Dodaj do ulubionych

Ustawiczne ślinienie się 10 miesiec....i logopeda.

14.07.06, 13:01
Witam kochane mamusie

Mam 10 miesiecznego synka, ktory non stop sięslini, czy to zęby czy nie zęby
i tak pare miesiecy wymieniam sliniaczki.

Zostal wyslany do...logopedy ...czy ktos mialpodobny przypadek ?
Chcialabym wiedziec czy ktorac mamusia miala podobny przypadek i wie co takie
ustawiczne slinienie powoduje. Dodam, ze synek ma czesto otwartą buzie, jakby
mu tak wygodnie z tym bylo.
Jesli ma to jakies znaczenie, to ma wiotkosc krtani (powooli przechodzi).

Prosze dajcie jakies podpowiedzi co do tego przypadku.
Obserwuj wątek
    • andzia794 Re: Ustawiczne ślinienie się 10 miesiec....i logo 14.07.06, 14:56
      Moja córcia prawie do roczku chodziła w śliniaczku przez większą część
      dnia.Zastanawiało mnie to zjawisko, ale nie niepokoiło. Przewidywałam problem
      ze zgryzem, ponieważ dodatkowo ząbki wyrzynały sie krzywo. Moje dziecko jest
      dziś 14 miesięczną dziewczynką, a jej ząbki (o dziwo!)wyrównały sie- może
      problem logopedyczny nas jednak minie?

Mamcia Julci- zresztą logopeda(poczatkujący)
      • moyyra Re: Ustawiczne ślinienie się 10 miesiec....i logo 14.07.06, 20:22
        Dziękujęza odpowiedz.
        Wyglada na oko, ze moj synek ma proste ząbki (choc kto tam wie, musialby
        specjalista zajrzec).
        W poniedizalek jestem zapisana do owego specjalisty i zobaczymy co powie.

Mnie bardziej zastanawia czemu synek praktycznie caly czas ma buzie otwart,
        jakby wiecznie czemuśsie dziwil.

Dodam te ten sam typ ma moj mąż, bez slinienia się oczywisci (z tym, ze on
        potrafi się kontrolować)-czyzby geny się odezwały ??

Pozdawiam
    • tabaluga0 Re: Ustawiczne ślinienie się 10 miesiec....i logo 16.07.06, 11:52
      a czy wytyka języczek?
      • moyyra Re: Ustawiczne ślinienie się 10 miesiec....i logo 17.07.06, 23:24
        Hmm..szczerze ? Nie zwrocilam uwagi, ale chyba nie.
        A jesli juz, to raczej dla zabawy tj pluje, czy wystawia go dla zabawy.

A co wtedy takie wytykanie oznacza ??
        • tabaluga0 Re: Ustawiczne ślinienie się 10 miesiec....i logo 18.07.06, 11:25
          wytykanie moze oznaczac np. niedoczynnosc tarczycy, ale to bys zauwazyla, bo
          jest to wytykanie całkiem spore.
          My chodzilismy i nadal chodzimy do logopedy ze wzgledu na słabe miesnie bużki i
          wlasnie stale otwarta buzie. Juz jest lepiej ale masażu juz nie zdołam zrobic,
          bo synek ma juz 22 m i nie daje sie.
          nalezy masować dookoła ust(www.suwalki.com.pl/sosw/wspomaganie1.html),
          poczytaj moze cos zrozumiesz . Nie jest trudne ale tez zalezy od dziecka czy da
          sie masować. To zajmuje zaledwie kilka minut.
          • tabaluga0 Re: Ustawiczne ślinienie się 10 miesiec....i logo 18.07.06, 11:26
            www.suwalki.com.pl/sosw/wspomaganie1.html
            • moyyra Re: Ustawiczne ślinienie się 10 miesiec....i logo 18.07.06, 21:29
              Bardzo dziekuję za podanie tego linka.
              Wezme się za synka, mam nadzieje ze ta terapia mu pomoze.
    • joanmiro Re: Ustawiczne ślinienie się 10 miesiec....i logo 18.07.06, 23:09
      otwarta buzia mozę oznaczac pzrerost 3 migdałka
      • moyyra Re: Ustawiczne ślinienie się 10 miesiec....i logo 19.07.06, 10:46
        U tak malutkiego dziecka ???
        Praktycznie od samego początku ?

Hmm..moj mąż tez to samo z migdalkiem mial problem, w dziecinstwie go usuwano.
        Jak nic geny sie odezwaly ...w koncu z synka to caly tatus. Od gory do dolu.
        • moyyra Re: Ustawiczne ślinienie się 10 miesiec....i logo 18.08.06, 22:10
          witam

Jestem ponownie, bo wciaz nurtuje mnie ten problem. Mianowicie odkrylam podczas
          spania synka, ze oprocz półotwartej buzi ma wysuniety jezyczek tak, ze
          przykrywa nim dolne ząbki.
          Sama juz nie wiem co tu moze byc przyczyną. Moze cos przyciąć trzeba ? Zbadać ?

Dr powiedziala, ze wyrosnie z tego, ze jak bedzie duzy, to nauczy sie
          kontrolowac. Migdalki podobno wg niej w normie. Hormony tarczycy miał badane i
          są dobre....to co jeszcze w rachube moze wchodzic ?

Proszę, moze są mamy z tym problemem ?
          Napiszcie coś.
          • kszaszka Re: Ustawiczne ślinienie się 10 miesiec....i logo 18.08.06, 23:14
            u nas ten sam problem u 14-sto miesięcznego Ignacego. Dawniej miał wiecznie
            zapchany nosek - na tle alergicznym, teraz nie ma a buzia dalej otwarta...
            pozdrawiam kszaszka - dzis juz nie mam sily by rozwinac watek...ale jest
            ciekawy...wiec bede zgladac i dzielic sie nasza juz zlozona diagnostyka
            • moyyra Re: Ustawiczne ślinienie się 10 miesiec....i logo 19.08.06, 22:06
              Bardzo dziekuje za odzew.
              Mam nadzieje, ze znajdiesz czas, zeby napisać o swoich doswiadczeniach
              zwiazanych z synkiem.
              Moze masz jakieś inne wątki poruszające ten temat.
              • mamalesia Re: Ustawiczne ślinienie się 10 miesiec....i logo 19.08.06, 22:22
                mój syn ma 3 latka. I ślini się pasjami bardzo.
                Ćwiczymy logopedycznie (też podejrzenie napięcia), niewiele pomaga.
                Byłam już u laryngologów, ortodonty i kilku innych specjalistów. I problem jest
                nadal...
              • kszaszka Re: Ustawiczne ślinienie się 10 miesiec....i logo 19.08.06, 23:16
                zatem piszę...
                - od 6 miesiaca życia do 12-tego mały miał 5 obturacyjnych zapaleń oskrzeli
                mimo ścisłej diety alergicznej (mojej bo karmie piersią i oczywiście małego)
                - od 6 miesiąca życia do 12 -tego miał non-stop otwartą buzię -
                zdiagnozowaliśmy go w CZD u laryngologa w kierunku trzeciego migdała i
                ew.innych przeszkód laryngologicznych(wszystko OK) miał robione chlorki w pocie
                (ok) był badany przez neurologa(ok) i logopedę(który powiedział,że to nie
                dobrze,że ma cały czas otwartą buzię,bo po 1 będzie częściej chorował a po 2
                oddychanie samą buzią może wejść mu w trudny do zmiany nawyk, a w przyszłości
                mieć inne nie dobre skutki) - zalecił usunąć przyczynę i domykać buziaka palcem
                i inne ćwiczenia.
                Nikt nie mógł jednak znaleźć przyczyny. Najbardziej forsowana przez wszystkich
                wersja to tło alergiczne.
                Przyszły wakacje pojechałam z maluchami na miesiąc nad morze i na Kaszuby i już
                po tygodniu nad morzem zapomnieliśmy o otwartej buzi. Wróciłam niecały tydzień
                temu i tu w stolicy mały znowu częściej otwiera a nosek ma zapchany
                suchymi "babami", jak wyczyszczę fridą jest lepiej ale boje się,że problem
                będzie się nasilał. Pediatra stwierdził,że to kwestia za suchego powietrza...
                na szczęście wyjeżdźamy na kretę za tydzień...ale co będzie dalej?
                pozdrawiam kszaszka
                • moyyra Re: Ustawiczne ślinienie się 10 miesiec....i logo 20.08.06, 21:49
                  To bardzo interesujące co piszesz. Przynajmniej trafiłaś na dobrego lekarza,
                  który wie co badać i szukac przyczyny. Bo moja pediatra, to nie widzi
                  nic "nienormalnego", bo "jak bedzie duzy, to wyrosnie" uncertain Mało powazne
                  podejście.

Na pasozyty mial badania w szpitalu-nie wiem czy kompleksowe, w kazdym razie
                  wyszlo ujemne bez robaków.
                  Jak niby mam domykać buzke prawie roczniakowi ?
                  Logopede, neurologa mamy we wrzesniu-juz niedlugo, zobaczymy co konkretnego
                  wypowie. Faktem jest, ze synek maiał/ma WNM i nieco opoźniony w rozwoju jest.
                  Siadał, raczkował nieco pozniej niz jego rowiesnicy.
                  Buzkę miał otwartą hmm...niemalże od samego początku-w 2 miesiacu zwrocilam na
                  to uwage.
                  Disnemar i Frida nie pomagaja poza tym, ze nosek ma czysty od glutów.

Napisz mi, jak wyglada badanie chlorkow, z czego, jak ?
                  Pasozyty - jakie

U Ciebie, to jednak wychodzi, ze to na tle alergicznym + suche powietrze. Moze
                  jakies anwilzacze inhalacyjne pomoga?
                  Pozdrawiam serdecnzie i mam nadizeję, ze niedlugo nasze problemy znikna.
                  Udanego pobytu na wczasach!!

• kszaszka Re: Ustawiczne ślinienie się 10 miesiec....i logo 19.08.06, 23:20
      zapomniałam jeszcze dodać,że zlecili nam badanie kału na pasożyty bo jeden z
      obiawów to właśnie otwarta buzia i ślinotok, u nas nie było ani grzybów, ani
      robali, ale dziś wiem,że takie maluszki też warto badać pod tym kątem.
      pozdrawiam kszaszka
    • agz75 Re: Ustawiczne ślinienie się 10 miesiec....i logo 22.08.06, 19:24
      mój synek, teraz 18 miesięcy, ślinił się bardzo długo. Prawie non stop miał
      mokrą buźkę i kapała mu ślina, do tego prawie cały czas miał otwartą buźkę.
      Miał stwierdzone obniżone napięcie mięśniowe i myślałam, że to przez to.
      Przestał się ślinić jak wyrżnęły mu się wszystkie 4. Teraz brakuje mu tylko
      trójek i piątek. Przestał się ślinić i buzia też mu się zamknęła. Mam nadzieję,
      żę z Twoim maluszkiem będzie tak samo.
      • moyyra Re: Ustawiczne ślinienie się 10 miesiec....i logo 26.08.06, 00:18
        Bardzo chcialabym, zeby bylo taka jak z Twoim synkiem.
        Póki co czekam na wizytę u doktorkow-już niedługo.
    • agz75 Re: Ustawiczne ślinienie się 10 miesiec....i logo 27.08.06, 13:22
      Zapomniałam dodać, że gdy mój mały był rehabilitowany z powodu niskiego
      napięcia, to rehabilitantka zalecała podawanie mu picia za pomocą słomki, co ma
      wzmacniać mięśnie buzi, poza tym dużo pił z niekapka, a to wcale nie jest tak
      lekko, może to też pomogło
    • renj Re: Ustawiczne ślinienie się 10 miesiec....i logo 28.08.06, 14:07
      Mam podobny problem Mój synek ma 3,5 roku. Przez 2 lata i 7 miesięcy potwornie
      się ślinił. Dzień polegał na wymienianiu śliniaków. Buźka była cały czas
      otwarta. Chodziłam od lekarza do lekarza a oni mówili, że taka jego uroda.
      Teraz już się nie ślini, ale buzia jest cały czas otwarta a język trzyma między
      zębami, tak jakby miał za długi. Powoduje to seplenienie. On już przestał
      reagować na moje prośby żeby zamykał tę buzię. W czerwcu urodziłam córkę i
      miałam nadzieję, że ją ten problem ominie. Niestety tydzień temu zaczęło jej
      kapać z buzi. Gdzie szukać przyczyny i jak temu zapobiec?
      • moyyra Re: Ustawiczne ślinienie się 10 miesiec....i logo 20.09.06, 20:35
        Witam,

A robiłaś jakieś badania pod tym kątem. Dziewczyny trochę wskazówek tu podały

PS.- U nas ciąg dalszy sad ślinienia i buzki otwrtej
    • moyyra Katar może być przyczyną ...???? 03.10.06, 22:11

Dowiedziałam się od logopedy, że katar u małego niemowlaka może byc przyczyna
      otwartej buźki.

Jak wy to widzicie ...?
      Moze Wasze (niektóre) maluszki miały katarek i tak się zaczęło ...?
      • tabaluga0 Re: Katar może być przyczyną ...???? 04.10.06, 09:41
        a moze ma przerosniety 3 migdal?
        • moyyra Re: Katar może być przyczyną ...???? 04.10.06, 21:27
          laryngolog mówił, że nic nie widzi.
        • moyyra Re: Katar może być przyczyną ...???? 04.10.06, 21:29
          mało tego...zaczął wywalać mi języczek na wierzch sad((...sama już nie wiem co
          robić sad((
          • tabaluga0 Re: Katar może być przyczyną ...???? 04.10.06, 23:21
            a niedoczynnosc tarczycy?
            • moyyra Re: Katar może być przyczyną ...???? 06.10.06, 12:42
              mial robione w szpitalu, w lipcu

TSH 3,14 ulU/ml
              FT 4,48 pg/ml
              FT 1,21 ng/dl(w zakresie wartosci ref.)

mogłabyś na to rzucic okiem i napisac co o nich myslisz ?
              • tabaluga0 Re: Katar może być przyczyną ...???? 06.10.06, 19:49
                ja mam inne jednostki w ostatnim badaniu(ale 2 pierwsze w normie) wiec wydaje
                mi sie ze jest ok, moj synek ma niedoczynnosc tarczycy, wysuwal jezyczek, mial
                ciagle otwarta buzie, slinil sie, chodzimy do logopedy, stosowalismy masaze aby
                wzmocnic miesnie bużki, moze i wy sprobujecie.
              • tabaluga0 Re: Katar może być przyczyną ...???? 06.10.06, 19:51
                aha , a ile ma zebów, u nas 3i 4 szly chyba ponad 5 miesiecy, wtedy slinił sie
                niesamowicie, mial nawet malutkie krostki na brodzie od tej sliny. ale na razie
                spokoj. czekamy na nastepne zeby.
                • moyyra Re: Katar może być przyczyną ...???? 08.10.06, 11:52
                  Na razie ma 8 - 4 na dole i 4 na górze i widzę, że idzie trójka, bo taka bułe
                  ma na dole. Mam nadzieje, że to od tego.

A na masażach strasznie się denerwuje sad

="<a href="szipszop.pl/tickers/1528.gif""
                  target="_blank">szipszop.pl/tickers/1528.gif"</a> "
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka