ziomall55 30.03.08, 17:39 jeżeli nie chcesz pisać OBOWIĄZKOWEJ matury z matematyki wejdz na tą stronke wpisz się i podaj linka dalej www.niematura.none.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ot,co Re: mówimy NIE!! obowiązkowej maturze z matematyk IP: 213.134.181.* 30.03.08, 17:46 a właśnie, że TAK! Odpowiedz Link Zgłoś
iminlove Re: mówimy NIE!! obowiązkowej maturze z matematyk 30.03.08, 17:52 Mówimy NIE!! wykształconym ludziom, którzy nie potrafią policzyć sobie np. odsetek od kredytu;)0 Odpowiedz Link Zgłoś
zagloba59 Re: mówimy NIE!! obowiązkowej maturze z matematyk 30.03.08, 18:12 NIE dla matury z matematyki, popieram młodzież. Twierdzisz, że osoby które nie pisały matury z tego przedmiotu nie umieją wypełnić PIT-u, albo obliczyć odsetek kredytu? Matura z matematyki, rozumiem że jest na o wiele wyższym poziomie, niż banalne wyliczenia procentów czy odsetek kredytu. Współczuję osobą, które nie są ścisłowcami i których nauka matematyki do matury, odbędzie się kosztem opanowania materiału z przedmiotów, z których ocena będzie przepustką na studia. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: mówimy NIE!! obowiązkowej maturze z matematyk 30.03.08, 20:21 zagloba59 napisał: > Współczuję osobą Maturze z języka ojczystego też jesteś przeciwny? Odpowiedz Link Zgłoś
zagloba59 Re: mówimy NIE!! obowiązkowej maturze z matematyk 30.03.08, 21:57 xtrin napisała: > Maturze z języka ojczystego też jesteś przeciwny? Czy mam rozumieć, że część osób, które nie zdawały matematyki na maturze do tej pory to głąby i nieudacznicy. Naprawdę uważasz, że egzamin z tego przedmiotu sprawi, że ludzie będą znacznie bardziej oblatani w cyferkach? Przecież to zależy od tego jak ten przedmiot jest wykładany przez 4 lata w szkołach i żadna matura nie wpłynie na polepszenie poziomu wiedzy z tej dziedziny u społeczeństwa. Czy jestem przeciwny maturze z języka polskiego? A czy wiesz na czym polega różnica pomiędzy polskim na maturze a matematyką? Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: mówimy NIE!! obowiązkowej maturze z matematyk 30.03.08, 23:34 Pytanie było aluzją do tragicznego błędu, jaki popełniłeś. Za taki błąd na maturze powinna być z miejsca stawiana ocena niedostateczna. Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: mówimy NIE!! obowiązkowej maturze z matematyk 31.03.08, 18:38 E tam, polonistka musiałaby wiedzieć, że to jest błąd, a poza tym dzisiejsza matura nie jest warta papieru na którym jest pisana. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: mówimy NIE!! obowiązkowej maturze z matematyk 03.04.08, 16:39 Na mojej maturze, na poziomie podstawowym jednym z zadan byly wlasnie odsetki ;p Trzeba bylo miec 30% zeby zaliczyc. Spokojnie wystarczylo zrobienie zadan z liczenia procentow, jakies proste z geometrii (liczenie bodajze pola figury), rownanie z dwoma niewiadomymi (zaden kosmos, banalne wrecz) i jeszcze kilku na podobnym poziomie. Jesli ktos nie jest w stanie nauczyc sie chociaz tego, to nie powinien miec matury. To tak jakby ktos nie byl w stanie napisac strony wypracowania w miare poprawnego stylistycznie i gramatycznie - takie osoby po prostu nie zasluguja na mature. Nie kazdy musi ja w koncu miec, zdazaja sie ludzie mniej zdolni - tylko dlaczego przez nich egzamin ma byc coraz prostszy? Cos w koncu ten papier znaczy, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
zagloba59 Re: Maturze z matmy mówię głośne TAK n/t 30.03.08, 18:22 bo już pewnie jesteś dawno PO. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Maturze z matmy mówię głośne TAK n/t 30.03.08, 18:46 I zdała obowiązkową matmę. Zakres który jest na maturze powinien zrozumiec nawet średnio rozwinięty uczniak. Ale skoro mówicie Matmie nie, to może pójśc dalej, zlikwidowac języki , historię, co tam je3szcze teraz się zdaje a maturę dawac na słowo, żak daje słowo honoru, że zna doskonale wszystkie przedmioty, a jak nie to się później doouczy i dostaje świadectwo dojrzałości. Zważywszy jak słowni jesteśmy i honorowi, uważam, że słowo wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Maturze ze wszystkich możliwych przedmiotów mó 30.03.08, 19:10 wię głośne TAK! Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: Maturze ze wszystkich możliwych przedmiotów m 30.03.08, 19:16 TAK TAK TAK !!!!! Bez matematyki rośnie naród analfabetów. Odpowiedz Link Zgłoś
zagloba59 Re: Maturze ze wszystkich możliwych przedmiotów m 30.03.08, 22:14 kot_behemot8 napisała: > TAK TAK TAK !!!!! > Bez matematyki rośnie naród analfabetów. nie wiedziałem, że przestali ją wykładać w szkołach. Tak z tym to należy natychmiast coś zrobić, przywróćcie matematykę do podstawówki! Odpowiedz Link Zgłoś
zagloba59 Re: Maturze z matmy mówię głośne TAK n/t 30.03.08, 22:02 33qq napisał: Zakres który jest na maturze powinien zrozumiec nawe > t > średnio rozwinięty uczniak. Ale skoro mówicie Matmie nie, to może pójśc dalej, > zlikwidowac języki , historię, co tam je3szcze teraz się zdaje a maturę dawac n > a > słowo, żak daje słowo honoru, że zna doskonale wszystkie przedmioty, a jak nie > to się później doouczy i dostaje świadectwo dojrzałości chyba nie rozumiesz na czym polegała do tej pory matura. Oprócz obowiązkowego polskiego wybierałeś przedmioty, które chciałbyś zdawać, którym wiesz, że sprostasz. Nie każdy jest średnio rozwinięty z matematyki na poziomie LO. Odpowiedz Link Zgłoś
no_login Re: Maturze z matmy mówię głośne TAK n/t 31.03.08, 12:15 > Nie każdy jest średnio rozwinięty z matematyki na poziomie LO. Zlikwidować całkowicie maturę. Nie każdy jest średnio rozwinięty na poziomie LO. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Maturze z matmy mówię głośne TAK n/t 31.03.08, 12:29 zagloba59 napisał: > Nie każdy jest średnio rozwinięty z matematyki na poziomie LO. Nie każdy musi mieć maturę. Odpowiedz Link Zgłoś
migreniasta Re: Maturze z matmy mówię głośne TAK n/t 31.03.08, 15:56 Popieram w całej rozciągłości.Matura nie jest obowiązkowa.Nikt nie zmusza nikogo do nauki-wprost przeciwnie.Jest duże zapotrzebowanie na operatorów wózków widłowych i kierowców TIR-ów.Czy w związku z tym jakiś gamoń założy wątek pt:"Egzaminom teoretycznym i praktycznym mówimy NIE"? Nie wspominając już o fryzjerkach.NIe wyobrażam sobie sytuacji ,w której oddaję swoje włosy komuś kto nie odróżnia włosów od sierści. Odpowiedz Link Zgłoś
zagloba59 Re: Maturze z matmy mówię głośne TAK n/t 02.04.08, 21:30 xtrin napisała: > zagloba59 napisał: > > Nie każdy jest średnio rozwinięty z matematyki na poziomie LO. > > Nie każdy musi mieć maturę. nie każdy musi, ale może niektórzy jej potrzebują, żeby dostać się na studia plastyczne. Jaki tragiczny błąd popełniłem? Odpowiedz Link Zgłoś
lilith.b Re: Maturze z matmy mówię głośne TAK n/t 30.03.08, 19:19 zagloba59 napisał: > bo już pewnie jesteś dawno PO. Tak jestem po maturze. Matematyka rozwija kreatywność, zdolność abstrakcyjnego rozwiązywania problemów, umiejętność logicznego wiązania faktów czy danych, które prowadzić mają do poprawnego, rzeczowego wniosku. Matematyka rozwija wyobraźnię, uczy porządku (na papierze jak i myślowego) i rozwiązywania problemów krok po kroku. Wszystkie te cechy przydają się później w codziennym życiu. Matematyka musi być na maturze. Jedyne co należy zrobić to lekko zmienić (na łatwiejszy) program nauczania i może dołożyć uczniom kilka lekcji uzupełniających, dla tych którzy "niezałapali" w przewidywanym programowo czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Maturze z matmy mówię głośne TAK n/t 30.03.08, 19:38 To brzmi rozsądnie, ale ja i tak jestem za wszystkimi przedmiotami na maturze, bo każdy czegoś uczy:) Odpowiedz Link Zgłoś
lilith.b Re: Maturze z matmy mówię głośne TAK n/t 30.03.08, 20:01 jdbad napisała: > To brzmi rozsądnie, ale ja i tak jestem za wszystkimi przedmiotami > na maturze, bo każdy czegoś uczy:) hehe ale każdy z nich wykorzystuje matmę. To o matematyce się mówi, że królową nauk (a nie o geografii czy biologii). Dla zainteresowanych dodam, że matmy na maturze nie zdawałam dopiero na studiach zrozumiałam jak ważna jest umiejętność logicznego rozumowania i wyciągania wniosków. Moim zdaniem tego uczy matma, a właściwie logika, której niestety nie ma w szkołach średnich. Z maty zawsze byłam cienki bolek, ale na studiach nie raz siadłam nad zeszytem z liceum i przeglądałam te matematyczne dziwolągi dziwiąc się, jak mogłam tego kiedyś nie rozumieć ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Maturze z matmy mówię głośne TAK n/t 30.03.08, 20:19 Nie przesadzaj Kochana:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LILITH.B Re: Maturze z matmy mówię głośne TAK n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.08, 21:05 oj wierz mi, ze do przesady to mi daleko. Prawde pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Maturze z matmy mówię głośne TAK n/t 30.03.08, 21:07 Nie mam ochoty na spory:) Ale pozostanę przy swoim:) Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: Maturze z matmy mówię głośne TAK n/t 31.03.08, 18:39 Tak. MATEMATYKA tego uczy. Ale rzadko która MATEMATYCZKA. Odpowiedz Link Zgłoś
lilith.b Re: Maturze z matmy mówię głośne TAK n/t 01.04.08, 14:00 seth.destructor napisał: > Tak. MATEMATYKA tego uczy. Ale rzadko która MATEMATYCZKA. Zgadza się, ale to nie jest wina matury z matematyki lecz matematyczki i szkoły, która ją zatrudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: mówimy NIE!! obowiązkowej maturze z matematyk 30.03.08, 20:19 Tej z polskiego też powiedzcie "nie". Po co Wam umiejętność czytania [ze zrozumieniem zwłaszcza], liczenia i czego tam, wystarczy, że umiecie klikać. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin mówimyTAK obowiązkowej maturze z matematyki 30.03.08, 20:24 Osoba bez podstawowej wiedzy matematycznej nie jest osobą wykształconą. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: mówimyTAK obowiązkowej maturze z matematyki 30.03.08, 20:25 Podstawowa, to w podstawówce i w gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: mówimyTAK obowiązkowej maturze z matematyki 30.03.08, 20:28 Tak dla matematyki na maturze. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: mówimyTAK obowiązkowej maturze z matematyki 30.03.08, 20:30 Ja juz zdałam:) Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: mówimyTAK obowiązkowej maturze z matematyki 30.03.08, 20:39 Bez poprawki? Ja trafiłam na lukę i nie musiałam. Matematycznie jestem średnio kumata, ale w sklepie mnie nie oszukają:))) Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: mówimyTAK obowiązkowej maturze z matematyki 30.03.08, 20:41 Bez, ale matematyka mnie zawsze nudziła. Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: mówimyTAK obowiązkowej maturze z matematyki 30.03.08, 20:48 Mnie większość nudziła. W jednym roku mnie nie nudziła historia, bo miałam genialnego wykładowcę, często nie nudził mnie polski oraz biologia. Reszta... jest milczeniem;) A poprawkę z polskiego miałam. Bo uznałam, ze autor miał na myśli co innego, niż napisano w podręczniku:( Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: mówimyTAK obowiązkowej maturze z matematyki 30.03.08, 20:49 Co autor chciał powiedziec zawsze było najgorsze:) Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: mówimyTAK obowiązkowej maturze z matematyki 30.03.08, 20:52 Taaa... I portrety psychologiczne postaci wiodących... :))) Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: mówimyTAK obowiązkowej maturze z matematyki 30.03.08, 20:54 Za moich czasów było trochę inaczej, bo się pisało prace z historii literatury:) Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: mówimyTAK obowiązkowej maturze z matematyki 30.03.08, 22:15 Za moich pisało sie rozmaite brednie. Ale opowiadać publicznie o tym nie będę, bo wyjdzie, ze sie chwalę:))) Odpowiedz Link Zgłoś
zagloba59 Re: mówimyTAK obowiązkowej maturze z matematyki 30.03.08, 22:12 xtrin napisała: > Osoba bez podstawowej wiedzy matematycznej nie jest osobą wykształconą. czy przez wiedzę rozumiesz wykucie regułek matematycznych? Czy osoby uzdolnione lingwistycznie, plastycznie, które za Chiny ludowe nie są wstanie rozwiązać zadań z matematyki na poziomie szkoły średniej, są nie douczone? Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: mówimyTAK obowiązkowej maturze z matematyki 30.03.08, 23:37 zagloba59 napisał: > czy przez wiedzę rozumiesz wykucie regułek matematycznych? Raczej niewiele wiesz o matematyce, co? Matematyka uczy podstaw myślenia, analizowania problemów, logiki. > Czy osoby uzdolnione lingwistycznie, plastycznie, które > za Chiny ludowe nie są wstanie rozwiązać zadań z matematyki > na poziomie szkoły średniej, są nie douczone? Tak, są niedouczone. Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Tymczasem osoba dobrze rozwiązująca zadania 31.03.08, 18:44 matematyczne, która nie potrafi namalować konia to ćwierćinteligent. Albo nie potrafi napisać zdania brzmiącego po polsku (patrz podręczniki matematyki z potworkami typu przyporządkowanie prawdopodobieństwa wtedy i tylko wtedy co najmniej ale nie co najwyżej...) Odpowiedz Link Zgłoś
zagloba59 Re: mówimyTAK obowiązkowej maturze z matematyki 02.04.08, 21:40 xtrin napisała: Raczej niewiele wiesz o matematyce, co? > Matematyka uczy podstaw myślenia, analizowania problemów, logiki. wiem, że nie o to w matematyce chodzi, ale pytanie zadałem nie bez kozery. Zapewne nie wiesz, że niektórzy nie potrafią rozwiązywać zdań (tych bardziej skomplikowanych) choć bardzo się starają, jedyne co im pozostaje to wykuć regułkę na pamięć lub schemat rozwiązywania zadania. Czy osoby uzdolnione lingwistycznie, plastycznie, które > > za Chiny ludowe nie są wstanie rozwiązać zadań z matematyki > > na poziomie szkoły średniej, są nie douczone? > > Tak, są niedouczone. nie są niedouczone tylko mniej matematycznie uzdolnione. To tak jak by powiedzieć to samo, powiedzieć o osobach, które nie umieją rysować. Istnieją różne rodzaje inteligencji, dlatego jeden nie opanuje dobrze matematyki a drugi nie będzie umiał rysować. Odpowiedz Link Zgłoś
hypatia69 Re: mówimyTAK obowiązkowej maturze z matematyki 31.03.08, 07:34 "czy przez wiedzę rozumiesz wykucie regułek matematycznych?" Wkucie bez zrozumienia to nie jest wiedza. Tak samo jak ktoś, kto wkuje daty nie posiada jeszcze wiedzy historycznej, a któś, kto zna na pamieć tablicę Mendelejewa nie kwalifikuje się jeszcze na chemika. Odpowiedz Link Zgłoś
zagloba59 Re: mówimyTAK obowiązkowej maturze z matematyki 02.04.08, 21:43 hypatia69 napisała: > "czy przez wiedzę rozumiesz wykucie regułek matematycznych?" Wkucie bez zrozumienia to nie jest wiedza. Tak samo jak ktoś, kto > wkuje daty nie posiada jeszcze wiedzy historycznej, a któś, kto zna > na pamieć tablicę Mendelejewa nie kwalifikuje się jeszcze na chemika. znam wzór, definicję - wiedza umiem zastosować, rozwiązać zadanie - rozumiem to miałem na myśli Odpowiedz Link Zgłoś
truten.zenobi zdana matura podstawowym prawem człowieka... 30.03.08, 22:38 ... i jeśli się komuś nie udało to świadectwo zdania powinno być dawane w ramach pomocy społecznej. Dyrektor szkoły powinien je przynieść do domu na złotej tacy podawać klęczeć i prosić o łaskawe jej przyjęcie co prawda może nie jestem zwolennikiem poprzedniego systemu, uważam że ludzie często posiadają bardzo zróżnicowane zdolności, ale matura powinna potwierdzać podstawową wiedzę przynajmniej w dwóch podstawowych przedmiotach: matematyce i języku (niekoniecznie polskim) można się spierać co ma oznaczać poziom podstawowy ale nie o to czy matura ma potwierdzić podstawowy zakres wiedzy i umiejętności jej wykorzystania w zakresie logiki, retoryki (umiejętności "wysłowienia się" ;) ) działań matematycznych czy podstawowych pojęć abstrakcyjnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lepper (DSD) Popieram! IP: 144.92.199.* 31.03.08, 00:09 Bedzie wiecej elektoratu do zagospodarowania! Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: W ogole mowimy NIE maturze! 31.03.08, 12:43 Zdecydowanie! Tylko egzaminy wstępne! Odpowiedz Link Zgłoś
yioma Z każdego przedmiotu 31.03.08, 17:10 Obowiązkowa matura pisemna albo ustna powinna być w formie egzaminu z każdego przedmiotu, którego uczeń się uczył w szkole! Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Nie, nie i jeszcze raz nie. 31.03.08, 18:55 Dlatego, że poziom tej matury będzie bardzo niski, by mogła być zdana. Nauka matematyki we współczesnej szkole sprowadza się do wkuwania wzorów i regułek i prób rozwiązywania zadań. Prób, bo dużo dzieci po pierwsze nie rozumie, o co chodzi w zadaniu, a po drugie nie każdy potrafi myśleć logicznie. Pojawiły się głosy, że matematyka uczy logicznego myślenia. W której klasie, pytam się, jest czas na pokazaniu dziecku co się z czego bierze? Wzór, regułka, zadanie, następna lekcja. Statystycznie rzecz biorąc matematyka jest najbardziej przerażającym przedmiotem w szkole. Czytałem, że większość uczniów pierwsze swoje poniżenie w szkole przeżyło właśnie na lekcji matematyki. Wina tu jest po stronie nauczycieli jak i metodyków, którzy tak układają program, że uczniowie nie są w stanie nadążyć ze zrozumieniem. W dodatku geometria przeplata się z algebrą, zadania rachunkowe z rysunkami, jedno bez związku z drugim, więc uczeń ma w głowie sieczkę i stwierdza, że nie umie matematyki i już. (BTW znam przykłady na to, że nauczycielka uznawała wzór na pole trójkąta 1/2 a*h za błędny, bo w jej podręczniku było a*h/2 i takiej wersji żądała od uczniów. W wielu podręcznikach stosuje się różne kształty tych samych wzorów matematycznych). Moim zdaniem matematykę na maturze powinni zdawać tylko ci, którzy chcą/jest im potrzebna. Niech matura będzie wykładnikiem JAKIEGOŚ poziomu. Podobnie z polskim, biologią czy historią. Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Nie, nie i jeszcze raz nie. 31.03.08, 21:05 seth.destructor napisał: > nie każdy potrafi myśleć logicznie. Jak ktoś nie potrafi myśleć logicznie to nie zasługuje na średnie wykształcenie. > Pojawiły się głosy, że matematyka uczy logicznego myślenia. > W której klasie, pytam się, jest czas na > pokazaniu dziecku co się z czego bierze? Być może program się już zmienił, ale za moich czasów logika była w pierwszej klasie liceum, przez chyba pół semestru. > Wina tu jest po stronie nauczycieli jak i metodyków, > którzy tak układają program, że uczniowie nie są > w stanie nadążyć ze zrozumieniem. A może część winy leży po stronie społeczeństwa, które usprawiedliwia młodzież z nieumienia matematyki? > Moim zdaniem matematykę na maturze powinni > zdawać tylko ci, którzy chcą/jest im potrzebna. Matematyka jest potrzebna wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Nie, nie i jeszcze raz nie. 31.03.08, 21:08 xtrin napisała: Matematyka jest potrzebna wszystkim. Ale nie na dzisiejszym poziomie maturalnym:) Z logiki miałam 5:) Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Nie, nie i jeszcze raz nie. 31.03.08, 21:26 jdbad napisała: > Ale nie na dzisiejszym poziomie maturalnym:) No problem, można go zawsze podnieść :). Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Nie, nie i jeszcze raz nie. 31.03.08, 21:34 Mało możliwe, nie za bardzo jest już jak obniżać. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Nie, nie i jeszcze raz nie. 31.03.08, 21:36 Mówimy o przydatności matematyki w codziennym życiu? Jeżeli tak, to się da:) Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Nie, nie i jeszcze raz nie. 31.03.08, 21:54 jdbad napisała: > Mówimy o przydatności matematyki w codziennym życiu? Przydatność matematyki w codziennym życiu to coś więcej jak umiejętność obliczenia reszty. Choć i z tym wiele osób ma poważne problemy. To także podstawy logiki, choćby umiejętność odróżnienia warunku wystarczającego od koniecznego. Zdolność obca ogromnej części rodaków, co doskonale widać choćby na niniejszym forum. To podstawy statystyki, przydatne w ogromnej ilości zawodów. A przede wszystkim umiejętność kojarzenia, analitycznego myślenia i budowania spójnych systemów formalnych. Wszystko to jest niezbędne, by dana osoba potrafiła odpowiednio rozumować. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Nie, nie i jeszcze raz nie. 31.03.08, 21:57 Wszystko to prawada, ale to wciąż ponad program naszego liceum. Statystykę też miałam. Ja naprawdę nie jestem przeciwna matematyce, chociaż mnie nudzi, ale nie ten poziom, który jest proponowany:) Odpowiedz Link Zgłoś
xtrin Re: Nie, nie i jeszcze raz nie. 31.03.08, 22:02 jdbad napisała: > Wszystko to prawada, ale to wciąż ponad program naszego liceum. Czyli warto by jednak ów podwyższyć :). Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Nie, nie i jeszcze raz nie. 31.03.08, 22:06 Złapałaś mnie na słówku:) Poniżej miało byc:) Odpowiedz Link Zgłoś
lilith.b Do jdbad nie na temat:) 01.04.08, 16:46 Ale masz kiciura cudnego! szkoda tylko, że fotki nieostre ale kicia - super. Odpowiedz Link Zgłoś
jdbad Re: Do jdbad nie na temat:) 03.04.08, 06:51 Nie mam:( To Sąsiad,ale odwiedza:))) Odpowiedz Link Zgłoś
seth.destructor Re: Nie, nie i jeszcze raz nie. 02.04.08, 19:55 Jak ktoś nie potrafi myśleć logicznie to nie zasługuje na średnie wykształcenie Srednie wyksztalcenie nie jest miara myslenia logicznego czy innego. > Być może program się już zmienił, ale za moich czasów logika była w pierwszej > klasie liceum, przez chyba pół semestru. Mówisz o logice matematycznej? NIC Z NIEJ nie zrozumialem i nie rozumiem do tej pory. A ja pisałem o wytłumaczeniu dziecku o co chodzi w twierdzeniu Pitagorasa czy Talesa, bo przecietny uczen zna je jako a kwadrat plus be kwadrat i tak dalej, ale nie wie, co to w ogóle znaczy. > A może część winy leży po stronie społeczeństwa, które usprawiedliwia młodzież > z > nieumienia matematyki? Nie, absolutnie - przeciez rodzice strasznie cisną dzieci do nauki, załatwiają korepetycje i tak dalej. NIe znam nikogo (prócz siebie) który by zachęcał dzieci do nieuczenia się albo olania matematyki. Matematyka jest potrzebna wszystkim. Próbujesz wmówić, że znajomosc dokładmnych wartości funkcji trygonometrycznych, twierdzenia Talesa, rysowania grafów, obliczania miejsc zerowych funkcji i pola scietego stozka to jest cos, co przecietny Polak robi na co dzien? Odpowiedz Link Zgłoś
zagloba59 Re: Nie, nie i jeszcze raz nie. 02.04.08, 22:02 xtrin napisała: > Jak ktoś nie potrafi myśleć logicznie to nie zasługuje na średnie wykształcenie z tego co piszesz, wynika że umiejętność logicznego myślenia bierze się ze znajomości i rozumienia matematyki. W takim razie wszyscy chłopi pańszczyźniani, którzy nie chodzili do szkoły, nie znali ani jednej litery alfabetu, a co dopiero mówić o dodawaniu i odejmowaniu, nie rozwinęli umiejętności logicznego myślenia. Bzdura. Najwyraźniej nie tylko matma uczy w życiu logiki. A co z profesorem polonistyki, który przyznaje się, że większość zadań domowych z tego przedmiotu, odrabiali za niego rodzice. Zawsze na koniec ledwo wyciągał na trzy. Do tej pory matma to dla niego chińszczyzna. A jednak wyszedł na ludzi. Matematyka jest potrzebna wszystkim. w stopniu podstawowym na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julka Re: Nie, nie i jeszcze raz nie. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.08, 23:15 Taki profesor "polonistyki" to tumanista. Tym bardziej, że przyzaje, że lekcje za niego odrabiali rodzice. Nie wierzę w zdolnosci takich "polonistów":) A, że wyszedł na ludzi? Tez pewnie rodzicom! Odpowiedz Link Zgłoś
michal_powolny12 Re: mówimy NIE!! obowiązkowej maturze z matematyk 03.04.08, 00:59 NIe złożę swojego podpisu. Przyznaję że jestem z rocznika który jako pierwszy na początku lat 90 został zwolniony z obowiązku złożenia maturalnego egzaminu z matematyki. I żałuję, choć humanistą jestem. Dziasiaj uważam że była to zbrodnia na młodych ludziach. Obrzydliwa zbrodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: mówimy NIE!! obowiązkowej maturze z matematyk 03.04.08, 16:32 Tak sie sklada, ze bylam rocznikiem eksperymentalnym, jedynym do tej pory, ktory zdawal nowa mature z obowiazkowa matematyka. Poziom podstawowy byl tak banalny, ze chyba tylko kompletny idiota nie napisalby go w stopniu wystarczajacym do zdania. Zadania byly naprawde proste(jakies procenty, zadania z jedna niewiadoma, objetosc jakiejs bryly), nawet jest ktos jest humanista. Nikt na poziomie podstawowym nie bedzie przeciez wymagal calek.. Pomijam juz fakt tego, ze wiekszosc wzorow byla dostepna w tablicach matematycznych - wiec argument o wkuwaniu na pamiec jest co najmniej nie na miejscu. Moim zdaniem matura z matematyki powinna byc obowiazkowa. Bez tego wiekszosc uczniow liceum nie ma zadnej motywacji, zeby uczyc sie na lekcjach - a pozniej swiadectem maturalnym chwala sie osoby, ktore nie sa w stanie obliczyc VATu czy kwoty netto przy podanej brutto. Policzenie raty kredytu przy podanej stopie procentowej jest dla nich KOSMOSEM! Ostatnio rozmawialam ze swoja kuzynka, rocznik 86. Biedactwo nie wiedzialo ile to bedzie 1/3 kostki masla (robila jakies ciacho). Myslala, ze kostke trzeba przekroic na pol i pozniej jeszcze raz na pol - i wyjdzie jej 1/3! Oczywiscie mature ma, matmy nie zdawala "bo ona jest humaaaniiistkaaaa". Ludzie bez podstawowej wiedzy matematycznej sa po prostu inwalidami; nie wspomne juz jak łatwo mozna ich zrobic w bambuko - na przyklad przy kupowaniu mieszkania czy domu. Słowo "kubatura" absolutnie nic im nie mowi, nie sa w stanie pojac jak mozna takie cudo wyliczyc i np kupic pozniej odpowiedni piec do ogrzewania domu. Ja naprawde nie chce, zeby kazdy byl czlowiekiem renesansu, ale srednie wyksztalcenie do czegos obliguje. Do umiejetnosci poprawnego pisania, znajomosci faktow z historii wlasnego kraju, podstawowych dat, procesow chemicznych, praw fizycznych, artmetyki, geometrii, algebry.. Nie kazdy musi miec mature. Wg. mnie co najmniej jedna trzecia osob ktore ja maja - absolutnie na nia nie zasluguja. Nie wszyscy musza miec srednie wyksztalcenie zakoczone egzaminem - potrzebni sa tez murarze, mechanicy, fryzjerki itp itp Po prostu jesli ktos nie ma zdolnosci do nauki - niech idzie do szkoly zawodowej, a nie pozniej robi tragedie, bo mu kaza procenty policzyc, czy nie daj Boze - objetosc stozka! Odpowiedz Link Zgłoś