Dodaj do ulubionych

Przypominam temat planu zagospodarowania

01.09.05, 13:16
W najbliższym czasie planujemy spotkanie z mieszkańcami w sprawie planu zagospodarowania, jeśli macie konkretne pomysły jak powinna
wyglądać nasza okolica spiszcie je proszę.

W spotkaniu uczestniczyć będzie jeden (może więcej) z radnych miejskich oraz eksperci, to będzie bardzo dobra okazja do sporządzenia globalnego wniosku do planu zagospodarowania przestrzennego. To jedyna szansa, żeby wpłynać na kształt tego dokumentu.
Miejsce spotkania Stare Konie, prawdopodobnie przyszły tydzień, ale będę jeszcze informował.

Jednocześnie cały czas toczymy walkę w sprawie osiedla komunalnego, w jutrzejszej krakowskiej GW będzie spory artykuł na ten temat.

pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • ruczaj.x Re: Przypominam temat planu zagospodarowania 01.09.05, 13:17
      Ostateczny termin zgłaszania wniosków do planu upływa 25 września 2005.
      • obozow-y Re: Przypominam temat planu zagospodarowania 01.09.05, 17:03
        Czy przed tym spotkaniem będą jeszcze jakieś informacje na ten temat (np. kto i
        w jakim trybie może zgłaszać wnioski, i jaki jest tryb ich rozpatrywania)?
        • ruczaj.x Re: Przypominam temat planu zagospodarowania 01.09.05, 17:27
          z tego co wiem wnioski dotyczące planu zagospodarowani może zgłaszać każdy mieszkaniec, w poniedziałek mam spotkanie z ekspertem, będę wstanie napisać coś więcej

pozdrawiam serdecznie
          • dex3 Re: Przypominam temat planu zagospodarowania 02.09.05, 00:14
            Czy wiadomo już jaki hipermarket powstaje naprzeciwko Tesco, jakiej sieci?
            • ruczaj.x Re: Przypominam temat planu zagospodarowania 02.09.05, 09:21
              a powstaje?
              nic mi o tym nie wiadomo, na razie zrobili sobie tam składowisko ziemi
    • ruczaj.x Staw i ochorona tego terenu 06.09.05, 10:37
      to na pewno będzie jeden z naszych ważniejszych postulatów!

• ruczaj.x a tutaj zacytuje pomysły od jednej z osób 06.09.05, 10:41
      Tutaj mam przykładowe pomysły od jeden z naszej koleżanek (amb):

1. Objęcie ochroną w formie użytku ekologicznego stawku oraz towarzyszących mu trzcinowisk przy szuwarowej - z uwagi na miejsca gniazdowania łabedzia - na 80 procent jest to łabędź niemy, który na 100% podlega OCHRONIE PRAWNEJ. Ponadto stawek zamieszkują lyski (te czarne z białymi lebkami) oraz kaczki - chyba krzyżówki.
      2. Wyznaczenie w planie rezerwy terenu pod usługi oświaty - szkoły i przedszkola. Uzasadnienie: w tym roku do przedszkoli na Ruczaju nie przyjęto ok. 700 dzieci (za GW). Dzielnica wciąż się rozrasta, dzieci przybywa. Szkoły są przepełnione, (ilu dzieci w tym roku nie przyjęły - jesli wiecie to dopiszcie), dzieci uczą się na zmiany. Poponowałabym podstawówkę nowa i gimnazjum. Proponowałabym, żeby zoribli to na gruntach komunalnych.
      3. Połączenie ul. Zachodniej z Bobrzyńskiego - do wybudowania jest jedynie niewielki kawałek ok. 20 m drogi.
      4. Teren ochronny w okół mogiły ofiar cholery z XIX w (Lubostroń/Kobierzyńska). To miejsce proponowałabym wyłączyć z zabudowy i oznakować - mogłoby to być miejsce mówiące o historii Krakowa.
      5. Wyznaczyć rezerwę terenu na usługi zdrowia - np. przychodnie z laboratorium. Ruczaj - w szczegolności tzw. Nowy Ruczaj wciąż sie rozrasta a nie ma przychodni z prawdziwego zdarzenia. Te które sa sa niewielkie, praktycznie nie ma przy nich gabinetów specjalistycznych.
      6. Wyznaczyc sieć ścieżek rowerowych - szczegolnie wzdłuż ul. Bobrzyńskiego i połączyć je z siecią innych dróg rowerowych w okolicy a w szczególności z projektowanym w Krakowie systemem praków rzecznych no i tak aby stowrzyć możłiwość dojazdu rowerem np. do centrum, Wieliczki, Tyńca, nad Wisłę czy choćby Zakrzówka.
      7. Wyznaczenie terenów rekreacyjno - sportowych.

Na prawdę możemy wpłynać na wygląd naszego otoczenia!

pozdrawiam serdecznie
      • pinkdotr Re: a tutaj zacytuje pomysły od jednej z osób 06.09.05, 13:18
        Ruczaj, czy już znana jest data spotkania w sprawie planu w Starych Koniach?

Przeczytałem propozycje i zatrzymałem się na punkcie 3 (pozostałe są bardzo
        słuszne). Coś mi się przypomina, że tego kawałka ul. Zachodniej celowo brakuje,
        aby z ulicy osiedlowej nie zrobiła się trasa tranzytowa. Gdybym tam mieszkał,
        sam nie chciałbym takiego połączenia i uważam, że wypadałoby aby w tej kwestii
        zadecydowali mieszkańcy tej ulicy.

Uważam, że powinniśmy dobrze przemyśleć czy czasem brak poprzecznych połączeń
        drogowych na naszym osiedlu nie powinien zostać świadomie utrzymany. Oczywiście
        należy utworzyć połączenia piesze lub pieszo-rowerowe, gdyż obecna sytuacja, w
        której do miejsca odległego o kilkaset metrów trzeba robić koło
        kilkukilometrowe jest chora. W przypadku samochodu taki objazd nie jest żadnym
        problemem a wręcz jest pożądany, aby oszczędnością czasu motywować do
        poruszania się na krótkich odcinkach pieszo (mniej spalin i hałasu w
        dzielnicy). Leniwi mogą sobie objechać samochodem po drogach bardziej do tego
        przystosowanych niż po skrótach w bezpośrednim pobliżu budynków mieszkalnych.

Do planu koniecznie trzeba zapisać maksymalną wysokość zabudowy dla
        poszczególnych obszarów (to pewnie jest proponowane, tylko warto moim zdaniem
        dopilnować przyjęcia zasady max. 4 kondygnacji naziemnych) oraz narzucić jak
        najwyższy procent powierzchni biologicznie czynnej wymaganej przy kolejnych
        inwestycjach. Niestety wiele obszarów już zostało spapranych zabudową na zbyt
        małych działkach, które z reguły są w większości zabetonowane parkingami i tak
        zwykle zbyt małymi w stosunku do potrzeb.

Mam kilka szczegółowych pomysłów dot. ruchu rowerowego, ale to przedstawiłbym
        na spotkaniu. Większość mam spisane, gdyż wysyłałem jako propozycje do Rady
        Dzielnicy, resztę spiszę.

pozdrowionka

pinkdotR
        • ruczaj.x Re: a tutaj zacytuje pomysły od jednej z osób 06.09.05, 14:14
          Nie, nie jest znana, przypuszczalnie następny tydzień, w ostateczność, tydzień później. Na razie ustalamy pewne sprawy.

Wg mnie otwarcie tej drogi będzie raczej nieuniknione z powodu tych dwóch inwestycji:
          www.dominium.pl/inwestycje/?inw=344&id=1
          www.wawel-service.com.pl/index.php?lang=pl&page=oferta_item&zak=5&id=1
          no ale zobaczymy, jak potoczy się cała sprawa
          • raciborek144 Re: a tutaj zacytuje pomysły od jednej z osób 06.09.05, 15:37
            Jeśli w ogóle wybudują - bo coś chyba te inwestycję się opóźniają

więc co do Zachodniej to zgadzam się całkowicie z Pinkdotr
      • jarko1 Re: a tutaj zacytuje pomysły od jednej z osób 06.09.05, 15:58
        Bardzo dobre pomysły!
    • beebee3 Ekrany 07.09.05, 01:51
      A co z kwestią ekranów antyakustycznych wzdłuż Bobrzyńskiego? A drugie moje
      pytanie - raczej już nie związane z planem zagosp. przestrzennego - czy wiadomo
      coś, by MPK planowało przedłużenie trasy autobusów na odcinku Rondo-Czerwone
      Maki - Zawiła? Ten brak komunikacji w tym miejscu jest dość absurdalny...
      • obozow-y Właśnie - komunikacja -trzeba wpisać pętlę dla MPK 07.09.05, 09:30
        Wydaje mi się że do planu trzeba by wpisać pętlę autobusową dla autobusów
        jadących Kobierzyńską (żeby MPK nie miało pretekstu dla nie uruchomiania linii
        autobusowej łączącej Kobierzyńską z centrum).
        Aczkolwiek oczywiście uważam że już teraz MPK powinno taką linię uruchomić.
        • pinkdotr Re: Właśnie - komunikacja -trzeba wpisać pętlę dl 07.09.05, 12:29
          To może pogodzić jedno z drugim czyli zaproponować wspólną pętlę dla autobusów
          jadących Kobierzyńską i Bobrzyńskiego - Bunscha (za rondem na Czerwonych
          Makach). Pętla mogłaby być w okolicy skrzyżowania z rurami CO nad głową, w
          okolicy skrzyżowania Kobierzyńskiej z Zawiłą albo gdzieś przesunięta w kierunku
          Klinów. Mogłaby wtedy służyć zarówno dodatkowym autobusom jadącym Kobierzyńską
          (np. linia do centrum) oraz przedłużeniu linii kończących obecnie trasę przy
          os. Europejskim. Przy okazji byłaby możliwa przesiadka ze 114/194 w 201 do
          Skawiny.

I jeszcze jedno - może warto rozważyć zmianę przebiegu ostatniego odcinka
          przyszłej linii tramwajowej. Zamiast robić zawijasa w prawo za rondem przy os.
          Europejskim, puścić ją prosto ul. Bunscha. Wydaje mi się, że tam byłaby
          bardziej potrzebna mieszkańcom osiedli, których należy się w tym miejscu
          spodziewać, mieszkańcom Skotnik oraz osobom przesiadającym się na linie
          podmiejskie. Co o tym sądzicie?

pinkdtoR
    • ruczaj.x Zapraszam na spotkanie 19:00 niedziela 08.09.05, 22:44
      Chcieliśmy spisać pomysły, krótko podyskutować.

Niedziela 19:00
      tradycyjnie Stare Konie :)
      • natalusia22 Re: Zapraszam na spotkanie 19:00 niedziela 09.09.05, 10:16
        Małe wyjaśnienie do Zachodniej:
        Otóż faktycznie podobno „od zawsze” mieszkańcy tej ulicy byli przeciwko
        wyasfaltowaniu odcinka 20 m, aby była tam droga i skrót na Kampus oraz
        Skawinę. Wkrótce w tamtym rejonie spółka Convector Development a budować XII
        kondygnacyjny(!!!) budynek. Właśnie otrzymali pozwolenie na budowę – może ktoś
        je zaskarży. Z ich reklamówek wynika, że działka, która mogłaby być dalszą
        częścią drogi jest ich własnością i tam ma być wyjazd z ich (ogrodzonej)
        posesji oraz jakieś parkingi, stróżówka. Dlatego prawdopodobnie drogi
        przejazdowej tamtędy nie będzie. Do bloku Wawel-Service, który powstanie
        również w tej okolicy dojazd będzie ulicą Zachodnią z wjazdem od ulicy
        Kobierzyńskiej.
        A przy okazji: gdzie jest knajpa Stare Konie?
        Pozdrawiam.
        • pinkdotr Re: Zapraszam na spotkanie 19:00 niedziela 09.09.05, 13:58
          Dzięki za przybliżenie sytuacji w Waszej okolicy. Nawet nie zaskakują mnie już
          takie przypadki, jak opisałaś - to jest przykry standard, który obowiązuje na
          każdym terenie gdzie nie ma lokalnego planu zagospodarowania i wszelkie decyzje
          zależą tylko od Wydziału Architektury.

Przyjdź koniecznie na spotkanie i zawalcz o odpowiednie zapisy w planie dla
          Waszego terenu, żeby chociaż w przyszłości zatrzymać psucie ładu
          architektonicznego.

Stare Konie są na terenie klubu jeździeckiego, wjazd od Kobierzyńskiej zaraz
          przed ul. Lubostroń

pinkdotR
          • ruczaj.x Re: Zapraszam na spotkanie 19:00 niedziela 09.09.05, 14:57
            no może nie będzie to walka ;)

Moja rola miała by się sprowadzać do spisania co ciekawszych pomysłów i przekazania ich do naszego specjalisty, on z kolei jest w posiadaniu odpowiednich map w numeracją działek (to ważne) oraz wiedzą jak taki wniosek przygotować.
            Co więcej będziemy się starali brać udział w tworzeniu planu, jako 'czynnik społeczny', jest szansa, ze tak właśnie się stanie, wtedy na bieżąco będziemy mogli śledzić i relacjonować przebieg prac.

Bardzo ważne PODSTAWĄ DO SPORZĄDZENIA PLANY ZAGOSPODAROWANIA JEST STUDIUM KIERUNKÓW ROZWOJU, a więc np. te mapy:
            www.bip.krakow.pl/zalacznik.php?zal_id=510 ogólne
            www.bip.krakow.pl/zalacznik.php?zal_id=512 transport
            www.bip.krakow.pl/zalacznik.php?zal_id=513 infrastruktura

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka