Dodaj do ulubionych

Czy stok Telegraf zostanie poszerzony

IP: 82.159.4.* 15.03.06, 07:33
No i teraz niech im nie pozwola, znow ktos sie zabije przez wlasna
nieostroznosc, a wlascicieli stoku znow beda sadzic za nieumyslne
spowodowanie smierci. Kolo sie zamyka, apolityka, polityka. To jest wlasnie
Polska cala.
Obserwuj wątek
    • Gość: Matys Re: Czy stok Telegraf zostanie poszerzony IP: *.proszowice.pl / 213.77.2.* 15.03.06, 08:45
      No cóz - nadleśnictwa to państwo w Państwie.

a co do zabijania - smutna prawda - powinni osądzić, sam tam jeżdziłem i
      widziałem że czasami "nawet po tym zdarzeniu" osłony na słupu były montowane
      dopiero popołudniu.
      • Gość: wiklif Re: Czy stok Telegraf zostanie poszerzony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.06, 08:57
        do nastepnego wypadku tym razem z CBA
        • Gość: 007 Re: Czy stok Telegraf zostanie poszerzony IP: 194.177.179.* 15.03.06, 09:15
          Jak sie jezdzi jak szalony to tak sie to konczy. Jak sie potkniesz na schodach
          i rozbijesz glowe to powinienes pozwac Developera? To nie jest latwy stok
          glownie dlatego, ze waski i w weekend nie ma jak sie przecisnac miedzy
          mistrzami lezacymi na stoku co kilka metrow. Dlatego powinni go poszerzyc dla
          wygody wszystkich korzystajacych. Chyba, ze Lasy czekaja na lapowe...
    • Gość: PK Nie wszystko jest na sprzedaż! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 09:08
      Co robimy z tego kraju? Ile jeszcze takich spraw, rodem z "dzikiego zachodu".
      Widok wzgórza Telegraf to własność wszystkich mieszkańców Kielc, nie zaś garski
      prywaciarzy i urzędników! Wyciąc drzewa na widocznym z każdego punktu miasta
      wzgórzu to zbrodnia. Zamiast piękna Gór Świętokrzyskich będziemy oglądać słupy,
      liny i latarnie - tylko dlatego, że ktoś chce na tym zarobić.
      • Gość: 007 Re: Nie wszystko jest na sprzedaż! IP: 194.177.179.* 15.03.06, 09:18
        Jakos o wiele szersze i dluzsze stoki nie psuja widoku Gubalowki, Szymoszkowej
        czy Nosala. No chyba, ze ja nie wiem co to piekny widok...
      • Gość: eReS Re: Nie wszystko jest na sprzedaż! IP: 5.6.2R* / 212.121.135.* 15.03.06, 09:19
        ciekawe dlaczego tak piękne góry jak Tatry zostały "oszpecone" stokami narciarskimi?
        jestem mieszkańcem Kielc i powiem więcej... chciałbym żeby na Telegrafie powstał stok z prawdziwego zdarzenia. Mógłby pójść łukiem od samego wierzchołka w miejscu gdzie zaczyna się obecny stok aż do podnórza Telegrafu po stronie Sukowa. Byłby długi i bardzo przyjemny stok... super sprawa
        • Gość: ehh Re: Nie wszystko jest na sprzedaż! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 11:24
          ja rowniez jestem mieszkancem Kielc i nie chce poszerzania! ... i jak pogodzic nasze stanowiska? to nie takie proste...
          ilu z "narciarzy" bylo na telegrafie po sezonie? ilu z was widzialo jak JUZ teraz zaczyna sie EROZJA stoku w miejscu zjazdu?
          wytnijmy wszedzie drzewa ... bedzie super..
          • Gość: eReS Re: Nie wszystko jest na sprzedaż! IP: 5.6.2R* / 212.121.135.* 15.03.06, 11:57
            dodam że jestem narciarzem "weekendowym" a jednak jestem "za"...
          • Gość: jkp Re: Nie wszystko jest na sprzedaż! IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 15.03.06, 14:05
            Moim zdaniem erozję bardziej widać poza stokiem narciarskim. Na stoku rośnie
            trawa, która w dużym stopniu hamuje erozję. Natomiast na zboczu w lesie, między
            drzewami, spływająca woda znacznie mocniej wypłukuje glebę. Zresztą co to za
            las? Nie widać tam żadnego starszego drzewa, wszystko z II połowy XX wieku.
            Podejrzewam, że zauważone przez ciebie ślady "erozji" na stoku to efekty jazdy
            na rowerach i motocyklach przy mokrej pogodzie. Poza tym w niektórych miejscach
            trawę wydeptują spacerowicze.
            A sam Telegraf bez stoku narciarskiego nie byłby żadną atrakcją, tylko jednym z
            wielu wzgórz w jednym z niższych bocznych pasm Gór Świętokrzyskich.
            Lasy Państwowe wycinają co roku tysiące hektarów lasu, i to znacznie bardziej
            wartościowego pod względem przyrodniczym niż ten na Telegrafie. Idąc od zalewu
            w Mostkach przez Wykus do Bodzentyna widziałem "krajobrazy po bitwie". I to
            jest uważane za racjonalną gospodarkę leśną. Podobnie dzieje się w całej
            Polsce. Natomiast w Kielcach radomska Okręgowa Dyrekcja Lasów Państwowych
            (których zresztą większość leży w województwie świętokrzyskim) "chroni" trochę
            marnych drzew. Bo to w Kielcach.
            • Gość: ehh Re: Nie wszystko jest na sprzedaż! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 16:26
              to jest baaardzo ciekawe "trawa hamuje erozje ... a drzewa wrecz przeciwnie" ... i dlatego nie mamy, jak sadze, o czym rozmawiac ... ehhh
          • Gość: zs Re: Nie wszystko jest na sprzedaż! IP: *.pkp.kielce.msk.pl 15.03.06, 17:49
            nikt nie chce wycinać wszystkich drzew. Tylko tyle ile potrzeba, żeby sie
            bezpiecznie poślizgać i żeby na tym mieszkańcy Kielc zarobili.
      • Gość: zs Re: Nie wszystko jest na sprzedaż! IP: *.pkp.kielce.msk.pl 15.03.06, 17:46
        ja nie chcę na tym zarobić, ja tam się chcę poślizgać.
    • Gość: Civit Re: Czy stok Telegraf zostanie poszerzony IP: *.satbit.pl / 81.219.208.* 15.03.06, 10:52
      A może by tak dzierżawcy zadbali najpierw o stan posiadania a później
      ewentualnie starali się o kolejne rozwinięcia biznesu. Stok jest zaniedbany a
      może znajdzie się inny dzierżawca.
      • Gość: gość Re: Czy stok Telegraf zostanie poszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 15:24
        Zamknąć tę górę w pizdu. Kto to widział, żeby z takiej stromej góry zjeżdżać?
        Poszerzą stok dwa razy, to zginie dwóch ludzi, pszerzą 3x - zginie troje. Czy
        nie widzicie tej zależności, tępe łby? Jak ktoś jest mądry, to potrafi sobie
        znaleźć inteligentną rozrywkę, prostak będzie szpanował na nartach za dwa
        tałzenki po to tylko, żeby się zabić na drzewie.
    • Gość: jurek Re: Czy stok Telegraf zostanie poszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 12:17
      Wyciecie 15 metrow lasu w szerokosci i erozja...o maj gad, z takimi ludzmi to
      bedziemy jeszcze przez lata troche w tyle.
      • Gość: ehh Re: Czy stok Telegraf zostanie poszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 16:30
        zrozum ... sa rozne spojzenia ... mnie ten "stok narciarski" jest nie potrzebny ... dlaczego mam sie cieszyc, ze jakis kolo bedzie mial gdzie jezdzic, wali mnie to ...
        a powaznie, to zgadzam sie ze to moze byc promocja, pieniadze, spledory, turysci ... i ok. fajniejsze miejsce wypoczynku ludzi, zgoda ... ale jakos mi przez gardlo LATWO nie przejdzie - WYCINAJMY, a co...
        • Gość: Mafi Re: Czy stok Telegraf zostanie poszerzony IP: *.fortes.pl 15.03.06, 20:19
          Jestem zdecydowanym zwolennikiem wycinki na Telegrafie. Mamy w Kielcach gory
          nie da sie tego ukryc ;)lecz dzieki takim osoba jak, nie ktore z wyzej sie
          wypowiadajacych Polska bo nie tylko Kielce bedzie krajem zacofanym. Nie trzeba
          daleko szukac przykladow aby przekonac sie do inwestowania w wyciagi. Tylko w
          Polsce nie wycina sie lasow bo niby ekologia, w Tatrach jest w sumie tylko
          jeden osrodek narciarski z prawdziwego zdarzenia "Kasprowy" a powinno ich byc
          duzo wiecej. Na zachodzie w rejonie Alp bez mrugniecia okiem powstaja nowe
          osrodki narciarskie, a co za tym idzie pojawiaja sie turysci, hotele, kluby i
          wiele innych atrakcji. Ze znalezieniem pracy nie ma problemu, wszyscy sa
          szczesliwi. Turysci ze maja godne warunki do aktywnego wypoczywania, miejscowi
          mieszkancy ze maja prace i moga zapewnic godne warunki bytu swoim rodzina a
          politycy ze maja niski stopien bezrobocia. Przyklad zachodu siwietnie pokazuje
          ze mozna pogodzin ekologie z inwestycjami. No ale coz Polska to kraj moherowych
          beretow i trzeba bedzie kilka lat poczekac az Nasze pokolenie przejmie wladze
          nad tym krajem a Polska wreszcie stanie sie atrakcyjnym krajem dla turystow!!
    • Gość: nie narciarz Błaganie do pseudoekologów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.06, 23:55
      Jako przedstawiciel jednego z gatunków biosfery - Homo sapiens, zmeczonego
      codzienną walką o byt, smrodem spalin, hałasem i milionem innych destrukcyjnych
      czynników zwracam się do Was o włączenie mnie w wasz wspaniały program ochrony.
      Pragnę aby moją pozycję potraktowano choć na równi z gatunkiem Pinus sylvestris
      i zapewniono mi nieco miejsca na stoku wzgórza Telegraf. Myślę, że absolutnie
      satysfakcjonowałby mnie 1 (jeden) procent powierzchni północnego stoku tegoż
      wzgórza na potrzeby zdrowej rekreacji na nartach oraz zapewnienia minimum
      mojego bezpieczeństwa dla przedstawicieli mojego gatunku. W celu wzmocnienia
      siły moich argumentów przypominam, że zalesienie tego terenu ma charakter
      sztuczny i nastąpiło na terenach dawnego poligonu wojskowego oraz kamieniołomów
      ok. 35-45 lat temu, tak że trudno zaliczyć ten teren do naturalnych puszcz.
      Osobom, które bardzo dbają o walory krajobrazowe radzę spojrzeć w zimowy
      wieczór na oświetlony stok. To jest naprawdę jeden z ładniejszych widoków w
      naszym mieście. Twierdzenie że poszerzenie stoku o kilka metrów spowoduje
      straty w krajobrazie czy spotęguje erozję należy uznać za zramolałe pier...
      Zanim coś napiszecie to trochę pomyślcie. Panowie i Panie okażcie trochę
      zwykłego rozsądku i życzliwośći.
      P.S. ja na nartach nie jeżdżę bo sie boje ale bardzo bym chciał się nauczyć.
    • Gość: misiek Re: Czy stok Telegraf zostanie poszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 08:19
      Nie jestem z Kielc ale często szusuje na Telegrafie - tak atrakcyjny jak
      niebezpieczny. Prace nad jego ulepszeniem są konieczne jest to swoista zimowa
      wizytówka Kielc. Jadąc raz w towarzystwie goscia z innej części kraju
      nasłuchałem się wielu słów uznania, że w centrum miasta może być taki obiekt
      oraz to, że Kielce kojarzyły się zawsze z głęboką prowincją i Żeromskim.
      Zmieniamy stereotypy więc do dzieła P Prezydencie radomianie z zazdrości będą
      blokować im się nic nie udało. Powodzenia
    • Gość: megadeth Re: Czy stok Telegraf zostanie poszerzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.06, 08:51
      A może wyciąć wszystkie drzewa i słupy na całej górze ?
      wtedy nie będą potrzebne żadne osłony, a wyciąg zrobić w tunelu ?
    • Gość: amina Re: Czy stok Telegraf zostanie poszerzony IP: *.satbit.pl / 81.219.208.* 16.03.06, 09:05
      mieszkam w górach świętokrzyskich i żądam, by jak najwięcej było terenów
      zalesionych a narciarze to i tak sobie znajdą odpowiednie miejsce do
      zjeżdżania. Telegraf zaliczam do pięknych terenów turystycznych, ale nie
      narciarskich, więc chcę by nie naruszać 'jego' struktury krajobrazowej!
      Proponuję zabezpieczyć odpowiednio trasę narciarską by było bezpieczniej a nie
      to drugie wyjście czyli poszerzanie!
      A najlepiej, by było gdyby zamknęli tą trasę!
      • Gość: Warszawiak Re: Czy stok Telegraf zostanie poszerzony IP: *.pgi.waw.pl 16.03.06, 17:58
        Całkowita arogancja dla faktów i szkodnictwo - Telegraf zaliczam do
        atrakcyjnych terenów turystycznych ale niue narciarskich

Tak może napisać tylko ktoś kto nie widzi nie słyszy i nie myśli. Telegraf jest
        wielką szansą turystyczną Kielc ale szansą dla turystyki narciarskiej!!.Sam już
        kilkakrotnie korzystałem z tej trasy (jesty niestety niebezpieczna bo zbyt
        wąska i żle zabezpieczona ale to dobra trasa. Po poszerzeniu może ściągnąć dużo
        ludzi. ,którzy zostawią tu sporo pienięzy. Poza tym gdy jedzie się z Warszawy
        do Tarnowa wieczorem to oświetlony stok wspaniale komponuje się z ktajobrazem.
        To wasz (kielczan) największy atut turystyczny.

• Gość: cd. Re: Czy stok Telegraf zostanie poszerzony IP: *.satbit.pl / 81.219.208.* 16.03.06, 13:52
      jak wyżej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka