Dodaj do ulubionych

Odkurzacz Parowy -- czy ktoś to ma lub zna???

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
Sa na rynku trzy - Karcher Sv 1902, Ariete i Hoover. Wszystkie mają
czyścić para i odkurzać podczas jednego przejścia. Mam duży dom i
bardzo by mi się takie urzadzenie przydało, zwłaszcza, że dziecko
alergik. Ale kosztują fortune, zwłaszcza karcher, więc nie wiem czy
warto. Poradźcie!
Obserwuj wątek
    • niunia_167 Re: Odkurzacz Parowy -- czy ktoś to ma lub zna??? 19 lat temu
      My mamy Karchera, jesteśmy b. zadowoleni, zniknęły problemy ze smugami na
      płytkach, można być wszystko, nawet okna :) Jedyny problem to jego ciężar, mąż
      myje płytki bo dla mnie jest on za ciężki, do normalnego odkurzania jest ok,
      daję radę, ale parowe odkurzanie to już jego działka. Mimo wszystko nie
      zamieniłabym go na zwykły odkurzacz i uważam, że warto wydać to sianko! Polecam
      gorąco!
      • Gość: julens Do Niuni - małe, szczegółowe pytanko :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
        Niunia
        Czy macie ten Karcher SV 1902? Dlaczego piszesz, że jest ciężki do
        czyszczenia parą, czy trzeba go trzymać w ręku, czy po prostu sama
        praca z parą jest taka ciężka? A jak z czyszczeniem tego ustrojstwa
        po pracy - trwa godzinę czy szybciutko pod strumieniem wody? Z góry
        dzięki za odpowiedź, pozdrawiam serdecznie.
        J.
        • niunia_167 Re: Do Niuni - małe, szczegółowe pytanko :) 19 lat temu
          tak to ten model. Samo czyszczenie parą jest ciężkie, po prostu rura jest pod
          ciśnieniem, można ustawić siłę ciśnienia, ale najlepiej wychodzi jak jest
          największe; no i nie robisz tego jak zwykłym odkurzaczem tylko raczej jak
          ściągaczką do okien :) Sam odkurzacz nie jest aż tak ciężki, jest na kółkach i
          ma rączkę dzięki której łatwo się prowadzi (za rurę nie radzę ciągać bo może
          odpaść, wtedy automatycznie się wyłącza). jeżeli chodzi o czyszczenie pojemnika,
          to ja wylewam wodę odrazu po czyszczeniu (pierwszy raz zostawiłam na drugi
          dzień to strasznie śmierdziało) po czym myję pojemnik pod strumieniem w wannie,
          bez żadnych środków, tylko płukanko, jeżeli jest piasek w zakamarkach to szmatką
          tylko to przecieram, żeby nic nie zostało. Wg mnie jest godny polecenia, pomimo
          swej ceny sprawdza się super, liczę że sprawdzi się na kilka lub kilkanaście
          lat. Jak masz jeszcze jakieś pytanka to służę "pomocą" :)
          • Gość: julens Re: Do Niuni - jeszcze pytanko(a) :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
            Kochana jesteś, że tak chętnie i szczegółowo opowiadasz. Dzięki
            wielkie!
            Ale zmartwiołaś mnie tym, że praca z parą jest tak fizycznie ciężka.
            Ja mam duży dom, parkiet, dużo okien itd. więc jak jednego dnia go
            odkurzę i jeszcze mam przelecieć mopem, to padam na pysk. Myslałam,
            że ten Karcher, to będzie takie dwa w jednym bez wysiłku, a tu
            kicha! Czy takiej podłogi pokojowej (parkiet), nie bardzo brudnej,
            raczej zakurzonej, nie da się "przelecieć" z tym Karcherem ze słabą
            parą i tą szczotkową (parkietową) końcówką, zamiast tej gumowej? Czy
            zostaje wtedy woda na parkiecie? I jeszcze tylko jedno pytanko (no,
            może dwa ;)) Mniej więcej na ile czasu starcza Ci wody i jak szybko
            się grzeje, i czy te końcówki są dobrze przemyślane, czy nie bardzo.
            Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie informacje. Jeśli mogę się w
            czyms odwzajemnić, zrobie to z przyjemnością. Pozdrawiam
            J.
            • niunia_167 Re: Do Niuni - jeszcze pytanko(a) :) 19 lat temu
              ja też mam sporawy dom, na szczęście parterowy.
              Dla mnie też było tragedią jak miałam odkurzać podłogi potem jeszcze je myć a co
              gorsza później polerować, dzień i za mało czasu.
              Jak raz wleję wodę to wystarcza mi na jedno czyszczenie całego domciu, jak woda
              się zagrzeje (przy parowym odkurzaniu) to pojawia się czerwona lampka i chwile
              czekasz i znów można odkurzać.
              Parowym odkurzaczem myję tylko płytki (tylko albo aż 80m2) zajmuje to ok.
              godziny, na początku kapała woda, ale to brak doświadczenia w myciu, jak się
              wprawisz to jest ok, nie ma ani kropelki. No i najlepiej na najmocniejszym (są 4
              poziomy, my używamy 4)
              Panele podłogowe (w pokojach) myję bez pary, zwykłe odkurzanie (wkłady z
              włoskami, nie gumki "Szczotkowe" jak pisałaś :)), wtedy nie używa się pary, woda
              nie kapie. I to wystarcza, nie używam żadnych innych specyfików do polerowania
              czy czyszczenia.
              Myślę, że końcówki są wporządku, gumki myję po każdym myciu, wyschną i można
              używać ich ponownie. Nakładki z włosiem (parkietowe), jest do nich specjalna
              "szczotka" która po odkurzaniu też można je wyczyścić i są jak nowe.
              Jeśli chodzi o nasze porządki to wiele nam ułatwiło, może trochę przesadzam z tą
              ciężkością, kwestia przyzwyczajenia, ja jestem teraz w ciąży nie mogę dźwigać i
              może wszystko mi się wydaje ciężkie :)
              Okna w sumie myłam nim tylko raz, po oknie trochę cieknie woda, może dlatego, że
              to w poziomie bardziej, i na dole dobrze coś podłożyć by nie nakapało na
              podłogę. A może po kilku czyszczeniach okaże się, że też nie będzie kapać, jak
              już się wprawię :)
              Nie wiem co Ci jeszcze poradzić czy doradzić :)
              Nie żałuję, że go kupiliśmy z pewnością, to co do niego dołożysz, to w zwykłym
              odkurzaczu wydasz na worki, filtry, no i jeszcze mopy i płyny do mycia podłóg,
              my po użyciu tego odkurzacza nic takiego nie potrzebujemy.
              Pozdrawiam gorąco!
              • Gość: anad Re: Do Niuni - jeszcze pytanko(a) :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
                ile kosztuje to cudo?
                  w granicach dwóch klocków
                  jak podejmiesz decyzję to daj znać, ciekawa jestem, czy zdecydujesz się na nowy
                  sprzęcik :) pozdrawiam gorąco
                  • Gość: julens Re: Do Niuni - jeszcze pytanko(a) :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
                    decyzję muszę podjąć do końca tygodnia. Twoje info wiele mi pomogły,
                    naprawdę bardzo ci dziękuję. Chyba się skłonię do kupna, a jak kupię
                    i przetestuję, to od razu dam znać.
                    I oczywiście nic nie dźwigaj, tylko sobie odpoczywaj, jeszcze sie
                    nadźwigasz, jak dzidziuś się urodzi.
                    Pozdrawiam Was ;)
                    J.
                      dzięki :) i życzę powodzenia na zakupach :)
                      • arkadiush1975 Re: Do Niuni - jeszcze pytanko(a) :) 19 lat temu
                        Właśnie kupiliśmy SV 1902 w necie jutro powinien dotrzeć jak przejdzie testy to
                        również napiszę słowo :)
                        Pozdrawiam

• Gość: julens Kupiłam zwykły odkurzacz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
                        Udalo mi się zamówić prezentacje z Karchera. Pan przyjechał i zrobił
                        pokaz, i okazało się, że jest to absolutnie genialne urządzenie, ale
                        do płytek, a nie do parkietu. A ja mam parkiet wszędzie, nawet w
                        kuchni, toaletach, łazience. Na parkiecie zostawały smugi, a poza
                        tym wydaje mi się, że jednak po dużej ilości takiego mycia lakier z
                        parkietu mógłby zejść, bo do mycia parą używa się końcówki z
                        gumowymi wkładkami, i one trochę po tym parkiecie szorują...
                        Pan wyczyścił nim też płytki na tarasie - i tam odkurzacz sprawdzal
                        się cudownie, wyczyścił brud ze wszystkich terakotowych zakamarków i
                        fug.
                        Więc ostatecznie kupiliśmy odkurzacz zwykły, bezworkowy Samsung
                        SC9560, i jestem z niego bardzo zadowolona. Cichy, dobrze się
                        czyści, super zasysa. Teraz myślę po prostu o dokupieniu mopa
                        parowego, ale jest na jego temat sporo różnych i często skrajnych
                        opinii.
                        Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuję za pomoc.
                        J.
                        • arkadiush1975 Re: Kupiłam zwykły odkurzacz 19 lat temu
                          Również mam parkiet i nie zauważyłem smug. Parkiet można czyścić końcówkami z
                          włosiem a nie gumowym. Chociaż nawet na gumowych jest ok i kółka nie
                          pozostawiają śladów. Urządzenie fakt wielozadaniowe i bardzo skraca czas
                          sprzątania.
                          • Gość: julens Re: Kupiłam zwykły odkurzacz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
                            Zostawia smugi na parkiecie, gdy sie czyści parą, a do czyszczenia
                            parą trzeba używać gumowych końcówek, które dodatkowo mogą zetrzeć
                            lakier z parkietu po wielokrotnym używaniu. Do zwykłego odkurzania
                            tym sprzętem oczywiście można użyć innych końcówek, tylko ja nie
                            chciałam kupować zwykłego odkurzacza, tylko taki, który za jednym
                            zamachem odkurzy i umyje podłogę. Niestety ten Karcher myje i
                            odkurza, ale najlepiej podłogi z kafli. Dlatego zamiast kupować
                            sprzęt za 2 tys. zł i wykorzystywać go tylko do zwykłego odkurzania,
                            zdecydowałam się na kupno "zwykłego" odkurzacza za połowę tej ceny.
                            • niunia_167 Re: Kupiłam zwykły odkurzacz 19 lat temu
                              myślę, że dobrze zrobiłaś, nie wiedziałam, że masz wszędzie parkiet, też bym
                              podjęła taką decyzję!
                              Kupić parowy odkurzacz po to by czyścić podłogę zwykłą szczotką to bez sensu
                              wydawać tyle siana... podłogi panele, mam w pokojach i też nie stosuję tam
                              parowego bo szkoda mi paneli, tam używam tylko szczotek :) pozdrawiam, i życzę
                              miłego sprzątanka
                              • Gość: julens Re: Kupiłam zwykły odkurzacz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19 lat temu
                                Dzięki Niunia
                                Tylko kobieta zrozumie kobietę ;)
                                Pozdrawiam serdecznie, i jeszcze raz dzięki za wyczerpujące
                                odpowiedzi. Wszystkiego dobrego na Święta.
                                julens
                          • Gość: Michal Re: Kupiłam zwykły odkurzacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
                            Właśnie zastanawiamy się nad kupnem tego cacka. Ciekawy jestem czy w
                            dalszym ciągi uważasz że jest super no i jak w końcu z czyszczeniem
                            parkietu z parą.
                            • niunia_167 Re: Kupiłam zwykły odkurzacz 19 lat temu
                              ja wciąż uważam, że jest świetny. Nie mam parkietu, nie wiem jak by się
                              sprawdził odkurzacz na nim. W pokojach mam panele, tam nie używam pary bo mi
                              szkoda paneli, starczy zwykłe odkurzanie na szczotce. My nie mieliśmy wyjścia
                              jak kupić parowy odkurzacz ponieważ w większości domu mamy płytki i tu się
                              sprawdza rewelacyjnie, nie potrzebuję żadnych detergentów, nie zostają smugi,
                              można nim myć również okna z WIELKĄ oszczędnością czasu. my czyścimy nim również
                              całą łazienkę tj.płytki na ścinach bo do sufitu ciężko z drabiną latać nie
                              wygodnie a odkurzaczem docieramy wszędzie!
                            • arkadiush1975 Re: Kupiłam zwykły odkurzacz 19 lat temu
                              fakt odkurzacz jest super. Ja mam parkiet merbau (twardy) i nie zostaje na nim
                              ani ślad pary ani ślady po końcówce czyszczącej.

• Gość: Michał Re: Kupiłam zwykły odkurzacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19 lat temu
                                Wielkie dzięki, właśnie zamówiłem :)
                                • Gość: Mm Re: Kupiłam zwykły odkurzacz IP: *.31.224.161.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13 lat temu
                                  Mam pytanie czy odkurzanie parowe ni zaszkodzi parkietowi ale olejowanemu, slyszeliscie cos moze?
                                  • Gość: Zgred Re: Kupiłam zwykły odkurzacz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12 lat temu
                                    A takie pytanie zcyklu offtop. Nie znalazlem tu takiego wątku , mianowicie scooba takie co samo myje podloge. ktos ma?
                                    • Gość: Dorka Re: Kupiłam zwykły odkurzacz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12 lat temu
                                      mam, dobre uzupełnienie do rumby - para ogarnia mieszkanie :)
                                      • Gość: Zgred Re: Kupiłam zwykły odkurzacz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12 lat temu
                                        No ja jestem coraz bliżej zakupu, ale waham się jeszcze czy nie wziąć brraava
        • piotralfred Re: Do Niuni - małe, szczegółowe pytanko :) 12 lat temu
          Ja mam odkurzacz SV Karcher i bardzo sobie chwalę. Czyszczenie łatwe. Ostatnio miałem problem bo zniszczyła mi się szczotka do czyszczenia fug ale dokupiłem w Kar-Matt w Krakowie.
    • Gość: helena! Re: Odkurzacz Parowy -- czy ktoś to ma lub zna??? IP: *.play-internet.pl 12 lat temu
      Jest coś takiego :) 793768501.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka