Dodaj do ulubionych

PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM?

IP: 62.233.152.* 03.04.03, 15:09
Drodzy forumowicze. Nosimy sie z zamiarem kupna psa. Ale jakiego??? Ma byc to
pies rodzinny, zyjacy w domu, serdeczny i "do kochania", ktorego nie
wnerwialoby male dziecko (dziecko uczone szacunku do zwierzat, ale wiadomo
piesek nie moze byz zbyt nerwowy). Decydujemy sie na pieska sredniej
wielkosci, chodzi nam po glowie beagle, albo spanielek.Co wy na to? A moze
macie inne propozycje psa milego, serdecznego, lubiacego dzieci?

Prosze o uwagi
ewcia
Obserwuj wątek
    • Gość: Dorota Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.03, 16:22
      Nie kupujcie spanielka do dziecka!Może foksterier?Albo najlepiej psiak ze
      schroniska!
      Pozdr
      • Gość: gosc portalu Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.chello.pl 03.04.03, 22:19
        Gość portalu: Dorota napisał(a):

> Nie kupujcie spanielka do dziecka!Może foksterier?Albo najlepiej psiak ze
        > schroniska!
        > Pozdr

To zalezy jaki spanielek!!Mysle ze nadawal by sie cavalier king charles
        spaniel-jest to pies do towarzystwa(nie mysliwski jak wiekszosc
        spanieli),wesoly,pozbawiony agresji,polecany do rodzin z dziecmi,jest to pies
        sredniego wzrostu,nieco nizszy od cocer spaniela,nie wymaga duzo ruchu,jest
        latwy w utrzymaniu.Beagle ci odradzam,te pieski potrzebuja bardzo duzo
        ruchu,musza sie wybiegac, maja tez "sklonnosc" do uciekania na spacerach i
        chodzenia w swoja strone,znam kilka osob ktore sa wlascicielami beagli.
        • migrys Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM 04.04.03, 01:11
          o prosze ;)
          zdublowalam goscia...

czyli cos w tym cavisiu jest
    • Gość: Alex Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.04.03, 19:09
      Beagle to psy gończe i mają dość specyficzny charakter. Nie są to psy, które
      łatwo da się wychować, a nauczenie beagla, który coś zwęszy, powrotu na
      zawołanie graniczy z cudem :(
      Generalnie radzę nie kierowanie się wygladem psa, tylko głównie jego
      psychiką. Każda rasa ma swoją specyfikę, małe psy przeważnie gorzej znoszą
      towarzystwo małych dzieci (aczkolwiek są oczywiscie wyjatki).
      No i najważniejsze - pies rasowy to pies z rodowodem, unikajcie jak ognia
      wszelkich giełd zoologicznych i pseudohodowców. Kupcie szczeniaka tylko od
      odpowiedzialnego hodowcy zrzeszonego w Związku Kynologicznym i sprawdźcie w
      jakich warunkach trzymane są szczeniaki.
      Jeśli ma być to pies typowo rodzinny, zrównoważony, lubiacy dzieci i bardzo
      delikatny w stosunku do nich, to pomyślcie może o owczarku szkockim collie.
      Nie jest to rasa obecnie "modna", więc można kupić naprawdę zdowego psa o
      wspaniałej typowej dla rasy psychice. O charakterze tej rasy możesz poczytać
      na str:
      www.collie.of.pl
      www.collie.pl
      www.kirys.prv.pl
      www.ekwiwalent.prv.pl
    • Gość: Ola Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.03, 19:32
      OWCZAREK BELGIJSKI GROENENDAEL

SZEŚCIOLETNIA SUCZKA UWIELBIAJĄCA DZIECI,
      PO SZKOLENIU PT

SZUKA NOWEGO DOMU (najchętniej z ogródkiem)
      I KOCHAJĄCYCH WŁAŚCICIELI

Aleksandra
      Lubelskie
      0-503 - 071 131
      aleraw@wp.pl
      • kicia7 Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM 03.04.03, 21:24
        Gdzieś tu już był wątek o psie dla rodziny z dzieckiem. Spaniel to chyba
        nienajlepszy pomysł. Ja mam suczkę PON-a. Teraz ma 6 lat, a moja córka 7.
        Bardzo dobrze ze sobą żyły od samego początku.PON ma tę zaletę, że jest to juz
        całkiem solidny kawałek psa, a równocześnie dobrze czuje się w bloku. Jest
        bardzo zrównoważony i ma anielską cierpliwość.Felery - kocha mieć rodzinę pod
        kontrolą i z upodobaniem układa się tak, żeby zablokowac wszelkie możliwe
        przejścia, ale można się do tego przyzwyczaić. Poza tym wymaga czesania. Ja
        sobie z czesaniem nie radzę, więc po prostu regularnie psicę strzygę i wszyscy
        sa zadowoleni.Gorąco polecam.
    • mjot1 Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM 03.04.03, 22:20
      Gdybyż nie to kryterium „piesek średniej wielkości”...
      Gdybyż nie to. Poleciłbym natychmiast doga!

Jeśli ktoś kiedykolwiek widział jak ta masa mięśni potrafi delikatnie się
      przemieszczać koło szkraba! Jak potrafi zawsze być pomiędzy dzieckiem a
      ewentualnym niebezpieczeństwem. Jak potrafi cierpliwie słuchać i znosić kaprysy
      szkraba. Jak...
      Tylko trzeba przełamać się i zrozumieć, że co duże to w zasadzie też i łagodne!
      Nie mówiąc już o tym, że życie chyba odda w obronie tej kruchej przedziwnej
      istoty łażącej na dwóch łapach!

Najniższe ukłony!
      Może i zaślepiony? Ale chyba nie do końca... M.J.
      • Gość: gosc portalu Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.chello.pl 03.04.03, 22:30
        mjot1 napisał:

> Gdybyż nie to kryterium „piesek średniej wielkości”...
        > Gdybyż nie to. Poleciłbym natychmiast doga!
        >
        > Jeśli ktoś kiedykolwiek widział jak ta masa mięśni potrafi delikatnie się
        > przemieszczać koło szkraba! Jak potrafi zawsze być pomiędzy dzieckiem a
        > ewentualnym niebezpieczeństwem. Jak potrafi cierpliwie słuchać i znosić
        kaprysy
        >
        > szkraba. Jak...
        > Tylko trzeba przełamać się i zrozumieć, że co duże to w zasadzie też i
        łagodne!
        >
        > Nie mówiąc już o tym, że życie chyba odda w obronie tej kruchej przedziwnej
        > istoty łażącej na dwóch łapach!
        >
        > Najniższe ukłony!
        > Może i zaślepiony? Ale chyba nie do końca... M.J.
        Popieram,popieram wspaniale psy i takie lagodne
    • migrys Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM 04.04.03, 01:10
      Cavalier Kings Charles Spaniel
      zobacz www.dogomania.pl
      • Gość: gosc portalu Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.chello.pl 04.04.03, 11:24
        migrys napisała:

> Cavalier Kings Charles Spaniel
        > zobacz www.dogomania.pl

Ja polecam takze:
        www.4lapy.pl/rasy/cavalier
        www.dogs.pl/galeria/38/lecoeur
        • Gość: ewcia Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: 62.233.152.* 04.04.03, 12:26
          Bardzo jestem wdzieczna za Wasze wypowiedzi. Nad cavalierem sie zastanowie :),
          widzialam te pieski ostatnio na wystawie w Katowicach i wywarly na mnie
          pozytywne wrazenie, za to beagle nawet na wybiegu cos nie bardzo sie sluchal,
          wiec rzeczywiscie to musza byc bardzo niezalezne pieski.
          Dog to rzeczywiescie ne ten "gabaryt", ale dzieki za uwage!

ewcia

• migrys Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM 04.04.03, 13:44
            www.azalea.dogomania.pl
            • Gość: ewcia Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: 62.233.152.* 04.04.03, 13:51
              migrys napisała:

> www.azalea.dogomania.pl

nie otwiera sie :(
              • migrys Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM 05.04.03, 12:17
                przepraszam!
                azalea.dogomania.pl
                bez www
    • Gość: Basia Re:MOPS IP: 213.241.45.* 04.04.03, 09:03
      psiak idealny dla dziecka- trzeba uważać tylko żeby go dziecka na śmierć nie
      zamęczyło ale są CUDOWNE!
      Polecam
      • Gość: Elwira Re:MOPS IP: *.nc.rr.com 05.04.03, 05:37
        zastanwo sie tez nad goldenem retrieverem. mam taka sunie w domu. to aniol nie
        pies. wszystko z nia mozna zrobic i jest taka cierpliwa. goldeny to chyba jedne
        z najlepszych rodzinnych psow.
        • maxel Re:golden 05.04.03, 07:24
          Gość portalu: Elwira napisał(a):

> zastanwo sie tez nad goldenem retrieverem. mam taka sunie w domu. to aniol
          nie
          > pies. wszystko z nia mozna zrobic i jest taka cierpliwa. goldeny to chyba
          jedne
          >
          > z najlepszych rodzinnych psow.

Popieram w 100%. Nie ma lepszego psiaka dla calej rodziny.
          • Gość: migrys Re:golden IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.03, 13:42
            minusy:

- bardzo czesta i zaawansowana dysplazja
            - wielkosc lepiej niz srednia
            - szata okrywowa
            - potrzebuje dosc duzo ruchu
            - problem z wyjazdem na wakacje bo to jednak kawal psa...
        • Gość: gosc portalu Re:MOPS IP: *.chello.pl 05.04.03, 11:18
          Gość portalu: Elwira napisał(a):

> zastanwo sie tez nad goldenem retrieverem. mam taka sunie w domu. to aniol
          nie
          > pies. wszystko z nia mozna zrobic i jest taka cierpliwa. goldeny to chyba
          jedne
          >
          > z najlepszych rodzinnych psow.

Ja nie za bardzo sie z tym zgadzam,psow tej rasy jest u nas bardzo duzo i nie
          kazdy niestety jest aniolem, niektore sa niesforne i sprawiaja problemy,poza
          tym trzeba naprawde dobrze wybrac takiego psa bo zdarzaja sie chore
          egzemplarze.Niestety popularnosc, nie zawsze wychodzi rasie na dobre.
    • Gość: sylwia Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.iweb.pl 06.04.03, 18:54
      Polecam Ci labradora: siła spokoju, łatwo się uczy, uwielbia się bawić z dziećmi i nie tylko. Mój pies to ulubieniec całej dzieciatej rodziny i wszystkich dzieciaków z podwórka.Jest duży, to fakt,trzeba go wybiegać, ale siłą spokoju przewyższa większość psów, krtóre znam. Podobny do goldena, ale krótsza sierść o umaszczeniu czarnym, czekoladowym lub biszkoptowym.No i ten mądry pyszczek z ciemnymi oczkami...
      Napisz, co wybrałaś.
      Pozdr
      :-)
      • Gość: ewcia Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: 62.233.152.* 07.04.03, 08:20
        moi kochani, golden i labrador to wogole moje wymarzone pieski, wiele slyszalam
        o ich charakterze, nawet gabaryt jest jeszcze do zaakceptowania, ale bardzo
        mnie martwia ich sklonnosci do chorob (dysplazja). Nalezaloby pewnie kupic psa
        z hodowli, ze wszelkimi papierami i po badaniach. Czyli dochodzimy do kosztow -
        lekko liczac 2tys. Nie ukrywam, cena tez gra role.
        Ale nie wiem czy nie zaszaleje - labrador biszkopt, to byloby to.. :)
        • Gość: Lander Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.04.03, 10:32
          Ewciu, obyś się tlko nie rozczarowała. Mam wielu znajomych posiadających
          labradory, chodziłam też na szkolenie PT, w którym uczesticzyły też laby i
          goldeny. Uczestniczyły to złe słowo - one je zdominowały. Na 12 psów 7 to były
          właśnie retriewery. Miałam więc okazję zobaczyć jak się zachowują i
          porozmawiać z właścicielami. Były i psy nadmiernie agresywne, demolujace
          mieszkanie i takie które całkowicie zdominowały przewodnia.
          Większość właścicieli nie mogła sobie poradzić z ich nadmiarem energii, bo
          kupili je właśnie za namową dzieci i myśleli, że dziecko pobawi się chwilę z
          pieskiem i będą mieli spokój.
          Powiem krótko, to nie są psy maskotki, tylko pełne temperamentu i niespożytej
          energii psy myśliwskie, które potrzebują baaardzo dużo ruchu i zajęcia
          umysłowego (szkolenie, tropienie, aportowanie).
          Zanim kupisz takiego psa musisz wiedzieć, że:
          - rasa jest teraz bardzo "modna" - w konsekwencji ceny są wysokie, a rozmnarza
          się dosłownie wszystko co labradora czy goldena choćby mgliście przypomina,
          nie zwracając uwagi ani na ryzyko dysplazji ani prawidłową budowę ciała ani
          psychikę :(
          - są to psy myśliwskie, a co się z tym wiąże mają wrodzony instynkt i czeka
          cię wiele niespodzianek gdy twój pies zobaczywszy kaczkę wlezie do brudnego
          bajora, poleci w pole czy pogoni gołębie.
          - ryzyko dysplazji jest w tej rasie ogromne. Związek kynologiczny nie
          wprowadził dla labradorów i goldenów obowiązkowego prześwietlenia na dysplazję
          przed dopuszczeniem psów do hodowli. Odpowiedzialni hodowcy wprawdzie
          prześwietlają swoje psy ale mimo tego ryzyko zakupienia psa, który będzie
          obciążony dysplazją stawów łokciowych czy biodrowych jest znaczne.
          - zapomnij o kupnie szczeniaka bez rodowodu, wydasz sporo kasy, a nie będziesz
          miała absolutnie żadnej gwarancji co z niego wyrośnie. Dla laika małe
          szczeniaki są do siebie bardzo podobne. Zdziwisz się dopiero w momencie, gdy
          maluch zacznie dorastać i słabo przypominać zdjecia w książkach czy
          internecie,
          - Retrievery to psy o sporej masie, ogromnej energi i dużym temperamencie. W
          zabawie nie są wcale takie delikatne, widziałam jak podczas świetnej zabawy
          tratują mniejsze psy, więc dzieci (których na pewno nie uznają za przewodnika)
          będą traktować podobnie.
          - Nie sugeruj się scenami z amerykańskich czy nawet naszych seriali. Te psy
          nie rodzą się genijalne i dobrze wychowane. Trzeba poświecić naprawdę spooro
          czasu aby pies stał się miłym domownikiem.
          • Gość: ewcia Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: 62.233.152.* 07.04.03, 12:04
            no wlasnie w kwestii retriwerow zniecheca mnie kwestia dysplazji.
            Kurcze, czuje, ze sobie psa nie kupie.
            A powiedzcie, co tak na prawde sadzicie o cocker spanielach. Wiesc gminna nie
            bywa pochlebna, a ksiazki opisuja psychike tych pieskow bardzo kozystnie (mile,
            towarzyskie, wesole).
            • Gość: gosc portalu Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.chello.pl 07.04.03, 14:23
              Gość portalu: ewcia napisał(a):

> no wlasnie w kwestii retriwerow zniecheca mnie kwestia dysplazji.
              > Kurcze, czuje, ze sobie psa nie kupie.
              > A powiedzcie, co tak na prawde sadzicie o cocker spanielach. Wiesc gminna
              nie
              > bywa pochlebna, a ksiazki opisuja psychike tych pieskow bardzo kozystnie
              (mile,
              >
              > towarzyskie, wesole).

Ewcia w latach 60 i 70 cocery byly bardzo poularne,mniej wiecej tak jak teraz
              retrivery,zaczela sie masowa produkcja szczeniakow.Krzyzowano osobniki, ktore
              nigdy nie powinny byc dopuszczone do rozrodu.Powstalo wiele agresywnych psow
              no i opinia o agresywnosci tej rasy.Ale to juz przeszlosc,cocery sa rzadkie i
              przyklada sie duzo uwagi do ich "jakosci".Jesli moglabym ci cos polecic-Nie
              kupuj nigdy szczeniaka na bazarze,gieldzie czy sklepach typu anna zoo; kup
              szczeniaka w domu u hodowcy gdzie mozesz zobaczyc jak on sie zachowuje w
              swoim naturalnym srodowisku,z mama i rodzenstwem.Wystarczy godzinka obserwacji
              i bedziesz mniej wiecej widziala jaki szczeniak ma charakter i czy jest zdrowy.
              (nie mowie tu o ukrytych chorobach)Zadzwon do Zwiazku Kynologicznego, oni
              podadz ci namiary do hodowcow posiadajacych szczeniaki.Jesli bedziesz miala
              jeszcze pytania to sluze rada.Pozdrawiam
    • Gość: gosc portalu Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.chello.pl 07.04.03, 14:26
      Bylabym zapomniala: to jakiego bedziesz miala w przyszlosci pieska zalezy od
      tego jak go wychowasz. A poza tym znam kilka cocerow i nie ma w nich cienia
      agresji, to wesole, przeurocze pieski.
    • kgrabinski Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM 11.04.03, 11:42
      a co powiesz na szkockiego teriera???
      Pieski sa super, wesole, male ale wielki duchem, nie slyszalem nigdy zeby jakikolwiek szkocik byl zlosliwy czy pogryzl kogos (a znam ich troche). Sa to psy inteligentne i wesole. Niedawno stracilem suczke szkocika, ktora miala 14 lat. Do konca swoich dni biegala, skakala i byla niesamowicie wesola. w miedzyczasie zostawilismy sobie jeszcze jedna suczke ktora teraz jest u nas ma 4 lata i bedzie miala niedlugo szczeniaczki. Naprawde polecam bo warto.
      Psa kupuje sie na kilkanascie lat, wiec nie zaluj pieniedzy jezeli jakiegos pragniesz miec w domu. A nad Retrriverem sie zastanow. Ja strasznie nie lubie psow, ktore uzalezniaja sie od ludzi i nie potrafia bez nich funkcjonowac, a takie sa retrrivery. Jezeli masz juz wybierac to bardziej polecam Labladory.
      Nie mowie tego z pozycji laika,. Zajmuje sie szkoleniem psów wlasciwie odkad pamietam i mialem kontakt z wiekszoscia ras. Jezeli ktokolwiek potrzebuje psa do pracy, nie bede polecal innego psa niz Owczarek Niemiecki, a jezeli chodzi o mieszkanie z czlowiekiem, zadnego innego jak Szkocki Terrier. Zobacz w sieci co mozesz znalezc, a najlepiej by bylo gdybys znalazla taka fajna ksiażeczke Konrada Lorentza "tak czlowiek trafil na psa" w ktorej jest opis jak to szkocik za kotem wdrapal sie na drzewo. Acha i jeszcze jedno w 70% albo i wiecej zachowanie twojego psa zalezy od jego wychowania wiec nie sluchaj sie niedouczonych weterynarzy, którzy mowia, ze na szkolenie trzeba isc z psem zaraz po skonczeniu okresu ochronnego po szczepieniach a nie jak ma rok.
      Acha widzialem pania na szkoleniu PT ze szkocikiem, ktora w grupie ok 20 psow zajela drugie miejsce na egzaminie

> Drodzy forumowicze. Nosimy sie z zamiarem kupna psa. Ale jakiego??? Ma byc to
      > pies rodzinny, zyjacy w domu, serdeczny i "do kochania", ktorego nie
      > wnerwialoby male dziecko (dziecko uczone szacunku do zwierzat, ale wiadomo
      > piesek nie moze byz zbyt nerwowy). Decydujemy sie na pieska sredniej
      > wielkosci, chodzi nam po glowie beagle, albo spanielek.Co wy na to? A moze
      > macie inne propozycje psa milego, serdecznego, lubiacego dzieci?
      >
      > Prosze o uwagi
      > ewcia
    • odyseusz Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM 12.04.03, 00:42
      Oczywiście zgadzam się, że jeśli można coś polecić z czystym sumieniem to doga
      niemieckiego lub bernardyna, SĄ NAPRAWDĘ BARDZO ŁAGODNE... Albo nowofunland -
      tez jest niezły a trochę mniejszy...
      • Gość: asia Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.03, 13:21
        Sama wlasnie nabylam, majac male dziecko(kryteria byly te same!), przemila
        suczke; beagl+terrier - Bardzo polecam! Dlaczego beagl? WLASNIE dlatego, ze
        potrzebuje ruchu! Sa z dzieckiem nierozlaczni i obydwoje nieodlaczni w
        odkrywaniu swiata! To wazne! Mam znajomych z Cavalierem..(+dziecko) - zaluja!
        Pies to typowy kanapowiec, nieruchawy i nie chce sie bawic z dzieckiem.
        Pozatym... strasznie smierdzi(naprawde!) jak wszystkie spanielopodobne co
        narasta z wiekiem..
        • Gość: gosc portalu Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.chello.pl 13.04.03, 20:07
          Gość portalu: asia napisał(a):

> Sama wlasnie nabylam, majac male dziecko(kryteria byly te same!), przemila
          > suczke; beagl+terrier - Bardzo polecam! Dlaczego beagl? WLASNIE dlatego, ze
          > potrzebuje ruchu! Sa z dzieckiem nierozlaczni i obydwoje nieodlaczni w
          > odkrywaniu swiata! To wazne! Mam znajomych z Cavalierem..(+dziecko) -
          zaluja!
          > Pies to typowy kanapowiec, nieruchawy i nie chce sie bawic z dzieckiem.
          > Pozatym... strasznie smierdzi(naprawde!) jak wszystkie spanielopodobne co
          > narasta z wiekiem..

Ja tez znam osbiscie kilka osob,ktore posiadaja beagle i niestety sa z nimi
          duze problemy,psy te niestety czesto uciekaja, niesluchaja sie i dlatego
          ludzie trzymaja je przewaznie na smyczy i rzadko spuszczaja; efekt jest taki
          ze pies wyrzywa sie w domu(zniszczenia,agresja); naprawde odradzam besgle to
          pies raczej trudny do ulozenia i uparty.
          • Gość: anmanika Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.03, 14:49
            Z dużych psów polecam berneńskiego psa pasterskiego: jest to rasa w której
            wyeliminowuje się jakiekolwiek oznaki agresji. Dobre dla dzieci są również
            golden retrivery, 100% cierpliwości i opiekuńczości
    • Gość: anulek0@gazeta.pl Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.nestle.pl 14.04.03, 15:00
      Hej, najlepiej jak kupisz jakiegoś z rasy Labrador albo Golden (krótka sierść)
      albo Retriver (sierść dłuższa). One sa bardzo spokojne i najlepsze dla rodziny
      z dzieckiem.
      Pozdrawiam, A.
      • Gość: Alex Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.04.03, 15:46
        Anulek, co ty za bzdury wipisujesz !
        Retrievery to nie jest jakaś konkretna rasa, to cała grupa psów myśliwskich,
        do których należą poszczególne rasy :

- Labrador retriever - czarny, biszkoptowy lub czekoladow o krótkiej, gęstej i
        prostej szacie - www.dogomania.pl/galeria/1023278693.html

- Golden retriever - kremowy, złoty o średnio długiej, lekko falistej sierści -
        www.dogomania.pl/galeria/992849971.html

- Falt-coated retriever - czarny lub wątrobiany o prostej, średniej długości
        szacie - republika.pl/ganga_/standard3.html

- Curly-coated retriever - czarny lub wątrobiany, ma silnie skręconą sierść -
        www.dogomania.pl/galeria/974907650.html
        - Chesapeake bay retriever - brązowy i płowy, krótka falista sierść -
        www.dogomania.pl/galeria/1024333410.html
        • Gość: peggy Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.minsk-mazowiecki.sdi.tpnet.pl 14.04.03, 23:46
          i jeszcze
          Novia Scotia Duck Tolling Retriever, najmniejszy z retrieverow.
          • Gość: Alex Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.04.03, 08:53
            Peggi :) dzięki za uzupełnienie.
            Oczywiście zapomniałam jeszcze o jednej rasie z tej grupy, czyli właścnie
            Novia Scotia Duck Tolling Retriever - w różnych odcieniach rudego, ma
            średniodługą sierść - www.virgovestalis.tii.pl/NSDT/bohemia.html
    • sela1 Re: American Cocker Spaniel 14.04.03, 19:12
      to naprawdę fantastyczna rasa. Jest cudowny, przyjacielski, wesoły, nie
      stwarza żadnych problemów a jaki przy tym KOCHANY.
      • Gość: haaszek Re: American Cocker Spaniel IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 08.05.03, 18:48
        Może, może - ale jak one wyglšda!! To już jest lekka karykatura psa.
        • sela1 DO HAASZEKA 01.07.03, 19:22
          Gość portalu: haaszek napisał(a):

> Może, może - ale jak one wyglšda!! To już jest lekka karykatura psa.

Czy Ty kiedykolwiek widziałeś?? American Cocker Spaniela? Na pewno nie, bo
          inaczej nie pisałbyś takich absurdów.
    • dr.krisk Tylko bokser! 15.04.03, 01:01
      Wiem że jest to spore psisko, ale boksery sa wyjątkowo opiekuńcze w stosunku do
      dzieci, bardzo zrównoważone, wesołe i bardzo wyrozumiałe. Przy tym łatwe w
      utrzymaniu w czystości (krótka sierść), niegrymaśne i wo ogóle wspaniałe kumple!
      A jak by przyszło co do czego, to w obronie swojego małego podopiecznego
      odgryzą łeb agresorowi...
      Beagle i spaniele owszem sympatyczne, ale gdzie im tam do boksera....
      KrisK
      • Gość: mokato Re: Tylko bokser! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.03, 23:06
        Popieram, popieram!!!!
        Mam trzyletnią bokserkę. Coś niesamowitego. Uwielbia się bawić z dziećmi a i
        one ją kochają. Bardzo cierpliwa! A jak przyjdzie co do czego to staje w
        obronie! Jeszcze nie słyszałam o agresywnym boksie!!
        Pozdrowienia
    • Gość: ewcia Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: 62.233.152.* 15.04.03, 15:45
      bardzo dziekuje za wciaz naplywajace podpowiedzi od milosnikow psow. Wraz z
      mezem sklaniamy sie coraz bardziej w strone cocker spaniela - pies pogodny,
      towarzyski, nie za duzy, nie za maly.
      Retrivery sa kochane, ale boimy sie licznych wad genetycznych, w kazdym badz
      razie podzelam zachwyt wielbicieli tej grupy psow.
      Co do beagla - wielosc opinii negatywnych, nie tylko na tym watku, mnie
      przekonuje, najwyrazniej piesek jest bardzo niezalezny :)

Dzieki

ewcia
      • kgrabinski Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM 07.05.03, 15:22

> bardzo dziekuje za wciaz naplywajace podpowiedzi od milosnikow psow. Wraz z
        > mezem sklaniamy sie coraz bardziej w strone cocker spaniela - pies pogodny,
        > towarzyski, nie za duzy, nie za maly.
        > Retrivery sa kochane, ale boimy sie licznych wad genetycznych, w kazdym badz
        > razie podzelam zachwyt wielbicieli tej grupy psow.
        > Co do beagla - wielosc opinii negatywnych, nie tylko na tym watku, mnie
        > przekonuje, najwyrazniej piesek jest bardzo niezalezny :)
        >
        > Dzieki
        Niestety nie zauważylem zebyscie brali pod uwage zakup szkockiego terriera, a to wielki błą ;)
        Zobaczcie jak wyglada i co o nim mozna poczytac, Niepamietam co wczesniej proponowalem, ale warto zebyscie pojechali na jakas wystawe (chociaz to tez nie pokarze jakie sa psy naprawde) zeby obejżeć te rasy na żywo. Powiem tylko tyle, że szkot nie wskoczy wam z radością na ręce, nie wyliże twarzy (no chyba że w jakiejs straszliwej euforii) ale zasób zalet tych małych pieskow jest nie do pobicia przez zadna inna rase. "Najwarzniejsze jest to co niewidoczne" harakter pasa to jego podstawa, potem jego zdrowie i utrzymanie. Pamietajcie by to bylo waszym kryterium wyboru. Z psem trzeba potem zyc przez min 10 lat. Jeżeli bedzie mial nieodpowiedni haraktr to nie bedzie to najlepsze 10 lat...
        Jeszcze raz polecam Szkocika, szczególnie ze 3 miesieczny wyglada prawie jak dorosły tylko trzy razy mniejszy :):) Warto sie zastanowic
      • Gość: crx Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.kghm.pl 09.05.03, 09:57
        ja mam retrivera
        a miałem coś napisać o nim ale lepiej ogólnie

pies jak pies bedzie taki jak sobie go wychowasz! niestety to nie jest zabawka
        dla dziecka, trzeba mu poświęcić NAPRAWDĘ B.DUŻO czasu zwłaszcza w wieku
        szczenięcym i WYCHOWYWAĆ co nie znzaczy oduczyć sikania po kontach (mojemu
        starczyły 2tyg) ale dużo pracy przez cały okres dorastania czyli min. 2 lata!

bo czym skorupka za młodu nasiaknie...

a znam i b. agresywne goldeny i rotweilery, amstafy, pity słodziaki wszystko
        zależy od Ciebie, pies to nie zaprogramowany robot ,może z wyjatkiem tego z
        SONY ;) , i jak myslisz że etykietka (czyt. rasa) wszystko załatwia to się
        grubo MYLISZ
        weź takiego w którym się zakochacie , wszyscy całą rodziną

a jak nie masz czasu/warunków to rozważ przygarnięcie dorosłego psa najlepiej
        od kogoś kogo znacie, a kto musi szukać nowego domu dla swojego pupila
    • Gość: haaszek Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 05.05.03, 19:21
      Spriger spaniel - lepszy od cockera, bo te często hodowane są dla urody a nie
      dla charakteru. Miałam takiego 15 lat, moje córki wychowały się przy nim (były
      od niego młodsze) i robiły z nim dosłownie wszystko a on to znosił z anielską
      cierpliwością. Jest wiekszy od cockera spaniela ale niezbyt duży. Łagodny i
      niehałasliwy. Tylko trzeba go KONSEKWENTNIE WYCHOWYWAĆ. Polecam też kundelki.
      Tylko nigdy nie wiadomo co z nich wyrośnie. Byle nie za małe - wtedy
      najczęsciej są ogromnie hałasliwe.
      • Gość: martynka Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.lukowa7.waw.pl 08.05.03, 17:39
        To ja dorzucę sowje 3 grosze...
        - spaniele bywają cudowne, ale jak juz ktos pisał moda na tę rasę, troszkę ją
        popsuła. Jak byłam mała , psem którego bały się wszystkie dzieci na osiedlu był
        właśnie spaniel - straszliwy złośliwiec i agresor.
        - labradory - to naprawdę niespożyta energia, choć charakterologicznie (poza
        zapędami niszczycielskimi) są urocze.
        - szkoty - uwielbiam je, ale skubańce potrafią być złośliwe i niezależne.
        Teraz ja:))- mam buldoga ang. Dzieci - lubi, moga mu robić wszystko, biega -
        na spacerze całkiem długo , ale potem spi przez 5 godzin:)), jeżeli chodzi o
        zabawę - sama się domaga. Ma krótką sierśc, którą co jakiś czas wyczesuję - i
        jeszcze jedna olbrzyyymia zaleta - ona prawie wogóle nie szczeka:)
    • Gość: Dariusz Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.05.03, 23:40
      Witam was !! Kupno psa to jest duzy obowiazek, ale skoro jestescie juz dorosli
      czyli na pewno wiecie co robicie.Zastanowcie sie jedynie czy bedziecie w stanie
      zapewnic psu odpowiednia ilosc ruchu.Gdyz kazda istota zyjaca potrzebuja sie
      wybawic, wyszalec, wybiegac. Ja bym wam polecil Boksera. Jest to pies zywy,
      lecz doskonale nadajacy sie do domy (ale do mieszkania z ludzmi a nigdy przy
      budzie, gdyz potrzebuje kontaktow ze stadem(czyli rodzina). Pies doskonale
      znosi dzieci, jest bardzo spokojny, ale lubi bardzo obecnosc osob, zawsze jest
      w pokoju gdzie jego pan. Jest to pies wiekszy od spaniela ale naprawde kochany.
      Moj BOKS ma 37kg ale przewaznie sa troszke lzejsze. NIe polecam kupna psa
      nierasowego gdyz wystepuja czeste wady serca i innych rzeczy. Jak byscie mieli
      jakies konkretne pytania na temat BOKSEROW i wychowania psa to z mila checia na
      nie odp. POZDRAWIAM DARIUSZ
      • Gość: ewcia Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: 62.233.152.* 10.05.03, 09:54
        moi drodzy, dzieki za wszystkie wypowiedzi. Dariuszu, tak jestesmy dorosli i
        wiemy jakie obowiazki na siebie bierzemy. Co do ilosci ruchu dla psa, to
        rodzina z malym dzieckiem jest idealnie do tego stworzona - codzienne dlugie
        spacery sa OBLIGATORYJNE!! :)) Zdecydowalismy sie juz co do rasy - tylko nie
        padnijcie - seter irlandzki z watku obok. wiem, ze gabaryty troche nie te, ale
        dom mamy duzy, z ogrodem, damy rade! A zalety ducha tej rasy beda nas cieszyc!
        pozdrawiam i dziekuje za wszystkie wypowiedzi!! Buziaczki dla wszystkich
        milosnikow psow i ich czworonogow. :) ewcia
        • Gość: haaszek Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 10.05.03, 19:58
          Gratuluję! Setery to cudowne psy i w dodatku "nieprzerasowane". Powodzenia!
        • Gość: x Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.chello.pl 10.05.03, 20:28

> moi drodzy, dzieki za wszystkie wypowiedzi. Dariuszu, tak jestesmy dorosli i
          > wiemy jakie obowiazki na siebie bierzemy. Co do ilosci ruchu dla psa, to
          > rodzina z malym dzieckiem jest idealnie do tego stworzona - codzienne dlugie
          > spacery sa OBLIGATORYJNE!! :)) Zdecydowalismy sie juz co do rasy - tylko nie
          > padnijcie - seter irlandzki z watku obok. wiem, ze gabaryty troche nie te,
          ale
          > dom mamy duzy, z ogrodem, damy rade! A zalety ducha tej rasy beda nas
          cieszyc!
          > pozdrawiam i dziekuje za wszystkie wypowiedzi!! Buziaczki dla wszystkich
          > milosnikow psow i ich czworonogow. :) ewcia

Ojej, to fajna rasa,uwielbiam setery,ale czy wy na pewno wiecie na co sie
          porywacie?Moi drodzy ten pies wymaga naprawde duzo duzo ruchu,spaniel przy nim
          to pryszcz.Do konca swoich dni zachowuje temperament.On sie uspokoi dopiero w
          wieku ok 9 lat.Wiem cos o tym, gdyz moj pies wychowywal sie z seterem.
          Mam nadzieje ze dobrze to przemysleliscie i pozniej nie bedzie "niespodzianek".
          Pozdrawiam
    • Gość: ECO Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.acn.pl / 10.65.6.* 12.05.03, 11:08
      West Highland White Terrier to piesek, którego proponuję. Mam takiego dwulatka
      i wiem, że można tę rasę polecić. Te psy cechuje zrównoważenie, nie są
      agresywna ani natrętne, są natomiast bardzo inteligentne i dobrze czują się w
      rodzinie. Mój piesek niczego nie zniszczył nawet jako szczeniak, najsilniej
      związany jest z córką, nie zdarzyło mu się nikogo ugryść, czy zaatakować,
      uwielbia przebywać tam, gdzie wszyscy i uczestniczy we wszystkim, co wiąże się
      z życiem rodzinnym
      pozdrawiam serdecznie
      ECO
    • Gość: goś Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: 81.210.122.* 29.06.03, 19:22
    • Gość: novikaa Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: 81.210.122.* 29.06.03, 19:30
      ..tylko i wyłącznie bokser, dla dzieci idealni opiekunowie, wzbudzaja respekt
      samym swoim wyglądem, bo w rzeczywistoaci to najwspanialsze przytulanki na
      świecie i sa naprawde znane z tego ,że sa idealnymi opiekunami dzieci, nie
      pozwolą ich skrzywdzić i nie spuszczają ich z oczu...wiem cos o tym, wspaniała
      rasa, psy bardzo inteligentne, rozbrykane ale ułozone to największa duma
      własciciela, czy wyobrażasz sobie dwulatka, ktory prowadzi "taka bestie" na
      spacerek a ta je mu z ręki, coś niesamowitego:)))
      wprawdzie moga odezwac sie głosy,że dysplazja, i tym podobne...ale jaka rasa
      jest bez wad, jedyna wada bokserka, to z ręka na sercu przyznaję brudzenie przy
      jedzeniu (krzywy zgrys-wywala z miski).Jesli mialabyś pytania dotyczace tej
      rasy lub zdrowia, utrzymania czy tez wychowania psa, napisz novka@o2.pl
      pozdrawiam i zycze trafnego wyboru
    • Gość: anka Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.Astral.Lodz.PL 29.06.03, 20:11
      zgadzam się całkowicie - dla dziecka tylko bokser, nie dość że cierpliwy i
      znosi wszsytko - zero agresji , to jeszcze sprawdza się jako opiekun. dosłownie
      łazi za dzieckiem i nie pozwoli mu się oddalić. nie pozwoli też zrobić mu
      krzywdy.
    • Gość: Daga Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.ceti.pl 30.06.03, 09:46
      Gratuluje wyboru setera
      mam nadzieje ze Twoj maz chodzi na polowania a jesli nie to moze chodz
      jezdzicie na rowerach inaczej bedziecie sie bardzoooo meczyc z tym psem
      a moze i odwrotnie to pies z wami
      duzy ogrod to nie wszystko ten pies potrzebyje ruchu
      wiec nawet Twoj bieg bedzie zbyt slaby aby on mogl rozprostowac kosci

nie Wiem czym sie kierowalas mozliwe ze wygladem tego psa ale dla malych
      dzieci?? ty z wozkiem??
      Sadze ze to bedzie blad oczywiscie bez obrazy
      • Gość: neta Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: hpcache:* 01.07.03, 12:40
        Ja dla rodziny z małym dzieckiem polecam owczarka niemieckiego. sama mam
        przedstawiciela tej rasy (długowłosego) pozarodowodowego. jest najbardziej
        łagodnym stworzeniem wobec dzieci jakie znam.mój synek ma 2,5 roku a pies 6
        lat. Natomiast z cała pewnoscią odradzam jamnika - potrafi boleśnie ugryźć małe
        dziecko i nie jest to odosobniony przypadek. Suczka mojej mamy ugryzła mojego
        syna a sunia mojej koleżanki jej rocznego synka.
    • knasiegniewska Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM 01.07.03, 13:22
      Moje zdanie jest takie zadnych gonczych, retriverow i terierow to wszytsko psy
      o bardzo wysokim poziomie temperamentu, bardzo zywe. Osobiscie polecam psa w
      typie duzego lagodnego misia i trudnym do zmaceni spokoju, czyli nowofunland
      pies ktory doskonale spelnia role nanki, nasz polski poczciwy podhalan, dog
      niemiecki, bernardyn i sznaucer olbrzym ( ten obroni ale i swietnie spisuje sie
      w kontaktach z dziecmi)
    • Gość: dorka SCHRONISKOWY IP: *.ilab.pl 01.07.03, 13:36
      Ewcia, polecam psa ze schroniska. Kundelki są wdzięczne i nie
      mają "przegiętych" cech charakterystycznych dla danej rasy. Bardzo dużo zalezy
      od własciciela - można zepsuc najlepszego psa. Ja mam psa ze schoniska już
      ponad 8 lat. Mieszanka wyżła z dogiem. Piękny, mądry, łagodny...
      A kasę co Ci zostanie jak nie kupisz rasowca spożytkujesz na inne cele.
      Pozdrawiam.
    • Gość: kari Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: 217.144.243.* 01.07.03, 23:22
      Ja obstaje za psem rasowym.Wieksze prawdopodobienstwo,ze zamieszka z wami pies
      o cechach charakteru jakie wam odpowiadaja.Moim skromnym zdaniem polecila bym
      sznaucera miniaturowego(wymaga niestety trymowania i strzyzenia)Pies duzy w
      malym opakowaniu.Ktos ci proponowal psy duze ,pomysl o wyjazdach na wakacje lub
      o tak prozaicznej rzeczy jakim jest zywienie takiego psa.Pozdrawiam.
      • Gość: Rambo Re: PIES JAKIEJ RASY DLA RODZINY Z MALYM DZIECKEM IP: *.wcp.pl 02.07.03, 00:17
        A mnie się wydaje, że trzeba by wziąć pod uwagę jakie doświadczenie z psami
        mają rodzice. Jeśli już mięli psy i umieją z nimi postępować to może być
        kundelek z tym, że raczej nieduży (na wszelki wypadek). Natomiast jeśli
        rodzice nie mięli psa to raczej doradzam rasowego z ras uznanych za łagodne
        np. labrador.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka