anet.76 20.07.06, 13:22 Czytałam że Urząd Miasta refinansuje udział w szkole rodzenia w Warszawie kobietom zameldowanym lub zatrudnionym w Warszawie. Czy ktoś wie które szkoły realizują ten program? Jak to wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margonik Proszę bardzo... 20.07.06, 13:23 um.warszawa.pl/v_syrenka/new/index.php?dzial=aktualnosci&ak_id=6195&kat=12#szkola Odpowiedz Link Zgłoś
mmalicka21 i w św. zofii chodziłam za darmo 20.07.06, 13:42 zajęcia sa w szpitalu na żelaznej szkoła nazywa się zośka na stronie chyba www.szpitalzelazna.pl jest kontakt a jak nie na tej to jak wpiszesz w googlach szpital św. zofii to otworzy ci się dobra strona i tam będziesz miała Odpowiedz Link Zgłoś
dodkowska Re: Gdzie za darmo do szkoły rodzenia w Warszawie 20.07.06, 14:18 pewnie u mnie na powstanców sląskich (Yelonky) -Bemowo jest szkoła rodzenia za darmo jeszce sa fajne prezenciki i supew klimat sama tam chodze i jestem pełana podziwu jak odbywają sie te zajecia dodatkowo nie jest to masówka kobiet w grupie moze byc max 10 osób do mojej grupy chodzi 6 wiec rewelacja musisz przyniesc zgodę od lekarza na uczeszczanie do szkoły rodzenia i np. -dokument potwierdzajacy zatrudnienie lub -zaswiadczenie o zameldowaniu na pobyt stały lub tymczasowy Najlepiej podam ci telefony na zapisy: (0-22) 664-44-00 lub (0-22) 665-23-03 Program zajęc składa sie z 10 spotkan po 2x45 min nejczesciej trwa to 2 godz Zajęcia teoretyczne i zajęcia praktyczne. Pierwsze zajęcia jest to :Higiena ciąży na teoretycznych mowią: -styl życia sprzyjający ciąży -zasady prawidłowego odżywiania -Ciąża a praca zawodowa -Objawy powikłan w ciąży na praktycznych: -Ćwiczenia ogólno kształcujące -nauka oddychania( przeponowo) -relaks 2 zajecia Fizjologia ciązy. Rozwój dziecka(płodu) Teoretyczne: -Fizjologia ciązy -Rozwój dziecka Praktyczne: -Ćwiczenia ogólno kształcujące -nauka oddychania( przeponowo) -relaks 3 zajęcia Pomóż sobie Teoretyczne: Pogadanka z psychologiem Praktyczne: nauka oddychania w 1 okresie porodu relaks cwiczenia ogolne 4 zajęcia Poród wydarzeniem rodzinnym teoretyczne: -Ocena ruchów płodu -wyczuwanie ruchów przez ojca -Dialog rodziców z dzieckiem -wizualizacja -pogadanka praktyczne: utrwalanie oddychania w 1 okresie porodu relaks cwiczenia ogólne 5 zajecia Poród teoretyczne: -przekazanie wiedzy o porodzie -omowienie roli osoby towarzyszącej -metody łagodzenia bolu -rodzaje znieczulen -porody rodzinne praktyczne: nauka oddychania w 2 fazie porodu relaks cwiczenia ogólne 6 zajęcia Połóg w szpitalu w domu teoretyczne: psychiczne i fizyczne zagadnienia połogu higiena dieta praktyczne: nauka oddychania w 1 i 2 okresie porodu relaks cwiczenia ogólne 7 zajęcia Opieka nad dzieckiem w szpitalu przygotowanie do obserwacji i piel ęgnacji dziecka w domu teoretyczne: kącik noworodka ubior prezentacja pogadanka praktyczne: oddychanie w 1 i 2 fazie porodu nauka oddychania w 3 fazie porodu nauka bezdechu relaks 8 zajęcia Karmienie naturalne teoretyczne: karmienie naturalne praktyczne: 1 raz dziennie bezdech 2 razy po 20 sekunt cwiczenie oddychania we wszystkich fazach porodu 9 zajęcia Stany przejsciowe okresu noworotkowego teoretyzne: Stany przejsciowe okresu noworotkowego praktyczne: bezdech relaks cwiczenia ogólne 10 zajecia Trudne pytania (zakończenie kursu) teoretyczne metody regulacji płodnosci po porodzie badanie konczonce połóg pogadanka dyskusja praktyczne: nauka parcia pełny reklaks cwiczenia w połogu oddychanie we wszystkich fazach porodu Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
dodkowska Re: Gdzie za darmo do szkoły rodzenia w Warszawie 20.07.06, 14:20 wes jeszcze pod uwage ze wiele szkół rodzenia nie "pracuje" w wakacje Odpowiedz Link Zgłoś
anet.76 Re: Gdzie za darmo do szkoły rodzenia w Warszawie 20.07.06, 14:21 Dziękuję bardzo. Zastanawiam się tylko czy nie lepiej wybrać szkołę przy szpitalu, w którym chcę rodzić, ale prawde mówiąc dopiero zbieram opinie - bo nie wiem gdzie najlepiej i najtaniej - a chcę rodzić z mężem... Odpowiedz Link Zgłoś
dodkowska Re: Gdzie za darmo do szkoły rodzenia w Warszawie 20.07.06, 14:25 moze bielanski ja tez tam chce rodzic tylko ze tam jest mało miejsc a nawet jak bedziesz miała tam szkołę rodzenia to mogą cie nie przyjąc -bywa róznie w bielanskim sa swietne warunki i poród rodzinny za darmo Odpowiedz Link Zgłoś
margonik Re: Gdzie za darmo do szkoły rodzenia w Warszawie 20.07.06, 14:57 >czy nie lepiej wybrać szkołę przy > szpitalu, w którym chcę rodzić, Bardzo do tego zachęcam! Poznasz specyfikę danego szpitala, a ponadto ludzi z którymi będziesz miała później kontakt w tym szpitalu. Myślę, że to dużo daje! Odpowiedz Link Zgłoś