Gość: _ IP: *.03-129-73746f3.cust.bredbandsbolaget.se 15.07.07, 00:19 ['] Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: robak Re: W rejonie Orlej Perci zginął człowiek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.07, 00:29 [*] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .j. Re: W rejonie Orlej Perci zginął człowiek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.07, 00:29 poniosl smierc? coz to wyrazenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bez Re: W rejonie Orlej Perci zginął człowiek IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.07.07, 01:03 Jest to trudny szlak i wiedział na co się pisze, ale szkoda chłopa. [*} Odpowiedz Link Zgłoś
kotek1977 Re: W rejonie Orlej Perci zginął człowiek 15.07.07, 01:05 szedł nie używając łańcuchów ???? a potem dziennikarz napisze że zabezpieczenia na Orlej Perci są niewystarczające ... łańcuchy nie są po to żeby ładnie świeciły w słońcu - są po to żeby używać. zginał człowiek - przykro - ale jego zachowanie jeśli prawda co piszą to tak jakby skoczyć bez spadochronu z samolotu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Egon Re: W rejonie Orlej Perci zginął człowiek IP: *.bsb.vectranet.pl 15.07.07, 02:50 Trzeba się zgodzić z przedmówcą. Niech ten wypadek będzie przestrogą dla innych, przecież te łancuchy po coś są. Sam byłem w podobnej sytuacji, aura deszczowa skała mokra. Dobrze że się trzymałem łancucha, gdyż noga mi się poslizgneła. Szkoda że nie piszą jakie były warunki pogodowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hej [...] IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.07.07, 05:37 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
gonzo110 Re: 97-miu juz zginelo 15.07.07, 06:12 Hej, nie żartuj sobie. Ten szlak jest bardzo trudny, nawet dla doświadczonych turystów. Zginął człowiek. To, czy korzystał z łańcuchów, czy nie życia mu nie wróci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babkrut [...] IP: *.gdynia.mm.pl 15.07.07, 07:50 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
kotek1977 Re: 97-miu juz zginelo 15.07.07, 10:35 Nie, nie wróci - ale nauczy innych żeby korzystali z zabezpieczeń. Ile razy na Orlej widziałem: 1. laskę w trampkach 2. gościa w sandałkach 3. dzieci na śniegu w żlebach 4.kogoś idącego obok zabezpieczeń a potem napiszą bzdury że winny jest dwukierunkowy ruch ...śmiech na sali J. gonzo110 napisał: > Hej, nie żartuj sobie. Ten szlak jest bardzo trudny, nawet dla doświadczonych > turystów. Zginął człowiek. To, czy korzystał z łańcuchów, czy nie życia mu nie > wróci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Muchomor Re: 97-miu juz zginelo IP: *.crowley.pl 16.07.07, 10:36 łańcuchy nie są zabezpieczeniem - ale ułatwieniem. Taka drobna różnica o której trzeba pamiętać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franz [...] IP: *.aster.pl 15.07.07, 08:30 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D. Re: W rejonie Orlej Perci zginął człowiek IP: 193.219.107.* 16.07.07, 16:26 Pogoda była słoneczna, od czasu do czasu chmurki małe ale bez deszczu czy też mocniejszego wiatru. Wymażona pogoda na takie wędrówki. Byłem tego dnia pierwszy raz na Orlej Perci (na kawałku od od Zawratu do Koziej Przełęczy i potem żółtym do Zmarzłęgo stawu) i mogę powiedzieć, że następnym razem tam pójdę z zabezpieczeniem (autoasekuracja). Wiem że będę dziwnie wyglądał przy innych ale wiem też jak niedużo brakuje, aby nawet ktoś doświadczony w głupi sposób wylądował na dole. Nie przeraziła mnie wysokość, ekspozycja z tym u mnie w porządku, przeraża natomiast na jak cienkim włosku się tam wisi. Kilka przemawiających do mojej wyobraźni scenek: - pośliznęła się noga, a nie trzymałem się solidnie łańcucha/skały - z góry spada na mnie kamień - załamanie pogody w połowie trasy - mijam się z kimś na wąskim przejściu - ktoś złapał się "mojego" łańcucha, bujnęło go i ja także niespodziewanie tracę równowagę .... Można jeszcze mnożyć takie sytuacje, ale jeżeli już coś miałoby się stać a ja miałbym autoasekurację to szanse że skończy się tylko potłuczeniem są bardzo duże. Podsumowując, uważam za konieczność zainstalowania zabezpieczeń i wchodzenie na Orlą z autosekuracją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Re: W rejonie Orlej Perci zginął człowiek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.07, 10:41 Może na wejściu na Orlą trzeba dodatkowo postawić znak w stylu amerykańskiego ostrzeżenia na pasach bezpieczeństwa: mogą uratować życie pod warunkiem, że są zapięte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bachleda [*] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.07, 07:51 jak wy zawsze wszystko wiecie najlepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
sznicel4 Już najwyższy czas 15.07.07, 08:47 aby rozpasani i łasi na dutki górale ze swoją pseudo ofertą turystyczną płacili odszkodowania za mamienie przyjezdnych i zapraszaniem do śmierci! Odpowiedz Link Zgłoś
kotek1977 [...] 15.07.07, 14:36 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr A Ty za co zapłacisz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.07, 19:40 Ci co zapraszają na Mazury powinni płacić odszkodowania bo się ktoś utopił. A Ci co zapraszają do miast bo go auto na ulicy potrąciło. Sorry, ale za głupotę płaci się samemu. Czasami stawkę najwyższą. Odpowiedz Link Zgłoś