Dodaj do ulubionych

co oznacza niski cukier?

31.08.04, 17:20
glukoza 75 mg/dl (norma 75-115)

(jestem w 18 tc)
Obserwuj wątek
    • perissa Re: co oznacza niski cukier? 01.09.04, 09:57
      Mój wynik badania z przedwczoraj wynosi 69 smile (normy 70-110). W labolatorium
      powiedziano mi, że taki wynik w ciąży jest normalny, więc nie przyspieszyłam
      wizyty u lekarza (którą mam za tydzień). Zrozumiałam za to, dlaczego pierwszy
      raz w życiu zaczęłam słodzić kawę smile
      Przypuszczam, że lekarz może zalecić uzupełnianie cukrów - albo naturalne:
      owoce itp. albo w innej formie, ale nie sądzę aby nasze wyniki były powodem do
      szczególnych obaw.
      Pozdrawiam serdecznie, Perissa 17 t.c. (ciąża trzecia)
    • roksana78 Re: co oznacza niski cukier? 01.09.04, 11:00
      ja bedac w 18tc (tamten tydzień) miałam wynik 69mg/dl przy normie 70-110
      nie byłam jeszcze z tym wynikiem u gina, bo wyczytałam że w ciązy może być
      niższy poziom cukru, więc ta jedna jednostka, to jeszcze nie jest nic strasznego
    • elve Re: co oznacza niski cukier? 01.09.04, 13:33
      nic złego, normalka (może poza tym, że możesz czuć się głooodna! smile )
      • monikaj1 Re: co oznacza niski cukier? 01.09.04, 13:53
        Ja co prawda cukier na czczo miałam 88, ale po obciążeniu glukozą - 74smile
        Położna, która przed lekarzem oglądała wynik nastraszyła mnie, ze pewnie trzeba
        będzie powtórzyć badanie (a baaaaardzo źle je wspominamsmile), bo to za nisko. Na
        szczęście lekarz powiedział, że wszystko w porządku i lepszy taki, niż za
        wysoki. Dla mnie oznacza to jedno - napady wilczego głodu, które pojawiają się
        dosłownie w ciągu sekundysmile
      • pulpec Re: co oznacza niski cukier? 01.09.04, 13:55
        elve napisała:

> nic złego, normalka (może poza tym, że możesz czuć się głooodna! smile )

to by się nawet zgadzało smile))
    • mikanm Re: co oznacza niski cukier? 01.09.04, 17:18
      Zapytałam o to mojego gina bo pani która interpretowała moje badania
      stwierdziła że z tak niskim cukrem (powiedziałam że wczesniej miałam w normie)
      musze iśc sobie przebadać trzustkę...Jak się okazało był to mój pierwszy dowód
      na ciążę, tego samego dnia wyszła mi na teście blada kreseczka smile Gin
      powiedział że taki niski cukier u kobiet to normalka, że kobiety w ciązy mają
      hiperglukocośtamcośtam, w każdym razie baaardzo niski cukier z rana (a wiadomo
      że cukier zazwyczaj bada się rano, na czczo). Tak więc wszystko ok.
    • nejmlez co sie dzieje z tym cukrem? 01.09.04, 18:11
      tez mialam 75 po glukozie. gdzie sie ten cukier podziewa??? idzie w tluszczyk?
      rodzice i tak chowaja przede mna slodycze, ale mi i tak ciagle chce sie
      czekolady (zawsze lubilam gorzka a teraz wylacznie mleczna!) wiec jak to jest?
      jesli sobie pozwole to od razu mi w tluszcz pojdzie?
      • elve Re: co sie dzieje z tym cukrem? 01.09.04, 18:28
        żeby podwyższyć poziom cukru we krwi wcale nie musisz jeść słodyczy - to
        najbardziej doraźny sposób. dłużej wyższy poziom cukru utrzymuje jedzenie
        bardziej złożonych węglowodanów (czyli wszelakiego pieczywa, makaronów, warzyw
        strączkowych, itd). generalnie nie polecam opychania się w ciąży ani jednymi
        ani drugimi - bo niski poziom cukru na początku ciąży łatwo może zamienić się w
        cukrzycę ciążową, czyli za wysokie poziomy cukru w ciąży późniejszej - a to
        jest juz groźne dla dziecka. jedzcie dużo warzyw wszelakich, najlepiej
        surowych, sporo białka zwierzęcego i roślinnego, a węglowodany i cukry - bardzo
        uważnie (i żeby nie pochodziło z nich więcej niż 50% kalorii dziennie).
      • elve Re: co sie dzieje z tym cukrem? 01.09.04, 18:30
        a wyniku po glukozie mogę tylko pozazdrościć - ja miałam 143, stąd moje dietowe
        nastawienie smile
        najwyraźniej Twój organizm umie sobie radzić z nadwyżkami energii smile)
        • nejmlez Re: co sie dzieje z tym cukrem? 01.09.04, 23:59
          ja o pozniejsza ciaze sie nie martwie, bo u mnie juz 33 tc...
          czy ten wynik swiadczy o tym ze cukier jest wydalany czy magazynowany? bo nie
          wiem jak moglby sie spalac przy temperaturze 36,5 w porywach i cisnieniu 90/50 wink
          a co do tych weglowodanow - wlasnie kiedy najem sie kluchow czy pieczywa to w
          godzine pozniej dostaje wilczego glodu wink ktory po chwili przechodzi, wiec juz
          nie wiem co robic - takie cochwilowe pieciominutowe napady glodu sa naprawde
          irytujace wink tym bardziej ze boje sie ze caly cukier jaki zjem zamiast byc
          powoli pozytkowany, od razu jest wiazany... wie ktos moze cos na ten temat, co
          tkaiego sie z nim dzieje? bo ze znika bez sladu to watpie wink
          • monikaj1 Re: co sie dzieje z tym cukrem? 02.09.04, 11:15
            nejmlez napisała:

> ja o pozniejsza ciaze sie nie martwie, bo u mnie juz 33 tc...

u mnie 29.

> czy ten wynik swiadczy o tym ze cukier jest wydalany czy magazynowany? bo nie
            > wiem jak moglby sie spalac przy temperaturze 36,5 w porywach i cisnieniu 90/50
            > wink

u mnie to samo - częściej 80/50smile

> a co do tych weglowodanow - wlasnie kiedy najem sie kluchow czy pieczywa to w
            > godzine pozniej dostaje wilczego glodu wink ktory po chwili przechodzi, wiec juz
            > nie wiem co robic - takie cochwilowe pieciominutowe napady glodu sa naprawde
            > irytujace wink

oj tak, święte słowasmile
            tyle, że ja w ogóle nie mam ochoty na czekoladę czy inne słodycze - nie jem
            tego wcale. Lekarz mówi, że takie uroki ciąży - na napad głodu pomaga mi
            banansmile No i ostatnio - winogrona w ilosciach hurtowychsmile
            Pozdrawiam,
            Monika
          • elve Re: co sie dzieje z tym cukrem? 02.09.04, 16:02
            a tyjesz jakoś nadmiernie? chyba gdyby wszystko szło w tłuszczyk, to byś
            zauważyła? jeśli z wagą jest ok, to chyba nie masz czym się przejmować smile tylko
            pogratulować przemiany materii smile
    • iga.ma Re: co oznacza niski cukier? 02.09.04, 16:18
      witajcie, ja tez Was zapytam i poprosze o interpretacje wyników: na czczo
      cukier 80, po wypiciu glukozy 116, jak sie to ma do norm? nie wiem ile powinien
      wynosic po obciążeniu
      • monikaj1 Re: co oznacza niski cukier? 02.09.04, 16:43
        iga.ma napisała:

> witajcie, ja tez Was zapytam i poprosze o interpretacje wyników: na czczo
        > cukier 80, po wypiciu glukozy 116, jak sie to ma do norm? nie wiem ile
        powinien
        >
        > wynosic po obciążeniu

Wszystko u Ciebie w jak najlepszym porządku, nie masz się czym martwićsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka