w.dybala Postępy??? 27.05.07, 20:25 Jakby ktos byl tak mily i powiedzial mi jak postepy w budynku nr 6:-) Dach juz pokryty? Robia ocieplenia czy cos w tym stylu?? Dzieki z gory!! Pozdr Dival Odpowiedz Link
chiste Re: Postępy??? 28.05.07, 09:02 Siódemka z dachem, szóstka w trakcie ocieplania i tynkowania. Odpowiedz Link
agataina :-) 28.05.07, 10:05 Ja tez dzwonilam do p. Baranowskiego i uslyszalam to samo - oddanie pierwszego etapu w pierwszym tygodniu lipca. Mam nadzieje, ze nic sie juz nie obsunie, ekipe mam zamowiona na 20 lipca... Wolalabym, zeby tak zostalo... My niestety nie zatrudniamy nikogo od aranzacji wnetrz. Jedyne, co zrobilismy to zatrudnilismy firme/cala ekipe do wykonczenia. Duzo rzeczy nam podpowiedzieli, a reszta i tak wyjdzie w praniu. Dopoki sie nie wejdzie do mieszkania to tez trudno ustalac szczegoly. Ja probowalam wejsc z Panem od wykonczenia (umowic sie na wejscie do mieszkania), ale niestety odmowiono mi. No coz... musze poczekac. A ciekawa jestem jak wyglada teren wokol blokow, czy troche uprzatniety? Dawno juz tam nie bylam :-( pozdrawiam Odpowiedz Link
chiste Re: :-) 28.05.07, 10:17 Teren wokół jest jak po bombardowaniu w Sarajewie. Nie ma drogi ani zjazdów do garażów. Odpowiedz Link
agataina Re: :-) 28.05.07, 10:34 No wlasnie, tego sie obawialam... Ale moze kiedys... Niech zywi nie traca nadziei... Dzieki za info, chiste Odpowiedz Link
w.dybala Re: :-) 28.05.07, 10:59 TO ze jest na calym terenie krajobraz jak po bitwie i nie ma drog to mnie wcale nie dziwi - w koncu prace trwaja. Takie rzeczy robi sie na koncu - tak samo jak mala architekture. Na razie wiec z tego powodu bym nie lamentowal:-) BYleby po skonczeniu wlasciwych prac jesienia nie trzeba bylo czekac nie wiadomo ile na zagospodarowanie terenu... w co zywie nadzieje:-) Dival Odpowiedz Link
w.dybala Re: :-) 28.05.07, 11:06 ...bym zapomnial... Mozna widziec z czego wynika to opoznienie? Bo pierwszy tydzien lipca oznacza, moze niewielkie, ale jednak opoznienie... Pytam bo ta sytuacja moze sie tez powtorzyc (oby nie spotegowana) przy oddawaniu kolejnych etapow... Dzieki z gory! Dival Odpowiedz Link
agataina Re: :-) 29.05.07, 20:05 No coz, opoznienie wynika z... koniecznosci uprzatniecia terenu... No i z tego, ze budynki sa oddawane etapami, tj. 1,2 i 3 MUSZA byc oddane razem, bo to pierwszy etap. A droge trzeba zrobic dojazdowa - uslyszalam. A ciekawa jestem jak bedzie z podpisywaniem umow. Nam sie udalo wynegocjowac termin najpozniej do 30 pazdziernika 2007, ale umowy nie mamy podpisanej u notariusza, wiec nie wiem jak zostanie to potraktowane. Pozyjemy-zobaczymy. A co do aranzacji wnetrz- ja niestety nie pomoge. Nie zatrudniamy nikogo. Ale to byla chyba prosba do agi3332 Odpowiedz Link
w.dybala Re: :-) 29.05.07, 23:20 hmm... a to nie rozumiem czemu mieszkanie odbieracie teraz tj. na poczatku lipca a umowy dopiero w pazdzierniku? Musicie niby czekac na wszystkich az sie we wszystkich budynkach wprowadza? Jakos nie widze zwiazku... chyba ze czegos nie kumam. Jestes mi w stanie odpowiedziec dlaczego nie mozecie umow od reki po odbiorze mieszkania podpisac? pozdr Dival Odpowiedz Link
amigo9 Re: :-) 30.05.07, 09:17 Na naszym osiedlu (inny developer) klucze były oddawane dużo wcześniej, niż możliwość podpisania aktu. Wynikało to z faktu, że developer chciał szybko przekazać mieszkanie (żeby nie płacić odsetek karnych), a potem się dopiero martwił o pozwolenie na użytkowanie budynków i całą pozostałą dokumentację. Takie działanie jest bezprawne (nie powinno być odbioru lokalu do czasu uzyskania pozwolenia na użytkowanie) ale często praktykowane, jak to w Polsce bywa... Może o to chodzi? Odpowiedz Link
agataina Re: :-) 30.05.07, 12:16 Jasne, ze chcialibysmy juz w lipcu, tuz po oddaniu kluczy. Takie rozwiazanie byloby optymalne :-) Ale w umowach, ktore dostalismy w pierwszej wersji do podpisania nie bylo mowy o konkretnej dacie podpisania umowy (sprawdz, jesli masz umowe nienegocjowana...). My chcielismy wprowadzic date czerwcowa (tuz po oddaniu kluczy) jednak deweloper zgodzil sie na pazdziernik. Tym sposobem mamy w umowie sformulowanie: NAJPOZNIEJ do 31 pazdziernika 2007 roku. Tlumaczyl to mozliwoscia opoznien w oddaniu mieszkan - co moglismy oczywiscie przyjac do wiadomosci i zrozumiec. Stad zapis (dla naszego lepszego samopoczucia...) NAJPOZNIEJ. Odpowiedz Link
agataina Re: Zaczynają układać drogę n/t 12.06.07, 13:35 Dzieki za wiadomosc. Milo slyszec :-) To moze jest na dzieja na ten pierwszy tydzien lipca? :-) Bylam w sobote, ale tylko przejazdem, niewiele widzialam. Pozdrawiam! Odpowiedz Link
w.dybala Re: Zaczynają układać drogę n/t 13.06.07, 22:22 Super!! To znaczy ze juz nie przewiduja operowania ciezkim sprzetem... :-) Dival Odpowiedz Link
agataina Re: :-) 12.06.07, 23:33 A na kiedy planowane jest oddanie kolejnych etapow? Jak macie w umowach? Bo jesli rzeczywiscie kaza nam czekac az do odebrania mieszkan przez wszystkich, to pewnie troche to potrwa z podpisaniem aktow wlasnosci... Czy kolejne budynki maja oddac do konca roku? Odpowiedz Link
w.dybala Re: :-) 13.06.07, 22:16 Ja mam w szostce a ta jak sie nie myle bedzie oddawana w ostanim etapie razem z siodemka. I mam wpisane ze budowa bedzie zakonczona z koncem wrzesnia. Plus oczywisice ewentualny miesiac opoznienia, ktory deweloper sobie zastrzegl w umowie - ale mam nadzieje ze tego nie wykorzysta. Przy tegorocznej zimie miec jeszcze spoznienie to bylby troche shame... :-) Pozdrawiam wszyskich! I prosze dawajcie znac jak tylko cos bedzie sie dzialo u Was w zwiazku z odbiorem mieszkan itd... bo to juz tuz, tuz - a ja jestem ogromnie ciekaw jak to wszystko bedzie przebiegalo:-) Dival Odpowiedz Link
w.dybala Re: :-) 13.06.07, 22:21 a wlasnie... jesli chodzi o wspolwlasnosc dzialki to ciekawa sprawa. Obilo mi sie o uszy, ze niektorzy developerzy praktykuja dwa osobne spotkania u notariusza: raz w kwestii mieszkania a pozniej noch einmal w kwestii czesci wspolnych. Nie wiem jak to u nas bedzie wygladalo... ktos moze sie orientuje? ktos pytal? Szczerze powiedziawszy to tez nie wiem, ktore rozwiazanie jest lepsze. Dwa razy isc do notariusza nie wydaje sie zbyt sensowne i jest tez jakby nie bylo marnowaniem czasu - ale mozna by sie tez chyba dopatrzec jakichs pozytywow...:-) pozdr Dival Odpowiedz Link
chiste Ale jakiej działki? 14.06.07, 11:01 Czy ktoś wie juz, co z tym podziałem, który zapowiadał deweloper? Według wstepnych informacji, jakie przekazywał mi pełnomocnik przy zawieraniu umowy, mialo byc takze nieruchomość podzielą na 3 działki i będą 3 wspólnoty na osiedlu. Nie wiem zatem, skąd te opóźnienia w odbiorach, skoro budynki wybudowane w 1 etapie miały być na odzielnej działce i miały być oddzielnie odbierane. Odpowiedz Link
agataina Re: Ale jakiej działki? 14.06.07, 15:42 A to nowosc... Wlasciwie to musze przestudiowac w domu umowe, bo jest tam jakis zapis mowiacy o wlasnosci gruntu i udziale w tym gruncie. Bo szczerze mowiac mnie zaskoczyles tym, ze mialy byc 3 wspolnoty na 3 dzialkach... Nic o tym nie slyszalam, ale malo sie znam i moglam nie dopytac. Trzeba to wyjasnic. Odpowiedz Link
w.dybala Re: Ale jakiej działki? 14.06.07, 18:39 hmmm... no ja tez nic nie slyszalem, ale ja zalatwialem wszystko w pospiechu wiec moja niewiedza moze byc w tym temacie obszerna... W kazdym badz razie jesli tak sobie to wykombinowali to w zasadzie sprytnie... i Ci co odbieraja wczesniej powinni odebrac wczesniej wszystko tj mieszkanie wlaczenie zudzialami wa czesciach wspolnych. Pewnie ta droga co robia bedzie na razie tez polozona tylko na terenie tej pierwszej czesci... Ale tak na marginesie to troche kiszka ze bedzie trzy osobne wspolnoty. W kupie sila.. a przeciez wspolnota zlozona z 20 osob... to porazka... Naprawde takie rozwiazanie narzuca podzial na 3 wspolnoty?? Nie mozna zawiazac jednej nawet ja sa na 3 dzialkach? przeciez na zawiazanie wspolnoty i tak mamy czas do 1 roku - a wtedy wszyscy juz beda po odbiorach i aktach itd... Dival Odpowiedz Link
agataina Re: Ale jakiej działki? 15.06.07, 11:49 Czy widzieliscie ten adres? Ja sie dopiero doszukalam, nie wiem od kiedy ono jest :-) forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=47972 Odpowiedz Link
chiste Niedługo swoje forum na gazeta.pl ... 15.06.07, 11:57 ... będą miały pchły z burka, który biega w domu okolonym przez os. Billewiczów. Zycze wszystkiego najlepszego, ale aktywność na wszystkich otwockich forach leci na łeb na szyję, więc nie wróżę temu wąskiemu forum długiego żywota. Każdy lubi się rozdrabniać, ale do czego to ma prowadzić? Odpowiedz Link
agataina Re: Niedługo swoje forum na gazeta.pl ... 15.06.07, 15:05 Hmmm, troche racji masz. Tym bardziej, ze na otwockim forum rzeczywiscie jakos marnie z aktywnoscia. Swoja droga forum to zalozyla osoba, ktora - zdaje sie - na forum otwockim w spr. osiedla sie nie wypowiadala? No, ale kazdemu wolno :-) Odpowiedz Link
kimi25 zawiadomienie o problemie z energia 17.06.07, 16:18 Witajcie Drodzy Sasiedzi ;-) Czy otrzymaliscie z Novum dwie wiadomosci: jedna dobra, druga gorsza? Otoz pierwsza informacja jest taka, ze lokale beda do odbioru w terminach ustalonych z developerem. Druga natomiast dotyczy problemow z zakladem energetycznym, ktory podlaczy nam na stale prad najpozniej do konca stycznia 2008... Po przeazaniu lokali zasilanie energia elektryczna ma byc tymczasowe, zeby pozwolic na wykonanie prac wykonczeniowych. Pocieszajace jest zapewnienie Novum, ze dolozy wszelkich staran, by zasilanie osiedla nastapilo jak najwczesniej;-) Oby te problemy nie pokrzyzowaly nam planow zwiazanych z wykonczeniem mieszkanek, czego wszystkim Wam i sobie zycze. Pozdrawiam, kimi Odpowiedz Link
agataina Re: zawiadomienie o problemie z energia 17.06.07, 21:56 Nic nie wiem. A jak Cie zawiadomili? Sama zadzwonilas w jakiejs sprawie czy to oni sie odezwali? Telefonicznie, mailowo? Ciekawe dlaczego takie numery. Szczerze mowiac zamierzalam wykonczyc mieszkanie do konca sierpnia, potem nie bardzo mam gdzie mieszkac... A jak prad bedzie "tymczasowy" (cokolwiek to znaczy" - to moze byc nam troche trudno... Bo przeciez brak pradu to brak ogrzewania i cieplej wody... A to numer... Odpowiedz Link
kimi25 Re: zawiadomienie o problemie z energia 18.06.07, 09:21 Informacje otrzymalam na pismie poczta polecona (w ostatni piatek) Odpowiedz Link
agataina Re: zawiadomienie o problemie z energia 19.06.07, 13:23 No ja jeszcze nic nie dostalam, zadnego poleconego... Troche mnie zmartwilo haslo: "zasilanie energia elektryczna ma byc tymczasowe" i bardzo jestem ciekawa co to oznacza... No, ale dopoki nie mam papierka w reku nie mam po co dzwonic do Novum, zeby wypytac o szczegoly, tj. co dokladnie oznacza tu termin: tymczasowe. Ja zamierzalam sie we wrzesniu wprowadzac, ale jesli nie bedzie pradu to nicic z moich planow... Wiecie cos moze na temat "tymczasowosci pradu" :-)? Odpowiedz Link
w.dybala Re: zawiadomienie o problemie z energia 22.06.07, 19:08 Witam, Do mnie tez takowy liscik dotarl. Ciekaw jestem jednak bardziej nie tego jak bedzie owa tymczasowa dostawa pradu wygladala a jak bedzie rozliczana... W wielu przypadkach slychac bylo o niezlych numerach przy rozliczeniach... Kto, jak i w jakies wielkosci bedzie za to placil? Bo jak sie domyslam nie bedzie w tym "tymczasowym" okresie zadnych licznikow do rozliczania. Jestem w stanie uwierzyc Novum, ze to nie ich wina - ale mam tez nadzieje na jakies przejrzyste zalatwienie tej sprawy a nie przekret sluzacy do wyskubania troche grosza. Licze ze nasz developer oszczedzi nam numerow jakich co niektorzy swoim klientom nie oszczedzaja:-) Dival Odpowiedz Link
agataina Odbiór mieszkań 02.07.07, 19:38 Czy ktoś z budynków 1-3 kontaktował się w sprawie odbioru kluczy? Ja wrocilam dzis do domu po wojazach ale jak do dzis nikt nie dzwonil i nie umawial sie na konkretny dzien. Zadzwonie do nich jutro, ale moze ktos juz odebral klucze? W koncu pierwszy tydzien lipca sie zaczal... Odpowiedz Link
w.dybala Re: Odbiór mieszkań 02.07.07, 22:26 Jak pewnie zauwazylas w ogole od dwoch tygodni nikt sie nie odzywa:-) Podejrzewam ze wszyscy sa zajeci wlasnie odbiorem mieszkan i nie maja na nic wiecej czasu:-) Ale moze odezwa sie jak ochlona:-) W koncu taki odbior mieszkania - szczegolnie pierwszego w zyciu - musi byc naprawde pasjonujacy...;- ) Pozdrowka! Dival Odpowiedz Link
w.dybala Re: Odbiór mieszkań 02.07.07, 22:37 a swoja droga... na osiedlu musialo kupic mieszkania 70 osob... a na forum jak do tej pory, czyli przez kilka miesiecy, odezwalo sie, jak dobrze naliczylem 8 (nie liczac "obcych" :-))... a gdzie reszta?? czyzby blisko 90% nie mialo pojecia o jego istnieniu?? Dival (podłamany) Odpowiedz Link
agataina Re: Odbiór mieszkań 03.07.07, 10:01 No chyba nie bardzo odbieraja klucze... wlasnie dzwonilam do Novum, do kierownika budowy i do Pana Baranowskiego. Kazdy mowil co innego... w kazdym razie na odbior kluczy to jeszcze chyba nie ma szans... Pewnie pod koniec lipca... Jeden z Panow mowil o brakujacej elektryce, drugi, ze nie ma drogi. Kombinuja, maja zadzwonic dzis do mnie i ustalic ostateczna wersje zeznan... No i sie pewnie wszytsko przesunie... Wrrrrrrrrrrr Odpowiedz Link
marek271429 Re: Odbiór mieszkań 03.07.07, 19:46 Ja mam odebrać 10. Baranowski powiedział, żeby nie słuchać kierownika Brylskiego bo on niekontroluje co sie dzieja na budowie. Bez prądu można spokojnie żyć. W końcu mamy gaz, a Polskę zelektryfikowna w drugiej połowie XX wiek. Ja już kupiełm lampę naftową i prodnicę na gaz. Mam nadzieję, że do listopada nie bedzie przymrozków a Gazprom nie odetnie zasilania. W sumie to nikt nam nie kazał kupować tych mieszkań, a jak komuś się nie podoba to moze odstąpic od umowy i zainkasować zwrot - nie małe przecież pieniądze. Pozdrawiam, Odpowiedz Link
agataina Re: Odbiór mieszkań 04.07.07, 09:13 No chyba zart jakis... Albo Novum sie podszywa... Pewnie, ze nikt nam nie kazal kupowac miszkan... A zreszta, po co dyskutowac na takie tematy. Wpacilam swoje pieniadze za mieszkanie, dotrzymalam ustalen umowy, teraz niech developer dotrzyma umowy ze swojej strony. Mi chodzi tylko o niekrecenie, o konkretny termin. To wszystko. Tez mam swoje plany i inne umowy, z ktorych musze sie wywiazac... Odpowiedz Link
w.dybala Re: Odbiór mieszkań 09.07.07, 16:40 No i jak tam, jak tam???? Bo konam z ciekawosci? Ktos juz odebral mieszkanko??? Pytanie kieruje do wszystkich mieszkancow bud. 1-3 wlacznie z P. Markiem271429, ktory najchetniej zainkasowalby z powrotem pieniadze zamiast mieszkania ale nie ma wyjscia i musi wziasc mieszkanie:-))) Czy jutro ten nieszczesliwy dzien?:-) pozdr Dival Odpowiedz Link
agataina Re: Odbiór mieszkań 09.07.07, 18:27 Ani widu, ani słychu... I dezinformacja. Roznie mowia... Moze pod koniec miesiaca a moze nie... Nie ma gazu, elektryki. Budowlanka zakonczona, ale na tym koniec. Nikt na razie nie dzwonil. Na moj mail tez nie dostalam odpowiedzi. Cisza w eterze. Oby nie przed burza. Mam nadzieje, ze przynajmniej Wam, z pozniejszego etapu, oddadza w terminie.Bo nam juz na pewno nie. A szkoda. Odpowiedz Link
marek271429 Re: Odbiór mieszkań 13.07.07, 18:07 Witam, A nie mówiłem. Trzeba chyba poszukać chyba nowego lokum. Np. coś u Gwaranta. Podwyższył cenę ale oddał mieszkania. U nas deweloper ma nas w d... pie. Ja też miałem zamówioną ekipę na lipiec. A Novum (to dziadostwo) nie jest w stanie dotrzymać swoich zobowiązań (ani powiedzieć co się dzieje). Wydaje im się, że sprzedają wszystko i za jakąkolwiek ceną. Mam nadzieję, że infromacje nt. (nie) solidności Novum dojdzie do wiadomości potencjalnych nabywców w nowych inwestycjach tego dewelopera. Może pójdą po rozum do głowy i się zastanowią się, czy ryzykować inwestycję z tą firmą. Dziadostwo, dziadostao i jeszcze raz Novum. Odpowiedz Link
agataina Re: Odbiór mieszkań 13.07.07, 19:26 :-))))) Jak to dobrze, ze forum gazety umozliwia sprawdzenie adresu IP :-) No coz, ja ciagle czekam i mam nadzieje, ze to nie jest nieuczciwosc ;-) Odpowiedz Link
agataina Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 18.07.07, 20:02 Otrzymalismy telefon, ze mozna podpisywac umowy na dostawe gazu z gazownia. Dopiero po podpisaniu umow i "zadzialaniu" gazowni (co moze troche potrwac) bedzie mowa o oddawaniu kluczy. Ale wierze, ze juz blizej niz dalej. Odpowiedz Link
w.dybala Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 26.07.07, 22:08 ...tak z ciekawosci... bo juz koniec lipca... Komus sie juz udalo zamieszkac? Odpowiedz Link
agataina Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 26.07.07, 22:19 8 sierpnia mamy termin przekazania kluczy. Ale wiem, ze juz od poniedzialku ludzie beda odbierac. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;-) Dam znac. Odpowiedz Link
w.dybala Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 28.07.07, 20:08 A moze moglby ktos pare fotek pstryknac i gdzies wrzucic albo podeslac? Ciekaw jestem jak osiedle w tej chwili wyglada, a na razie nie zanosi sie na to zebym sie mogl tam sam pojawic... 6-eczka oczywisice interesuje mnie w szczegolnosci - ale tez wyglad obecny calego osiedla - a moze ktos ogladal swoje mieszkanko od srodka i robil fotki?? tez chetnie bym zobaczyl:-) A swoja droga... przekazanie kluczy nastepuje zdaje sie po odbiorze mieszkania? Agataina wspomniala ze jest umowiona na odbior kluczy - czy to znaczy ze odbiory mieszkan juz trwaja? Bierzecie do tego jakichs fachowcow? czy sami zdajecie sie na wlasna "intuicje" w wychwytywaniu niedociagniec? pozdr Dival Odpowiedz Link
agataina Zdjęcia - tuz przed odbiorem mieszkań 28.07.07, 20:45 Bardzo prosze, tu zdjecia z piatku: ( w tym "uroczy" piecyk, miejsca postojowe, murek okalajacy osiedle - opis pod zdjeciami) agataina.fotosik.pl/albumy/236764.html Przekazanie kluczy nastepuje po odbiorze mieszkania, owszem. Ale jesli PODPISZE sie protokol z odbioru mieszkania to juz chyba nic nie stoi na przeszkodzie, zeby tego samego dnia odebrac klucze? Czy sie myle? Co do samego odbioru,to raczej kogos zatrudnie... Sami jestesmy za bardzo emocjonalnie do tego nastawieni i wielu rzeczy pewnie nie zobaczymy... Ale jeszcze nie wybralam nikogo takiego. Wyszukalam w necie firmy, w poniedzialek bede dzwonic. Swoja droga - chyba tylko we dwoje uczestniczymy w zyciu tego forum... Szkoda. Odpowiedz Link
w.dybala Re: Zdjęcia - tuz przed odbiorem mieszkań 29.07.07, 00:57 > Bardzo prosze, tu zdjecia z piatku: ( w tym "uroczy" piecyk, miejsca postojowe, > murek okalajacy osiedle - opis pod zdjeciami) > Wielkie dzieki za fotki!! Przyznam ze nabiera to wszystko jakos ksztaltow:-) Wjazd na teren osiedla tez wydaje sie byc ladny (przynajmniej ze zdjec). Male sprostowanie - ten budynek z drugiej strony podkowy to 7 a nie 6 zdaje sie - 6 stoi za nim - ale na zdjeciach tez go kawalek widac:-) Generalnie z zewnatrz to juz wszystkie budynki wydaja sie byc wykonczone... co mnie cieszy:- ) A co do piecyka to rozumiem z Twoich slow, ze nieszczegolnie Ci sie podoba? :-) Ja go na zywo nie widzialem, na zdjeciach mnie nie urzekl jakos zbytnio ale jako ze jestem facetem to mnie bardziej interesuje zeby on sie dobrze sprawowal niz jak wyglada...:-) a jakiej to firmy w ogole? .. bo sie ze zdjecia nie moge doczytac... > agataina.fotosik.pl/albumy/236764.html > Przekazanie kluczy nastepuje po odbiorze mieszkania, owszem. Ale jesli PODPISZE > sie protokol z odbioru mieszkania to juz chyba nic nie stoi na przeszkodzie, > zeby tego samego dnia odebrac klucze? Czy sie myle? > Generalnie sie nie mylisz - ale nigdy nie odbieralem mieszkania i myslalem ze jesli sa usterki to spisuje sie je i odracza sprawe do momentu ich poprawienia... bo jak to sobie wyobrazasz? - ze dostajesz klucze ale jedna kopie zatrzymuja sobie panowie budowlancy? czy ze Ty tam od reki zamieszkujesz,zmieniasz zamek a oni sie z Toba umawiaja na usuniecie tych poprawek i robia to w Twojej obecnosci? Myslalem po prostu ze przekazanie kluczy nastepuje kiedy juz wszystko jest ok... ale moze masz racje... moze to jakos inaczej sie zalatwia. > Co do samego odbioru,to raczej kogos zatrudnie... Sami jestesmy za bardzo > emocjonalnie do tego nastawieni i wielu rzeczy pewnie nie zobaczymy... Ale > jeszcze nie wybralam nikogo takiego. Wyszukalam w necie firmy, w poniedzialek > bede dzwonic. > Jezeli czlowiek na ktorego sie zdecydujesz bedzie wart polecenia to oczywiscie daj znac! Bo ja tez sam do tego podchodzil raczej nie bede:-) > Swoja droga - chyba tylko we dwoje uczestniczymy w zyciu tego forum... Szkoda. Ano... przynajmniej ostatnimi czasy na to wyglada... szkoda... bo takie forum jest w sumie po to zeby bylo latwiej... zeby sie podzielic jakas rada czy doswiadczeniem... ale jesli nikogo to wiecej nie obchodzi... Odpowiedz Link
agataina Re: Zdjęcia - tuz przed odbiorem mieszkań 29.07.07, 10:33 Bardzo prosze :-) Wjazd na teren rzeczywiscvie jest juz "wyplytkowany" czy jak to sie tam nazywa... Bylam na terenie i w ubiegla sroda i w piatek. i musze przyznac, ze od tego czasu wysypano ziemie kolo jedynki (zeby posadzic roslinki), wyrownano odstajace plytki wokol bloku, no w kazdym razie bylam mile zaskoczona kilkoma zmianami. Co do budynku, to przepraszam za pomylke, ciagle mi sie wydaje, ze budynkow jest tylko szesc... Lepszych zdjec szostki niestety nie mam :-( Z zewnatrz rzeczywisice wszyskie juz otnkowane, "ozdobione", po Waszej stronie stoi tez juz miejsce na smietnik (chyba rzutem na tasme robili :-) Piecyk wyobrazalam sobie znacznie mniejszy. Oczywiscie, ze najwazniejsze jest jego sprawowanie sie, ale coz, jako kobieta nie moglam przemilczec jego wygladu... Brrrr ;-) Co do typu, to kiedys pytalam developera i - jesli dobrze zapamietalam jest to: IMMERGAS ZEUS MINI... Ale moge sie mylic. Co do obioru, mysle tak samo jak Ty (tez nigdy nie odbieralam mieszkania ;-), jesli nie ma usterek przekazujemy klucze i od tego momentu placimy za mieszkanie i media. Jesli sa usterki, wpisujemy je w protokole, ustalamy termin usuniecia usterek i nie odbieramy kluczy. Wiem, ze sa tez takie przypadki,ze ludzie odbieraja klucze, podpisuja protokol z wpisanymi usterkami, a potem czekaja dlugo i namietnie na poprawki... Wiec pewnie lepiej sie uprzec i zarzadac nowego terminu odbioru mieszkania poprawionego. Kierownik budowy powiedzial mi jeszcze, ze te zadaszone pomieszczenia na smietniki zostana wykorzystane tylko w polowie, druga ich czesc (sa przedzielone scianka) zostanie do dyspozycji przyszlej wspolnoty, np. na urzadzenia sobie tam miejsca na rowery, albo co nam sie bedzie podobac. Ciekawa jestem jeszcze, jak to jest z segregacja smieci, czy 3 pojemniki zapewnia developer, czy moze pozniej troszczy sie o to sama wspolnota - jesli oczywiscie wiekszosc sie na to godzi? Wie ktos moze cos na ten temat? A swoja droga,ktos juz sprzedaje mieszkanie w jedynce, za troche wyzsza cene...: www.mieszkania.net/nieruchomosci-sprzedaz/otwock--mieszkania/mieszkanie-otwock-mie00038286.html Pozdrawiam! Agata Odpowiedz Link
marjeni79 Re: Zdjęcia - tuz przed odbiorem mieszkań 07.08.07, 10:24 Witam, właśnie znalazłem osiedlowe :) Byłem na budowie w weekend i muszę przyznać, że zaczyna to fajnie wyglądać. Pierwsze trzy bloki sa już odgrodzone od reszty. W Niedzielę były myte okna, trawniki już wcześniej wygrabili, tylko chyba zapomnieli pomalować trawy na zielono ;) Nic tylko pogratulować pierwszym szczęśliwcom, którzy odbiorą pierwsze mieszkania, o ile odbiorą. Widziałem dziwnie zwisające kable elektryczne na budynkach, wiec wątpię, żeby ktoś pozwolił na odbiór "czegoś takiego". Chyba, że to zdążą poprawić Podobno w tym tygodniu ma to nastąpić... Odpowiedz Link
agataina Re: Zdjęcia - tuz przed odbiorem mieszkań 07.08.07, 15:10 A witamy nowego Sasiada :-) Ja jutro odbieram klucze, dam Wam znac jak bylo, co jest tak a co nie tak :-) Odpowiedz Link
w.dybala Re: Zdjęcia - tuz przed odbiorem mieszkań 07.08.07, 22:00 Ja rowniez witam serdecznie nowego Billewicza na forum! :-) Mam jednoczesnie dwa pytania - jedno tak chyba skierowane w szczegolnosci do agatainy:-) - ale moze tez inni cos wiedza. 1. Chodzi o ogladanie mieszkania - nie ma problemu zeby sie umowic z kims z Novum i obejrzec swoje mieszkanko? Czy trzeba odrobiny farta, dobrej gadki, 'prezentu':-) hehe... sam nie wiem jeszcze co... Pod koniec sierpnia bede w Otwocku i to bedzie miesiac przed terminem oddania mojego mieszkanka - chetnie bym zobaczyl jak to moje przyszle lokum w srodku sie prezentuje:-) 2. Czy jesli odbieracie mieszkania/klucze to znaczy ze budynki zostaly juz odebrane przez Panstwowa Inspekcje Budowlana czy jak tam sie ta instytucja nazywa...? Czy sie myle? Pozdr Dival Odpowiedz Link
marjeni79 Re: Zdjęcia - tuz przed odbiorem mieszkań 09.08.07, 10:23 Dzięki za miłe słowa :) Jeżeli chodzi o oglądanie mieszkań to próbowałem kilkakrotnie umówić się, ale zawsze było coś. Nigdy nie doszło do skutku. Natomiast widziałem swojem mieszkanie już kilka razy :) pzdr Marjeni Odpowiedz Link
agataina Odbior mieszkan 08.08.07, 21:39 No coz, zmeczenie daje o sobie znac... Zrobilam osobny watek, a nie chcialam tego, przepraszam admina, mozna go skasowac... Kopiuje to, co napisalam w osobnym watku... ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: Kochani, my juz PO :-) Klucze odebralismy, ale protokol odbioru do podpisania w piatek (gazownik przyjezdza jutro, ma podlaczyc gaz oraz gazomierze). Na odbiorze bylismy z fachowcem, bez zadnych problemow, po prostu powedzielismy, ze jestesmy z sila fachowa ;-) nikt nie mial nic przeciwko. fachowiec (z grupy www.serwisremontowy.pl) powiedzial, ze budynek jest zbudowany bardzo porzadnie, u nas byly dwie rysy, ktore deweloper zobowiazal sie do piatku poprawic. Sciany i podlogi proste. Co do ostatecznego odbioru przez te inspekcje, to nie jest to jeszcze mozliwe, poniewaz nie ma pradu na stale (jest z budowy). Odebranie przez inspekcje nastapi pewnie dopiero zima... Jak podpiszemy umowy z elektrownia i podlacza staly prad... Znaczy to tyle, ze mieszkac mozna, zameldowac sie nie... Byl Pan zarzadca ustanowiony przez Novum, wyliczyl nam 2.60 za m2 i jeszcze kilka innych drobiazgow, wybaczcie dzis juz ledwo zyje, sprawdze moze jutro i napisze szczegoly. Z tego co jeszcze pamietam, to 10 zl od osoby na miesiac za wywoz smieci. AAaaa, i jeszcze za ten prad budowlany 1 zl od metra (tak to bedzie rozliczane, w zaleznosci od wielkosci mieszkan na razie), potem przyjdzie rachunek na cale osiedle (oddane bloki) i podzila to "metrazowo" na wszystkich. Teraz ide juz spac, dosc wrazen na dzis. Pozdrawiam! agata Odbior mieszkan - agataina 08.08.07, 21:37 Odpowiedz Link
w.dybala Re: Odbior mieszkan 14.08.07, 22:28 Ze tak zapytam tych co juz odebrali mieszkania... Jak z aktami notarialnymi? Czy wiecie juz kiedy? I czy rzeczywiscie dzialka bedzie dzielona i dostaniecie udzial tylko w Waszej czesci gruntu? I jesli tak czy to bedzie oznaczalo jakis dalszy podzial osiedla? Np osobne wspolnoty? pozdr Dival P.S. Agataina: Podpisaliscie w piatek ten protokol odbioru? Gaz rzeczywiscie podlaczony i wszystko dziala? Odpowiedz Link
w.dybala Re: Odbior mieszkan 20.08.07, 13:11 homer.pl/pl/dom.php?id=55219&trans=1&type=F&state=7&city=otwock&price2=99999999¤cy= PLN&year1=1920&year2=2007&space2=999999&floor2=20&rooms2=10&SessID=03 96428bef4a3254bd5fd7cf4b111d13&popwin=1 Wyglada mi na Billewiczow... A swoja droga cos po tych zmianach dziwnie forum dziala - bo wczesniej dalem odpowiedz w tym watku a zalozony zostal nowy... Odpowiedz Link
kama1905 Re: Odbior mieszkan 20.08.07, 14:54 Witam, Dopiero dzisiaj trafilam na forum :) Przyznam sie, ze wczesniej zwyczajnie nie szukalam. Znamy developera i nie mielismy obaw i moze stad nasze spokojne czekanie na odbior mieszkania. Mieszkamy w Otwocku i prace obserwowalismy od grudnia na biezaco. Mieszkanie mamy w trzecim budynku i prawdopodobnie uda nam sie je odebrac w najblizszych dniach. Tydzien temu bylismy na osiedlu i bylismy mile zaskoczeni zadrzewianiem i zakrzewianiem terenu ;) Prosze o porady na co zwracac uwage przy odbiorze mieszkania. Boimy sie, ze z tej euforii zapomnimy o rzeczach oczywistych. pozdrawiam wszystkich sasiadow, Odpowiedz Link
agataina Re: Odbior mieszkan 20.08.07, 22:17 Witam nowa Sasiadke :-) Kilka slow co do odbioru, u nas byla peknieta sciana w duzym pokoju (rysa od gory do dolu), obejrzyjcie dokladnie sciany. Developer zaraz nastepnego dnia wszystko poprawil, nalozyl specjalna siatk, zagipsowal i cos tam jeszcze zrobil (nie znam sie zupelnie na tym, ale bylam przy tym jak Pan to poprawial). Poza ta wada nie bylo nic takiego, a mieszkanie odbieralismy ze specalista. Powiedzial, ze okno balkonowe jest w niewielkim opdchyleniu, ael, ze nie powinno to miec znaczenia. Gdyby nam jednak wialo chocby odrobine zima, mamy zglosic to do deweloopera i on ma obowiazek w ramach rekojmi( chyba tak) wymienic okno. Ale spec powiedzial, ze jego zdaniem to malo prawdopodobne, zeby cokolwiek wialo. W piatek rzeczywiscie podpisalismy odbior mieszkania, podlaczony zostal piecyk gazowy, wszystko sprawdzone, dziala (ogrzewanie wlaczone na probe - goraco okrutnie... ;-) zmieniono nam zamek w drzwiach, dostalismy nowe klucze i wlasciwie mozna sie urzadzac. Ale u nas to jeszcze chwileczke potrwa (ekipa zamowiona byla w marcu...) No coz, ale panom z ekipy tez nalezy sie odpoczynek i urlop. Zaczynamy pod koniec sierpnia, wiec lada moment :-) Odpowiedz Link
kama1905 Re: Odbior mieszkan 21.08.07, 16:19 Witam agataina, Mam pytanie odnośnie gazomierzy. Wczoraj podpisaliśmy umowę z gazownią i tam poinformowano nas, że powinniśmy umowic sie na montaz gazomierzy. Zadzwonilismy dzisiaj pod wskazany numer telefonu w celu ustalenia terminu zainstalowania wspomnianych wyzej gazomierzy no i zrobil sie niezly metlik :) Gazownia twierdzila, ze my musimy odebrac montaz gazomierzy - nie majac kluczy do mieszkania a developer twierdzi ze to on odbiera. Wszyscy mowili co innego. Gazownia upiera sie, ze to my musimy odebrac montaz bo to my podpisalismy z nimi umowe a nie developer. Pan Brylski upiera sie, ze oni odbieraja. Najlepsze w tym calym zamecie jest to, ze nikt nic nie wie i nikt nie wie kto z kim ma sie kontaktowac w celu ustalenia terminu montazu gazomierzy. Mam zatem pytanie jak Ty zalatwilas te sprawe? pozdrawiam Odpowiedz Link
agataina Re: Odbior mieszkan 21.08.07, 18:43 Hej Kama :-) My umowilismy sie na odbior gazomierzy sami, tj. zadzwonilismy do gazowni (pod wskazany numer ;-) i twardo powiedzielismy, ze chcemy sie umowic na odbior gazomierzy i podlaczenie piecyka w lazience. Ale wiem, ze za niektorych odbieral deweloper i tez bylo dobrze. Ale ja Ci radze, zeby zapytac w gazowni kiedy maja najblizszy wolny termin i moga przyjechac podlaczyc gazomierze. U nas w tym samym czasie byl tez Pan od piecyka (z jakies innej firmy), my sie z nim nie umawialismy, wiec podejrzewam, ze oni (gazownia??? deweloper???) sami jakos sie z nim umowili i zrobili wszystko za jednym zamachem. Ale mozesz spytac, jak to bedzie z piecykiem gazowym, czy gazownia go uruchamia czy trzeba prosic dewelopera o sciagniecie osobnej firmy od piecykow... Zakrecone to wszystko, ale tak bym zrobila: umowic sie na konkretny dzien z gazownia (niech powiedza kiedy, w koncu podpisana umowa to gazomierz musza podlaczyc...) i przy okazji umawiania sie zapytac o ten piecyk, czy oni to zrobia czy jakos inaczej to zalatwiac. MAm nadzieje,ze jakos Ci pomoglam :-) Pozdrawiam z jedynki :-) Odpowiedz Link
agataina Re: Odbior mieszkan 21.08.07, 18:44 Aha, ale jeszcze jedna sprawa, my mielismy juz klucze. Wiec moze poczekaj do odbioru kluczy z tym terminem z gazownia (jesli masz juz termin odbioru mieszkania to oczywisciemoze dzwonic do gazowni i umowic sie np. na kolejny dzien po odbiorze kluczy. My tak zrobilismy. agata Odpowiedz Link
kama1905 Re: Odbior mieszkan 22.08.07, 10:50 Cześć Agataina, Dzieki wielkie za odpowiedz. Chetnie bym poczekala z tym montazem gazomierzy i ustalila termin juz po odbiorze mieszkania. Problem polega jednak na tym, ze Pan Brylski wyraznie nam powiedzial, ze nie mozemy odebrac mieszkania bez wczesniejszego montazu tych nieszczesnych gazomierzy :) Napisze pozniej jak rozwiazalismy ten maly problem, moze pomoze to innym uniknac takich sytuacji, bo widze ze nie ma tu jednolitego schematu dzialania ze strony developera. pozdrawiam, Odpowiedz Link
marjeni79 Re: Odbior mieszkan 03.09.07, 11:54 Witam już MIESZKAŃCÓW :), pytanie mam do Was. Byłem w swoim bloku, jeszcze nie odebranym. Zobazyłem swoje mieszkanie i jak zobaczyłem piec to myślałem, że się przewrócę. Pomijam jego wielkość, ale sposób zamocowania jest fatalny. Ja prosiłem o przesunięcie do ściany i tak mi zrobili, ale mam obecne rurę 1m od sufitu biegnącą od pieca do wyciągu (jak nie mogliby tego zrobić przy suficie). Mniejsza o to. Chciałym się dowiedzieć jak wygląda odbiór całego budynku? Mieszkanie to rozumiem, ale kto odbierze klatkę schodową, garaże i resztę? Ja już na pierwszy rzut oka mam kilka uwag, np jeżeli chodzi o ułożenie płytek na klatce schodowej (mało się nie przwróciłem, jak zachaczyłem o jedną z nich). Kto to wszystko odbiera i kto będzie wymagał przeróbek od developera? Z góry dzięki za odpowiedź i powiedźcie jak tam idą prace wykończeniowe, bo mnie strasznie ciekawość zżera pozdrawiam Odpowiedz Link
kama1905 Re: Odbior mieszkan 06.09.07, 10:26 Hej, Nie umiem odpowiedzieć na Twoje pytanie, zupełnie się na tym nie znam. Za to odniosę się do tego wspaniałego pieca. Nie miałam świadomości, że to coś będzie takich gigantycznych rozmiarów i że będzie tak nisko umieszczony. Ten piec to totalna porażka. Trudno trzeba będzie jakoś to dziadostwo zabudować :) Dziwi mnie tylko fakt, że firma nie zrobiła jednego pieca gdzieś w piwnicy dla całego bloku tylko takie obrzydlistwo wsadzili do mieszkań. No tak ja głupia ale trzeba mieć jeszcze piwnice.....hehehehe Mieszkania nie odebraliśmy, bo chcemy żeby poprawiono umieszczenie pieca tzn. żeby został powieszony nieco wyżej. Były braki w elektryce tzn. brakowało kilku puszek. No i przede wszystkim okna. Okna są fatalne, uszczelki odpadają, są źle obsadzone i zabezpieczone. Nadmieniam, że Novum jest producentem tych okien. Nie wiem jak to poprawią ale będziemy sprawdzać. Napiszcie Sąsiedzi na co jeszcze zwracać uwagę i co należało poprawiać. pozdrawiam Odpowiedz Link
marjeni79 Re: Odbior mieszkan 10.09.07, 11:06 Ja bylem ze swoim "magikiem" i powiedzial mi, zeby sprawdzic przede wszystkim podlogi, szczegolnie w rogach widac, ze podloga idzie do gory. Jezeli bedzie kladziony parkiet, to jest to bardzo wazne. U mnie w trzech pomieszczeniach i tak beda wylewki, wiec mniejsza o to, ale w pozostalych nie mam zamiaru odposcic. Oprocz tego trzeba sprawdzic tam gdzie poprawiali cos na scianach, bo wszystko jest niepodocierane! Musza to poprawic! Przydałoby się też sprawdzić instalację elektryczną, czy wszystko jest podłączone. Bylem tez u znajomych, którzy odbierali juz mieszkania w Novum na wiosce szwajcarskiej, oni mieli problem z wylewkami, bo byle slabej jakosci (sam piach) Pytanko jeszcze podpisaliscie juz umowe z gazownią, bo do mnie zadzwonili, zeby isc do gazowni i cos zalatwic. Ktos juz to zrobil lub wie cos wiecej na ten temat? Bylem zaspany, wiec srednio sluchalem, z reszta bardziej nastwilem sie na to, iz poinformowali o zblizajacym sie oddaniu mieszkania. Piec... hmmm ma plusy i minusy. wiecej minusow, ale mozemy sobie grzac, kiedy chcemy. O wysokosci tez nie pomyslalem, wiec mkoze tez poprosze o przesuniecie. Robia jakies "ale" przy poprawkach, czy przyjmuja wszystko bez zastrzezen? Okna to kolejna sprawa, ale nie wiem, czy da sie cos zmienic :( Odpowiedz Link
kama1905 Re: Odbior mieszkan 10.09.07, 12:58 Umowe z gazownia juz podpisalismy. Wystarczy podjechac do Gazowni w Jozefowie i od reki mozna ja podpisac. Jesli chodzi o piec to niestety nie da sie go podwyzszyc. Zeby to wykonac to nalezaloby zrobic podlaczenie kolankowe a to mogloby utrudniac prace pieca. Nie wiem czy to prawda, bo ja sie na tym nie znam i generalnie moga mi wszystko wmowic :) Zasiegne jeszcze opinii jakiegos fachowca od piecykow gazowych i sie zobaczy czy faktycznie nie mozna tego wykonac. Oni tego nie musza robic wiec olewaja kwestie a jesli ktos bedzie chcial to zmodyfikowac to i tak bedzie musial to zrobic na wlasna reke. Pytasz Marjeni79 czy robia jakies "ale" przy poprawkach? Jesli o to chodzi to musze powiedziec, ze nie - wszystko co zglosilismy zostalo poprawione. Co prawda efektu jeszcze nie widzielismy ale mam informacje, ze poprawki zostaly juz zrobione. Zastanawiam sie tylko czy to zachowanie jest w pelni naturalne czy ta sztucznosc ma nam przyslaniac inne niedociagniecia, ktorych to jeszcze sie nie dopatrzylismy ;) Nie wiem co bedzie z oknami ale nie sa najlepiej wykonane. Zobaczymy przy kolejnym spotkaniu czy uszczelki zostaly poprawione. pozdrawiam i zachecam innych do napisania o ewentualnych poprawkach w swoich mieszkaniach. Odpowiedz Link
marjeni79 Re: Odbior mieszkan 11.09.07, 22:41 Jezeli chodzi o piecyk, to jest to jakas sciema wedlug mnie. Ja mam u siebie dwa kolanka (jezeli mowimy o podlaczeniu na gorze pieca)i jakos to zrobili. Z tego co mowil mi fachowiec to kwestia grubszej rury, ale moge sie mylic. Tez nie jestem ekspertem :( Odpowiedz Link
ka-z Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 30.09.07, 21:52 Dzień dobry lub wieczór, Dopiero wlaczam sie w forum chętnie przeczytam i sama sie podziele informacjami o osiedlu. Szukając forum znalazlam cos na linii otwockiej i czterech katach ale wydaje mi sie ze to jest najwieksze i najbardziej aktualne. Sasiadka z osady billewiczow Odpowiedz Link
kimi25 Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 01.10.07, 19:42 Witajcie! Czy znacie mozliwie realny termin odbioru mieszkan w szóstce? Zdaje sie, ze prace potrwaja jeszcze z miesiac, jesli nie dluzej. Poki co zawiadomienia z Novum brak. Pozdrawiam Sasiadow ;-) Odpowiedz Link
w.dybala Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 02.10.07, 00:02 Witam, Na przelomie sierpnia i wrzesnia Pan Baranowski wspomnial o polowie pazdziernika ale czy to jest nadal aktualne nie wiem... bede jutro dzwonil. A jak wyglada oddawanie II etapu? Jesli drugi etap jest juz oddawany to wydaje mi sie ze jest duza szansa ze trzeci sie w polowie pazdz. rozpocznie. Wszstkie mieszkania byly juz przed miesiacem praktycznie skonczone. pozdr Dival Odpowiedz Link
w.dybala Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 02.10.07, 12:28 W Novum powiedziano mi, ze odbiory beda w drugiej polowie pazdziernika a wiec wydaje sie ze wszystko OK. Odpowiedz Link
ka-z Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 02.10.07, 17:07 Jestem z drugiego etapu, odbiory własnie sie kończą większość była w zeszłym tygodniu. Pozdrawiam Odpowiedz Link
marjeni79 Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 03.10.07, 19:50 Witam, ja również odebrałem w drugim etapie. Z tego co rozmawiałem na budowie, następny etap ma być za miesiąc. w V robią już klatkę schodową, co do VI, niestety nie patrzyłem za dobrze, ale mogę spojrzeć przy najbliższej okazji i coś nasmarować. pozdrawiam Odpowiedz Link
kimi25 Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 03.10.07, 21:37 Dzięki za świeże informacje ;-) Na co jeszcze, prócz wymienionych już szczegółów, zwracaliście uwagę przy odbiorze? Pozdr, kimi Odpowiedz Link
marjeni79 Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 04.10.07, 17:08 tam gdzie nie będę miał robionej wylewki patrzyłem, czy oprócz podłóg są też wyszlifowane rogi. Tam przeważnie jest problem z dotarciem stąd trzeba patrzeć. Sprawdź też, czy drzwi są nieporysowane, czy drzwi wejściowe dobrze obsadzone, chociaż to to już robi JUWENT, a nie ekipa z budowy. Muszę przyznać, że mile się zaskoczyłem jakością, bo byłem przygotowany na jakieś "starcia" ;) Odbiór też pierwsza klasa, bo Kierownik Budowy jest konkretny i rzeczowy. pzdr Marjeni Odpowiedz Link
w.dybala Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 04.10.07, 21:33 A odbierales sam czy z jakims specem? ...bo ja ciagle sie zastanawiam czy wyrzucic 250PLN i miec spokojna glowe czy ryzykowac, liczac na to ze wykonanie jest dobre... pozdr Dival Odpowiedz Link
w.dybala Gazownia a odbiory 17.10.07, 22:29 Witam, Mam dwa pytanka: 1. Ile czasu uplywa od podpisania umowy z gazownia a mozliwoscia odbioru mieszkania? Rozumiem, ze w miedzyczasie musza jedynie byc zainstalowane liczniki? Pytam bo jestem z daleka i dwukrotnie przyjezdzac w tej sprawie nie usmiecha mi sie... wolalbym przyjechac na kilka dni i juz zalatwic wszystko na raz... A moze mozna z gazownia zalatwic ta umowe listownie? 2. Dlaczego zeby odebrac mieszkania musimy miec liczniki gazowe a nie musimy miec energetycznych? Moze ktos na to pytanie odpowiedziec? Bede wdzieczny, Dival Odpowiedz Link
marjeni79 Re: Gazownia a odbiory 19.10.07, 16:11 ad 1) Kilka dni. U nas od podpisnia do założenia, były 3 dni, potem 2 kolejne od założenia do pierwszego odbioru. Z gazownią próbowałem załtwić przez dewelopera (też nie byłem dłuższy czas w Otwocku), ale po pierwszej wstępnej zgodzie usłyszałem NIE ad 2) Liczniki gazowe muszą być, żeby było ogrzewanie, dlatego musimy mieć licznik, bo muszą nas obciążyć (trudno wilyczyć inaczej, kto ile wykorzystał). Jeżeli chodzi o elektrykę to jest na tymczasowym przyłączu (to m in. te białe wiszące kable i skrzyneczki przy klatkach schodowych) i do czasu jak nam postawią trafo tak będzie. Potem założą nam liczniki i dopiero będzie można zakładać hipotekę do tej pory to będzie ściema, bez meldunku. Przetarg jest już roztrzygniety, kwestia kiedy wykonawca zacznie robotę, ale to trochę potrwa, jak zwykle. Mówią, że na początku roku będzie zrobione, ale z doświadczenia, to nie chce mi się w to zbytnio wierzyć. Który budyneczek jest twój? Odpowiedz Link
evcia33 pytanie o developera 19.10.07, 17:41 Moje pytanie nie dotyczy konkretnie tego soiedla ale równiez budowane przez tego developera.Chciałabym Was zapytac czy po podpisaniu umowy nalezy wpłacić 20% wartości czy ewentualnie jest szansa na wpłacenie kwoty rezerwacyjnej?Może mięliście tego typu doświadczenia? Odpowiedz Link
w.dybala Re: Gazownia a odbiory 19.10.07, 19:10 Witam, Moj budynek to 6. Mnie na ogrzewaniu akurat nie zalezy bo i tak juz zdecydowalem, ze na zime nie bede wykanczal ani sie wprowadzal. Tak samo nie zalezy mi wiec na elektryce, za ktora jednak poki nie bede mial licznikow bede musial placic mimo, ze nie bede z niej z racji powyzszej decyzji korzystal. Zalezy mi generalnie na tym zeby wszystko zalatwic na raz... zeby nie jechac z bardzo daleka tylko po to zeby podpisac jeden dokumencik a pozniej jeszcze raz i jeszcze raz... Domyslam sie ze moj przypadek jest troche szczegolny:-) bo pewnie wiekszosc mieszkancow chcialaby sie jak najszybiecj wprowadzic... gdybym byl na miejscu byloby pewnie w moim przypadku tak samo... Czy Ci z Was ktorzy byli w tym zakladzie gazowniczym orientuja sie czy jest mozliwosc uporania sie z umowa listownie? (tj. dostaje gotowa umowe mailem badz sciagam z netu i wypelniam, podpisuje, wysylam listem i liczniki sa instalowane a odbieram ja sobie przy okazji jak sie pojawie w celu obioru mieszkania) - czy ja moze oczekuje w tym momencie zbyt wiele? :-) pozdr Dival Odpowiedz Link
kimi25 Re: Gazownia a odbiory 20.10.07, 23:31 Drogi Sąsiedzie z 6-ki, a właściwe wg nowej numeracji z Pułaskiego 1C ;-) Nie wydaje mi się, żeby istniała możliwość, o jakiej piszesz. Przy podpisaniu umowy wymagają okazania dowodu osobistego. W sytuacji, w jakiej jesteś, warto jednak zadzwonić i zapytać (tel 22 789-17-58), czy są odstępstwa od reguły. Umowę podpisałam w piątek. Licznik mają instalować w przyszłym tygodniu. Wydaje się, że działają dość sprawnie. Mam jeszcze pytatnie dotyczące energii elektrycznej. Może ktoś z Was Sąsiedzi orientuje się, czy opłatę za tymczasowe przyłącze trzeba uiszczać również, gdy zadeklaruję, że do końca tego roku nie będę z tego przyłącza korzystać? Pozdrawiam, kimi Odpowiedz Link
ka-z Re: Gazownia a odbiory 21.10.07, 16:49 dzień dobry, firma od elektryki juz cos robiła więc jest szansa ze prace postępuja i liczniki beda wkrotce, w sprawie opłaty tymczasowej porozmawiaj z administratorem osiedla po odbiorze lokalu są różne możliwości, co do korzystania z gazu to po zainstalowaniu licznika i próbie działania instalacji c.o. łacznie z piecem, w instalacji pojawia się woda więc nieogrzewanie lokalu chociaz minimalne w czasie dużych mrozów (o ile takie będą ale tu wystarcza juz -5), może skutkować nieprzyjemną niespodzianką i zamarznięciem tej wody, i uszkodzeniem instalacji - to juz fachowiec od tego typu instalacji moze wyjaśnic, lepiej nie podpisywac umowy z gazownia i nie wpuszczać wody w c.o. niż mieć przykre remonty w nowym mieszkaniu - to moja wiedza od niezależnego fachowca. pozdrawiam ka-z Odpowiedz Link
w.dybala Re: Gazownia a odbiory 21.10.07, 22:04 Witam Doskonale zdaje sobie sprawe, ze jesli juz wpusci sie wode w instalacje c.o. to mrozy stanowia problem. Z drugiej strony nie moze byc tak, ze tej wody nie da sie spuscic... przeciez nie mozna byc przywiazanym do mieszkania do konca zycia bo sie ma wode w instalacji grzewczej czy tez ogrzewac tylko po to by taka instalacja nie zostala uszkodzona:-) A jesliby tak bylo to nalezaloby uznac, ze ktos kto taka instalacje zaprojektowal pomylil sie, mowiac delikatnie, z powolaniem - i na pewno taka instalacja nie przeszlaby odbiorow. Co do samych odbiorow to rzeczywisice nie zalezy mi na tym aby to odebrac juz i teraz - bo to dla mnie jedynie problem - a korzysci zadnych - i tak dopoki nie bedziemy mieli aktow notarialnych trzeba bedzie ponosic koszty podwyzszonego oprocentowania kredytu a dodatkowo jeszcze ponosic oplaty 'czynszowe'. Tym niemniej nie chce robic zadnego zamieszania i chcialbym odebrac to mieszkanie 'po bozemu' czyli tak jak wszyscy i wtedy kiedy i wszyscy i miec juz to z glowy - tyle, ze nie stajac w tym celu na uszach...:-) a tak to niestety dla mnie w tym momencie wyglada... mam nadzieje, ze mozna sie bedzie jakos dogadac w tej kwestii z developerem. Mysle tez, ze nie bede musial placic za prad ot tak z glupia frant... sprawiedliwe by to bynajmniej nie bylo... Swoja droga czy dostaliscie juz jakies zawiadomienie od developera w sprawie odbiorow? Bo ponoc mialy byc w minionym tygodniu wysylane? Pozdrawim serdecznie, Dival Odpowiedz Link
kimi25 Re: Gazownia a odbiory 22.10.07, 12:06 Zawiadomienie otrzymalam w czwartek. Z pisma wynika, ze odbiory maja zaczac sie od 29 pazdziernika. Warunkiem odbioru jest jednak uprzednie podpisanie umowy z gazownia i montaz licznikow ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link
w.dybala Re: Gazownia a odbiory 25.10.07, 11:47 Mozna juz podpisywac umowy dla budynku 1C a do tego mozna to na szczescie zrobic korespondencyjnie :-) Mam tylko pytanie... Pani w gazowni podala mi przez telefon ze przy piecu dwufunkcyjnym powinienem w umowie podac moc 2kW... nie wiem jak ta wartosc tutaj ma sie do mocy pieca (ktora jest przeciez sporo wieksza). Czy u Was w umowach tez stoi taka wartosc? pozdr Dival, P.S. Dla kuchenki kazano mi wpisac 1kW... Aha - i czy nasz kod pocztowy to 05-400?? Odpowiedz Link
ka-z Re: Gazownia a odbiory 29.10.07, 18:54 dzień dobry, Trudno nadążyć za gazownią ja mam w umowie dla kuchni 5kw a dla pieca 20kw ale nie pamietam jak wpisywałam we wniosku według sugestii gazownii i czy to te same wartości. Otwock ma kod pocztowy 05-400. W sprawie energii elektrycznej też się coś rusza ale formalny finał w postaci aktów notarialnych raczej nie w tym roku. Forum jest dość spokojne może wynika to z tego ze w porównaniu z innymi otwockim developerami Novum jest całkiem ok. Inne inwestycje mieszakaniowe wymagają o ile mi wiadomo intensywniejszych rozmów przyszłych lokatorów. pozdrawiam ka Odpowiedz Link
w.dybala Re: Gazownia a odbiory 31.10.07, 23:27 Witam, Do ludzi z 6-ki: Kiedy odbieracie swoje mieszkanka? Bo ja jeszcze walcze z gazownia... Pozdr Dival Odpowiedz Link
w.dybala Re: Gazownia a odbiory 31.10.07, 23:31 Dzieki ka-z za informacje. A to, ze forum jest spokojne rzeczywiscie nalezy chyba odczytywac "na korzysc dewelopera" :-) - szczerze mowiac na razie nie ma chyba zbytnio powodow zeby na niego narzekac - i oby tak do konca... A akty notarialne.. no coz... przy dobrych wiatrach w styczniu... a na razie nie pozostaje nic innego jak placic co miesiac 1,5 % odsetek wiecej :-) (przynajmniej w moim przypadku) Pozdr Dival Odpowiedz Link
kimi25 Re: Gazownia a odbiory 02.11.07, 11:53 Odbiory w 1C zaczynają się od najbliższego wtorku. Mnie zaprosili na przyszły piątek :-) Pozdr, kimi Odpowiedz Link
maerin Re: Gazownia a odbiory 18.02.08, 10:55 My płacimy te odsetki juz ponad pół roku, Może udałoby się nam lokatorom dogadać i sciągnąc pieniądze od dewelopera. W końcu opóżninie nie jest nasza wina a za nie płacimy, i to sporo - a razem zawsze łatiej. Gdybyście reflektowali na taką wspólnąc inicjatywę,czekam na kontakt pozdrawiam Odpowiedz Link
zwyczajny7 pytanie do klientów Novum 28.10.07, 23:21 hej. napiszcie mi prosze jako juz własciwie własciciele mieszkań z Novum czy podpisywaliście umowe przedwstępną sprzedaży w formie aktu notarialnego czy tylko w formie umowy z tym developerem?? czy ktoś ma juz w ręku końcowy akt notarialny??? pozdrawiam Odpowiedz Link
zwyczajny7 Re: pytanie do klientów Novum 01.11.07, 22:44 czy ktokolwiek z was podpisywał pierwsza umowe przedsprzedazy w formie aktu notarialnego? czy ta cisza po moim pytaniu oznacza iż wpłacilicscie kase za mieszkania a niemacie jeszcze zadnego notarialnego aktu???? Odpowiedz Link
agataina Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 24.01.08, 19:17 Drodzy Sąsiedzi/przyszli Sąsiedzi :-) Czy komuś z Was udało się już umówić na podpisanie aktu notarialnego? Ja próbowałam na początku stycznia, niestety nie było to jeszcze możliwe. Odpowiedz Link
kimi25 Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 30.01.08, 19:46 Podpisywanie aktów ma rozpocząć się od połowy lutego. Taką informację uzyskałam dziś od pracownika Novum. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link
agataina Re: Kto zamieszka w OS. BILLEWICZÓW? Szukam sąsia 01.02.08, 17:32 No właśnie, ja też dziś dzwoniłam :-) Pan Baranowski powiedział, że może uda się zacząć podpisywać pod koniec lutego. Oby :-) Odpowiedz Link
w.dybala Koszty naszych aktow notarialnych 28.02.08, 15:58 Witam, Nie moge jakos dostac od wskazanego notariusza konkretnej ceny aktu dla mojego mieszkania ale cena 'srednia' podana przez dewelopera to ponoc 3tys. W zwiazku z tym mam dwa pytania... 1. Czyzby nasz przypadek akurat byl tym, ktorego dotyczy luka w listopadowym rozporzadzeniu niejakiego Zbigniewa Ziobry? Tzn. zapisany tam obowiazek pobierania polowy wyliczonej zgodnie z wytycznymi wartosci taksy notarialnej nie dotyczy naszego przypadku poniewaz mowa tu nie o przeniesieniu wlasnosci ale o umowie ustanowienia odrębnej własności lokalu (i przeniesieniu wlasnosci)? Mam racje? 2. Czy deweloper w ogole wynegocjowal jakies nizsze ceny bo jakos mi ta podana cena na niska nie wyglada? W przeciwnym razie sytuacja jest po prostu patologiczna... Wskazany przez dewelopera notariusz dostaje na tacy mozliwosc sporzadzenia w krotkim czasie 70 aktow notarialnych na laczna sume ~ 70 x srednio 3tys. = 210 tys. PLN z czego wbrew pozorom najwieksza czesc to wlasnie owa taksa ktora jest wynagrodzeniem notariusza... Trudno sobie nie zadawac w takeij sytuacji pytania czemu zdecydowano sie na tego a nie innego notariusza itd... A juz szczegolnie niewynegocjowanie zadnych znizek przy takim poteznym dealu byloby naprawde nie fair... Czy ktos wie cos wiecej na temat rzeczywistych kosztow? Ktos dostal wyliczenie dla swojego mieszkania? pozdr Dival Odpowiedz Link
agataina Re: Koszty naszych aktow notarialnych 29.02.08, 19:57 No właśnie, zastanawiające... Ja dziś otrzymałam konkretny termin podpisania aktu. Deweloper wyliczył nam podobna cenę: ok. 3 tys ( mieszkanie 55m2)... Spodziewałam się niższej kwoty i też nie bardzo rozumiem dlaczego tak dużo. W poniedziałek zadzwonię do kancelarii i dopytam... Poza tym zaniepokoiła mnie jedna rzecz: podobno mamy z mężem dodatkowo podpisać dokumenty dot. utworzenia wspólnoty mieszkaniowej, jako, że cyt.: "jedni z pierwszych będziemy podpisywać akt"... Pan nie bardzo umiał mi powiedzieć o co dokładnie chodzi, czy to tylko my? Z czym się to wiąże? (dodatkowe koszty, zobowiązania wobec wspólnoty???) Odesłał mnie do kancelarii w tej sprawie... Trochę mnie to wszystko niepokoi. Odpowiedz Link
aga3332 Re: Koszty naszych aktow notarialnych 01.03.08, 18:01 Mi się wydaje, że wspólnota powstaje z mocy prawa a powstanie wspólnoty oznacza, że to my jako właściciele a nie Novum będziemy decydować o wspólnych sprawach oczywiście przy współudziale Novum jako zarządcy, gdyż zgodnie z umowami przyrzeczenia sprzedaży mieszkań zagwarantowali sobie zarząd w tych umowach, a teraz będą chcieli to potwierdzić w umowach przenoszących właność. O wskazanym przez Novum notariuszu czytałam na tym forum, że jest-oględnie mówiąc- najdroższy w Otwocku. Odpowiedz Link
w.dybala Re: Koszty naszych aktow notarialnych 01.03.08, 21:20 Ja jestem mowiac szczerze zupelnie pogubiony jak to ma wygladac i co trzeba bedzie podpisywac... raz ze akt na mieszkanie, dwa ze na garaz ale to juz niby powinni wszyscy jednoczesnie... a jak sie ktos nie wpisze ze wszystkimi to bedzie musial czekac az ksiega zostanie zalozona i sie wszystko uprawomocni i wtedy dopisac.. czy cos takeigo... nie kumam juz tego wszystkeigo a co gorsza nie jestem na miejscu wiec nie moge sie nawet tym wszystkim sensownie zajac... a przez telefon to nie to samo... Chcialem jeszcze tylko zwrocic uwage ze te koszty ktore podaja (bardzo wysokie jak na moj gust - ale jesli aktu jest 12 stron to nie wiem jaka to czcionka pisane ale koszty sa slicznie rozpompowywane na kazdym kroku) nie uwzgledniaja wpisu hipoteki... o ile ktos ma kredyt to tutaj znow trzeba wyskoczyc z kilku stowek... i dodatkowych kilka jesli zrobimy to przez notriusza... pozdr Dival P.S. Mi nic nie wspominano o wspolnocie... moze dlatego ze nei bede jednym z pierwszych? Odpowiedz Link
w.dybala Re: Koszty naszych aktow notarialnych 03.03.08, 13:48 Wydaje sie, ze taksa notarialna jest jednak troche nizsza. Tak wynika z informacji z kancelarii - niestety inna kwote dostalem przez telefon inna mailem... Ale 360PLN + VAT za akt i odpisy to jednak kwota ponad przecietna... Czy ktos sie orientuje po co komu 5 odpisow? I jak wyglada kwestia kosztow w przypadku garazu? Kazdy ze wspoludzialowcow musia zaplacic 200 + VAT za wniosek o wpis do jego ksiegi? Jakie jeszcze oplaty wiaza sie z garazem? Cena ksiegi dzieli sie przez liczbe wspolwlascicieli? pozdr Dival Odpowiedz Link
agataina Re: Koszty naszych aktow notarialnych 03.03.08, 20:02 Co do taksy, to rzeczywiscie chyba jest jaka powinna byc (wg prawa, oczywiscie...). NAtomist odpisy - z tego, co sie dowiedzialam - powinny wyniesc od 250 d 350 zł za szt. Nasze beda kosztowaly 360 i to jeszcze 5 szt.... Nie wiem po co az tyle, moze jutro sie dowiem... Koszt aktu dot. garzau to podobno 500 zl. Ja juz sie nie dopytuje czy to 500 zl juz wliczone zostalo w kwote 3000 tys... Odpowiedz Link
agataina Re: Koszty naszych aktow notarialnych 05.03.08, 17:55 Akt podpisalismy. Potrzebnych 5 odpisow. Ale pani notariusz w dniu podpisania aktu podala sume do przelewu a gdy nastepengo dnia przynioslam potwierdzenie dokonania przelewu na zapisanej karteczce "do sprawdzenia" czy kwota przelana jest wlasciwa - widniala inna suma - nizsza... Wiec nie sa to szczegolowe wyliczenia tylko - czesciowe pewnie, ale jednak - widzimisie pani notariusz. Faktur ani rachunkow nie daje - mamy przeciez odpisy aktow.... Co z faktura za takse notarialna - nie wiem. Nie mialam juz sily ani checi dopytywac. Spedzilismy tam pol dnia - od 12.300 do 15.30... Garaz osobno liczony, z osobnym aktem notarialnym. 500zl. Powodzenia. Odpowiedz Link
w.dybala Re: Koszty naszych aktow notarialnych 06.03.08, 16:19 Witam, 5 odpisow potrzebne jest z tego co sie dowiedzialem jesli sie ma kredyt hipoteczny, jesli nie ma kredytu wystarcza zdaje sie trzy. Co do garazu to sporo wyszlo. Czy podpisywaliscie to wszyscy razem? Tzn. wszyscy mieszkancy Twojego budynku? Kiedy ja rozmawialem z notariatem w tej sprawie powiedziano mi ze koszt tego bedzie 300-500 i ze ta kwota nie jest pewna bo notariusz stara sie to zrobic tak zeby bylo jak najtaniej... hmm... A w ogole, jesli to nie problem, to mozna wiedziec ile to w sumie Was wszystko wynioslo? Jesli macie kredyt hipoteczny to jak z tym zaltwiliscie? Mieliscie dokumenty z banku i od razu wpisaliscie to do aktu notarialnego? czy pozniej macie zamiar zlozyc samemu juz w sadzie wniosek o wpisanie hipoteki? I czy wiecie ile to bedzie kosztowalo? Kto podpisuje ze strony dewelopera? Pan Baranowski? pozdr Dival Odpowiedz Link
agataina Re: Koszty naszych aktow notarialnych 07.03.08, 18:45 NIe wiem ile odpisow jest potrzebnych przy mieszkaniu bez kredytu, ale obawiam sie, ze tez 5. Mozna w koncu zadzwonic do kancelarii i sie dowiedziec dokladnie. Akt na mieszkanie podpisywalismy sami. Na garaz - na akcie widnialy podpisy nasze i jednej jeszcze rodziny. Koszt: w sumie z garazem 3500 z groszami... Co do kredytu: poszlam z aktem do banku i do konca przyszlego tyg. maja mi przygotowac dokumenty, z ktorymi musze isc do sadu. Wiec niewielejeszcze wiem jak to bedzie wygladao z wpisem do ksiegi wieczystej nowych wlascicieli. Podpisuje p. Baranowski, przy akcie byl tez pan Domagala (chyba tak jego nazwisko) agata Odpowiedz Link
ka-z Re: Koszty naszych aktow notarialnych 09.03.08, 16:58 dzien dobry, z tymi aktami to jest tak ze my jako kupujacy finansujemy akty dla sadu (wpis wlasnosci)i to ok ale dodatkowo dla starostwa czy dla gminy pewnie do rejestru gruntow, dla developera no i dla siebie. Wpis hipoteki zwiazanej z kredytem to odrebna sprawa do złatwienia z bankiem tak jak w przypadku agataina. Trochę zbedne to zamieszanie z odrebnością garazy więcej papierów i koszty powiekszone o jeszcze jedna księgę. Koszty notariusza uległy zmianie w dół bo jakiś dodatkowy rabat uzyskano od naotariusza dla wszystkich. Ja podpisuje na poczatku tygodnia i ten etap bede miala za sobą. Mamy juz wspolnote i nowego zarzadce wybranego tylko przez novum chyba? czy zgodziliście sie bez warunków na budowe jeszcze jednego budynku z uciazlwosciami z tym zwiazanmi? Wydaje sie ze novum jako wlasciciel czesci gruntu jest największym udzialow czlonkiem wspolnoty. pozdrawiam i do zobaczenia na osiedlu ka Odpowiedz Link
agataina Re: Koszty naszych aktow notarialnych 09.03.08, 18:20 Witam, to rzeczywiscie nieuczciwe, ze finansujemy dla wymienionych przez ka-z odpisy... Ale niewiele mozemy zrobic... Tak juz jest. Ale co do notariusza, to mam powazne watpliwosci. Jednego dnia mialam zaplacic pewna kwote, a drugiego dnia inna (pani notariusz zapomniala sobie zapisac ile pieniedzy kazala nam przelac i drugiego dnia wyliczyla na nowo i kwota byla inna (nizsza, ale juz zaplacilismy te wyzsza). Na moje pytanie skad roznica uslyszalam, ze na pewno ta pierwsza kwota, wyzsza, byla dobra, a w tej drugiej to sie pomylila... Zarzadce owszem wybralo Novum. My (i jeszcze jedna rodzina) - jako pierwsi podpisujacy akt zostalismy zaproszeni na zebranie "wspolnoty" w momencie podpisywania aktu... co oczywiscie nie mialo zadnego sensu poniewaz Novum ma 99% udzialow w osiedlu. W kazdym razie glosowalismy w spr. nowego budyku i wszyscy obecni (poza developerem oczywiscie) nie glosowali za postawieniem jeszcze jednego budynku. Nie mialo to dla developera zadnego znaczenia poniewaz ma taka przewage w udzialach i tak to uchwalil. Ale my mamy czyste sumienie wobec osob, ktorym wybudujato pod nosem... Developer probowal nas naklonic do glosowania "za", ale rozumial tez nasze obiekcje. W swoich aktach not. zastaniecie wpis (tak jak i my...) mowiacy o nowym budynku. Podzial gruntu tez zostal juz zrobiony z wlaczeniem nowego budynku... (jest tam akapit mowiacy o postepowaniu w razie niewybudoawnia bud.). Powodzenia! Odpowiedz Link
agataina Re: Koszty naszych aktow notarialnych 14.03.08, 19:17 Witam, i jak, juz po podpisaniu aktow? JAk wrazenia zwiazane z byciem wlascicielem posiadlosci? ;-) Odpowiedz Link
w.dybala Re: Koszty naszych aktow notarialnych 14.03.08, 21:32 Ja dopiero 20-ego mam akt...na mieszkanie niestety tylko bo ktos z naszego budynku wczoraj juz podpisywal na garaz... wiec pozostaje mi czekac na ksiege i sie tam dopisac... a pozniej dopiero do banku... no i tak dalej... tak ze do konca to u mnie raczej daleko... radosc z podpisania aktu na mieszkanie nie bedzie wiec pelna:-) ...bo podwyzszone odsetki bede placil jeszcze pewnie ladnych pare miesiecy... Odpowiedz Link
aga3332 Re: Koszty naszych aktow notarialnych 16.03.08, 22:07 Niestety właścicielami staniemy się dopiero po założeniu księgi. Ja osobiście jestem zniesmaczona postępowaniem dewelopera, który zagwarantował sobie wybudowanie budynku na naszym gruncie-po przeniesieniu własności i założeniu ksiąg to my będziemy właścicielami. Ja o tym dowiedziałam się podczas zapoznanwania się z projektem aktu notarialnego. Oczywiscie podpisałam, bo nie miałam wyboru, developer zwróciłby mi kasę a mieszkanie sprzedał dwa razy drożej. Równie nieuczciwe, chociaz z godne z prawem jest zwoływanie zgromadzenia właścicieli i podejmowanie uchwał zaraz po powstaniu wspólnoty, po przeniesieniu własności dopiero dwóch mieszkań. W biurze Novum pomimo zapewień pana Baranowskiego nie mogłam się doprosić treści podjetych uchwał o ktorych wspomniano w akcie notarialnym. No cóż, nadal chyba, przynajmniej w wypadku Novum mamy rynek developera. Odpowiedz Link
agataina Re: Koszty naszych aktow notarialnych 31.03.08, 20:46 Pisalam we wczesniejszym poscie o roznicy w kwotach za akt notarialny, podanych przez p. notariusz. Pare dni temu otrzymalam tel. z kancelarii z informacja, ze u p. notariusz czeka na mnie zwrot czesci pieniedzy (chodzilo o te "pomylke"). Pisze o tym, gdyz bylabym nieuczciwa pozostawiajac moja wczesniejsza wypowiedz w poprzedniej formie podczas, gdy roznica pieniedzy zostala mi oddana. Uczciwie pisze wiec, ze roznica zostala mi zrocona... I pozdrawiam Sasiadow :-) Odpowiedz Link
marjeni79 Re: Koszty naszych aktow notarialnych 01.04.08, 09:20 Witam szczęśliwych właściecieli. Ja też otrzymałem telefon (jeszcze przed świetami), żeby podpisać umowę, ale mnie zastanowiła jeszcze inna sprawa. Tak jak pisaliście jest mnóstwo umów u jednego notariusza, a teminów spotkań, jak na lekarstwo. Otrzymałem dwie propozycje (żadna mi nie pasowała), a do tego w godzinach 10-13. Bez urlopu się nie obejdzie. Kiedy zapytałem o inne terminy, a szczególnie godziny, to usłyszałem, że nie jest to możliwe! To my płacimy za akt i z tego co mi się wydaje możemy wybrać innego notariusza i takie przyzwolenia od Pana z którym rozmawiałem dostałem. Właśnie szukam jakiegoś. Jeżeli ktoś znałby pracującego po 17, prosiłbym o inforamacje. pozdrawiam Odpowiedz Link
ka-z Re: Koszty naszych aktow notarialnych 07.04.08, 20:44 Witam, Trudno bedzie ci znaleśc notariusza pracujacego po 17.00 taki zawód albo będzie chciał wieksze wynagrodzenie. Tu jednak byl jakis rabat ktorego od 1 aktu notarialnego raczej nie dostaniesz. Jak jakis sie znajdzie to chetnie sie dowiem. Ja juz po kacie czekam na ksiege wieczysta. Czy macie jakies infomacje od nowej firmy administrujacej wspolnota? Otrzymała infoamcje z novum zeby czynsz nie wplacac na konto poprzedniego administratora tylko czekac na wiadomosci. Pozdrawiam Odpowiedz Link
w.dybala Re: Koszty naszych aktow notarialnych 14.05.08, 21:51 Witam, z tym czynszem to ja nie wiem jak jest... Ja dostalem tylko rozliczenie za marzec - a w zasadzie za jego czesc - od bodajze szostego do konca. I od tamtej pory nic wiecej... a przeciez polowa maja juz jest. Zreszta mialem ustawione automatyczne comiesieczne przelewy i poszla kasa na dawne konto (to bylo chyba konto Novum a nie firmy VIST) po staremu za kwiecien... Inna sprawa: Ustanowienie hipoteki. Pewnie czesc z Was jest w podobnej sytuacji ze macie kredyty. Ja mam w CHF akurat (tez pewnie jak wielu) i co gorsza byl brany na mieszkanie i garaz... bez sensu bo mialem wklad wlasny wiec na garaz brac nie musialem - ale tak bank to wpisal, ja nie zdawalem sobie sprawy i musialem teraz czekac na akt na garaz zeby w sprawie hipoteki ruszyc dalej... Pytanie brzmi... Orientujecie sie jak wyglada w takim przypadku ustanowienie hipoteki? 1. Musi byc na dwoch ksiegach chyba? 2. Zwykła i kaucyjna? 3. Łączna? 4. Ile to będzie kosztowało w takiej sytuacji? Szukałem nieco w internecie ale nie jestem pewien jaki jest moj przypadek. Jest niby oplata 200PLN za zlozenie wniosku. Ale niby nie wszyscy placa - jak jest w naszym przypadku? Zalezy jak kto ma w umowie sformulowane? A jesli placi sie to 200 to czy jest to 200 od wpisu w kazdej kiedze? Czy 200 od hipoteki zwyklej i 200 od kaucyjnej? Czy jeszcze gorzej czyli 4x200? Jakies inne oplaty poza tym? Wiecie ile trzeba czekac na wpis od momentu zlozenia wniosku? Ktos moze zdawal sie z zalatwianiem tego na bank? Bede wdzieczny za jakies rozjasnienie... moze ktos z Was dzialal juz cos w tej kwestii. Moze macie nawet podobna sytuacje? Pozdr Dival Odpowiedz Link
ka-z Re: Koszty naszych aktow notarialnych 16.05.08, 20:00 dzień dobry, jak hipoteka zwykla czy kaucyjna i czy bank chce miec wpis w obu ksiegach to zalezy od umowy z bankiem a rozne banki rozne maja w tym wzgledzie praktyki więć musisz zerknąc na umowe, moim zdaniem na mieszakniu wystarczy i lepiej nie sugerowac bankowi niczego innego jak sam nie zasugeruje, opłata za jeden wniosek do ksiegi to 200zł jak pisałeś i to wszytsko oczywiścei w zależności od banku, niektórzy maj szcześcei i płaca tylko 200 zł, wpisy sa dośc szybkie niecały m-c chyba notariusz wsparł oficjalnym wpisem, w sprawie czynszu skontaktuj sie z novum i nie płac na stare konto - nieaktualne, infomacje o czynszu byly w skrzynkach pocztowych a nowy administrator prosi o kontakt w celu ułatwienia przeplywu informacji wiec najlepiej przez novum wyjasnic sprawę czynszu po powstaniu wspolnoty pozd i milego weekendu ka Odpowiedz Link