Dodaj do ulubionych

co potrafia wasze 12 miesieczniaki?

23.11.06, 21:22
Pisalam na innym foru ale nikt mi nie odpowiedzial,wiec moze wy.

Jestem ciekawa co wasze dzieci robia?Moj maly za 3 tyg. skonczy 12 m. bardzo
duzo rozumie,jak mowie ze bedzie jadl,rozpoznaje ze bedziemy jechac
autobusem,bawimy sie w chowabego-ja go wolam a on mnie szuka,rozumie slowo
mama itd..Ale mam maly problem poniewaz nie moge go nauczyc
machania,klaskanie
czassem poda reke-jak jest u waszych dzieci?jak wy je nauczylyscie?

Obserwuj wątek
    • p_renula76 Re: co potrafia wasze 12 miesieczniaki? 24.11.06, 21:29
      !!!Jakbym czytała o swoim synu, dokładnie to samosmileDuzo rozumie,mówi mama -
      napewno ze zrozumieniem, pozatym tata, baba, opa, pa i cos tam po swojemu ale
      nie machnie ręką za nic i nie klasnie, Jutro kończy 11 miesiąc, podłączam sie
      do pytania
      • mama_basienki Re: co potrafia wasze 12 miesieczniaki? 24.11.06, 22:36
        To ja też się pochwalę wink.
        Moja córcia opócz tego że lata po całym domu wink. Mówi: mama, dada(dziadek),
        baba, papa, mniam mniam, hau hau, ko ko(kura), kaka (kaczka), kto to? (na
        wszystko o co chce się dowiedzieć +paluszek wyciągnięty w konkretnym
        kierunku),daj, nie, tak...więcej w tej chwili nie pamiętam. smile Po "chińsku" też
        mówi smile Macha papa,robi "ko ko kokosia", bije brawo,robi rączką "jejku jejku",
        robi też "tulimy", daje buziaka (to jest słodkie). Śpiewa jak ją się
        poprosi smile.Pokazuje różne części ciała - głównie nos, oko buzię, pupkę smile,
        buta smile. Baaaaaardzo dużo rozumie, wystarczy coś raz przy niejk pokazać i
        odrazu łapie. Jak jej się powie podaj pieska - idzie po pieska. Podaj lalę
        idzie po nią. Z różnymi rzeczami tak jest, choć nie wszystkie ja jej pokazuję -
        tak było np. z widelcem smile. wie gdzie jest mama, a gdzie "kochany bobasek".
        Wie,że coś jest "si" i nie wolno dotykać - ostatnio nie dała swojej prababci
        dotknąć lampki, bo "si" )robiła jej paluszkiem "ne ne ne". smile
        Ostatni zaskoczyła mnie okropnie- wstała sobie mała kobietka w wannie i zaczęła
        się sama myć smile, w zasadzie tylko buziulkę i włoski ale zszokowała mnie
        odrobinkę.
        Poza tym uwielbia muzykę, pioseneczki, zabawki muzyczne. No i czyta po
        swojemu smile- bierze książeczkę, ogląda, coś tam sobie tłumaczy...tylko jak ja
        się przyłączam i próbuję jej poczytać, to się wkurza smile

Tyle pamiętam, o czym zapomniałam - trudno. I tak jest cudowna.
        • p_renula76 Re: co potrafia wasze 12 miesieczniaki? 25.11.06, 09:57
          No swietnie, gratulacje dla Małej....tylko my raczej sie sie nie chwaliłyśmysad
          • mama_basienki Re: co potrafia wasze 12 miesieczniaki? 25.11.06, 16:20
            A dlaczego nie? Ja uważam,że każda nowa umiejętność jest ważna i trzeba się nią
            chwalić, a przede wszystkim nie "się" tylko dzieciątko smile.
            I głowa do góry, ponoć dziewczynki są "szybsze" wink tak się kiedyś uważało.
            Jeszcze wasi chłopcy będą tak łobuzować, że zatesknicie za czasem, gdy mieli po
            2 -4 miesiące. Ja czasem tęsknie ... smile
            • marysienka110 Re: co potrafia wasze 12 miesieczniaki? 25.11.06, 17:13
              umiejetnosci nie sa wazne, nie jest wazne to co dziecko juz um,ie a czego nie.
              Dzieci to ni tresowane malpki.
              Moj Karol ma juz prawie 17 miesiecy.
              A gdy mial dwanascie, chodzil, tanczyl, spiewal.
              Robil papa i w zasadzie wszystko to co opisujecie.
              Nigdy go ekstra niczego nie ucze.
              A najwiecej wynosi z zabaw z innymi dziecmi.
              Chwalcie sie dziecmi, a nie tym co juz potrafia!
              Czy to wazne?
              • mama_basienki Re: co potrafia wasze 12 miesieczniaki? 25.11.06, 22:29
                Dla mnie ważna jest moja córcia. To co potrafi też. Bo jestem z niej dumna, bo
                się cieszę, bo to wszystko JEST ważne.
                Ważny jest pierwszy krok, pierwszy ząbek, gdy po raz pierwszy
                powiedzuała "mama".
                Chwalenie się tym, co potrafi Basieńka jest dla mnie równoznaczne z chwaleniem
                się nią. Bo to jest moje dziecko. Bo zawsze będę z niej dumna, zawsze będę się
                chwaliła. Tak jak zawsze będzie dla mnie naj...
                Tak jak dla was wasze dzieci smile

A tu..odpowiedziałam po prostu na pytanie co mała potrafi (może niefortunnie i
                niepotrzebnie użyłam słowa "pochawalę się", przepraszam).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka