Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie? Kiedy?

11.07.07, 15:59
Jestem nałogowym czytaczem, po prostu muszę czytać, potrafię czytać wszędzie w
każdych warunkach smile) Na szczęście od czego są biblioteki - mogę sobie
naznosić stosy i pochłaniać w tzw. wolnych chwilach (cudowne określenie,
zapomniałam co to wolna chwila wink. Teraz od niedawna jestem
z dwójką dzieciaków i czasu koszmarnie mało, ale staram się przeczytać chociaż
rozdział dziennie - na ogół przy śniadaniu (starsza ogląda bajkę, młodszy
śpi). NA ogól czytałam w łóżku, teraz ledwie do niego dochodzę, śpię już na
schodach, w łazience chrapię pod prysznicem wink)

A Wy, kiedy czytacie? I co polecacie z nowości?
Obserwuj wątek
    • ida771 Re: Co teraz czytacie? Kiedy? 11.07.07, 16:15
      ja nie czytam beletrystyki od 10 lat. no sporadycznie cośtam... ostatnio zimą
      2005 biografia Tyszkiewicz- polecamsmile
      ciekawe, jak to człowiek sie zmienia, jak miałam ok 10 lat to czytałam
      kilkadziesiąt książek rocznie.
      ciekawe co bedzie na emeryturze?

a przy dzieciach to juz w ogóle...
    • gopio1 Re: Co teraz czytacie? Kiedy? 11.07.07, 16:59
      Kiedy?
      Głównie w drodze do i z pracy. Parę razy zdarzyło mi się przejechac przystanek.
      I jeszcze wieczorami w łazience - dzieci pluskają się w wannie, a ja siedze obok
      zatopiona w lekturze - mam te pół godzinki. Czasem, jak mnie książka bardzo
      wciągnie czytam w czasie, gdy dzieci oglądają dobranockę, jedzą kolację lub
      bawią się bez mojego udziału. Kilka razy to, co czytałam tak mnie wciągnęło, że
      nie mogłam się odpędzić od myśli o książce i tym co tam napisane - zamykałam się
      więc w pracy w łazience na 20 minut...

Co?
      Obecnie "Nie do pojęcia" - choć jak ktos zauważył powinno być przetłumaczone
      "Nie do poczęcia". Śmieszna, lekka - świetnie pokazuje różnice między męskim a
      kobiecym punktem widzenia. Odważnie napisana i bardzo, bardzo zabawna - czytam
      czasami fragmenty mężowi i śmiejemy się razem - bo każdy znajdzie tam
      odniesienie do własnego zachowania w związku.

Jak tylko skończę (lada chwila) czeka na mnie "Chłopiec w pasiastej piżamie".
      A potem może w końcu przetrawie Gretkowską, którą dostałam dawno temu (na Dzień
      Kobiet), a której jakoś nie mogę zacząć - "Kobieta i mężczyźni". I kupiłam sobie
      kika dni temu "Ono" Terakowskiej na wyprzedaży - jedyna jej książka, której nie
      przeczytałam. Też chciałabym ją przeczytać jakoś w pierwszej kolejności smile))
      • paris4 Re: Co teraz czytacie? Kiedy? 11.07.07, 17:39
        "Targowisko próżności" Thackeray'a - jak dzieci śpią, czyli sporadycznie udaje
        mi się zajrzecwink
      • margarita1 Re: Co teraz czytacie? Kiedy? 17.07.07, 12:52
        Chetnie przeczytalabym to "Nie do pojęcia" ale szukałam w merlinie po tytule i
        nie mogę tego znaleźć. Kto jest autorem?
        W ramach rewanżu mogę polecić moją ostatnią lekturę: "Bociany przylatują zimą".
        Rewelacyjna, ciepła książka o trudnej miłości do dzieci. Rzecz dzieje się w
        rodzinie, która "przypadkiem" adpoptowała trójkę rodzeństwa.
        • gopio1 Margarita1 17.07.07, 16:58
          Nie możesz znaleźć, bo niedostępna.

Nie do pojęcia - Bem Elton
          www.merlin.com.pl/frontend/browse/product/1,287798.html
          Skończyłam, i muszę przyznać, że się nie rozczarowałam. Bardzo dobra.
          A do tego dowiedziałam się, że jest na jej podstawie film - zresztą wcale się nie dziwię, bo książka
          pisna pod scenariusz wink Muuuuuszę go zobaczyć!

Książkę polecam z czystym sumieniem.
          Mogę Ci nawet pożyczyć, bo moja własna wink
          • margarita1 Re: Margarita1 18.07.07, 14:41
            Dzieki za info Gopio. Poszukam w necie. Jak nie znajde to sie zglosze smile
            Choc nie wiem czy zdążę. Jestem teraz w ciąży na ostatniej prostej (to juz za
            dwa tygodnie) i czytam jak szalona "na zapas" bo potem moze byc ciezko. Na
            szczescie przychodzi do mnie niania, ktora przez pół dnia zajmuje sie moim
            mlodszym. To wtedy mam najwiecej czasu na czytanie i forumowanie.
            Wszystkim spragnionym dobrej lektury mogę polecic jeszcze Krzysztofa
            Vargi "Tequila" i "Chłopaki nie płaczą". Czytałam to już dawno temu, trochę
            wulgarne ale świetnie się przy tym bawiłam. Dlatego też wczoraj zaczęłam
            jego "Nagrobek z lastryko" ale jestem trochę rozczarowana. Mówią, że to jego
            najdojżalsza powieść. Może i tak, ale wieje od niej pesymizmem i nienawiścią do
            świata a to nie są nastroje dla ciężarówek wink. Mimo tego czytam dalej, może
            się trochę rozchmurzy.
    • kar.ola123 Re: Co teraz czytacie? Kiedy? 11.07.07, 17:47
      rany, jak wy to robicie?!!!
      Ja nawet formularza o zwrot pieniedzy z ubezpieczenia nie mam kiedy wypelnic (1
      strona).
      Ostatnio czytam tylko forum. Tak z doskoku, po kilka postow w czasie, gdy emma
      lezy obok na macie i jednoczesnie odpowiadam na sto pytan pauli.
      Alez mi to przeszkadza!
      • paris4 Re: Co teraz czytacie? Kiedy? 11.07.07, 17:57
        Mój noworodek jeszcze sporo śpi a Starszak nie zadaje póki co pytańwink
    • mbkow Re: Co teraz czytacie? Kiedy? 11.07.07, 18:20
      uuuuu, u mnie cienizna... ostatnio czytalam ksiazke w kwietniu 2006 wink czytuje
      jedynie gazety.
      teraz kazda wolna chwile spedzam na pracy, bo sobie wymyslilam, ze bede pracowac
      wieczorami wink
    • aure11 Re: Co teraz czytacie? Kiedy? 11.07.07, 22:15
      Jak nie mialam dzieci to czytalam sporo. Przy jednym dziecku czytalam costam z
      beletrystyki od czasu do czasu. A teraz nawet nie zaczynam. W kolejce czekaja
      poradniki o wychowaniu dzieci, ale raczej sie nie doczekaja w ciagu najblizszych
      miesiecy.

Chociaz...w sumie.... gdybym ten czas w ktorym siedzie w necie poswiecila na
      czytanie to .... nieee wole forum smile
      • jessia Re: Co teraz czytacie? Kiedy? 12.07.07, 10:00
        Ja staram sie przeczytac choc pare stron przed spaniem. Wlasnie dzisiaj place
        slono za to, bo wczoraj ogladalam druga czesc filmu do późna (po 24.00), potem
        pomyslałam "A tak ze 2 stronki przeczytam" - a tu sie zrobila chyba druga w
        nocy... w tej chwili czytam książke Alana Bennetta (taki typowy północny
        Anglik, nie wiem, czy w ogóle tłumaczony na polski), trochę autobiografia
        troche opowiadania. No i przebijam sie przez "Polkę" Gretkowskiej choć mimo że
        powinnam odczuwać cos, jakos mnie zostawia chłodną. Przedtem byłam baardzo z
        siebie dumna bo po chyba 10 latach bez blizszej stycznosci z j. niemieckim
        przeczytałam "Pachnidło" w oryginale.
        Mój mąż twierdzi, że strasznie brakuje mu ksiazki, ze nie ma kiedy czytać, itp.
        ale całymi wieczorami przesiaduje przed telewizorem i tylko sie wkurza na tych
        naszych (hmm - waszych) przemądrzałych polityków, ogladając po 3, 4 programy
        publicystyczne dziennie - to kiedy ma czytać?
        W ciągu dnia nie czytam (oprócz bajek, na głos), bo jak tylko podnosze książkę
        to dzieci od razu wynajduja cos co musze zrobic...
        • jewunia Re: Co teraz czytacie? Kiedy? 12.07.07, 13:29
          Ja jedynie bajki, werszyki i opowiadania. W dzień nie mam zupełnie czasu a
          wieczorem padam na nos. Niedługo mam nadzieję, że to się zmieni bo jak nie, to
          grozi mi wtórny analfabetyzm (dobrze, że jeszcze w pracy mam styczność ze
          słowem pisanym).
    • earl.grey Re: Co teraz czytacie? Kiedy? 12.07.07, 16:47
      Juz od roku (zaczęłam w szpitalu, po urodzeniu młodszej) czytam biografię Very
      Nabokovej pod tytułem "Portret małżeństwa" i Kwileckiego "Ziemiaństwo
      wielkopolskie". Przez ten czas udało mi się skończyć tylko dwie książki - "Żabę"
      Musierowiczowej, bo to na kilka godzin (zaraz po urodzeniu małej) i "Cień
      wiatru", bo akurat byłam dwa razy w drodze pociągiem. Poza tym nie mam kiedy
      czytać w czasie, kiedy dzieci są aktywne, czytałabym w nocy, ale wtedy pracuję
      lub gotuję... Czytałam w tramwajach, kiedy jeździłam do pracy, teraz pracuję w
      domu i się skończyło. Teraz byłam ze starszą kilka dni w szpitalu, udało mi się
      czytać kilka godzin w nocy, ale wolałabym nie mieć więcej takich okazji.
      Trochę się boje czytac coś bardziej wciągającego, bo czytałabym tak jak jedna z
      przedmówczyń, zamykając się w kiblu, a w tym czasie dzieci ściągnęłyby sobie na
      głowę komputer.
    • andziulindzia Re: Co teraz czytacie? Kiedy? 12.07.07, 21:15
      Ostatnio odkryłam, że jak popołudniami pójdę z dziećmi do mało uczęszczanej
      piaskownicy, to moje dzieci się bawią, a ja mam szansę przeczytać parę stron.
      Czytam też w południe gdy dzieci śpią.
      A co? Ostatnio biografie. Akurat przekopję te półki w bibliotece wink
      • aniasia Re: Co teraz czytacie? Kiedy? 17.07.07, 18:44
        Skończyłam właśnie "Cień wiatru", zaczęłam "Powroty nad rozlewiskiem", ale ja
        jeszcze jestem w ciąży i staram się czytać w piaskownicy, wieczorami, jak Dyzio
        się bawi, ale ja ogólnie bardzo dużo i szybko czytam, więc zastanawiam się, jak
        to będzie, jak Majka się urodzi.
        • housewife1 Re: Co teraz czytacie? Kiedy? 18.07.07, 15:47
          w tej chwili kolejna Haruki Murakamiego " człowiek owca", czytam kiedy dzieci
          sie bawia wspólnie, np dzis chlupały sie w basenie na tarasie i mogłam poczytać,
          a także jak zasną w nocy, no i np jak jedza śniadanie, obiadek itd (jedza
          samodzielnie) w sumie jak się chce to jest mnóstwo okazji
    • solidna Re: Co teraz czytacie? Kiedy? 29.07.07, 20:37
      ja bez czytania zyc nie mogesmile jak mnie pare dni temu tesciowka pytala co chce na imieniny, to powiedzialam, ze ksiazke, a ona na to, ze jak sie ma male dzieci, to sie ksiazek nie czyta, tylko sie dziecmi zajmujesmile
      najpierw bylam na nia zla (wiadomo dlaczego), ale (po konsultacji z mezem, czyli naskarzeniu na tesciowa) stwierdzilam, ze ma czesciowo racje tongue_outP
      Jak ksiazka jest interesujaca, to potrafie przeczytac ja w jeden dzien, zaniedbujac "obowiazki domowe". Szkoda, ze moja bibliotek jest kiepsko zaopatrzona, bo czesto zdarza mi sie cos wypozyczyc, a potem wcale tego nie czytac.
      Ostatnio jestem do lekturze "literatury (to moze za duze slowo) kobiecej" z cyklu "lit. na obcasach" ze Szwaja na czele. A najbardziej z tego towarzystwa podobala mi sie ksiazka "Dracena przerywa milczenie".
    • mokopi Re: Co teraz czytacie? Kiedy? 29.07.07, 22:12
      Lubię czytać, zawsze duzo czytałam, ale przy 2 dzieci czas mam niestety lekko ograniczony. Jak dzieci śpią po południu mam czas dla siebie, częśc tego czasu spędzam na czytaniu, częśc na forumowaniu smile. Czytam też wieczorem, przed snem.

Skończyła własnie czytać "Bez mojej zgody" Jodi Picoult.
    • mamcia2synow Re: Co teraz czytacie? Kiedy? 29.07.07, 22:58
      Najwiecej czytam ostatnio gazet ale juz nawet nie kupuje tych o dzieciach
      (zmeczenie materialem).Niedawno polknelam ''Wyznania gejszy'' a potem ''Diabel
      ubiera sie u Prady'', czytalam doslownie w kazdej wolnej chwili nawet w
      przerwach na reklame az maz sie ze mnie smial.Ogolnie zauwazylam ze w
      przeciwienstwie do czasow mlodosci czyli przed dziecmi kiedy to wybieralam
      lektury ciezkie i do przemysliwan teraz sklaniam sie ku lekturze lekkiej i
      optymistycznej.
      PS;Gretkowska mi nie lezy Maslowska srednio a juz najgorzej z tzw.literatura
      kobieca typu Szwaja.
      • housewife1 Re: Co teraz czytacie? Kiedy? 31.07.07, 01:43
        z gazet czytam "zwierciadło" i "charaktery" z racji zainteresowań zawodowych wink
        ksiązki róznie, gretkowska kiedys połykałam, dzis juz nie za bardzo... szwaja
        itp niekoniecznie w moim guście, ale Grocholi starsze ksiażki sa ok dla mnie,
        ogólnie Murakami, Murakami, Murakami oraz ostatnio lit. skandynawska np. Majgul
        Axelson (nie wiem czy nie zrobiłam błędu w nazwisku)
        Ostatnio z polskich- Izabela Szolc, nie pamiętam tytułu ( mam z tytułami i
        nazwiskami zawsze problem), takie opowieści z planu "Pianisty" ale nie relacje
        tylko jako tło.
        Bardzo lubie Tokarczuk, staram sie miec ją na bieżąco, ale tak od 2 lat
        zaniedbałam na rzecz Murakamiego i innych japońszczyzn

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka