bylbym_zapomnial 17.06.08, 09:12 Witam przed zakupem pierwszej w życiu spacerówki, proszę Was o rady na jakie cechy wózka zwrócić uwagę. Jakie są niezmiernie istotne, jakie mile widziane, a jakie zupełnie nieważne? Będę wdzięczny za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aurinko Re: Jakie cechy dobrej spacerówki? 17.06.08, 09:14 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22462 Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: Jakie cechy dobrej spacerówki? 17.06.08, 09:16 Kryterium nr 1 - długie spacery czy wózek do wożenia autobusem/autem? Kryterium nr 2 - po chodnikach czy w terenie? Ja wybierałam dość duże kółka, ale plastikowe, żeby waga była mniejsza. Spory daszek. Spacerówka klasyczna, z dużym koszem na zakupy. Ale większość cech wózka zależy od potrzeb pchającego Doprecyzuj. Odpowiedz Link Zgłoś
bylbym_zapomnial Re: Jakie cechy dobrej spacerówki? 17.06.08, 09:46 I. dzięki za link do wózków - tam to masakrycznie dużo informacji ale będę się przekopywał II. ad. 1 długie spacery przede wszystkim. ad. 2 po chodnikach raczej, choć możliwe "koszenie trawników" A jakie są te potrzeby pchającego? Nie mam zielonego pojęcia! Wiem, że raczej joggingu nie zamierzamy z Bombikrumbem uprawiać ale lekkie zacięcie sportowe nie jest niechętnym okiem oceniane. Po alejkach w parku, drogach szrutowych, czasem trawie - normalka chyba.. myślę, że z dzieckiem Harpaganu na orientację w terenie pokonywać nie będziemy Jednocześnie nie wyobrażam sobie wózka skonstruowanego tak, by nie dało się nim (jako typowo miejskim sprzętem) przeciąć kawałka trawnika. Podobnież ze spacerami i podróżami - jeśli istnieją sprzęty dedykowane tylko do podróży, z założenia nieadekwatne do długich spacerów, i odwrotnie - długo-spacerówki nie dające się złożyć do zdroworozsądkowego gabaryty, to musiałbym jako nowicjusz w tej dziedzinie życia siąść z wrażenia, że spece od marketingu nawet tu robią ludziom mętlik w głowach Mi chodziło (jako laikowi) o coś w stylu: duże kółka a nie małe, dmuchane a nie plastikowe, z jednym kółkiem z przodu jako bardziej zwrotny, z uchwytem pełnym (ciągłym pałąkiem) a nie dwoma rączkami parasolek, z możliwością rozłożenia do poziomu, z siateczką na zakupy, parasolką i otworkiem na kubeczek itd. itp. Ja się nie znam Ja właśnie łaknę Waszych relacji, doświadczeń, przemyśleń. Sam wiem z innych dziedzin aktywności, że pewne super hiper bajery w praktyce są nieprzydatne, za to mało doceniane niekiedy urastają do rangi wyjątkowych. Tego się nie dowie człowiek z katalogu, to tylko doświadczenie może podpowiedzieć. Same dobrze wiecie, że dla dobra dziecka (często wyimaginowanego, de facto własnej próżności i spokoju sumienia) człowiek gotów nabyć zupełnie z księżyca rzeczy. W przebłysku mego zdrowego rozsądku (zanim wpadnę w amok kupowania wózka) wołam do Was o pomoc pragmatyczną ) Odpowiedz Link Zgłoś
gooochab Re: Jakie cechy dobrej spacerówki? 17.06.08, 10:22 1. na duzych kolach- ostatnio wiozlam siostrzenca w takim wozku na malych, a swoje dziecie w chuscie mialam... nie moglam tymi chorymi koleczkami pokonac 2 cm "kraweznika"- taki obnizony kraweznik specjalnie dla wozkow... a majac malucha w chuscie ciezko jest wozek podnosic 2. dmuchane- raz mi sie przebilo, ale i tak wole je od gumowych, czy plastikowych 3. wyjmowany palak- dla mnie wazne 4. 3 kolowce sa lepsze z tego wzgledu, ze nie musze wjezdzac nakraweznik stojac dokladnie na wprost (mowie tu o duzych kolach wozka). Pozyczylam kiedys wozek z 4 kolami i bylam przyzwyczajona do wjezdzania po prostu na te 2 cm krawezniki pod roznymi katami bez dzwigania... A tu okazalo sie, ze majac 4 kola (nawet duze) MUSZE podniesc przod wozka wjezdzajac na kraweznik, bo- jak wjade jednym, to drugie akurat zachaczy o cos i dziecko wyskakuje z wozka (zart) To narazie tyle, dopisze jak cos sobie przypomne Odpowiedz Link Zgłoś
gooochab Re: Jakie cechy dobrej spacerówki? 17.06.08, 10:23 5. Trojkolowiec musi byc dobrze wywazonny, bo maja tendencje do wywracania sie, jesli sa zle wywazone... kup drozszy po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
karambol45 Re: Jakie cechy dobrej spacerówki? 17.06.08, 10:41 dla nas było wazne aby się składał i mieścił sie w bagazniku, jeżeli dziecko małe musi być pozycja leżąca - do spania, duże koła to prawda są lepsze z tapicerką zdejmowaną albo taka co by ściereczką wyczyścić/ dziecko rozlewa, wypluwa itp./ Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_lilianna Re: Jakie cechy dobrej spacerówki? 17.06.08, 21:34 oto moje kryteria, które musiał spełniać wózek spacerowy : 1. duże pompowane koła - ze względu na nierówny teren przy którym mieszkamy, pompowane koła radzą sobie lepiej na nierównościach 2. ręczny hamulec - ze względu na górzysty teren, podczas zjeżdzania z górki nie muszę kurczowo trzymać wózka 3. osłonka na nóżki - podczas wiatrów 4. folia przeciwdeszczowa - podczas opadów 5. regulowany podnóżek - przydaje się podczas snu dziecka w wózku 6. duża budka - przydatna podczas silnych wiatrów 7. obszerny kosz na zakupy 8. opuszczane oparcie Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_lilianna Re: i co kupiłaś bo masz takie wymagania jak ja 19.06.08, 00:15 no jasne, że kupiłam Odpowiedz Link Zgłoś