lukacs 17.08.05, 13:39 Tyle wiem o tej książce, a bardzo chce ją przeczytać może ktoś zna autora ? ma tę ksiazkę? lub ją czytał ? czekam na wskazówki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
braineater Re: 'Rzeczy" francuskiego autora z lat 60-tych- s 17.08.05, 13:42 Georges Perec mała, żólto-biała okładka, wydana w serii Koliber ksiązka rewelacyjna, bardziej aktualna teraz w Polsce niż wtedy we Francji, było ostatnio wznowienie tu możesz kupic tanio: www.kapitalka.pl/ksiazki/49819.htm warto, nawet bardzo Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: 'Rzeczy" francuskiego autora z lat 60-tych- s 17.08.05, 14:02 Tak tak, kolejny oulipiak* :-) Jest jeszcze, prócz wspomnianego życia (wspaniała książka) "człowiek, który śpi", chyba najsłabszy z tej trójki. A "rzeczy" to piękne socjologiczne studium. m, .y. * Przeczytałem "Zazi w metrze". Dzięki za polecienie, panie mózgjed. ---------------------------------- What is home without Pinezka's Potted Meat? Incomplete. to przez Isabel ślimaki się popłakały Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: 'Rzeczy" francuskiego autora z lat 60-tych- s 17.08.05, 14:25 Mnie zawsze zastanawiało jakim cudem wydano to w Polsce w, bodaj, 67 roku. "Po co" nie ważyłem się już pytać... wzbudzić słuszny ludowy gniew czy może nieproletariackie pożądanie? Nie wiem... ale dzięki temu znalazła się w dzielnicowej bibliotece... Smutna rzecz, bo tak zwyczajnie codzienna, sterylnie nowoczesna, boleśnie aktualna i dziś (patrz: komputer na którym piszę, biurko na którym stoi komputer, dywan na którym stoi biurko na którym stoi monitor...) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: 'Rzeczy" francuskiego autora z lat 60-tych- s 17.08.05, 14:31 Generalnie "Rzeczy" to mój ulubiony prezent, który daję znajomym. I co dziwne, każdy odbiera tę ksiązkę jako złośliwie ironiczną aluzję. Gdyby w tym tekście dokonac paru modyfikacji - jak chciażby zmienienie tytułu ulubionego pisma bohaterów, na, powiedzmy, "Przekrój" i lokalizacji na mazowieckie łąki, otrzymujemy, jak najbardziej współczesną powieśc polską o ludziach +/- 30 letnich. Straszne to trochę, ale dobrze świadczy o wielkości i ważności tej książki. Ydoriusie - a może jakaś szersza (niegzaltowana:) refleksja po Zazie? Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
lukacs Re: 'Rzeczy" G.Perec -odkupię, pożyczę 17.08.05, 14:36 dzięki !!! niestety w tej ksiegarni jest to pozycja niedostepna po waszycch recenzjach jeszcze bardziej chce ja przeczytać odkupię lub pożycze(chętbej odkupie) Pomóżcie Odpowiedz Link Zgłoś
jonnas Re: 'Rzeczy" francuskiego autora z lat 60-tych- s 17.08.05, 13:52 "Rzeczy- historia z lat sześćdziesiątych" PIW 1997 A "Zycie instrukcja obsługi" czytałeś? Odpowiedz Link Zgłoś