pulpec 31.08.04, 17:20 glukoza 75 mg/dl (norma 75-115) (jestem w 18 tc) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
perissa Re: co oznacza niski cukier? 01.09.04, 09:57 Mój wynik badania z przedwczoraj wynosi 69 (normy 70-110). W labolatorium powiedziano mi, że taki wynik w ciąży jest normalny, więc nie przyspieszyłam wizyty u lekarza (którą mam za tydzień). Zrozumiałam za to, dlaczego pierwszy raz w życiu zaczęłam słodzić kawę Przypuszczam, że lekarz może zalecić uzupełnianie cukrów - albo naturalne: owoce itp. albo w innej formie, ale nie sądzę aby nasze wyniki były powodem do szczególnych obaw. Pozdrawiam serdecznie, Perissa 17 t.c. (ciąża trzecia) Odpowiedz Link Zgłoś
roksana78 Re: co oznacza niski cukier? 01.09.04, 11:00 ja bedac w 18tc (tamten tydzień) miałam wynik 69mg/dl przy normie 70-110 nie byłam jeszcze z tym wynikiem u gina, bo wyczytałam że w ciązy może być niższy poziom cukru, więc ta jedna jednostka, to jeszcze nie jest nic strasznego Odpowiedz Link Zgłoś
elve Re: co oznacza niski cukier? 01.09.04, 13:33 nic złego, normalka (może poza tym, że możesz czuć się głooodna! ) Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: co oznacza niski cukier? 01.09.04, 13:53 Ja co prawda cukier na czczo miałam 88, ale po obciążeniu glukozą - 74 Położna, która przed lekarzem oglądała wynik nastraszyła mnie, ze pewnie trzeba będzie powtórzyć badanie (a baaaaardzo źle je wspominam), bo to za nisko. Na szczęście lekarz powiedział, że wszystko w porządku i lepszy taki, niż za wysoki. Dla mnie oznacza to jedno - napady wilczego głodu, które pojawiają się dosłownie w ciągu sekundy Odpowiedz Link Zgłoś
pulpec Re: co oznacza niski cukier? 01.09.04, 13:55 elve napisała: > nic złego, normalka (może poza tym, że możesz czuć się głooodna! ) to by się nawet zgadzało )) Odpowiedz Link Zgłoś
mikanm Re: co oznacza niski cukier? 01.09.04, 17:18 Zapytałam o to mojego gina bo pani która interpretowała moje badania stwierdziła że z tak niskim cukrem (powiedziałam że wczesniej miałam w normie) musze iśc sobie przebadać trzustkę...Jak się okazało był to mój pierwszy dowód na ciążę, tego samego dnia wyszła mi na teście blada kreseczka Gin powiedział że taki niski cukier u kobiet to normalka, że kobiety w ciązy mają hiperglukocośtamcośtam, w każdym razie baaardzo niski cukier z rana (a wiadomo że cukier zazwyczaj bada się rano, na czczo). Tak więc wszystko ok. Odpowiedz Link Zgłoś
nejmlez co sie dzieje z tym cukrem? 01.09.04, 18:11 tez mialam 75 po glukozie. gdzie sie ten cukier podziewa??? idzie w tluszczyk? rodzice i tak chowaja przede mna slodycze, ale mi i tak ciagle chce sie czekolady (zawsze lubilam gorzka a teraz wylacznie mleczna!) wiec jak to jest? jesli sobie pozwole to od razu mi w tluszcz pojdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
elve Re: co sie dzieje z tym cukrem? 01.09.04, 18:28 żeby podwyższyć poziom cukru we krwi wcale nie musisz jeść słodyczy - to najbardziej doraźny sposób. dłużej wyższy poziom cukru utrzymuje jedzenie bardziej złożonych węglowodanów (czyli wszelakiego pieczywa, makaronów, warzyw strączkowych, itd). generalnie nie polecam opychania się w ciąży ani jednymi ani drugimi - bo niski poziom cukru na początku ciąży łatwo może zamienić się w cukrzycę ciążową, czyli za wysokie poziomy cukru w ciąży późniejszej - a to jest juz groźne dla dziecka. jedzcie dużo warzyw wszelakich, najlepiej surowych, sporo białka zwierzęcego i roślinnego, a węglowodany i cukry - bardzo uważnie (i żeby nie pochodziło z nich więcej niż 50% kalorii dziennie). Odpowiedz Link Zgłoś
elve Re: co sie dzieje z tym cukrem? 01.09.04, 18:30 a wyniku po glukozie mogę tylko pozazdrościć - ja miałam 143, stąd moje dietowe nastawienie najwyraźniej Twój organizm umie sobie radzić z nadwyżkami energii ) Odpowiedz Link Zgłoś
nejmlez Re: co sie dzieje z tym cukrem? 01.09.04, 23:59 ja o pozniejsza ciaze sie nie martwie, bo u mnie juz 33 tc... czy ten wynik swiadczy o tym ze cukier jest wydalany czy magazynowany? bo nie wiem jak moglby sie spalac przy temperaturze 36,5 w porywach i cisnieniu 90/50 a co do tych weglowodanow - wlasnie kiedy najem sie kluchow czy pieczywa to w godzine pozniej dostaje wilczego glodu ktory po chwili przechodzi, wiec juz nie wiem co robic - takie cochwilowe pieciominutowe napady glodu sa naprawde irytujace tym bardziej ze boje sie ze caly cukier jaki zjem zamiast byc powoli pozytkowany, od razu jest wiazany... wie ktos moze cos na ten temat, co tkaiego sie z nim dzieje? bo ze znika bez sladu to watpie Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: co sie dzieje z tym cukrem? 02.09.04, 11:15 nejmlez napisała: > ja o pozniejsza ciaze sie nie martwie, bo u mnie juz 33 tc... u mnie 29. > czy ten wynik swiadczy o tym ze cukier jest wydalany czy magazynowany? bo nie > wiem jak moglby sie spalac przy temperaturze 36,5 w porywach i cisnieniu 90/50 > u mnie to samo - częściej 80/50 > a co do tych weglowodanow - wlasnie kiedy najem sie kluchow czy pieczywa to w > godzine pozniej dostaje wilczego glodu ktory po chwili przechodzi, wiec juz > nie wiem co robic - takie cochwilowe pieciominutowe napady glodu sa naprawde > irytujace oj tak, święte słowa tyle, że ja w ogóle nie mam ochoty na czekoladę czy inne słodycze - nie jem tego wcale. Lekarz mówi, że takie uroki ciąży - na napad głodu pomaga mi banan No i ostatnio - winogrona w ilosciach hurtowych Pozdrawiam, Monika Odpowiedz Link Zgłoś
elve Re: co sie dzieje z tym cukrem? 02.09.04, 16:02 a tyjesz jakoś nadmiernie? chyba gdyby wszystko szło w tłuszczyk, to byś zauważyła? jeśli z wagą jest ok, to chyba nie masz czym się przejmować tylko pogratulować przemiany materii Odpowiedz Link Zgłoś
iga.ma Re: co oznacza niski cukier? 02.09.04, 16:18 witajcie, ja tez Was zapytam i poprosze o interpretacje wyników: na czczo cukier 80, po wypiciu glukozy 116, jak sie to ma do norm? nie wiem ile powinien wynosic po obciążeniu Odpowiedz Link Zgłoś
monikaj1 Re: co oznacza niski cukier? 02.09.04, 16:43 iga.ma napisała: > witajcie, ja tez Was zapytam i poprosze o interpretacje wyników: na czczo > cukier 80, po wypiciu glukozy 116, jak sie to ma do norm? nie wiem ile powinien > > wynosic po obciążeniu Wszystko u Ciebie w jak najlepszym porządku, nie masz się czym martwić Odpowiedz Link Zgłoś