Dodaj do ulubionych

Jakie cechy dobrej spacerówki?

17.06.08, 09:12
Witam przed zakupem pierwszej w życiu spacerówki, proszę Was o rady na jakie
cechy wózka zwrócić uwagę. Jakie są niezmiernie istotne, jakie mile widziane,
a jakie zupełnie nieważne?
Będę wdzięczny za pomoc smile
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Jakie cechy dobrej spacerówki? 17.06.08, 09:14
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=22462
    • truscaveczka Re: Jakie cechy dobrej spacerówki? 17.06.08, 09:16
      Kryterium nr 1 - długie spacery czy wózek do wożenia autobusem/autem?
      Kryterium nr 2 - po chodnikach czy w terenie?
      Ja wybierałam dość duże kółka, ale plastikowe, żeby waga była mniejsza. Spory
      daszek. Spacerówka klasyczna, z dużym koszem na zakupy.
      Ale większość cech wózka zależy od potrzeb pchającego smile
      Doprecyzuj.
      • bylbym_zapomnial Re: Jakie cechy dobrej spacerówki? 17.06.08, 09:46
        I. dzięki za link do wózków - tam to masakrycznie dużo informacji ale będę się
        przekopywał wink

II.
        ad. 1 długie spacery przede wszystkim.
        ad. 2 po chodnikach raczej, choć możliwe "koszenie trawników"

A jakie są te potrzeby pchającego? Nie mam zielonego pojęcia! Wiem, że raczej
        joggingu nie zamierzamy z Bombikrumbem uprawiać ale lekkie zacięcie sportowe nie
        jest niechętnym okiem oceniane.
        Po alejkach w parku, drogach szrutowych, czasem trawie - normalka chyba.. myślę,
        że z dzieckiem Harpaganu na orientację w terenie pokonywać nie będziemy wink
        Jednocześnie nie wyobrażam sobie wózka skonstruowanego tak, by nie dało się nim
        (jako typowo miejskim sprzętem) przeciąć kawałka trawnika.
        Podobnież ze spacerami i podróżami - jeśli istnieją sprzęty dedykowane tylko do
        podróży, z założenia nieadekwatne do długich spacerów, i odwrotnie -
        długo-spacerówki nie dające się złożyć do zdroworozsądkowego gabaryty, to
        musiałbym jako nowicjusz w tej dziedzinie życia siąść z wrażenia, że spece od
        marketingu nawet tu robią ludziom mętlik w głowach smile

Mi chodziło (jako laikowi) o coś w stylu: duże kółka a nie małe, dmuchane a nie
        plastikowe, z jednym kółkiem z przodu jako bardziej zwrotny, z uchwytem pełnym
        (ciągłym pałąkiem) a nie dwoma rączkami parasolek, z możliwością rozłożenia do
        poziomu, z siateczką na zakupy, parasolką i otworkiem na kubeczek itd. itp.
        Ja się nie znam smile Ja właśnie łaknę Waszych relacji, doświadczeń, przemyśleń.
        Sam wiem z innych dziedzin aktywności, że pewne super hiper bajery w praktyce
        są nieprzydatne, za to mało doceniane niekiedy urastają do rangi wyjątkowych.
        Tego się nie dowie człowiek z katalogu, to tylko doświadczenie może podpowiedzieć.
        Same dobrze wiecie, że dla dobra dziecka (często wyimaginowanego, de facto
        własnej próżności i spokoju sumienia) człowiek gotów nabyć zupełnie z księżyca
        rzeczy. W przebłysku mego zdrowego rozsądku (zanim wpadnę w amok kupowania
        wózka) wołam do Was o pomoc pragmatyczną wink)
        • gooochab Re: Jakie cechy dobrej spacerówki? 17.06.08, 10:22
          1. na duzych kolach- ostatnio wiozlam siostrzenca w takim wozku na malych, a
          swoje dziecie w chuscie mialam... nie moglam tymi chorymi koleczkami pokonac 2
          cm "kraweznika"- taki obnizony kraweznik specjalnie dla wozkow... a majac
          malucha w chuscie ciezko jest wozek podnosic

2. dmuchane- raz mi sie przebilo, ale i tak wole je od gumowych, czy plastikowych

3. wyjmowany palak- dla mnie wazne

4. 3 kolowce sa lepsze z tego wzgledu, ze nie musze wjezdzac nakraweznik stojac
          dokladnie na wprost (mowie tu o duzych kolach wozka). Pozyczylam kiedys wozek z
          4 kolami i bylam przyzwyczajona do wjezdzania po prostu na te 2 cm krawezniki
          pod roznymi katami bez dzwigania... A tu okazalo sie, ze majac 4 kola (nawet
          duze) MUSZE podniesc przod wozka wjezdzajac na kraweznik, bo- jak wjade jednym,
          to drugie akurat zachaczy o cos i dziecko wyskakuje z wozka (zartsmile)

To narazie tyle, dopisze jak cos sobie przypomne
          • gooochab Re: Jakie cechy dobrej spacerówki? 17.06.08, 10:23
            5. Trojkolowiec musi byc dobrze wywazonny, bo maja tendencje do wywracania sie,
            jesli sa zle wywazone... kup drozszy po prostu
    • karambol45 Re: Jakie cechy dobrej spacerówki? 17.06.08, 10:41
      dla nas było wazne aby się składał i mieścił sie w bagazniku,
      jeżeli dziecko małe musi być pozycja leżąca - do spania,
      duże koła to prawda są lepsze
      z tapicerką zdejmowaną albo taka co by ściereczką wyczyścić/ dziecko
      rozlewa, wypluwa itp./
    • joanna_lilianna Re: Jakie cechy dobrej spacerówki? 17.06.08, 21:34
      oto moje kryteria, które musiał spełniać wózek spacerowy :

1. duże pompowane koła - ze względu na nierówny teren przy którym
      mieszkamy, pompowane koła radzą sobie lepiej na nierównościach
      2. ręczny hamulec - ze względu na górzysty teren, podczas zjeżdzania
      z górki nie muszę kurczowo trzymać wózka
      3. osłonka na nóżki - podczas wiatrów
      4. folia przeciwdeszczowa - podczas opadów
      5. regulowany podnóżek - przydaje się podczas snu dziecka w wózku
      6. duża budka - przydatna podczas silnych wiatrów
      7. obszerny kosz na zakupy
      8. opuszczane oparcie
      • karolinka251 i co kupiłaś bo masz takie wymagania jak ja 18.06.08, 23:37

• joanna_lilianna Re: i co kupiłaś bo masz takie wymagania jak ja 19.06.08, 00:15
          no jasne, że kupiłam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka