Dodaj do ulubionych

Sieć bezprzewodowa dla laptopa

IP: *.tvkdiana.pl 09.04.07, 12:49
Przepraszam na wstępie, było na pewno, ale z powodu mojego "laicyzmu" nawet
nie wiem, co wpisać w okienko wyszukiwania.

Sprawa jest bardzo prosta. Mam komputer stacjonarny , gdzie doprowadzony jest
internet. Z telewizji kablowej kabel idzie do modemu, a potem do karty
sieciowej. Planuję zakup laptopa i myślałam trochę o tych nowoczesnych teraz
sieciach bezprzewodowych. Są chyba dwie możliwości:
- usunąć kartę sieciową z kompa, kupić jakiś nadajnik, podłączyć pod niego
modem, w kompie i laptopie zainstalować odbiornik,
- do kompa podłączyć nadajnik (do USB albo innego wyjścia), w laptopie
zainstalować odbiornik (komputer odbierałby sygnał z modemu kartą sieciową,
potem ten sygnał szedłby do nadajnika i dalej do laptopa).

Niestety, to są tylko propozycje wynikające z fizycznego poglądu na świat. Nie
mam bladego pojęcia, czy to jest realne, czy nie istnieją jakieś wewnętrzne
ograniczenia, blokady... Dlatego też pytam tutaj. Która z propozycji jest
lepsza albo czy istnieje jeszcze jakaś inna?

Pozdrawiam serdecznie :)
Obserwuj wątek
    • Gość: galtom Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa IP: 89.242.124.* 09.04.07, 13:04
      Najprosciej, najwydajniej i najsensowniej jest tak jak w prawie 100% przypadkow
      (w tym w moim).

Kupijesz router bezprzewodowy (ja mam d-linka d604-t z modemem adsl). Ty modem
      juz masz wiec potrzbujesz tylko router.
      Modem podpinasz do routera. Dekstopa do routera kablem - takie polaczenie jest
      zawsze szybsze, stabilniejsze (chyba, ze z powodu odleglosci jednego od
      drugiego - ciagniecia kabli przez pol mieszkania - nie ma takiej mozliwosci).
      Kabel w takim wypadku jest najwygodniejszy bo przecierz dekstopa po mieszkaniu
      nie nosisz.
      A kiedy stworzysz w routerze punkt dostepowy to laptopa wtedy bezprzewodowo do
      niego.
      Pamietaj tylko o zabezpieczeniu sieci aby nikt inny nie mogl sie prosto do
      Ciebie podlaczyc.
      Najlepiej kiedy juz wszystko skonfigurujesz dodatkowo schowac naglowek sieci.
      Twoj laptop i tak sie zawsze automatycznie polaczy a siec nie bedzie normalnie
      widoczna na zewnatrz (chyba, ze ktos bedzie specjalnie szukal). + oczywiscie
      szyfrowanie WEP lub lepiej WPA.
      I juz :-)
      • gmx3 Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa 20.04.07, 10:21
        mam DF linka 624 i małe pytanko:

> Najlepiej kiedy juz wszystko skonfigurujesz dodatkowo schowac naglowek sieci.
        > Twoj laptop i tak sie zawsze automatycznie polaczy a siec nie bedzie
        normalnie
        > widoczna na zewnatrz (chyba, ze ktos bedzie specjalnie szukal).

jak dodatkowo schowac naglowek sieci ?
    • Gość: Kontik Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa IP: *.adsl.green.ch 09.04.07, 13:05
      Mozesz to zrobic tak
      1. Kupujesz router np D-link DI-524
      2. Podlaczasz router do modemu
      3. Router podlaczasz do karty sieciowj w kompie
      4. Notebook ciagnie sobie siec bezposrednio z routera oczywiscie
      bezprzewodowo :)
      Instalacja routera jest niezwykle latwa i zajmuje jakies 5-10 minut ze
      zrobieniem kawy w miedzyczasie :)
      Czy Twoj notebook ma karte do sieci bezprzewodowej?
      • Gość: Kerstinella Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa IP: *.tvkdiana.pl 09.04.07, 13:09
        Dziękuję za ekspresowe odpowiedzi, naprawdę jestem zaskoczona. :)

Na razie jeszcze nie mam laptopa, ale na 100% będzie on miał kartę. Jeszcze
        jedno pytanie... czy będzie możliwość korzystania z internetu na dwa źródła?
        Tzn. z komputera i laptopa jednocześnie. Oczywiście domyślam się, że szybkość
        połączenia będzie dzielona na połowę.
        • Gość: Kontik Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa IP: *.adsl.green.ch 09.04.07, 13:13
          Bedziesz mogla korzystac z obu komputerow jednoczesnie... a co do dzielenia..
          wszystko zalezy od aktywnosci na obu kompach... jesli na obu bedziesz
          jednoczesnie sciagala cos z netu to oczywiscie bedzie wolniej na kazdym z
          komputerow.. w normalnych warunkach nie ma to jednak wiekszego znaczenia bo
          przewaznie jednak pracuje sie na jednym :)
      • Gość: blondynek Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa IP: *.centertel.pl 17.04.07, 07:31
        Jeszcze jedno: jego uprawnienie do pobierania sygnału na pewno jest zdefiniowane na serwerze MAC komputera stacjonarnego. W związku z tym musi na router sklonować MAC komputera. Wniosek: trzeba rozejrzeć się za sprzętem, który na to pozwala - np. prosty Linksys GS-54.
    • Gość: galtom Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa IP: 89.242.124.* 09.04.07, 13:06
      zapomialem... wsadzanie karty wifi do pc tez zadziala - ale wtedy, zeby
      korzystrac z internetu w laptopie pc bedzie musialbyc wlaczony - to co opisalem
      w pierwszysm poscie daje ci zupelna nieznaleznosc obu komputerow
      • Gość: Kerstinella Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa IP: *.tvkdiana.pl 09.04.07, 13:16
        Wszystko wyjaśnione, jeszcze raz wielkie dzięki chłopaki. :)
        • Gość: Kontik Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa IP: *.adsl.green.ch 09.04.07, 13:17
          Zawsze do uslug :)
          • Gość: piotrek Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 20:51
            Teraz ja :)
            Stałe łącze neostrada
            komputer stacjonarny i laptop dell d 620
            Co potrzebuje żeby stworzyć sobie sieć bezprzewodową?
            z góry dziękuję za odpowiedzi i wyrozumiałość :)
            • Gość: Kontik Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa IP: *.adsl.green.ch 16.04.07, 20:57
              Potrzebujesz analogowy router DSL, np taki D-Link DSL-G624T/EU. Prosty, latwy w
              obsludze*

*przy instalacji moze sie przytrafic, ze asystent nie znajdzie podlaczeonego
              routera. Wtedy nalezy skonfigurowac go bezposrednio przez browser
              • Gość: Kontik Dodatek IP: *.adsl.green.ch 16.04.07, 21:00
                Jesli nie masz karty sieciowej w kompie to bedziesz musial jakas dokupic i to
                samo dotyczy notebooka tyle, ze wifi
                • Gość: piotrek Re: Dodatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 21:07
                  dzięki za szybką odpowiedź
                  Karta sieciowa jest na płycie (asus R 804 ) laptop też ma (wyszukuję mi sieci
                  sąsiadów)
                  czyli jak dobrze zrozumiałem potrzebuje tylko tego routera tak?
                  PS
                  czy taki laik jak ja da radę sam skonfigurować sieć? :)
                  • Gość: Kontik Re: Dodatek IP: *.adsl.green.ch 16.04.07, 21:10
                    Dokladnie, potrzebujesz tylko router. Konfiguracja jest prosta... musisz miec
                    nazwe uzytkownika, haslo i na dobra sprawe jest to wszystko. Na plycie do
                    routera jest asytent, ktory przeprowadzi Cie przez instalacje.. jesli nie
                    bedzie funkcjonowalo to mozesz konfiguracje powtorzyc ile razy chcesz...
                    Pamietaj aby wlaczyc szyfrowanie polaczeni abo inaczej jakis sasiad bedzie mial
                    darmowy internet - to tez jest jednym z punktow w asystencie.
                    • Gość: piotrek Re: Dodatek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.07, 21:15
                      Jesteś Wielki
                      Serdecznie dziękuję
                      • kontik_71 Re: Dodatek 16.04.07, 21:19
                        DSL-G624T<br>

Tu jeszcze strona producenta z opisem routera
    • hanatol Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa 16.04.07, 21:24
      Jeszcze tylko jedno.

Nie używajcie szyfrowania WEP.
      To jak zaproszenie sąsiadów do skorzystania z waszego połączenia.

Tylko WPA a jeszcze lepiej WPA2 (jeśli router obsługuje).
      • kontik_71 Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa 16.04.07, 21:31
        I nie uzywajcie swoich nazwisk, dat urodzin itp jako klucza. Np. routery
        levelone pozwalaja na takie zabawy, ale to jest proszenie sie o nielegalnych
        uzytkownikow.
      • Gość: Ktos Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa IP: *.it-net.pl 16.04.07, 21:47
        Jak dla mnie to zaproszeniem jest nieużywanie żadnego szyfrowania ;-)
        • kontik_71 Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa 16.04.07, 21:58
          To wszystko zalezy od motywacji i cierpliwosci zapraszanego :)
      • gmx3 Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa 20.04.07, 10:27
        jak złamać WEP ?
        aj tak mam w domu i .... na razie spoko:)
    • Gość: arti Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa IP: *.kalisz.mm.pl 16.04.07, 22:34
      czy ten komputer bedzie dzialal bezprzewodowo? czy to ma sens :
      www.allegro.pl/item186517672_toshiba_tecra_8200_wifi_jak_nowy_laptop_pentium.html
      • kontik_71 Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa 16.04.07, 22:39
        Tak bedzie.. a czy to ma sens zalezy tylko od Twoich oczekiwan i zadan jakie
        przed nim stoja...
        • Gość: ciekawy Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.07, 23:08
          A tak przy okazji
          Jak zabezpieczyć sieć (oprócz protokółu szyfrowania) i kompy w sieci?
          • Gość: ciekawy Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 07:01
            i jeszcze jedno pytanie
            czy można ograniczyć jakoś zasięg sieci np do jednego mieszkania?
            • Gość: ciekawy Pytam poważnie nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.07, 16:21
              • Gość: ciekawy Re: Pytam poważnie nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 06:56
                Naprawdę nikt mi nie pomoże????
                • Gość: Kontik Re: Pytam poważnie nt IP: *.trivadis.com 20.04.07, 09:13
                  A ja sobie wczoraj wolny dzien zrobilem :) Ok klamie... ksiegowemu system padl
                  i grzebalem sie do poznej nocy :(

Szyfrowanie wystarczy, wymysl sobie jakis dluuugi i skomplikowany ciag
                  znakow.. Zawsze mozna sie pobawic z IPSec, cerytfikatami itp, ale nie ma to
                  wiekszego sensu... No chyba, ze masz za sciana hakera, ktory nie bedzie nic
                  innego robil jak tylko wlamywal sie do Twojej sieci.. Pamietaj, ze kazde
                  szyfrowanie tez wymaga mocy obliczeniowej i im bardziej skomplikowane tym
                  wiecej komp ma z tym roboty.
                  Co do ograniczenia zasiegu.. jesli mieszkasz w bloku to sciany dosc skutecznie
                  ogranicza zasieg... innym wyjscie byloby wylozenie scian np folia aluminiowa
                  lub siatka stalowa :)
          • Gość: Greg Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa IP: 212.76.40.* 20.04.07, 09:46
            Szyfrowanie WPA/WPA2 i ukrycie SSID (identyfikatora sieci bezprzewodowej) - to
            raczej zabezpieczenie pasywne, ale czyni sieć trudniejszą do wykrycia.
            • Gość: Kontik Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa IP: *.trivadis.com 20.04.07, 09:56
              I jest absolutnie wystarczajace... :)
              • Gość: ciekawy Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.07, 15:21
                dzięki za info
                Nad folią i siatka jeszcze się zastanowię :)
                • Gość: tomek I co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.07, 21:02
                  nie umiem sobie poradzić
                  router jest skonfigurowany laptop wykrywa sieć tylko że ani w laptopie ani w
                  stacjonarnym nie mogę otworzyć żadnej strony
                  Pomoże ktoś?
                  proszę
                  • gmx3 Re: I co dalej? 23.04.07, 22:53
                    cos wiecej?
                    • Gość: tomek Re: I co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 06:34
                      w komputerze stacjonarnym po otworzeniu połączenia sieciowego jest połączenie z
                      netem mogę tylko otworzyć stronę konfiguracyjną d-linka
                      • Gość: Kontik Re: I co dalej? IP: *.trivadis.com 24.04.07, 08:33
                        Router ma sygnal dls? Dostaje IP od providera?
                        • Gość: tomek Re: I co dalej? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.07, 10:56
                          Uff dałem radę
                          Ale i tak dzięki za pomaoc
            • Gość: braat1 Re: Sieć bezprzewodowa dla laptopa IP: *.centertel.pl 05.06.07, 15:09
              U mnie w bloku wykrywam okolo 10 sieci bezprzewodowych od sasiadow z czego
              przynajmniej polowa nie ma ustwionych zadnych zabezpieczen :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka