celkra 19.11.04, 10:23 Czy to nie jest przypadkiem pan siadający czasem w mundurze na plastikowym krzesełku przy Kebebie i wygadujący jakieś niesamowite rzeczy? Bardzo barwna postać, potrafi poprawić mi humor... :)) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spaldi Re: Jasio Wojna Wojna 19.11.04, 10:37 Zawsze mijam w biegu tego pana, ale od dzisiaj postaram sie baczniej mu sie przyjrzec:) A ten burak, co to folguje sobie tutaj i bezczelnie obraza forumowiczow, zasluguje na nasza ignorancje. Tak bedzie najlepiej, chociaz wiem, ze to jest trudne. Odpowiedz Link
kiki_de_montparnasse Re: Jasio Wojna Wojna 19.11.04, 10:41 Też tak uważam. Prosze wysilcie wolę (to trudne, wiem...) i ignorujcie jego posty. pozdrawiam Odpowiedz Link
celkra Re: Jasio Wojna Wojna 19.11.04, 10:55 Czy ktoś ze starych Saskokępczaninów zna jego (Jasia Wojny Wojny) historię? Bardzo jestem ciekawa... Odpowiedz Link
krzyk007 Re: Jasio Wojna Wojna 19.11.04, 13:08 celkra napisała: > Czy to nie jest przypadkiem pan siadający czasem w mundurze na plastikowym > krzesełku przy Kebebie i wygadujący jakieś niesamowite rzeczy? Bardzo barwna > postać, potrafi poprawić mi humor... :)) teraz to go trochę zima może przegonić .... pzdr Krzych Odpowiedz Link
shogun_smutku Re: Jasio Wojna Wojna 19.11.04, 19:40 Witam, Ojciec zna historie tego Pana, co schodziła nam rozmowa na Niego, w taki czy innych okolicznościach, to wiem tyle, to sam wiem, że Pan "Jasiu" jest duzo wcześniej od Kebaba, ale to miło, że dają Mu tam posiedzieć, pamiętam jak jako dzieciaki ganialiśmy francuską, wtedy to była dla Nas wyprawa niemalże:> i Jasia już zauważyliśmy, ale do rzeczy, to wiem, tyle, że jest u Nas od dawna, i ma mundruy na każdą okazje i z każdej epoki. Zastanawiam sie raczej co z pewną Panią, którą też sam jeszcze pamiętam, jak właśnie na skrzyżowaniu Francuskiej i Zwycięzców ganiała w mundurze i salutowała. Niech Nam żyje sto lat! Oi ! to teraz będe musiał Starszego pomęczyć, bo mi się ciekawość załączyła:> Odpowiedz Link
dwato Re: Jasio Wojna Wojna 23.11.04, 15:51 jest ci to on. Jasio wojna-wojna lub jasio militarysta. Kiedyś, jak był młodszy nie ograniczał się tylko do skępy, jeździł autobusami po całym mieście( głuwnie 117 i 168 ) zaczepiał ludzi i wdawał się z nimi w dyskusje o wojnie, niemcach ( faszystowska ich mać ) marszałku piłsudzkim itd. itp. potem zachorował i znikł na jakieś dwa lata a teraz znowu wrócił ( na szczęście ) ale już lokalnie oby jak najdłużej służyło mu zdrowie, bo tacy ludzie twożą klimat. Odpowiedz Link
celkra Re: Jasio Wojna Wojna 23.11.04, 17:14 dzięki serdeczne, dwato, za informację :)) Odpowiedz Link
piotrek246 Re: Jasio Wojna Wojna 23.11.04, 18:25 Oj tworzą klimat:) Niezapomniany. Pamiętam właśnie wyprawy 117 do centrum z Jankiem na czele - tuż przy kierowcy, wykszykującym różne ciekawe hasła:)Albo w dawnej "Mleczarni" dzisiejszym "Arielu" czy jak mu tam...tam to chyba do dzisiaj można go spotkać... Odpowiedz Link
vvv4 Re: Jasio Wojna Wojna 24.11.04, 10:28 Pan Jasio jest osobą wykształconą, w okresie wojennym brał udział w walkach i po tych przeżyciach zachorował psychicznie.Opiekuje się nim siostra,gdy stan zdrowia pogarsza się - Pan Jasio trafia do szpitala.Pomimo swojej choroby świetnie orientuje się "co w trawie, życiu i polityce piszczy".Znam tego człowieka od urodzenia(41)lat.Teraz nie mieszkam już na Saskiej Kępie,ale miło przeczytać, że jeszcze żyje i ma się dobrze. Odpowiedz Link
zdzichu-nr1 Re: Jasio Wojna Wojna 26.11.04, 23:32 O mój Boże, jeszcze żyje? Sto lat!!! Pamiętam go z młodości, to nie było niedawno;) , a młody wtedy nie był Odpowiedz Link
mesppian Re: Jasio Wojna Wojna 27.11.04, 15:20 Jasio to legenda Saskiej Kępy. Mieszka tutaj całe życie (ponad 70lat). Podczas wybuchu Powstania (jako nastolatek) znalazł się po drugiej stronie Wisły i tam dostał odłamkiem granatu... wrócił na Kępę i został. Szacunek dla niego. Byłem świadkiem, jak dwóch nowych policjantów, nie znających go jeszcze, szarpało go. Jakaś starsza kobieta wyjaśniła im co i jak. A on sam jest niegroźny. Lubi wymyślne bluzgi. Czasami trzyma plastikowy kubeczek i nawołuje "Wrzuć monetę, wrzuć monetę" :) Odpowiedz Link
tanagra Re: Jasio Wojna Wojna 08.12.04, 14:28 Witam wszystkich po raz pierwszy! W nowej książce o Saskiej Kępie, która właśnie pojawiła sie w księgarni ( na pewno w ksiegarni na Saskiej Kępie na Francuskiej)jest dużo o Jasiu, który naprawde nazywa sie Stanisław pozdrawiam tanagra Odpowiedz Link