kasia9634 25.07.04, 10:47 mam pytanie, kiedy powinno się dostać miesiączkę po porodzie. Mija 3,5 miesiaca a ja jej nie mam. Czy to normalne ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sylwiapyzio Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 25.07.04, 10:51 ja dosałam jakieś 2 mies po ale każdy organizm jest inny słyszałam że czesem to pól roku czasem dłużej ale zawsze w razie wątpliwości zapytaj lekarza.. a swoją drogą zastanawiam się czy np. w moim przypadku seks przez te 2 mies. bez miesiączki jest bepieczny??? chyba nie.. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 25.07.04, 11:10 Ja dostałam 8,5 miesiąca po porodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiiik25 Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 25.07.04, 11:20 ja dostalam ok 5 tyg po porodzie...karmie wylacznie piersia asia mama 3 m Kacperka Odpowiedz Link Zgłoś
nana30 Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 25.07.04, 12:39 Rozmawiałam na ten temat z moim ginekologiem po porodzie i powiedział, że u kobiet i miesiączka i płodność po porodzie wraca w bardzo róznym momencie. I żeby samego karmienia nie traktowac, jak się to kiedys uważało za jakąkolwiek antykoncepcję, bo można się rozczarować.Choć podobno im dłużej się karmi, tym miesiączka, a w tym i płodność pózniej się pojawia, ale jak widać, niekoniecznie. I że ma pacjentki, które po porodzie nie doczekały pierwszej miesiączki, tylko w międzyczasie podczas pierwszej owulacji zaszły w ciąże. Dlatego proponuję się wystrzegać i zabezpieczać, również przestroga dla mnie. Dzięki za przypomnienie tematu Nana Odpowiedz Link Zgłoś
cubinka7 Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 01.12.04, 15:54 ja jestem juz ponad 2 miesiące po porodzie i miesiączki nie mam.tez sie zastanawiam kiedy to bedzie???karmie piersią!!! Odpowiedz Link Zgłoś
js1809 po porodzie czy po karmieniu? 25.07.04, 21:59 jak sie powinno na to patrzec? ja nie mam okresu od 8-cy po porodzie a od 2 m- cy po skonczeniu karmienia.. czy mamy spokojnie czekac czy powninno sie isc do ginek. po wywołanie okresu.? jola Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: po porodzie czy po karmieniu? 25.07.04, 22:00 Na wywołanie to nie, ale idź po konsultację Odpowiedz Link Zgłoś
tea_tree Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 25.07.04, 23:05 pierwszą miesiączkę po porodzie dostałam po 20 m-cach ) karmiłam piersią, ale przez ostatnie 5 m-cy tylko 2 razy dziennie "do zaśnięcia". Wg mojego gina i jego sprzętu wszystko ze mną było OK i taka moja uroda Odpowiedz Link Zgłoś
nika50 Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 26.07.04, 10:50 Dobre pytanie. Mój maluch ma już 8 miesięcy i tydzień, karmię go nadal piersią i jeszcze okresu nie mam. Ostatnio sobie właśnie myślałam na ten temat. No cóż, jeszcze trochę poczekam. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
maga9 Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 26.07.04, 12:41 uff... wlasnie tez sie zastanawialam nad tym, karmie piersia (glownie noca) i nadal nie mam okresu, juz myslalam, ze ze mna cos nie tak podnioslyscie mnie na duchu, dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia102 Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 26.07.04, 13:11 Witam! mija 10 miesiąc od porodu i nie mam miesiączki.Szczerze mówiąc wcale mi to nie przeszkadza)) Aha, nadal karmię piersią. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oyate Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 26.07.04, 13:21 Ja dostałam @ 6 miesięcy po CC. Karmiłam piersią tylko 6 tygodni Odpowiedz Link Zgłoś
nika50 Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 21.09.04, 13:35 ja dostałam po 9,5 mies.I tyle gdzieś karmiłam piersią (oczywiście nie tylko) Magda Odpowiedz Link Zgłoś
margarettka Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 21.09.04, 13:41 ja karmie piersia, jestem 7 m-cy po porodzie i wlasnie dostalam okres Odpowiedz Link Zgłoś
dora1976 Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 21.09.04, 14:30 U mnie pojawiła sie pare dni temu, a za 4 dni mija pół roku od porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaaniolka Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 21.09.04, 18:06 Ja urodzilam 10 miesiecy temu i nadal nie mam okresu. Myslalam, ze to juz bardzo dlugo, ale teraz czytam, ze moze nawet drugie tyle przede mna Karmie ciagle piersia, oczywiscie coraz mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.ax Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 22.09.04, 10:24 U mnie 8. miesiąc nie ma i z tego co wiem od mojego lekarza tak może być. Wszystko zależy od organizmu i od tego, czy karmisz piersią. POzdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
edalia Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 28.09.04, 18:53 Ja dostałam w 5 tyg. po porodzie. trwała 5 dni. Odpowiedz Link Zgłoś
ainer1 Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 28.09.04, 18:58 ja jestem 6 mcy po porodzie , nie mam okresu, ale jajeczkowanie tak i nie spiesze sie zeby toz mienic bo i po co? Renia Odpowiedz Link Zgłoś
bea_mama Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 28.09.04, 19:01 U mnie tez jeszcze nie ma, a jest to juz 10,5 m-ca od porodu. Odpowiedz Link Zgłoś
todzio1 Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 28.09.04, 22:56 Ja dostałam kilka dni temu... buuuuuuu... prawie 7 miesięcy po porodzie, karmię piersią. Moja bratowa dostała miesiąc po porodzie, inna koleżanka po 8 miesiącach. Reguły nie ma, jest loteria!!!!! Ja juz mój "los" wyciągnęłam w sobote, hi hi!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
a.chudziak Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 01.12.04, 09:57 Kuba ma 15 miesięcy i teściowa zrobiła alarm jak się dowiedziała ze jeszcze nie dostałam okresu, ja uważam że to organizm po prostu jeszcze nie uważa owulacji za dobry pomysł, jak będzie przygotowany to będzie owulacja, na razie psychika karmi i jest matką a nie nastawia się na kolejne dzidzi...Pozdrawiam, czekam na odpowiedź , może coś się u Was zmieniło w tej kwestii? Odpowiedz Link Zgłoś
kulka50 Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 01.12.04, 10:18 zazwyczaj dopóki karmi sie piersia to nie ma okresu ja nie karmiłam a mimo to nie miałam okresu 3,5 miesiąca wywołąłam za pomocą luteiny właśnie dzis dostałam!! Odpowiedz Link Zgłoś
fagon Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 01.12.04, 11:00 Ja nie miałam pół roku po cc, a jak już dostałam to trwał 2 dni. Mała ma już 8,5 m-ca i to był jedyny okres po porodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
kulka50 Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 01.12.04, 12:42 a karmisz piersią? bo to raczej nie jest dobrze co lekarz na to? Odpowiedz Link Zgłoś
syla.t Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 01.12.04, 12:51 ja dostalam po 6 miesiacach od porodu trwala zaledwie 2 dni caly czas karmie piersia za 3 dni powinnam dostac znowu ciekawe czy dostane Odpowiedz Link Zgłoś
natka28 Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 01.12.04, 14:02 a ja mimo iz miałam cięcie cesarskie i karmie cały czas piersią , dostałam okres już po miesiącu.... Pozdrawiam <natalia> Odpowiedz Link Zgłoś
a_bizon Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 01.12.04, 14:36 ja dostalam siedem miesiecy poporodzie tez karmilam wylacznie piersia Odpowiedz Link Zgłoś
pulcheria2 Re: KIEDY MIESIĄCZKA PO PORODZIE ???????????????? 01.12.04, 16:32 Dziewczyny, wysoki poziom prolaktyny, czyli hormonu odpowiedzialnego za wytwarzanie mleczka, powoduje zahamowanie owulacji i jest to najzupełniej normalne! Natura dba o to, żeby za szybko nie mieć kolejnego maluszka. Długość czasu bez miesiączek zależy od indywidualnych cech organizmu. Co nie znaczy, że pierwszej miesiaczki nie poprzedza owulacja, bo to się zdarza! A te krwawienia 2-dniowe i te w 5 tyg. są bardzo często spowodowane zmianami hormonalnymi związanymi z ciążą/laktacją i często nie są miesiączkami. W razie wątpliwości porozmawiajcie z waszym lekarzem, ale na pewno nie ma co wywoływać! Odpowiedz Link Zgłoś