Dodaj do ulubionych

regulamin rozliczania mediów

15.10.06, 22:27
czy ktoś ma gotowe wzorce regulaminu rozliczania mediów we wspólnocie? proszę
o konkretne rozwiązania..niektórzy na forum zamiast pomagac- pytają - "a co to
za wspólnota,a czy się znamy,jakies dane o sobie itp."..ludzie ,pomagajmy
sobie gotowymi rozwiązaniami..po co tracic czas na wymyślanie czegoś,co sie
juz gdzieś sprawdziło?...
Obserwuj wątek
    • xxxll Re: regulamin rozliczania mediów ????? 16.10.06, 06:32
      Nie kolego, nie ma jednego wzorca regulaminu rozliczania mediów. Ogólne zasady
      są prawie wszystkim znane, jakie powinien spełniać. Zadawane pytania przez
      chcących pomóc, mają na celu dobór *odpowiedniej* treści, która by ci się
      nadała.

I tak taka treść będzie modyfikowana do potrzeb wspólnoty i *zasad
      sprawiedliwości społecznej*, a znając życie, po takiej nowelizacji to zazwyczaj
      wychodzi *Hybryda*, a nie regulamin spełniający wymogi ustawowe.

A tak na marginesie - co stoi na przeszkodzie by odpowiedzieć na zadawane
      pytania
      >"a co to za wspólnota, a czy się znamy, jakieś dane o sobie, o wspólnocie itp.

Masz dziwne podejście do sprawy POMOCY w rozwiązywaniu problemów +romcio-s+ -
      stosujesz zasadę - "DAWAJCIE bo ja chcę i już"

Forumowicze lubią wiedzieć, z kim się dzielą efektami swojej pracy. Chyba to
      normalne.

• j666 Re: regulamin rozliczania CO ? 13.12.06, 12:33
        Ciekawi mnie, która z Waszych wspólnot przy rozliczaniu energii na centralne
        ogrzewanie lokalu uwzględnia usytuowanie lokali w budynku (strony świata,
        kondygnacja, elewacje)?
        To, że są część stała opłaty i część zmienna, to zwykle normalne.
        Mam na myśli budynki, w których energia za CO mierzona jest licznikami energii
        (GJ) na każdy lokal.
        Odkładam tu na bok akademickie dywagacje, czy ten licznik elektroniczny
        kwalifikujemy jako urządzenie pomiarowe, czy ze względów
        legislacyjno/legalizacyjnych jako podzielnik kosztów.
        KTO przyjął rozliczenie wg usytuowania poszczególnych lokali?
        JaC
        • 13lale Re: regulamin rozliczania CO ? 14.12.06, 11:45
          Jeżeli każdy lokal wyposażony jest w licznik zużycia energii (nie podzielnik
          kosztów) to stosowanie współczynników jest bez sensu - płacisz za tyle ile
          zużyłeś. Przy zastosowaniu nieszczęsnych podzielników stosuje się współczynniki
          usytuowania, jak również korekcyjne do grzejników
          • xxxll Re: regulamin rozliczania CO ? 16.12.06, 07:19
            13lale napisał:
            > Jeżeli każdy lokal wyposażony jest w licznik zużycia energii (nie podzielnik
            > kosztów) to stosowanie współczynników jest bez sensu - płacisz za tyle ile
            > zużyłeś

Nie dokońca sie z toba zgadzam. Są nieruchomości gdzie obecni właściciele nie
            wpływu w którym lokalu mieszkaja o tym zadecydowli tow. sekretarze, dyrektorzy
            zakładów.
            Po modernizacji instal. C.O. założono liczniki, właściciele postanowili przy
            naniczniu/rozliczaniu C.O. stosowac wpółczynniki korekcyjne przy ustalaniu
            stawek jednostkowych za GJ ze względu na położenie lokalu.

To wszystko spisali w Regulaninie Rozliczania Mediów.
          • j666 Rozliczanie CO - do ilu lat wstecz ? 25.01.07, 09:48
            Administracja wspólnoty poinformowała właścicielkę lokalu mieszkalnego, że
            indywidualny licznik ciepła mierzący ilość energi dla celów CO tegoż lokalu,
            umieszczony w osobnym pomieszczeniu na półpiętrze, jest jakoby zepsuty od 5
            (pięciu !) lat, że od 5 lat w zużyciu energii (GJ) pojawiało się 0 (zero), i że
            wspólnota naliczy zużycie "ryczałtowe" czy "średnie" za te 5 lat wstecz.
            Podjęto nawet na ten temat stosowną uchwałę.
            Oczywiście właścicielka była obciążana częścią stałą opłat CO, więc wartości
            należności w pieniądzach (zł) były co roku wykazywane na rozliczeniach
            półrocznych.
            Instalacja CO w budynku to część wspólna nieruchomości (statut).
            Pytanie: do ilu lat wstecz wspólnota może mieć roszczenia z tytułu rzekomego
            nieopomiarowania energii CO (część zmienna) dostarczanej do lokalu ?
            JaC
        • xxxll Re: regulamin rozliczania CO ? 16.12.06, 07:13
          j666 napisał:

> Ciekawi mnie, która z Waszych wspólnot przy rozliczaniu energii na centralne
          > ogrzewanie lokalu uwzględnia usytuowanie lokali w budynku (strony świata,
          > kondygnacja, elewacje)?

Ja stosouje w regulaminie rozliczania C.O. wpółczynniki ze względy na położenie
          lokalu w budynku. Rozliczenie jest oczywiście za pomocą liczników ciepła ,
          różnią się stawkami
      • babczyk Re: regulamin rozliczania mediów ????? 13.12.06, 12:41
        xxxll napisał:

> Nie kolego, ....

A masz może Andrzeju Brodziak, psa czy też kota?

Kota napewno ale...na jakim punkcie.

> I tak taka treść będzie modyfikowana do potrzeb wspólnoty i *zasad
        > sprawiedliwości społecznej*, a znając życie, po takiej nowelizacji to
        zazwyczaj
        >
        > wychodzi *Hybryda*, a nie regulamin spełniający wymogi ustawowe.

Ależ blukasz. O jakiej, czyjej i dla kogo sprawiedliwości tu biega?

> Forumowicze lubią wiedzieć, z kim się dzielą efektami swojej pracy. Chyba to
        > normalne.

Forumowicze czy takie miernoty jak tu , lubią wiedzieć.

• wprost5 Brak zrozumienia problemu! 14.12.06, 12:10
          13 lale, wbrew temu, co twierdzisz, ciepłomierz, chociaż w przeciwieństwie do
          slynnych juz podzielników kosztów jest w pełni tego slowa znaczeniu
          zalegalizowanym miernikiem, zainstalowany w poszczególnym lokalu spełnia jednak
          rolę...podzielnika kosztów!
          Tak, to nie pomyłka - ten cieplomierz mierzy bowiem ciepło dostarczone do
          danego lokalu, nie mierzy natomiast ciepła zużywanego przez dany lokal w celu
          utrzymania w nim okreslonej temperatury! A dlaczego? A no między innymi
          dlatego, że dany lokal mogą ogrzewać sasiedzi!
          I właśnie dlatego w przypadku rozliczeń kosztów ogrzewania uwzględnianie
          połozenia lokalu i innych czynników chociaż dośc trudne, jest wskazane.
          Stosowanie ciepłomierzy tylko pozornie rozwiązuje problem.
          • dyzio61 Re: Brak zrozumienia problemu! 14.12.06, 17:34
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=50195116&a=52801759
            wiem jak rozwiązać sprawe mediów.
        • xxxll Re: regulamin rozliczania mediów ????? 16.12.06, 07:23
          Pawełku (babczyk, bbabczyk)proszę cię dekarzu, nie rób mi reklamy, bo ja i tak
          juz więcej wspólnot nie poprowadzę, portfel zamkniety do maja 2007.
          • slawgaj Re: regulamin rozliczania mediów ?????do dyzio61 25.01.07, 12:27
            dyzio61 -niepowazne imie ale bardzo powazny wyrok sadu jaki przywołales.

bardzo ciebie prosze abys w miare swoich mozliwosci podal mi sygnature akt
            przywolanego przez ciebie wyroku sadu rejonowego. bardzo mi na tej sygnaturze
            zalezy.
    • miro_mx Re: regulamin rozliczania mediów 25.01.07, 12:51
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=50419519&a=50430414

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka