Dodaj do ulubionych

Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej?

22.03.07, 08:46
miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,4004149.html
Myślicie, że jeżeli powstanie, będzie miało szansę się utrzymać?
Obserwuj wątek
    • kelo Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 22.03.07, 08:57
      Powiem Ci, że jak miały pojawić się multipleksy to wyobrażałem sobie, że to będzie tak, że w jednej sali będą filmy premierowe, a w następnych starsze. Jeśli idzie o kino studyjne to myślę, że znajdą się miłośnicy kina, którzy przyjadą do Dąbrowy specjalnie na "ten" film. Wszystko zależy jednak od dobrego marketingu. Zapewne rozpropagowanie dobrego kina, wyświetlającego zapomniane czy niszowe filmy zajmie trochę czasu, ale jest możliwe, że kinomani się przyzwyczają i będą regularnie przyjeżdżać. Przykładem niech będzie katowicki Światowid. Co by tu nie mówić to dąbrowski DKF ma chlubną przeszłość i tradycję.
      • le_szek Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 22.03.07, 09:00
        > Powiem Ci, że jak miały pojawić się multipleksy to wyobrażałem sobie, że to będ
        > zie tak, że w jednej sali będą filmy premierowe, a w następnych starsze.

To dokładnie tak, jak ja :-) Więc zapewne byłeś tak samo rozczarowany. Choć na
        przykład kilka lat temu w lecie zabrskie multikino puszczało oprócz nowości
        trochę filmów starszych, niestety, było tak tylko rok czy dwa (a ja zresztą i
        tak nie miałem czasu jechać, mimo, że kilka bym chętnie obejrzał).
    • baja47 Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 22.03.07, 09:10
      znam ten projekt, a zamysł jego własnie taki o jakim piszecie (np.Swiatowid)
      • kelo Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 22.03.07, 09:46
        Obejrzałbym sobie znowu po kilkunastu latach np. "Śmierć na żywo": z Romy Schneider. Pamiętam, że byłem na tym filmie w Relaksie (kino w Domu Chłopa) i większość "widzów" wyszła znudzona po kilkunastu minutach. Zostałem do końca i do dziś gdzieś w głowie siedzi mi ten obraz. Nawet filmy, które są powtarzane w telewizji obejrzałbym w kinie, bo co wielki ekran to wielki ekran a nie 21 cali i reklamy co 20 min.
    • reivena Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 22.03.07, 10:35
      Trzymam kciuki za ten projekt. Czasem zaglądam do "Światowida". Myslałam, że
      takim innym kinem będzie "Muza" w Sosnowcu. Mam nadzieje, ze będą u nas
      puszczać fimy czeskie, węgierskie i inne. To nie znaczy oczywiście, że nie
      warto od czasu do czasu obejrzeć czegoś komercyjnego. Dziś np. idę
      na "Testosteron", ale pieniądze za bilety wolałabym zostawić w naszym mieście,
      a nie w Sosnowcu.
      • reivena Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 23.03.07, 13:50
        Byłam na "Testosteronie", polecam. Mam nadzieje, że w tym nowym naszym kinie
        zabronią wpiep.... popcorn i pić colę. Co za potyrpany pomysł, jak zwykle
        przywędrował z Hameryki.
        • le_szek Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 23.03.07, 16:21
          A ja lubię popcorn. I kolę też. Jak jest dobrze ustawione nagłośnienie, nie
          słychać tego, że ktoś obok je (o ile oczywiście nie wyciąga szeleszczącej torby
          z chipsami).
          • reivena Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 24.03.07, 17:42
            Wafelki też jedzą i szeleszczą na dodatek. Ja tego nie lubię. Kino to kino, a
            nie restauracja.
            • baja47 Re: czyżby juz wystartowali ????? 18.04.07, 23:56
              z nocą oskarową, jaka przypadnie na 20 kwietnia od godz.21.oo, policzyłam: 4
              filmy , okolo 6-ciu godzin na sali, i tylko 20 zlotych !!!drożej wyniesie zakup
              prowiantu, jak pop corn i coca-cola :)))))
              • baja47 Re: czyżby juz wystartowali ????? link 18.04.07, 23:57
                www.zaglebie.info/news_kultura.php?n=4102
                • le_szek Re: czyżby juz wystartowali ????? link 19.04.07, 10:53
                  Ha, nawet nie wiedziałem, że PKZ ma swoją stronę.

A z tych filmów co jeden, to lepszy (z wyjątkiem Borata może, IMHO
                  przereklamowany) - co prawda pierwszych dwóch nie miałem jeszcze przyjemności,
                  ale same pochwały słyszałem (czekają na swoją kolej w wypożyczalni).
        • mahabha Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 19.04.07, 15:49
          zgadzam się z Tobą w 100% jeśli chodzi o to jedzenie w kinie!
      • baja47 Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 23.03.07, 20:24
        dużo osób trzyma kciuki, najwiecej to pracownicy PKZ
        oby przyklaśnięto w Wawie temu projektowi
        • crash_dg Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 21.04.07, 13:15
          od czwartku juz wiadomo ze projekt utworzenia kina studyjnego w PKZ dostal
          dotacje z czego nalezy sie bardzo cieszyc :)

pozdr
          • baja47 Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 21.04.07, 13:39
            to pierwsze kroki zapowiadanego przez nowe władze wychodzenia z pustyni
            kulturalnej miasta, brawo !!!!!
          • le_szek Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 07.05.07, 21:23
            miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,4113175.html
            • reivena Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 07.05.07, 22:58
              To ja chętnie kupiłabym jakąś cegiełkę, żeby się dorzucić do kina.
              • baja88 Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 08.05.07, 18:10
                ochoczo cegłę przytargam do domu dla takiej inicjatywy
                • reivena Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 04.07.07, 11:29
                  "Za kilka dni, z początkiem lipca, w Pałacu Kultury Zagłębia rusza przebudowa
                  starej sali projekcyjnej na nowoczesne kino studyjne. Ma być gotowe za dwa
                  miesiące. W pałacu powstanie więc jedyne miejsce w ponad 130-tysięcznym
                  mieście, gdzie będzie można oglądać filmy (ostatnie kino ARS przestało tu
                  działać przed dwoma laty).

Pałac ma już na koncie 136 tys. zł, czyli całą sumę potrzebną na remont. Połowę
                  udało się pozyskać z konkursu ogłoszonego przez Instytut Sztuki Filmowej w
                  Warszawie, a drugą część dołoży miasto..."

A jednak się uda i będziemy mieli kino :)
                  • reivena Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 03.08.07, 09:37
                    Praca wre...

"...- Dotychczas zdemontowane zostały już wszystkie stare siedziska i zerwany
                    stary parkiet. Właśnie przymierzamy się do montażu na próbę nowych foteli.
                    Zostaną zamontowane zupełnie inaczej, niż dotychczas. Dzięki temu, że ułożone
                    zostaną po skosie, w specjalnym łuku znacznie zwiększy się przestrzeń i łatwiej
                    będzie można się dostać na swoje miejsce. Zamówiliśmy też nową wykładzinę -
                    mówi Dawid Orpych, wicedyrektor w PKZ.

W wyremontowanej sali będzie 100 komfortowych miejsc, wytłumione wnętrze,
                    profesjonalny ekran i sprzęt projekcyjny. Na razie wszystkie prace przebiegają
                    zgodnie z harmonogramem, więc jesienią pewnie ruszą premierowe pokazy.

- Nie mamy faktycznie żadnych opóźnień. Mamy nadzieję, że najpóźniej w
                    październiku sala będzie już gotowa - podkreśla wicedyrektor PKZ..."
                    • reivena Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 15.10.07, 20:06
                      Uroczyste otwarcie kina "KADR" w Dąbrowie Górniczej -16 października

Po 3 latach braku kina w Dąbrowie Górniczej rusza KINO STUDYJNE.
                      Dzięki staraniom PKZ, wsparciu Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej i
                      władz miasta już 16 października 2007 roku o 14.00 odbędzie się
                      uroczyste otwarcie kina "KADR".

Działalność repertuarową kino rozpoczyna 19 października emisją
                      filmów "Obsługiwałem angielskiego króla" oraz "Labirynt Fałna". Kino
                      dysponuje 88 miejscami. Większą cześć repertuaru Kina "KADR" będą
                      stanowiły filmy z kinematografii europejskich. Przy kinie od
                      listopada reaktywowany będzie Dyskusyjny Klub Filmowy"KADR", który w
                      każdy czwartek zapraszał będzie klubowiczów na pokazy zamknięte.

Listopad będzie poświecony twórczości Dawida Lyncha. Projekcje będą
                      połączone z prelekcjami prowadzonymi przez specjalistów z dziedziny
                      filmoznawstwa.

www.dabrowa-gornicza.pl
                      • le_szek Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 15.10.07, 21:27
                        > "Labirynt Fałna"

Ugh, oczy mi pękły :(
                        Czy na oficjalnej stronie miasta nie mogliby na ortografię uwagi zwracać?
                        • reivena Re: Kino studyjne w Dąbrowie Górniczej? 16.10.07, 09:59
                          Uffff, jak to dobrze, że to nie ja tym razem jestem powodem
                          pęknięcia Twoich gałek ocznych :) Przynajmniej nie bezpośrednio.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka