Dodaj do ulubionych

Jaki ma być pomnik Warszawiaka - opinie

IP: *.gdynia.mm.pl 24.02.06, 23:29
Kapela jest świetna ,kiedy gra i śpiewa.A może by wybrać takie miejsce ,gdzie
każdy zaśpiewać by mógł na "cokole" , czy w odpowiedniej scenerii.Np. w
okolicy morskiego oka na Mokotowie?
Obserwuj wątek
    • Gość: q Re: Jaki ma być pomnik Warszawiaka - opinie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.02.06, 09:36
      Pomnik powinien symbolizować coś warszawskiego, może by tak ze współczesnej
      Wawy ? Pomnik żebraka, kieszonkowca, handlarza ulicznego lub skorumpowanego
      urzędasa ?
    • Gość: zbud-2 Re: Jaki ma być pomnik Warszawiaka - opinie IP: 195.205.223.* 25.02.06, 11:24
      A może Wiecha-Wiecheckiego , a może Grzesiuka .O ile wiem obadwaj
      tak jak Głódz- "nie stronili"od.
      • Gość: majerka Re: Jaki ma być pomnik Warszawiaka - opinie IP: 87.207.182.* 25.02.06, 14:01
        Jeżeli ktoś chce budować pomnik i dostał na to zgodę to bardzo dobrze. W
        Warszawie za malo jest pomników "bez zadęcia". Martwi mnie jedynie to że nie
        ogłoszono konkursu na wykonanie, i poprzednia rzeźba tego artysty nie podoba mi
        się wcale.
        • Gość: bleff Re: Jaki ma być pomnik Warszawiaka - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 15:01
          mi nie podoba sie lokalizacja, mokotow? tai pomnik powinien stac w centrum, nie
          ujmujac ale mokotow taki strasznie warszawski nie jest:))))
          • Gość: bleff Re: Jaki ma być pomnik Warszawiaka - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 15:07
            ok przeczytalem artykul:))), no pomysl z grajkami fajny, ale dla mnie malo to
            ma wspolnego z upamietnieniem warszawiakow, ponadtto czy w okolicach katedry
            nie za duzo juz pomnikow i o zgrozo ten skorupki jest potworny zniszczyl widok,
            bebechy mi sie wykrecaja jak na niego patrze, wyglada jak zrobiony z tluczonych
            zimniakow, jest wstretny i obawiam sie, ze kiedy nowy bedzie tego samego autora
            bedzie rownie okropny
    • Gość: Zawiedziony Re: Jaki ma być pomnik Warszawiaka - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.06, 20:21
      Szkoda, że ksiądz arcybiskup gustuje w miernocie: byleby się świeciło (Kościół
      Garnizonowy) i było "ładne". Osobieście miałem okazję zobaczyć jak arcybiskup
      akceptuje projekt. Ważne było TYLKO co postać ma w prawej a co w lewej ręce.
      Ten człowiek nie byłby w stanie rozmawiać i dyskutować na temat sztuki z
      uznanymi twórcami. Ważne dla niego jest tylko by dzieło zrobić szybko. Jakość
      nie istnieje. Gratuluję panu Renesowi, że potrafi zdecydować się na krótki
      termin kosztem jakości dzieła, i że zabezpieczył się przed ewentualnymi
      stratami finansowymi (ja tego nie zrobiłem).
    • Gość: rodowity Re: Jaki ma być pomnik Warszawiaka - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.06, 13:16
      to jakiś absurd!!!! dlaczego nikt nie zapytał mieszkańców o wygląd takiego
      pomnika i jego lokalizację?
    • palker Re: Jaki ma być pomnik Warszawiaka - opinie 26.02.06, 14:06
      Warszawa niestety spóźniła się z pomysłem. Warszawa sie zagapiła. A szkoda, bo
      była szansa na dzieło wybitne.
      W 1977 Jerzy Kalina pokazał w Warszawie instalcję pt "Przejście -portret
      anonimowego przechodnia". Dwie grupy rzeźb przedstawiały przechodniów
      schodzących do wyimaginowanego przejścia podziemnego i wychodzących z niego, po
      drugiej stronie ulicy. Instalacja była pokazywana krótko, na skrzyzowaniu
      Mazowieckiej i Świetokrzyskiej, i zrobiła na wszystkich piorunujace wrażenie.
      Za duże bo natychmiast Wydział Kultury KC PZPR kazał instalację zdemontować.
      Zachowało się tylko jedno zdjęcie tej instalacji:
      www.mnwr.art.pl/pict/przejscie.jpg
      info.galerie.art.pl/galgif/mwro_kalin.JPG
      Warszawa okazała się być dla Kaliny niegościnna i przyhołubił Kalinę Wrocław.
      I oto, w grudniu ub. roku, we Wrocławiu odsłonieto pomnik-instalacje Kaliny na
      skrzyżowaniu Świdnickiej i Piłsudskiego
      www.wroclaw.pl/m37614/p50564.aspx
      W ten sposób warszawscy przechodnie stali sie wrocławiakami.
      Szkoda, wielka szkoda, że nie ma tej rzeźby w Warszawie
      • palker PS Jaki ma być pomnik Warszawiaka - opinie 26.02.06, 14:11
        a Renesa za pomnik ksiedza Skorupki nalezałoby ukamienować
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=746&w=37418921&v=2&s=0
        • palker wrocławski pomnik 26.02.06, 19:26
          wyglada tak:
          Jerzy Kalina. Przejście 1977-2005
    • Gość: andre Re: Jaki ma być pomnik Warszawiaka - opinie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.06, 15:17
      Proponuję zaopatrzyć pomnik we wrzutnik na monety. Po zaaplikowaniu złotówki
      kapela odgrywałaby jakąś skoczną warszawską melodię. W ten sposób ksiądz biskup
      zyskałby fundusze na realizację kolejnych ciekawych pomysłów ;))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka