Dodaj do ulubionych

wyjazd do Francji z miesięcznym dzieckiem

25.02.07, 20:54
Cześć dziewczyny. Za miesiąc muszę wyjechać z moim dzieckiem (6 tygodniowym)
do Francji. podróżować będziemy autem. nastawiam się na długą drogę, planujemy
postoje co 2 godziny i odpoczynek dziecka w gondoli (w czasie jazdy będzie
jechać w foteliku maxi cosi bo podobno są najlepsze). Może ktoraś z Was była w
podobnej sytuacji. Potrzebuje rad na co zwrócić uwagę pakując bagaż, co jest
istotne w podróży z takim małym dzieckiem. Może macie jakieś doświadczenia?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • royalmail Re: wyjazd do Francji z miesięcznym dzieckiem 26.02.07, 02:25
      My jechaliśmy do Paryża w ub. roku z dzieckiem wtedy ok. rocznym. Podróż
      autokarem, ok. 25 godzin. Sądzę, że nie są potrzebne specjalne przygotowania -
      tym bardziej, przy tak małym dziecku jakie Ty masz. Normalnie - jak do podróży
      w Polskę - jedzenie, picie, pieluchy, rzeczy do przebrania, jakieś leki
      przeciwbólowe/przeciwgorączkowe, koc, jakaś poducha itp.
      Przy trasie w Niemczech i Francji jest pełno fajnych, przyzwoitych i dobrze
      zaopatrzonych stacji benzynowych z bufetem/sklepem (zjazdy z autostrady), gdzie
      sami możecie coś zjeść, odpocząć i nakarmić malucha. Duży plus to fakt, że
      jedziecie swoim samochodem, zawsze zatrzymacie się, gdy będziecie mieli ochotę
      i na tak długo, jak będzie trzeba.
      Jeśli czegoś Ci zabraknie, będziesz mogła to dokupić, zaopatrzenie jest takie
      samo jak w Polsce smile).
      • kathia_25 Re: wyjazd do Francji z miesięcznym dzieckiem 26.02.07, 09:48
        mnie również szykuje się wyjazd z dzieckiem i mam pytanie co do podróży
        autokarem-jak dziecko zniosło podróż??bo właśnie najbardziej obawiam się tej
        długiej jazdy,no i co ile były postoje
    • agnieszkamodras Re: wyjazd do Francji z miesięcznym dzieckiem 26.02.07, 09:44
      Jak to fajnie móc raz na sto lat nie pytać tylko radzić!
      Na świezo mam podroz z 3,5 miesieczniakiem do Austrii.

1. pojezdzij troche z dzieckiem autem wczesniej zeby obadac czy lubi jezdzic i
      jak sie zachowuje
      2. znajdz przyjazny nocleg po drodze
      3. spakuj sobie podreczna torbe z rzeczami na podroz zeby potem nie szukac
      nerwowo na parkingu czystego body jak sie zdarzy wyciek
      4. przy pakowaniu tej torby wez pod uwage ze nawet jesli nie kapiesz dziecka
      codziennie, to po calym dniu w aucie bedziesz raczej musiala/ chciala je wykapac
      5. przygotuj sie na przewijanie i karmienie (zwlaszcza piersia) w samochodzie
      albo gondoli - na stacjach sa co prawda miejsca do przewijania, ale czesto jest
      tam bardzo zimno, a o krzesle do karmienia piersia mozesz zapomniec
      6. o dziwo najmilej wspominam postoje w McDonaldach - tam mają ogrzewane
      toalety i przewijaki i w miare dobra kawa dla mamy (dawali mi tez wrzatek bez
      problemu, chociaz i tak mialam swoj w termosie)
      7. postojow nie musisz robic murem co 2 godziny - jak dziecko spi, to nie ma co
      go na sile budzic jak Ci sie dobrze jedzie (i tak po 3 godzinach samo sie
      pewnie obudzi)
      8. zabierz ze soba lekarstwa - o tym jakie pogadasz z lekarzem
      9. ubezpiecz siebie i dziecko od KL za granica
      10. jesli to mozliwe to wez albo pozycz jak masz skad gpsa - bardzo sie
      zmeczysz prowadzac, bawiac dziecko i pilnujac drogi

Szczesliwej podrozy, jakby co pisz na priv!

3.
      • smok9691 Re: wyjazd do Francji z miesięcznym dzieckiem 26.02.07, 10:56
        Wtrące sie choć az tak długiej podrózy samochodem z maluchem nie mam za soba.
        Raczej podróze po Polsce z kilkumiesieczniakiem, a potem juz od roku to
        samolot. Wiec z rad nic raczej nie dodam, poprzedniczki wypowiedziały się
        sensownie. Ja tylko pociesze, że im mniejszy bobas tym łatwiej, bo głównie spi.
        Wiekszość dzieci zasypia w aucie i śpi lepiej niz w łózeczku. Starszaki na
        dłuzszą metę jak śpią, chca zmieniac pozycje, wiec sie wybudzają, po za tym jak
        nie spią to sie strasznie nudzą i trzeba przygotowac cały repertuar zabawiania
        i zagadywania. Taki maluch powinien przespać całą droge z przerwami na
        przystanki (mamy juz wyrobione pewne zabawy nie kolidujące z prowadzeniem
        auta smile). Podróż bedzie męczaca bardziej dla rodziców, a maluch wydaje sie
        prześpi. Pozdrawiam
      • margoo27 Re: wyjazd do Francji z miesięcznym dzieckiem 26.02.07, 14:32
        dzięki wielkie. własnie takich rad oczekiwałam. mam jeszcze pytanko. maluszka
        wziołaś w foteliku czy gondoli. jakie masz doświadczenia w tym względzie?
        • margoo27 Re: wyjazd do Francji z miesięcznym dzieckiem 26.02.07, 14:41
          nie zdązyłam dodać, że pytanie kieruję do-agnieszkamodras -. POZDRAWIAM
          • agnieszkamodras Re: wyjazd do Francji z miesięcznym dzieckiem 26.02.07, 14:45
            I jeszcze jedno - w samochodzie na takiej długiej trasie dziecko nie powinno
            siedzieć w kombinezonie bo się ugotuje, lepiej kupić cienki sweterek i mieć ze
            sobą kocyk, na przykład polarowy.
        • agnieszkamodras Re: wyjazd do Francji z miesięcznym dzieckiem 26.02.07, 14:42
          W foteliku. Wózek miałam w bagażniku. Napisz jak było po powrocie. Pozdrawiam.
          Ps. Jeśli karmisz lub dokarmiasz z butelki do zabierz większy zapas niżby
          dyktowało Ci normalne zużycie, mój Antek dostał na wyjeździe wilczego apetytu i
          musiałam dokupować ichniejsze "bebiko". smile
    • aluc Re: wyjazd do Francji z miesięcznym dzieckiem 26.02.07, 22:27
      nie planuj postojów co dwie godziny, zaplanuj, że zatrzymacie się, jak młode
      się obudzi smile taki maluch potrafi spać w samochodzie bite cztery godziny albo i
      lepiej, nie ma co go budzić i sprawdzać, czy potrafi ryczeć wink jak się obudzi,
      to wtedy przewijanie, karmienie i dalej w drogę
      malec w tym wieku w foteliku będzie podróżował bardzo wygodnie, możesz osbie
      dać spokój z przekładaniem do gondoli, lepiej tylko ubrać go tak jak po domu i
      okryć dobrze ciepłym kocem
    • koko142 Re: wyjazd do Francji z miesięcznym dzieckiem 28.02.07, 20:02
      ja ze swoim malym ( teraz juz 10 mcy ) zjezdzilam sporo. do samochodu w dluzsza
      podroz polecam gondole ( nawet pomimo ze polskie przepisy jej nie dopuszczaja -
      z reszta to temat na osobna dyskusje) w kazdym razie my naszego malca wozilismy
      przez pierwsze miesiace na lezaco w gondoli - takiej przystosowanej do tego (mam
      windoo) i bylo mu chyba wygodnie bo spal jak aniolek. poza tym jak juz byl
      wiekszy (7mcy) jechalismy ok 1000 km z kilkoma tylko przerwami na rozprostowanie
      nog i przewiniecie bobasa. mialam laktator i po prostu zciagalam pokarm ktory
      potem dawalam malemu bo jakos nie moglismy sie oboje skupic "w biegu". tak jak
      juz dziweczyny pisaly taki szkrab wiekszosc czasu przesypia wiec nie jest tak
      zle!!! grunt to zrelaksowani rodzice wink a! nie ubieraj malca zbyt cieplo - u
      mnie rewelacyjnie do samochodu spisuje sie polarowy pajacyk z cubusa, ale nie
      wiem czy maja takie na maluszki. ma zakladki na raczki i stopy wiec w razie
      czego mozna delikwenta zawinac dokladnie. no i radze miec wlasny podklad (ja
      uzywam takich jednorazowych fixies czy jakos tam) do przewijania. raz tylko
      trafilam w austrii na super exclusiv prezwijalnie na stacji benzynowej - tam
      byly nawet pieluszki! a zwykle niestety warunki higieniczne blizej naszego
      macdonalda. chyba tyle mi sie przypomina. milej podrozy!
      • aluc absolutnie nie gondola 28.02.07, 21:27
        nie zapewnia bezpieczeństwa w razie wypadku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka