Dodaj do ulubionych

Łucja-jakie macie zdanie na temat tego imienia?

01.06.04, 11:54
Mam pytanie do wszystkich Łucji: czy jesteście zadowolone ze swojego imienia
i jakie są zdrobnienia tego imienia? Co o tym imieniu myślicie?
Obserwuj wątek
    • polusiewka Re: Łucja-jakie macie zdanie na temat tego imieni 01.06.04, 12:55
      Bardzo mi się podoba, choć rzeczywiście trudno je zdrobnić, ale zawsze można
      mówić do córci :kwiatuszku, żabko, słoneczko
    • madziarek_edziecko Re: Łucja-jakie macie zdanie na temat tego imieni 01.06.04, 13:28
      Ja nie mam na imię Łucja, ale bardzo mi się podoba to imię. Ma coś w sobie.
      Pa
      madzia
    • lunatica Re: Łucja-jakie macie zdanie na temat tego imieni 01.06.04, 13:31
      ja na trzevie dopiero mam Łucja, ale sama je sobie wybrałam i bardzo mi się
      podoba.
      w zwiazaku z tym, że go generalnie nie używam, nie mam okazji spotakc się ze
      zdrobnieniam, natomiast w książkach Musierowicz zdrabniają Łusia smile
    • brendastar Re: Łucja-jakie macie zdanie na temat tego imieni 01.06.04, 14:12
      Miałam w liceum koleżankę o imieniu Łucja. Wszyscy wołali na nią Luśka.
      Mnie się to imię nie podoba a raczej źle kojarzy - rzeczona Luśka była brzydką
      dziewczyną z bardzo krzywym zgryzem który deformował jej twarz.
      Ale za to pięknie rysywałasmile
    • tradycja1 Re: Łucja-jakie macie zdanie na temat tego imieni 01.06.04, 15:26
      Lucja bardzo ladne imie smile
      Zdrabiac Lusia smile
    • klaudiagr Re: Łucja-jakie macie zdanie na temat tego imieni 02.06.04, 14:51
      dzięki nie pomyślałam o Lusi
    • itsola Re: Łucja-jakie macie zdanie na temat tego imieni 03.06.04, 10:41
      Czesc !
      lucja nie jestem i chyba dobrze.Bo w polskiej wersji nie podoba mi sie zupelnie.
      Ale LUCIA (LUSIJA) brzmi calkiem niezle. pa ola
    • iza_lucja Re: Łucja-jakie macie zdanie na temat tego imieni 03.06.04, 23:25
      Ja na moją 4,5-letnią córeczkę wołam Lucusia , Lucujka ale przede wszystkim
      Łucja . Z imienia swojej córki jestem bardzo zadowolona i nie zamieniła bym je
      na inne .
      Cieszą mnie opinie nieznajomych , którzy gdy usłyszą imię Łucja , mówią " jakie
      piękne".
      Pozdrawiam smile)
      • anmanika Re: Łucja-jakie macie zdanie na temat tego imieni 04.06.04, 09:49
        iza_lucja napisała:

> Ja na moją 4,5-letnią córeczkę wołam Lucusia , Lucujka ale przede wszystkim
        > Łucja . Z imienia swojej córki jestem bardzo zadowolona i nie zamieniła bym
        je
        > na inne .
        > Cieszą mnie opinie nieznajomych , którzy gdy usłyszą imię Łucja , mówią "
        jakie
        >
        > piękne".
        > Pozdrawiam smile)

Piekne imie smile)))
        >
        >
    • klaudiagr Re: Łucja-jakie macie zdanie na temat tego imieni 06.06.04, 18:16
      Dzięki za opinie! Naprawdę tak ciężko mi sie zdecydować, męzowi nie bardzo
      podchodzi to imię, bardziej podoba mu się Hania lub Emilka co wy na to?
      • anmanika Re: Łucja-jakie macie zdanie na temat tego imieni 07.06.04, 09:55
        klaudiagr napisała:

> Dzięki za opinie! Naprawdę tak ciężko mi sie zdecydować, męzowi nie bardzo
        > podchodzi to imię, bardziej podoba mu się Hania lub Emilka co wy na to?

Jak juz gdzies pisalam to jestem stronnicza i uwielbiam imie Emilia bo tak ma
        na imie moja cora, tylko czy o zgrozo to imie nie staje sie modne?
        • boniedydy Re: Łucja-jakie macie zdanie na temat tego imieni 07.06.04, 10:00
          anmanika napisała:

> Jak juz gdzies pisalam to jestem stronnicza i uwielbiam imie Emilia bo tak ma
          > na imie moja cora, tylko czy o zgrozo to imie nie staje sie modne?

Moim zdaniem jego popularność nieco wzrasta (jeszcze niedawno było to imię
          wyjątkowo rzadkie), ale na razie nie ma się co obawiać, że sięgnie poziomów
          ostatniej popularności Julii. W kazdym razie w ciągu najbliższych paru lat. A
          co sie potem stanie - nie wiadomo smile))
    • zuziarozia Re: Łucja-jakie macie zdanie na temat tego imieni 08.06.04, 12:17
      Mojej córeczce chciałam dać na imię Łucja, ale mąż się nie zgodził ponieważ
      zdrobnienie to Lucia. Łucja znaczy urodzona o wschodzie słońca i dlatego
      postanowiliśmy, że jeśli urodzi się rano dam Łucja, ale niestety. Ale Milenka
      ma na drugie Łucja- mnie się bardzo podoba to imię. ja nie lubię jak się
      zdrabnia imiona i dlatego też chciałam Łucję.Ale to twój wybór. A tak na
      marginesie moja druga córka to Zuzanna- też mąż wybierał mimo że byłam
      przeciwna, ale teraz bardzo polubiłam to imię i wszystkim się podoba.
    • judytak Re: Łucja-jakie macie zdanie na temat tego imieni 08.06.04, 15:23
      znaczenie ładne, ale brzmienie kompletnie mi się nie podoba

pozdrawiam
      Judyta
    • anka26125 Re: Łucja-jakie macie zdanie na temat tego imieni 10.06.04, 10:33
      Łucja to piękne imię. Brzmi dostojnie i bardzo kobieco. Tak ma na imię jedna z
      bohaterek wspaniałej serii książek dla dzieci „Opowieści z Narni” (autor: Clive
      Staples Lewis). O ile pamiętam w książce zdrobniali imię na Łusia, a nie Lusia.
      • forencja Re: Łucja-jakie macie zdanie na temat tego imieni 11.06.04, 17:16
        Mam koleżankę, która ma dwa imiona: Sara i Łucja. W kombinacji z jej nazwiskiem
        brzmią bardzo ładnie i dźwięcznie. Jeśli chcesz, możesz nazwać swoją córeczkę
        Łucją, tylko jak to zdrabniać? Kompeltnie nie wiem. Macie może jakieś pomysły?
        Pozdrawiam,
        Magdalena

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.