Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Lekarz orzecznik w Zus? Czy ktos to miał?

01.07.04, 12:54
    Czy ktos był kiedyś miał wezwaniedo lekarza orzecznika? Czy ktos miał takie
    wezwanie? Proszę napiszcie jak to wygląda? Czy robia kontrolę w domu? Czy
    trzeba tam jechać? Co pytają itp. Proszę!! Czy mozna z tego jakoś wybrnąć?
    Dzieki z góry za pomocne posty.
    Obserwuj wątek
      • szkodnik Re: Lekarz orzecznik w Zus? Czy ktos to miał? 01.07.04, 13:52
        Witaj!
        Moja żona była już kilka razy u orzecznika.
        Za pierwszym razem pokazała mu wszystkie dokumenty, wypytał co, jak i dlaczego.
        Druga wizyta trwała około 45 sekund, nawet nie zdążyłem zdjąć kurtki. :-)
        Kolejne też były krótkie.
        Ogólnie pan orzecznik był bardzo przyjemny i miły, nie stwarzał problemów.

Jeśli chcesz wybrnąć, oznacza to że coć namąciłaś. Nie wiem co i nie będę
        wnikał. Moja żona nie mogła pracować. Złamała rękę w łokciu i lekarz jej nie
        pozwolił. Miała na to wszystkie dokumenty, poza tym oczekiwała na operację -
        wstawienie stabilizatora łokciowego - więc powód chyba nie stanowi żadnych
        wątpliwości.

Pozdrawiam :-)
        • blanca31 Re: Lekarz orzecznik w Zus? Czy ktos to miał? 01.07.04, 13:56
          Nic nie namąciłam, też jestem chora. Ale zrazona tym, że gdy tam poszła moja
          znajona nawet jej w papiery nie zaglądnął i kazał iśc do pracy?
          Czy taka na taka kontrol wysyła zakład pracy czy sami z Zusu sobie wybierają? I
          jescze jakie papiery moje wszystkie są u lekarza?
          • szkodnik Re: Lekarz orzecznik w Zus? Czy ktos to miał? 01.07.04, 14:05
            Po wykorzystaniu 270 dni chorobowego idzie się do ZUS-u po dokumenty na zasiłek
            rehabilitacyjny (w żony przypadku).
            Po ich wypełnieniu, także przez lekarza/szpital sama zgłaszasz się do
            orzecznika, który przedłuża chorobowe lub odsyła do pracy.
            Coś takiego. :-)
          • szkodnik Re: Lekarz orzecznik w Zus? Czy ktos to miał? 01.07.04, 14:26
            I jeszcze jedno.
            Jeżeli orzecznik wysłał Twoją koleżankę do pracy, to znaczy że była zdrowa i
            nie było ku temu zadnych przeciwwskazań.
            W końcu nie protestowała, prawda ?
            W końcu nie można iść na roczne chorobowe ze zwykłym bólem głowy i jeszcze brać
            za to kasę.
      • blanca31 Re: Lekarz orzecznik w Zus? Czy ktos to miał? 01.07.04, 16:56
        Czy ktos jescze miał jakieś doświadczenia z lekarzem orzecznikiem?
        • Gość: Moni Re: Lekarz orzecznik w Zus? Czy ktos to miał? IP: *.mielec.sdi.tpnet.pl 02.07.04, 09:27
          Może jeszcze ktos coś napisze ja też chciałabym wiedzieć?
          • Gość: Kacha Re: Lekarz orzecznik w Zus? Czy ktos to miał? IP: 212.160.172.* 02.07.04, 14:32
            Ja miałam niedawno takie badanie, bo byłam na długim zwolnieniu po urazie
            kręgosłupa. Lekarz oglądał moją dokumentację medyczną (zdjęcia RTG i TK), oraz
            badał mnie neurologicznie tzn. pukał młoteczkiem w stopy, kolana, sprawdzał czy
            potrafię dotknąć palcem własny nos z zamkniętymi oczami itp., zmierzył mi
            ciśnienie, zajrzał w zęby, wypytał o różne szczegóły dot. zdrowia. Potem
            skopiował sobie moją kartę wypisu ze szpitala i to wszystko. Badanie było dość
            krótkie - 20-25 minut.
            Na badanie trzeba się bezwzględnie stawić. Ja byłam wzywana na takie badanie 2
            razy. Za pierwszym razem nie poszłam, ale przesłałam wyjaśnienie dlaczego się
            nie stawiłam. ZUS tego nie uwzględnił i unieważnił mi zasiłek chorobowy od
            następnego dnia po planowanym terminie badania. Teraz odwołałam się do Sądu,
            ale wątpię czy ZUS tak łatwo się podda.
      • Gość: julianowicz Re: Lekarz orzecznik w Zus? Czy ktos to miał? IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.04, 08:11
        po zwolnieniu z pracy ciągnąłem dłuuugo L-4
        oczywiscie byłem u orzecznika , a jakże
        ich zadaniem jest uwalić Twoje zwolnienie
        wszystko zależy od tego , na co chorujesz i w jaki
        sposób to uniemożliwia pracę ,
        stawić się musisz , jak sie boisz - pogadaj z lekarzem który Ci dał zwolnienie
        niech Cie odpowiednio nastawi , co gadać
        mnie jak zaczął orzecznik piep**yć - "do roboty"
        to go spytałem "gdzie?" i czy ma jakieś namiary na dobrą pracę

weź ze sobą wszelkie zdjęcia Rtg , jak chodzisz na zabiegi rehab.
        to w ich trakcie nie mogą Ci podważyć zwolnienia

jak masz pytania śmiało pisz
        • Gość: XXX Re: Lekarz orzecznik w Zus? Czy ktos to miał? IP: *.eaw.com.pl 18.03.14, 09:35
          Witam,
          jestem na zwolnieniu l4 z powodu zapalenia stawów, które mam od ponad 2 lat. Jednak od tygodnia mam chore zatoki, temperatura itd , czy lekarz orzecznik może wypisać receptę na antybiotyk ?
      • beata_ Re: Lekarz orzecznik w Zus? Czy ktos to miał? 03.07.04, 13:59
        Miałam i ja. Bywa, że pracodawca zwraca się do ZUS o kontrolę zasadności
        zwolnienia, albo też numer choroby "nie schodzi się" z długością zwolnienia -
        wtedy ZUS wzywa do orzecznika. Podejrzewam, że w takim przypadku ciężko jest
        orzecznika przekonać, że zwolnienie jest zasadne. U mnie przyplątały się
        kłopoty sercowe, nie bardzo było do czego się przypiąć...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka