nek-ko 22.09.04, 17:54 Jej węzełek - w koziorożcu (II dom), jego dokładnie w opozycji, w domu III. Podobno węzełki pokazują nam sprawy karmiczne - czy ten układ może być "zdrowy"? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
neptus Re: Węzły księżycowe w horoskopie partnerskim 22.09.04, 21:08 hmm... to jest dośc ciekawy układ. Linia węzłów sama w sobie jest odpowiednikiem linii Rak-Koziorożec, nalezałoby więc przyjrzeć się, jak w tych horoskopach funkcjonują Księzyce i Saturny. W ujęciu astrologii karmicznej węzeł pd. reprezentuje to co "gotowe", nabyte na starcie, odruchowe i łatwe. Węzeł pn. określa kierunek rozwoju. Opozycja węzłów moze mieć kilka wariantów realizacji. Wariant pozytywny: kazde z partnerów popycha do rozwoju drugie, ponieważ to, co u partnera jest celem, jemu przychodzi z łatwością. Wariant negatywny: rozwój jednego z partnerów odbywa sie kosztem usadzania drugiego w jego węźle pd. Jak zwykle, jeden aspekt nie wystarcza, który wariant jest bardziej prawdopodobny wynika z kompletnej analizy obu horoskopów i całości powiązań synastrycznych. W niekarmicznym ujęciu węzły oznaczają srodowisko, a to może wskazywać na pochodzenie obu osób z różnych srodowisk, rozbieżność upodobań, zainteresowań, dążeń albo też potrzebę obojga by z własnych środowisk (rodzina, grupa społeczna) wyrwać sie, oddzielić od starych uwarunkowań, zacząć zyć inaczej, po swojemu. Taki związek wymagałby zmiany środowiska, np. wyjazd daleko od rodziny, przeciwstawienie się tradycjom itp. Odpowiedz Link
labrom Re: Węzły księżycowe w horoskopie partnerskim 23.09.04, 13:31 neptus napisała: > hmm... to jest dośc ciekawy układ. Linia węzłów sama w sobie jest > odpowiednikiem linii Rak-Koziorożec, nalezałoby więc przyjrzeć się, jak w tych horoskopach funkcjonują Księzyce i Saturny. > W ujęciu astrologii karmicznej węzeł pd. reprezentuje to co "gotowe", nabyte na starcie, odruchowe i łatwe. Węzeł pn. określa kierunek rozwoju Witam, A jeśli w porównawczym jego węzeł tworzy ścisłą koniunkcje do jej saturna w IV domu w rybach.Moge prosić o przybliżenie mi tematu? Pozdro.Labrom. Odpowiedz Link
tuathal Re: Węzły księżycowe w horoskopie partnerskim 23.09.04, 16:43 Ukladem uwazanym tradycyjnie za najgorszy w synastrii jest koniunkcja jakiejs planety jednej osoby z Poludniowym Wezlem ksiezycowym (Ogonem Smoczym) drugiej, co interpretuje sie jako wykorzystywanie, gnebienie i drenowanie (swego rodzaju psychiczny "wampiryzm") pierwszej przez druga. Szczegolnie niekorzystna sytuacja ma miejsce wtedy gdy ta planeta ktora jest w koniunkcji z Poludniowym Wezlem to np. Slonce, Ksiezyc, Mars, Wenus lub Merkury. Odpowiedz Link
labrom Re: Węzły księżycowe w horoskopie partnerskim 23.09.04, 18:53 Dzięki tuathal.Zapomniałem dodać że chodzi o węzeł północny czyli głowa smoka ... Odpowiedz Link
astrei Partnera wezeł księzycowy na moim ASCEDENCIE 14.10.04, 17:37 No właśnie, po zrobionej rekatyfikacji mojego radixu który dośc się zmienił, węzeł księzycowy północny mojego partnera wypada teraz w bardzo scisłej koniunkcji z moim ASCEDENTEM w znaku SKROPIONA. Noi oczywiście jestem bardzo zainteresowana cóż może oznaczać taka koniunkcja? Jest to orba 1 stopnia a nawet jeszcze mniej. Z kolei mój węzeł północny wypada w jego XII domu... Ale najbardziej interesuje mnie ten jego węzeł płnocny na moim ascedencie. Bardzo proszę o interpretację. Odpowiedz Link