la_lunia 29.06.04, 09:55 czy przy kazdej zmianie pieluszki? czy tylko wieczorem? czy moze jednak rzadziej? jak narazie myje pomiedzy wargami mniejsyzmi a wiekszymi - mam nadzieje, ze robie to dobrze z gory dziekuje za odpowiedz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basiuniagp Re: jak technicznie i jak czesto myc cipcie? 29.06.04, 16:23 ja myję przy każdej zmianie pieluszki (chusteczką nawilżoną), a wieczorem wodą. I nie wolno rozchylac warg sromowych! Nie wymywac tego co jest w środku! Myjemy tylko z zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
la_lunia Re: jak technicznie i jak czesto myc cipcie? 30.06.04, 08:52 > I nie wolno rozchylac warg sromowych! Nie wymywac tego co jest w środku! !!! a ja rozchylam! ale czyszcze pomiedzy wargami mniejszymi a wiekszymi - tam sie zbiera troche tego brudu natomiast miedzy wargami mniejszymi nie czyszcze! Odpowiedz Link Zgłoś
wegielek Re: jak technicznie i jak czesto myc cipcie? 04.07.04, 21:06 witaj, nie rozchylaj warg, ani nie czysc ich w sordku, chyba ze dostala sie tam kupka. nie wolno ich rozchylac i czyscic mocno w sordku, gdyz jest tam swoista flora bakteryjna, ktora sie niszczy przed wycieranie. w ogole nie wolno skory ani tym bardzije warg sromowych WYCIERAC, trzeba lepiej czyscic ruchem DOTYKOWYM. tak nas uczono w szkole rodzenia i polozna tez mi to mowila. powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_79 Re: jak technicznie i jak czesto myc cipcie? 29.06.04, 23:19 Ja myje codziennie po kąpieli platkiem kosmetycznym i cieplą wodą,delikatnie rozchylając wargi.Oprocz tego,przy kazdej zmianie pieluszki przecieram chusteczką dla niemowląt. Odpowiedz Link Zgłoś
pppeterson Re: jak technicznie i jak czesto myc cipcie? 06.07.04, 10:17 Miedzy wargami jak najbardziej należy wymywać wszelkie zanieczyszczenia, oczywiście nie mowie aby głeboko "grzebać"dziecku w przedsonku pochwy. Często jest tak,że te niemyte niemowlęta w wieku kilku tygodni chorują na zakażenie układu moczowego, a leczenie jest możliwe tylko w warunkach szpitalnych a tego juz panie położne, które zalecają "nie mycie" nie obserwują, gdyż nie mają kontaktu z Paniami. P.S Resztki kału w przedsionku pochwy i między wargami to żadna flora fizjologiczna! Z wyrazami szacunku Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna.piskorz Re: jak technicznie i jak czesto myc cipcie? 09.07.04, 07:33 Dziewczynkom przemywamy srom podczas kapieli w wanience ruchem od góry do dołu aby nie zanieczyścić pochwy. Przemywac srom nalezy tez po każdym oddaniu stolca albo specjalnymi chusteczkami dla niemowląt, albo w wanience w niewielkiej ilosci wody, albo miękką mokrą myjką (oczywiście ciepłą). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agga1976 Re: jak technicznie i jak czesto myc cipcie? 09.07.04, 10:26 ale czy nalezy rozchylac wargi sromowe, czy tylko myc je z zewnatrz? pozdrawiam Agga Odpowiedz Link Zgłoś
aninia1 Re: jak technicznie i jak czesto myc cipcie? 09.07.04, 22:35 Ja myśle ,że trzeba tam zajrzec i umyć (tak jak siebie). Tak robie ale córcia chyba tego nie lubi Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: jak technicznie i jak czesto myc cipcie? 12.07.04, 22:13 Dziewczyny! Z tym nierozchylaniem warg to macie rację, ale tylko i wyłącznie dotyczy to noworodka! Dziewczynki przez pierwsze doby po urodzeniu mają rozchylone, napuchnięte wargi sromowe, których nie wolno bardziej rozchylać. Póżniej, gdy pobrzęk już minie, a ciałko nabiera tkanki tłuszczowej, także wzgórek łonowy, wargi należy lekko rozchylić i dokładnie, codziennie wymyć cipuszkę! Czy siebie też nie myjecie? Czy sobie też zostawacie nalot?! Odpowiedz Link Zgłoś
krystyna.piskorz Re: jak technicznie i jak czesto myc cipcie? 15.07.04, 07:55 Oczywiście że podmywać dziewczynke nalezy dokładnie i delikatnie lekko rozchylając wargi, z wyjatkiem noworodka w pierwszych dobach zycia.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś