze, nie zaryzykowałabym utraty tego stanu, mając na uwadze to co przechodziłam wcześniej.
                                                    Wydaje mi się, że najpierw trzeba ustalić jakieś sensowne proporcje tyroksyny i thybonu i ewentualnie wtedy popróbować, jeśli myślisz, że może to rozwiązać Twoje problemy.

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,129786622,156947284,Re_Interpretacja_wynikow.html
                                                  • gaby3 Re: GABY3 30.04.15, 10:55
                                                    tak poranną dawke biore o 3, a o 7-8 biorę selen,, na 9,00 ustawiłam budzik wzięłam drugą 5 i o 15,00 trzecią, tak przygotowałam, żeby ewentualnie czwartą wziąć o 21,00 ???
                                                    czuję się ciągle zmęczona, byłam wczoraj u rodzinnej osłuchowo wszystko ok, a kaszel juz duuuuuzo mniejszy ale jeszcze trochę jest już czwarty tydzień!!!!

nastrój troche poprawił się, bo też mi przez ostatnie dwa tyg znacznie siadł!!!
                                                    ustaliłam z dietetyczką, że będę teraz na warzywach, bo nie toleruję już mięsa, a po 3 m-cach efektów nie widać ani wagowo ani po wynikach tym bardziej po samopoczuciu
                                                  • gaby3 Re: GABY3 30.04.15, 11:01
                                                    a gdzie mogę poczytać o Waszej historii z thybonem i ustalaniem dawek, żeby to lepiej zrozumieć
                                                  • muktprega1 Re: GABY3 02.05.15, 09:05
                                                    Gaby nie ma sensu brać Thybonu o 3 w nocy, bo to hormon do aktywności i szybkiego zużycia, a śpisz w ogóle po tej 3.00 i T3??
                                                    Jak chcesz, to tyroksynę bierz sobie o 3, ale Thybon pierwszą dawkę przesuń na 7 czy 8 rano, drugą dawkę możesz wziąć za jakieś 5-6 godzin, tu nie ma sztywnego planu, wszystko jest do weryfikacji.
                                                    Pamiętasz, że T3 możesz mieszać z jedzeniem?
                                                  • senciak Re: GABY3 30.04.15, 14:41
                                                    Ja też zamierzam przyjmować.
                                                  • gaby3 Re: GABY3 30.04.15, 16:30
                                                    ale co NDT?
                                                  • senciak Re: GABY3 30.04.15, 22:35
                                                    Westhroid Pure 1.5 Grain 97.5mg
                                                  • muktprega1 Re: GABY3 06.05.15, 07:56
                                                    Gaby od 29 wzięłaś dodatkowy Thybon, sprawdź proporcje Ft4 i Ft3, nie ma co czekać taj długo.
                                                    Czy jakaś zmiana choć minimalna w samopoczuciu jest?
                                                  • gaby3 Re: GABY3 27.05.15, 13:59
                                                    byłam na rehab w Warszawie, tam tez zrobiłam badania
                                                    fT3 3,25(2,0-4,4) 52,08%
                                                    fT4 1,14 (0,93-1,70) 27,27%
                                                    biorę Letrox 75 + 0,5 75 czyli 112,5 a Thybon 1/4 20 3x dziennie
                                                    tak inne laboratorium, czy mam iść znowu do tego samego, a może w nim coś jednak nie tak, bo w końcu powinna być jakas reakcja
                                                    czy tylko ja tak ma, że wyniki tak się różnią????
                                                    28.04
                                                    ft4 16,05 (9-20) 64%
                                                    fT3 3,7 (4-8,3) - 6,98%
                                                  • muktprega1 Re: GABY3 27.05.15, 19:26
                                                    > czy tylko ja tak ma, że wyniki tak się różnią????

oczywiście, moim zdaniem potrzebna korekta dawki T4, możesz podnieść o 12,5 tyroksynę? Czyli połowę z 25?

Ale jak sie z tym wszystkim czujesz? Jak ładnie podniosła się Ft3 z minusa na plus 52 smile
                                                  • gaby3 Re: GABY3 27.05.15, 20:52
                                                    mam Letrox 75, to wezmę ćwiartkę
                                                    czuję się już dobrze, stres odpuścił
                                                  • muktprega1 Re: GABY3 28.05.15, 11:00
                                                    > czuję się już dobrze, stres odpuścił

o! to już jest coś, cieszy mnie, że czujesz się lepiej, Gaby w razie jakiegoś zawirowania, częstoskurczu, podziel tę 18 (1/4 z 75) jeszcze na połowę-okruszek, nie wiemy jak zareaguje Twój organizm na 18. Szkoda, ze nie masz 25, zawsze poproś o takie opakowanie, bo tak łatwo wtedy manewrować daweczkami w małej ilości do korekty.
                                                  • gaby3 Re: GABY3 28.05.15, 11:08
                                                    dziękuję KOCHANA
                                                  • muktprega1 Re: GABY3 17.07.15, 09:50
                                                    Gaby minęło trochę czasu, daj znać co u Ciebie? Na jakiej jesteś dawce, jak się czujesz? pozdrawiam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka