le_szek 22.03.07, 08:46 miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,4004149.html Myślicie, że jeżeli powstanie, będzie miało szansę się utrzymać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kelo Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 22.03.07, 08:57 Powiem Ci, że jak miały pojawić się multipleksy to wyobrażałem sobie, że to będzie tak, że w jednej sali będą filmy premierowe, a w następnych starsze. Jeśli idzie o kino studyjne to myślę, że znajdą się miłośnicy kina, którzy przyjadą do Dąbrowy specjalnie na "ten" film. Wszystko zależy jednak od dobrego marketingu. Zapewne rozpropagowanie dobrego kina, wyświetlającego zapomniane czy niszowe filmy zajmie trochę czasu, ale jest możliwe, że kinomani się przyzwyczają i będą regularnie przyjeżdżać. Przykładem niech będzie katowicki Światowid. Co by tu nie mówić to dąbrowski DKF ma chlubną przeszłość i tradycję. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 22.03.07, 09:00 > Powiem Ci, że jak miały pojawić się multipleksy to wyobrażałem sobie, że to będ > zie tak, że w jednej sali będą filmy premierowe, a w następnych starsze. To dokładnie tak, jak ja :-) Więc zapewne byłeś tak samo rozczarowany. Choć na przykład kilka lat temu w lecie zabrskie multikino puszczało oprócz nowości trochę filmów starszych, niestety, było tak tylko rok czy dwa (a ja zresztą i tak nie miałem czasu jechać, mimo, że kilka bym chętnie obejrzał). Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 22.03.07, 09:10 znam ten projekt, a zamysł jego własnie taki o jakim piszecie (np.Swiatowid) Odpowiedz Link Zgłoś
kelo Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 22.03.07, 09:46 Obejrzałbym sobie znowu po kilkunastu latach np. "Śmierć na żywo": z Romy Schneider. Pamiętam, że byłem na tym filmie w Relaksie (kino w Domu Chłopa) i większość "widzów" wyszła znudzona po kilkunastu minutach. Zostałem do końca i do dziś gdzieś w głowie siedzi mi ten obraz. Nawet filmy, które są powtarzane w telewizji obejrzałbym w kinie, bo co wielki ekran to wielki ekran a nie 21 cali i reklamy co 20 min. Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 22.03.07, 10:35 Trzymam kciuki za ten projekt. Czasem zaglądam do "Światowida". Myslałam, że takim innym kinem będzie "Muza" w Sosnowcu. Mam nadzieje, ze będą u nas puszczać fimy czeskie, węgierskie i inne. To nie znaczy oczywiście, że nie warto od czasu do czasu obejrzeć czegoś komercyjnego. Dziś np. idę na "Testosteron", ale pieniądze za bilety wolałabym zostawić w naszym mieście, a nie w Sosnowcu. Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 23.03.07, 13:50 Byłam na "Testosteronie", polecam. Mam nadzieje, że w tym nowym naszym kinie zabronią wpiep.... popcorn i pić colę. Co za potyrpany pomysł, jak zwykle przywędrował z Hameryki. Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 23.03.07, 16:21 A ja lubię popcorn. I kolę też. Jak jest dobrze ustawione nagłośnienie, nie słychać tego, że ktoś obok je (o ile oczywiście nie wyciąga szeleszczącej torby z chipsami). Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 24.03.07, 17:42 Wafelki też jedzą i szeleszczą na dodatek. Ja tego nie lubię. Kino to kino, a nie restauracja. Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Re: czyżby juz wystartowali ????? 18.04.07, 23:56 z nocą oskarową, jaka przypadnie na 20 kwietnia od godz.21.oo, policzyłam: 4 filmy , okolo 6-ciu godzin na sali, i tylko 20 zlotych !!!drożej wyniesie zakup prowiantu, jak pop corn i coca-cola :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Re: czyżby juz wystartowali ????? link 18.04.07, 23:57 www.zaglebie.info/news_kultura.php?n=4102 Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: czyżby juz wystartowali ????? link 19.04.07, 10:53 Ha, nawet nie wiedziałem, że PKZ ma swoją stronę. A z tych filmów co jeden, to lepszy (z wyjątkiem Borata może, IMHO przereklamowany) - co prawda pierwszych dwóch nie miałem jeszcze przyjemności, ale same pochwały słyszałem (czekają na swoją kolej w wypożyczalni). Odpowiedz Link Zgłoś
mahabha Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 19.04.07, 15:49 zgadzam się z Tobą w 100% jeśli chodzi o to jedzenie w kinie! Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 23.03.07, 20:24 dużo osób trzyma kciuki, najwiecej to pracownicy PKZ oby przyklaśnięto w Wawie temu projektowi Odpowiedz Link Zgłoś
crash_dg Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 21.04.07, 13:15 od czwartku juz wiadomo ze projekt utworzenia kina studyjnego w PKZ dostal dotacje z czego nalezy sie bardzo cieszyc :) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
baja47 Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 21.04.07, 13:39 to pierwsze kroki zapowiadanego przez nowe władze wychodzenia z pustyni kulturalnej miasta, brawo !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 07.05.07, 21:23 miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,4113175.html Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 07.05.07, 22:58 To ja chętnie kupiłabym jakąś cegiełkę, żeby się dorzucić do kina. Odpowiedz Link Zgłoś
baja88 Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 08.05.07, 18:10 ochoczo cegłę przytargam do domu dla takiej inicjatywy Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 04.07.07, 11:29 "Za kilka dni, z początkiem lipca, w Pałacu Kultury Zagłębia rusza przebudowa starej sali projekcyjnej na nowoczesne kino studyjne. Ma być gotowe za dwa miesiące. W pałacu powstanie więc jedyne miejsce w ponad 130-tysięcznym mieście, gdzie będzie można oglądać filmy (ostatnie kino ARS przestało tu działać przed dwoma laty). Pałac ma już na koncie 136 tys. zł, czyli całą sumę potrzebną na remont. Połowę udało się pozyskać z konkursu ogłoszonego przez Instytut Sztuki Filmowej w Warszawie, a drugą część dołoży miasto..." A jednak się uda i będziemy mieli kino :) Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 03.08.07, 09:37 Praca wre... "...- Dotychczas zdemontowane zostały już wszystkie stare siedziska i zerwany stary parkiet. Właśnie przymierzamy się do montażu na próbę nowych foteli. Zostaną zamontowane zupełnie inaczej, niż dotychczas. Dzięki temu, że ułożone zostaną po skosie, w specjalnym łuku znacznie zwiększy się przestrzeń i łatwiej będzie można się dostać na swoje miejsce. Zamówiliśmy też nową wykładzinę - mówi Dawid Orpych, wicedyrektor w PKZ. W wyremontowanej sali będzie 100 komfortowych miejsc, wytłumione wnętrze, profesjonalny ekran i sprzęt projekcyjny. Na razie wszystkie prace przebiegają zgodnie z harmonogramem, więc jesienią pewnie ruszą premierowe pokazy. - Nie mamy faktycznie żadnych opóźnień. Mamy nadzieję, że najpóźniej w październiku sala będzie już gotowa - podkreśla wicedyrektor PKZ..." Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 15.10.07, 20:06 Uroczyste otwarcie kina "KADR" w Dąbrowie Górniczej -16 października Po 3 latach braku kina w Dąbrowie Górniczej rusza KINO STUDYJNE. Dzięki staraniom PKZ, wsparciu Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej i władz miasta już 16 października 2007 roku o 14.00 odbędzie się uroczyste otwarcie kina "KADR". Działalność repertuarową kino rozpoczyna 19 października emisją filmów "Obsługiwałem angielskiego króla" oraz "Labirynt Fałna". Kino dysponuje 88 miejscami. Większą cześć repertuaru Kina "KADR" będą stanowiły filmy z kinematografii europejskich. Przy kinie od listopada reaktywowany będzie Dyskusyjny Klub Filmowy"KADR", który w każdy czwartek zapraszał będzie klubowiczów na pokazy zamknięte. Listopad będzie poświecony twórczości Dawida Lyncha. Projekcje będą połączone z prelekcjami prowadzonymi przez specjalistów z dziedziny filmoznawstwa. www.dabrowa-gornicza.pl Odpowiedz Link Zgłoś
le_szek Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 15.10.07, 21:27 > "Labirynt Fałna" Ugh, oczy mi pękły :( Czy na oficjalnej stronie miasta nie mogliby na ortografię uwagi zwracać? Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 16.10.07, 09:59 Uffff, jak to dobrze, że to nie ja tym razem jestem powodem pęknięcia Twoich gałek ocznych :) Przynajmniej nie bezpośrednio. Odpowiedz Link Zgłoś