Dodaj do ulubionych

Nie mogę jeżdzić automatem ? ! Ty też ! ?

IP: 81.190.171.* 23.08.04, 21:29
Kompletnie tego nie rozumiem, dlaczego muszę robić prawojazdy na automat?
Przecież ręczna skrzynia jest trudniejsza, prawo do jeżdzenia automatem
powinno być dla każdego kto ma prawko na manuala. Odwrotnie to już gorzej

serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34309,2245527.html
Obserwuj wątek
    • Gość: Gamoń Re: Nie mogę jeżdzić automatem ? ! Ty też ! ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 23.08.04, 22:08
      Buhahahahahahahaha!!!!!
      To jakaś kaczka dziennikarska. Tzw. "fakt prasowy" czyli coś co ma tyle wspólnego z faktem co "demokracja ludowa" z demokracją...
      Idąc tym tokiem myślenia powinny być osobne prawa jazdy na samochody z turbodieslami, bo takim autem jeździ się odrobinkę inaczej niż wolnossącą benzyną. A może iść za ciosem - od razu zaordynować odrębne prawka na poszczególne wersje silnikowe każdego modelu samochodu wszystkich producentów? Bo przecież każdy ma nieco inaczej położony maksymalny moment obrotowy, inaczej zestopiniowaną skrzynię biegów, której lewarek też chodzi troszkę inaczej. No a różne wersje nadwoziowe? Przecież manewrowanie tyłem w hatchbacku i sedanie to nieco inna bajka - tu auto się kończy "na tylnej szybie", a tam masz jeszcze w pytkę blachy zwisającej na kuprze...

Nawet jeśli jakiś kraj UE ma tak idiotyczne przepisy, to wcale nie znaczy, że ma je Unia. W aż takie szczegóły prawodawstwo unijne nie wchodzi. A JEŚLI (może ktoś to potwierdzić?) nawet Szwecja u siebie takie uregulowania wprowadziła, to czy to od razu oznacza obowiązek dla nas?

Dobry dowcip. Płock dziennikarską stolicą Polski.
      • Gość: heh Re: Nie mogę jeżdzić automatem ? ! Ty też ! ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 22:19
        dokładnie tak. a co np. ze skrzyniami półautomatycznymi? albo ze skrzyniami z
        opcją 'auto', czyli takimi które same dostosowują bieg do warunków? szczególnie
        teraz, gdy jest taka mnogość rozwiązań jeśli chodzi o skrzynie biegów w nowych
        samochodach. do każdej osobne prawo jazdy?
        • Gość: Rocco Re: Nie mogę jeżdzić automatem ? ! Ty też ! ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.04, 23:05
          To jest zbyt kretynskie by moglo byc prawdziwe :))
    • Gość: dziadzia Re: Nie mogę jeżdzić automatem ? ! Ty też ! ? IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.04, 23:20
      Przeczytaj q..wa dokładnie.
      1- Jak robiłeś prawko na ręcznej skrzyni, to możesz jeździć i z automatem.
      2- Jak robiłeś na automacie, to nie możesz jeździć na manualu.

Nie wiedziałem, że w Polsce jest taki przepis.
      Ale nie tylko w Polsce.
      Kiedyś śmiałem się z wujaszka z Australii, że ma prawko "only automat",
      a teraz okazuje się, że i u nas jest taki przepis.

Zresztą ten przepis nawet całkiem dobrze kupy się trzyma !
      • Gość: długopisem Re: Nie mogę jeżdzić automatem ? ! Ty też ! ? IP: 81.190.171.* 23.08.04, 23:34
        Gość portalu: dziadzia napisał(a):

> Przeczytaj q..wa dokładnie.
        > 1- Jak robiłeś prawko na ręcznej skrzyni, to możesz jeździć i z automatem.

GW:

>Chcesz jeździć samochodem z automatyczną skrzynią biegów? Musisz zdobyć drugie
        >prawo jazdy.

Jakoś tu nie ma tago tak ujęte. Albo GW pieprzy głupoty, albo nasz ustawodawca
        jest po...lony. TO co piszesz "automat only" to jest dzisiaj w PL też, tylko że
        takie prawko trudno zrobić.
        • Gość: gość Re: Nie mogę jeżdzić automatem ? ! Ty też ! ? IP: *.class146.petrotel.pl 24.08.04, 01:27
          Eee tam, zwykła kaczka dziennikarska, uczepili się bo nie mieli niczego
          ciekawszego. I to w MOIM MIEŚCIE :)))
        • Gość: dziadzia Re: Nie mogę jeżdzić automatem ? ! Ty też ! ? IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.04, 10:07
          Wybacz moje bałaganiarstwo...
          Pisząc czytaj dokładnie miałem na myśli:
          www.mi.gov.pl/moduly/aktualnosci_sg/informacja.php?id_informacji=1649&
        • Gość: dziadzia-poprawka Re: Nie mogę jeżdzić automatem ? ! Ty też ! ? IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.04, 10:10
          Wybacz moje bałaganiarstwo...
          Pisząc "czytaj dokładnie" miałem na myśli:
          www.mi.gov.pl/moduly/aktualnosci_sg/informacja.php?id_informacji=1649&opcja=pokaz
          a nie cytowanego szmatławca szukającego nieistniejącej sensacji.

Tak to jest jak człowiek za bardzo się wkurzy.
      • Gość: oooo Re: Nie mogę jeżdzić automatem ? ! Ty też ! ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.08.04, 02:25
        Odpowiadasz na :

> Przeczytaj q..wa dokładnie.
        > 1- Jak robiłeś prawko na ręcznej skrzyni, to możesz jeździć i z automatem.
        > 2- Jak robiłeś na automacie, to nie możesz jeździć na manualu.

Tak to u nas jest juz teraz i nie o tym pisza w tym artykule - wrecz odwrotnie.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=15152466
        • Gość: Michal Re: Nie mogę jeżdzić automatem ? ! Ty też ! ? IP: *.fornfyndet.se 24.08.04, 08:25
          W Szwecji jest to prawo od bardzo dawna.Na automaty prawa jazdy chodzili prawie
          wszyscy inwalidzi,i wiele osob uposledzonych tehcnicznie,co w zaden sposob nie
          mogli opanowac manuala.Jest to bardzo madry przepis. Wiadomo jak potrafisz na ma
          nualu to zaden problem z automatem tylko wygoda i luxus.Ale jak taka ofaiara
          sie nauczy tylko na automacie i posadzisz za manuala to wypadek na piuerwszym
          skrzyzowaniu gotowy.Pzdr.Michal
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka