Dodaj do ulubionych

Horowa Góra w Markach - zna ktoś?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.04, 17:04
Witajcie Forumiacy!

Czy wiecie coś o tej inwestycji?
Obserwuj wątek
    • Gość: Omus Re: Horowa Góra w Markach - zna ktoś? IP: *.gpw.com.pl 13.09.04, 12:33
      to zdaje sie inwestycja sluzb mundurowych, dzisiaj do nich dzwonilam (to chyba
      byloby najbezpieczniejsze osiedle w Warszawie), ale najmniejsze mieszkania
      obecnie to ponad 50 metrow, wiec ja odpadam

• neuron8 Re: Horowa Góra w Markach - zna ktoś? 18.09.04, 19:53

>
        > byloby najbezpieczniejsze osiedle w Warszawie), ale najmniejsze mieszkania
        > obecnie to ponad 50 metrow, wiec ja odpadam
        >

No co ty sa i mnijesze mieszkanka. Nie mowiac o kawalerkach. Ale to fakt sa
        dosc duze. Ale masz pod klucz. Kupisz mniejsze, zaplacisz wiecej. A tu
        wchodzisz i mieszkasz.
        Zapraszam na forum:

HOROWA GÓRA - Marki!!!
        • Gość: xyz Re: Horowa Góra w Markach - zna ktoś? IP: *.chello.pl 02.10.04, 22:07
          Poza tym ładna okolica.
    • advoccat Re: Horowa Góra w Markach - zna ktoś? 04.10.04, 15:36
      tylko ze cena wzrosnie o 30% czytajcie umowe !!!
      • Gość: Anita Re: Horowa Góra w Markach IP: 81.219.253.* 04.10.04, 16:29
        Dlaczego cena ma wzrosnać o 30%??? Możesz to wyjaśnić, dzięki
        • Gość: piotr Re: Horowa Góra w Markach IP: 195.116.118.* 04.10.04, 16:35
          to jest najgorsza umowa jaka kiedykolwiek widzialem na oczy, pisana jest pod
          developera, cena moze warosnac gdy: 1)2)3)...
          • Gość: Anita Re: Horowa Góra w Markach IP: 81.219.253.* 04.10.04, 17:04
            czy będzie ciąg dalszy 1)2)3)...???
            • Gość: Baśka Re: Horowa Góra w Markach IP: *.chello.pl 04.10.04, 20:40
              Cena od momentu podpisania umowy będzie stała - tak mi powiedziano w TBS
              Millenium
              • neuron8 Re: Horowa Góra w Markach 04.10.04, 20:46
                Jak wyzdrowieje (niestety mnie polamalo), to jade do nich po konkrety, bo juz
                zakupilem tam mieszaknie i nie omieszkam zdac relacji z tego spotkania. z tego
                co wyczytalem w poprzednich watkach - wypowiedzi prezesa TBSu i po
                przeprowadzeniu rozmow z kilkoma osobami podpisuje sie pod stwierdzeniem Basi.

Ale to nie zmienia faktu, ze bede jeszcze rozmwail w tej sprawie
                • Gość: Baśka Re: Horowa Góra w Markach IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 07.10.04, 12:11
                  Który bank polecacie do wzięcia kredytu?
                  • neuron8 Re: Horowa Góra w Markach 07.10.04, 13:00
                    my wzieliśmy w PKO SA w PLN.

Jest tam kobitka ktora wspolpracuje z Millnium. (w sesie, że maj podpisane
                    porozumenie) Bardzo mila i (raczej) kompetentna babka. Nie mieliśmy żadnego
                    problemu, bardzo uproszcozna procedura. bardzo male oplaty za przydzilenie
                    kredytu i czas oczekiwania okolo tygodnia.
                    Jali komuś odpowiadaja zlotówki i ten bank (bo spotkalem sie z bardzo wieloma
                    negatywnymi opiniami na temat tego banku - osobiscie mam odmienne zdanie) to
                    moge podzielić sie kontaktem.
    • neuron8 Re: Horowa Góra w Markach - zna ktoś? 10.10.04, 19:36
      No niech strace :)

Wydałem całe 10 zł aby miec 60 minut dostepu do archiwum Gazety wyborczej i
      znalazlem ten artykuł:

-------------------------------------------------------

NIERUCHOMOŚCI I DOM nr 4 dodatek do Gazety Stołecznej nr 235, wydanie waw
      (Warszawa) z dnia 06/10/2004 RYNEK MIESZKANIOWY, str. 3

MICHAŁ WOJTCZUK, ZDZISŁAW ŻYDAK, BOGDAN KOŹMIŃSKI, NOT. MPW

MARKI. Policyjne osiedle

„Niebieskie bloki, czyli prawie TBS”

Za jeden procent wartości policyjna spółka kupiła działkę wartą 4,5 mln zł.
      Obiecywała zbudować mieszkania w systemie TBS dla policjantów, ale buduje
      ogólnodostępne osiedle
      Osiedle Horowa Góra przy ul. Dużej w Markach będzie się składać z dziesięciu
      trzypiętrowych bloków bez podpiwniczeń. Pierwsze bloki są już zadaszone. W
      sumie na osiedlu ma być 431 mieszkań.
      Jego inwestorem jest Towarzystwo Budownictwa Społecznego Millennium Sp. z o.o.,
      którego właścicielem jest Zarząd Wojewódzki NSZZ Policjantów Komendy Stołecznej
      Policji w Warszawie. - Spółka powstała, aby poprawić warunki mieszkaniowe
      funkcjonariuszy i pracowników policji - mówi Krzysztof Walicki, członek zarządu
      TBS-u, emerytowany policjant i członek NSZZP KSP. - Działamy non profit, nie
      chodzi nam o zysk.

Sprzedana z upustem
      Bloki powstają na terenie, który niedawno należał do skarbu państwa. Skarb w
      2002 r. przekazał wartą 4,5 mln zł działkę gminie Marki w darowiźnie.
      Samorządowcy tego samego dnia bez przetargu sprzedali ją z 99-proc. upustem TBS
      Millennium. Dlaczego z upustem i bez przetargu? - Władze TBS Millennium w 2002
      r. przedstawiły nam projekt: budowa osiedla dla policjantów, w którym
      mieszkania nie byłyby sprzedawane na własność. 150 mieszkań miało być
      przeznaczone do wynajmu dla niezamożnych mieszkańców Marek. Odnieśliśmy się do
      tej propozycji z sympatią, chodziło przecież o pomoc policji - opowiada Janusz
      Werczyński, burmistrz Marek.
      Po sesji rady, w której wziął udział Antoni Kowalczyk, ówczesny komendant
      stołeczny policji, radni nie protestowali przeciwko przekazaniu działki
      policyjnej spółce.

Na placu budowy przez długie miesiące nic się nie działo. - Wiosną tego roku
      nawet sygnalizowaliśmy nasz niepokój z tego tytułu Ryszardowi Siewierskiemu,
      obecnemu komendantowi stołecznemu - wyjawia burmistrz Werczyński.
      - Bo formuła TBS-u jest przestarzała i tak naprawdę nieatrakcyjna - mówi Danuta
      Kasicka z TBS Millennium. - Nie było policjantów chętnych do tego, żeby płacić
      wysoki czynsz, spłacać mieszkanie i nigdy nie zostać jego właścicielem.
      Chętnych musielibyśmy szukać bardzo długo, a to uniemożliwiłoby postęp budowy.
      Dlatego postanowiliśmy sprzedawać je na własność, prawo na to pozwala - kończy.

Po klienta na wolny rynek
      Ale ta zmiana też nie wystarczyła, żeby klientów było tylu, by spokojnie można
      było prowadzić budowę. - Policjanci nie są specjalnie zamożni - tłumaczy Danuta
      Kasicka. - Ich drugie połowy to najczęściej też niezarabiający najlepiej
      pracownicy budżetówki i dlatego mają trudności ze zdobyciem kredytu.
      Tymczasem inwestor potrzebuje kupców na mieszkania, żeby inwestycja mogła być
      realizowana. Osiedle Horowa Góra budowane jest z otwartym rachunkiem
      powierniczym. - Pierwsze pieniądze, bardzo niewielkie, wyłożyliśmy ze środków
      związku zawodowego - mówi Kasicka. - Reszta finansowana jest z pieniędzy
      klientów. Nie mamy do nich bezpośredniego dostępu: są złożone w banku, który
      płaci wykonawcy w ratach w miarę postępu prac na budowie osiedla. Żeby zatem
      mieć klientów, wyszliśmy z naszą ofertą na wolny rynek.
      Po podjęciu tej decyzji budowa ruszyła z kopyta. Klientów przyciągają niskie
      ceny - osoby niebędące policjantami mogą kupić mieszkania po 2,7 tys. zł za m
      kw. A wszystkim pracownikom MSWiA TBS Millennium proponuje zniżkę: za
      mieszkania budowane w pierwszym etapie zapłacą niecałe 2,5 tys. zł za m kw., a
      za te z drugiego etapu - prawie 2,6 tys. zł za m kw. To bardzo tanio jak na
      mieszkania oddawane pod klucz. Zniżka przysługuje zarówno mundurowym
      policjantom, jak i cywilnym urzędnikom ministerstwa.

Umawialiśmy się inaczej
      Pochopnie byłoby powiedzieć, że czujemy się oszukani, ale nie da się ukryć, że
      założenie było zupełnie inne - nie kryje wątpliwości burmistrz Werczyński. -
      Oddaliśmy tanio działkę pod osiedle TBS-owskich mieszkań dla policjantów, a
      powstaje osiedle mieszkań własnościowych sprzedawanych wszystkim. - Mieszkańcom
      Marek przyznaliśmy te same zniżki co pracownikom MSWiA - mówi Danuta Kasicka. -
      Do 9 września 2004 r. zakup mieszkań rozkładał się w sposób następujący: 73
      proc. funkcjonariusze i pracownicy cywilni MSWiA, 26 proc. - sprzedaż na wolnym
      rynku i jeden procent - mieszkańcy Marek.
      Choć osiedle zmieniło charakter, gmina Marki nie może domagać się zwrotu
      działki. W umowie jest co prawda zapis dający gminie prawo odkupienia terenu po
      cenie sprzedaży, ale jedynie wtedy, gdyby budowa nie zaczęła się lub policyjna
      spółka usiłowała ją sprzedać innej firmie.
      MICHAŁ WOJTCZUK
      DLA GAZETY
      ZDZISŁAW ŻYDAK

dyrektor departamentu mieszkalnictwa w Ministerstwie Infrastruktury
      Ustawa o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego pozwala TBS-
      om budować mieszkania na sprzedaż. Jest tylko warunek: budowa nie może być
      realizowana z wykorzystaniem środków z Krajowego Funduszu Mieszkaniowego.
      Drugie zastrzeżenie jest takie, że dochodów z tej działalności, nie można
      dzielić wśród wspólników, założycieli TBS. Oznacza to, że TBS ma działać non
      profit, albo profit ten przeznaczać na działalność strio TBS-owską. Opisywana
      sytuacja nie jest wyjątkowa, dość często TBS-y zaczynają od działalności
      deweloperskiej.

BOGDAN KOŹMIŃSKI
      dyrektor TBS Praga Północ
      Formuła TBS rzeczywiście jest nieatrakcyjna i odstrasza wielu ludzi. To
      mankament ustawy, powinna ona dawać możliwość wykupienia mieszkania na własność
      po spłaceniu kredytu. Ale wyjście, które wybrał TBS Millennium, w moim odczuciu
      jest nieuczciwe. Wbrew temu, co ma w swojej nazwie i mimo ulg dla policjantów,
      ta spółka działa jak zwykły deweloper.
      NOT. MPW
      • Gość: Baśka Re: Horowa Góra w Markach - zna ktoś? IP: *.chello.pl 11.10.04, 19:51
        Jeśli chodzi o artykuł, to chyba nie mamy się czym martwić. Gmina Marki nie
        może domagać się zwrotu działki, poniewż budowa się już rozpoczęła.
        2.Cena mieszkania jest stała. Może się ewentualnie zmienić /w obie strony/
        tylko po dokonaniu pomiarów końcowych i indywidualnych dodatkowo zamówionych
        prac.
        3.Widziałam nowy wzór umowy, w którym uwzględniono "bezpłatne miejsce
        postojowe" i usunięto wpis dotyczący waloryzacji ceny końcowej o wkaźnik GUS.
        4.Z tego co wiem, aneksy są podpisywane.
        Nie denerwujmy się na zapas lub po wpisach paru malkontentów, którzy próbują
        obrzydzić nam to osiedle. W innych grupach dyskusyjnych też tacy się znajdują.
        A poza tym jest jeszcze konkurencja.
        Pozdrawiam.
        • neuron8 Re: Horowa Góra w Markach - zna ktoś? 12.10.04, 09:33
          Niestety, już nie mam siły czytać coraz to nowych opinii, przeplatających się
          odpowiedziami ze strony Millenium – to forum nie jest miejscem na tak poważną
          dyskusje, która dotyczy naszych pieniędzy i naszej przyszłości mieszkaniowej

DLATEGO:

Bardzo proszę o PILNY!!! kontakt (e-mail) osoby które już podpisały
          umowę z TBS MILLENIUM dotycząca osiedla „Horowa Góra”.
          Wiem z innego forum o 3 (nie licząc mnie) osobach
          (nick: „mentos1”, „gnata”, „donleon”), jednak im więcej tym – dla nas
          wszystkich lepiej. Jeśli ktoś zna osoby które tam kupiły mieszkanie, a nie są
          uczestnikami forum – proszę o zachęcenie.

Śledzę (wraz ze swoją żoną) – jak zapewne wszyscy zainteresowani wątki
          dotyczące tego osiedla na forum i niestety jesteśmy bardzo zaniepokojony
          wypowiedziami i dyskusją. Nie wiem jak pozostali, ale ja chętnie bym uzyskał
          konkretną(a nawet pisemną) odpowiedź na wiele pytań. Myślę, że jeszcze nie
          jest za późno na jakieś zmiany.

Pozdrawiam
          Neuron

Mój e-mail: neuron4@wp.pl
          • neuron8 Re: Horowa Góra w Markach - zna ktoś? 12.10.04, 09:36
            Ej, cos mi się zle skopiowało :)

tak powinno byc (za duzo watków hehe)

No kurcze, niech mnie ta choroba juz puszcza, juz dawno sam bym tam pojechal, a
            telefonicznie nie chce :)

ale, Basia masz racje - może nadto jestesmy uczuleni, ale tyle na około się
            człowiek nasłuchał - na wszeliki (odpukac w niemalowane) wypadk warto miec
            kontakt z sąsiadamiu :)

Fajnie, że zmienili ta umowę, nie wiem jeszcze tylko jedno: co to jest
            inwentaryzacja powykonawcza w oparciu o PN-70 i B-02365 (Par. 4 pkt3.1 i 4) -
            czy to chodzi o wykończenie, typu mozajk w przedpokoju zamiast terakoty?

No i mi się zdaje ze 2,5 to nie jest duzo - mam nadzije, że internet bedzi
            przyzwoity i w dobrej cenie :) A może sami sobie zrobimy :)

Ale nic to, ja tylko wyzdrowieje, jade podpisac ten aneks i jszcze sobie
            porozmawiam, ale na razi chyba nie am o czym :)

Pozdrawiamy wszystkich sasiadów :)
    • Gość: graf Re: Horowa Góra w Markach - zna ktoś? IP: 213.134.131.* 14.10.04, 09:52
      Witam.
      Co wiecie o Via Baltica (przdłużenie trasy Toruńskiej)
      i jak to się ma do osiedla Horowa Góra?
      Czy istnieje jakieś zagrożenie, choćby teoretyczne?
      Szukam osiedla spokojnego i cichego, a bliskość autostrady
      to najgorsza rzecz, jaka może się przytrafić.
      • Gość: Baśka Re: Horowa Góra w Markach - zna ktoś? IP: *.cwd.waw.pl / 195.164.254.* 14.10.04, 15:46
        Osobiście nic na ten temat nie wiem, ale prztaczm Ci wypowiedż /cytat/ z
        innego forum:
        "Via Baltica - przdłużenie trasy Toruńskiej, z wiaduktu jak w morde strzelił,
        koło cmentarza w Zielonce i do lasu za Kruczkiem, a potem cegielnie w
        Kobyłce.... itd"

Jeśli tak ma być faktycznie, to osiedlu Horowa Góra nic nie grozi.Cisza,
        spokój, zapach lasu i śpiew ptaków gwarantowany.
        • Gość: graf Re: Horowa Góra w Markach - zna ktoś? IP: 213.134.131.* 14.10.04, 16:42
          Dzięki za odpowiedź.
          Nie znam dobrze tego terenu i przytoczony opis
          nie przemawia do mnie, ale myślę, że Baśka,
          jako stały bywalec tego forum, wie co mówi.
          Pozdrawiam.
          • neuron8 Re: Horowa Góra w Markach - zna ktoś? 14.10.04, 19:08
            Basia dobrze mówi!, raczej daaaaaleko ominie - niestety nie ominie działki
            budowlanej mojej mamy :(

dlatego musze kupić mieszkanie a nie postawić sobie na wspomnianej dziłce dom
            (kobyłka)

Ale osiedle tez fajne i mieszkania i saseidzi tez sie zapowiadaja Ok :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka