gaudencja 10.04.06, 23:23 To nie żart, takie własnie imię znalazłam. Audencja Oskierczyna, porządna małżonka swego męża dobrodzieja, żyjąca w XVII wieku. Próbowałam namierzyć to imię; jedyny trop, jaki znalazam wartym uwagi, to pochodzenie tej formy od męskiego imienia Audoen. Jak myślicie? Jak Wam się podoba Audencja? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaudencja Re: Audencja 10.04.06, 23:27 Ciekawe, bo dopiero po napisaniu tego postu, ujrzawszy "Audencja" obok "gaudencja", zarejestrowałam, jak mało się róznią oba te imiona. Audencja kojarzy mi się wyłącznie z audiencją oraz innymi pokrewnymi wyrazami, np. audytorium, i brzmi wg mnie dosyć sucho. Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Audencja 11.04.06, 08:33 Ładne i wdzięczne, gdyby odrzucić skojarzenie z audiencją... Ale kojarzy mi się jednocześnie też z Gaudencją, więc albo rybki, albo akwarium Odpowiedz Link Zgłoś
mavva Re: Audencja 11.04.06, 10:30 Oczywiście kojarzy mi się z audiencją. Samo imię zbyt "napuszone" i nie kojarzy mi się z imieniem. A skrót? Audi? Odpowiedz Link Zgłoś
dolmadakia Re: Audencja 11.04.06, 14:46 Mógłby to być imiesłów /łaciński,rzecz jasna/ i wtedy tłumaczyło by się tę formę jako: ta,która ma być /zostać/wysłuchana.Ta,której należy słuchać /wysłuchać/.Gaudencja to też imiesłów,ale czynny;znaczy:ciesząca się.Oczywiście,te formy przybrały polskie końcówki. Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Audencja 12.04.06, 09:32 ale Gaudencja to też imię, wiec to to samo co Arek, Darek, Marek,Jarek .... Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Audencja 12.04.06, 09:32 shilla01 napisała: > ale Gaudencja to też imię, wiec to to samo co Arek, Darek, Marek,Jarek .... He? Nie rozumiem Twojej wypowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Audencja 12.04.06, 09:38 nie rozumiem twojego nierozumienia ? w czym problem ? Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: Audencja 12.04.06, 15:45 Ja tez nie rozmumiem Audencja w pierwszej kolejnosci skojarzyla mi sie z Gaudencja, dopiero pozniej z audiencja. Po dlugim przebywaniu na forum imie Gaudencja nawet zaczelo mi sie bardzo podobac, a Audencja bez tego "g" juz nie brzmi tak ladnie Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Audencja 12.04.06, 15:56 adziunia napisała: > Ja tez nie rozmumiem No to juz jest dwie glupie, ktore Shilii nie rozumieja;P Odpowiedz Link Zgłoś
theodorka Re: Audencja 12.04.06, 16:54 adziunia napisała: > Ja tez nie rozmumiem > Audencja w pierwszej kolejnosci skojarzyla mi sie z Gaudencja, dopiero pozniej > z audiencja. Po dlugim przebywaniu na forum imie Gaudencja nawet zaczelo mi sie > > bardzo podobac, a Audencja bez tego "g" juz nie brzmi tak ladnie Moim zdaniem brzmi równie ładnie. Ale jak już mówiłam, albo rybki, albo akwarium, czyli albo Gaudencja, albo Audencja Odpowiedz Link Zgłoś
shilla01 Re: Audencja 12.04.06, 20:09 gaudencja napisała ,ze zdziwieniem , ze znalazła takie imię i ze tak podobne do Gaudencji. wiec pisze , ze to to samo co AREK MAREK - AUDENCJA - GAUDENCJA<> co w tym trudnego do zerozumienia? Odpowiedz Link Zgłoś
jelos11 Re: Audencja 12.04.06, 20:29 shilla01 napisała: > gaudencja napisała ,ze zdziwieniem , ze znalazła takie imię i ze tak podobne do > > Gaudencji. wiec pisze , ze to to samo co AREK MAREK - AUDENCJA - GAUDENCJA< > > co > w tym trudnego do zerozumienia? Brakowało tego Audencja - Gaudencja w tamtej wypowiedz stąd niewielu zrozumiało... Ja do nich też należałem... teraz wydaje się to jasne jak słońce. I sam się dziwię że nie rozumiałem... Czasem rzeczy oczywiste niedokładnie przekazane są nieczytelne dla wielu... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Audencja 12.04.06, 20:33 shilla01 napisała: > gaudencja napisała ,ze zdziwieniem , ze znalazła takie imię i ze tak podobne do > > Gaudencji. wiec pisze , ze to to samo co AREK MAREK - AUDENCJA - GAUDENCJA< > > co > w tym trudnego do zerozumienia? Aha, ok teraz zalapalam, dzieki za wyjasnienie! Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Audencja 09.09.06, 22:26 dolmadakia napisała: > Mógłby to być imiesłów /łaciński,rzecz jasna/ i wtedy tłumaczyło by się tę > formę jako: ta,która ma być /zostać/wysłuchana.Ta,której należy > słuchać /wysłuchać/. To by coś wyjaśniało, ale powinna być jakaś święta, bo dawniej nadawano tylko "święte" imiona, a właśnie tej swiętej (lub świętego) nie mogę namierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja A jednak! Od Audencjusza. 09.11.06, 22:16 Znalazłam świętego Audencjusza; to wyjaśnia wszystko w powyższej sprawie. Ciekawe, że święty jest b. mało znany: www.santiebeati.it/dettaglio/91839 Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: A jednak! Od Audencjusza. 09.11.06, 22:19 Wolę Gaudencję od Gaudentego, aniżeli Audencję od Audencjusza Odpowiedz Link Zgłoś
alagodz Re: A jednak! Od Audencjusza. 09.11.06, 22:59 Co to znaczy:"da non confondersi con Gaudenzio" ?, że to inna osoba? Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: A jednak! Od Audencjusza. 09.11.06, 23:19 Tak; ze nie należy go mylić z Gaudencjuszem/Gaudentym. Odpowiedz Link Zgłoś