Dodaj do ulubionych

Cebulaki - najlepsze do piwa!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 11:22
Uwielbiam je!
Obserwuj wątek
    • kwieta4 Re: Cebulaki - najlepsze do piwa! 24.04.04, 11:24
      czy kazda Ewa musi kusic?:))
      • Gość: Ewa Re: Cebulaki - najlepsze do piwa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 11:49
        ja nie kuszę, porostu uwielbiam je do piwa. I koniecznie muszą być ze słonecznikiem.
        • Gość: Cynamoon Re: Cebulaki - najlepsze do piwa! IP: *.it / 62.233.189.* 24.04.04, 12:21
          A co to takiego?
          Czy to to samo co na lubelszczyznie nazywa sie cebularze?
          Plaski placuszek drozdzowy z cebula na wierzchu, posypany makiem lub kminkiem?
          • Gość: Ewa Re: Cebulaki - najlepsze do piwa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 12:25
            są to chrupiące słone ciasteczka raczej pół kruche, cebula i słonecznik w środku posypane kminkiem.
            • Gość: Cynamoon Re: Cebulaki - najlepsze do piwa! IP: *.it / 62.233.189.* 24.04.04, 12:37
              Mmmmm... To ja poprosze o przepis! Brzmi przepysznie!
    • Gość: Ewa Re: Cebulaki - najlepsze do piwa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 12:45
      Cynamoonku mogę podac później, trochę czasu mi zajmie szperanie w moich przepisach (a na pamięć ni cholery nie mogę się nauczyć)a jestem w trakcie gotowania obiadu i muszę odejść od komp
      napewno podam przepis, narazie idę do garów!
      • Gość: Cynamoon Re: Cebulaki - najlepsze do piwa! IP: *.it / 62.233.189.* 24.04.04, 12:56
        Ok, zaczekam, nie ma sprawy.
        Ja tez wlasnie opuszczam chwilowo komputer, bo ide do kina :-)
      • Gość: Pichciarz Re: Cebulaki - najlepsze do piwa! IP: *.proxy.aol.com 24.04.04, 14:50
        Typowe dla forumowiczów KUCHNI: zaciera się rozróżnienie czy gotuje się przy
        kuchni, czy przy komputerze...
    • Gość: Ewa Re: Cebulaki - najlepsze do piwa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 14:46
      cebulaki:
      1/2 kg mąki
      10 dkg drożdży 1 szklanka mleka
      1 kostka margaryny
      szczypta soli
      paczka łuskanego słonecznika
      suszona cebulka, lub przesmarzona (odsączona)
      kminek
      mimo że są tu drożdże, cebulaki wychodzą ja pół kruche, najlepiej zrobić je dzień wcześniej
      mąkę posiekać z margaryną, w ciepłym mleku (dodać soli) rozmieszać drożdże i połączyć z mąką, dodać cebulkę, kminek, słonecznik.
      Ciasto rozwałkować na grubość 1/1,5cm, cały placek posmarować roztrzepanym jajkiem i trochę posolić, pociąć na podłużne romby i piec
      • Gość: Cynamoon Re: Cebulaki - najlepsze do piwa! IP: *.it / 62.233.189.* 24.04.04, 15:30
        Pichciarzu-he,he :-))))

Cudny przepis, dzieki Ewa!
        Jutro sobie zrobie i opije sie do tego piwskiem! :-)))
        Jadlm kiedys podobne, tylko na proszku do peiczenia, ale zgubilam przepis, a
        szkoda, bo dobre byly.

• Gość: Ewa Re: Cebulaki - najlepsze do piwa! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 15:32
          koniecznie napisz jak wyszły!
          • kwieta4 Re: Cebulaki :)) 28.04.04, 02:41
            wlasnie upieklam. w calym domu pachnie. i dodalam duzo slonecznika. ale bajka!!!
            na brytfance kladlam plaskie placki, smarowalam jajkiem, pare posypalam slodka
            papryka. piekne wyszly:). syn powiedzial od razu :"mamo, ty takich rzeczy nie
            rob, bo sie tata rozpije:))"
            • Gość: P. Re: Cebulaki :)) IP: *.proxy.aol.com 28.04.04, 03:59
              No to może z barszczykiem lub żurkiem?...
              • kwieta4 Re: Cebulaki :)) 28.04.04, 06:24
                masz racje!!!pierwszego maz wpalaszowal z zupka.
                a robi sie na poczekaniu, zachecam do sprobowania:)
                • Gość: Ewa Re: Do kwiety IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 28.04.04, 13:32
                  fajnie że zrobiłaś cebulaki, byłam ciekawa ile osób skusi się na ich zrobienie
                  cieszę sie ze ci wyszły i smakują wam
                  pozdrawiam
                  • Gość: mika_p Re: Ewo... IP: *.class144.petrotel.pl 02.05.04, 22:52
                    Całkiem całkiem dobra rzecz :)
                    Moje wyszły za mało słone, za mało cebulowe i za mało w nich kminku, ale na
                    drugi raz się poprawię ;-))
                    Kolejne pytanie technizne: jaką konsystencję powinno mieć toto po zakończeniu
                    wyrabiania ? Jak rzadki mózg chyba nie ?
      • Gość: mika_p Re: Cebulaki - najlepsze do piwa! IP: *.class145.petrotel.pl 01.05.04, 20:25
        A tej cebulki to ile ? Dużo ?
        • dapop Re: Cebulaki - najlepsze do piwa! 02.05.04, 17:51
          No, no wygląda to ciekawie. W tygodniu przetestuję, juz czuję ten zapach...
        • kwieta4 Re: Cebulaki - najlepsze do piwa! 02.05.04, 17:58
          cebuli dalam 'na oko', tzn. jedna, spora. za drugim razem dodalam kawalek
          czerwonej, bo akurat mi zalegal - nie polecam/za sucha/:))
          • Gość: Cynamoon Re: Cebulaki - najlepsze do piwa! IP: *.it / 62.233.189.* 10.05.04, 15:57
            I ja daje znac, ze zrobilam wreszcie.
            To jest pysznie uzalezniajace!!!
            Strasznie sie ciesze, ze podalas ten przepis!
            • Gość: Ewa Re: Do cynamoonki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 18:34
              To cieszę się że je zrobiłaś i smakują Ci
              są rewelacyjne, ja to jestem już uzależniona od nich.
              Pozdrawiam wszystkich smakoszy Cebulaków
      • Gość: nenne Re: Cebulaki - najlepsze do piwa! - 2 pytania IP: *.icpnet.pl 10.05.04, 19:49
        Czy jak dodam drozdze calosc musi sie "odstac"?
        W jakiej temperaturze pieczemy?

Zapowiada sie bowiem pyszna rzecz!!
        • Gość: Ewa Re: Do nenne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.04, 21:12
          nie musi się odstać
          180stopni
    • Gość: Pichciarz Re: Cebulaki - najlepsze do piwa! IP: *.proxy.aol.com 10.05.04, 20:19
      Czy są różne cebulaki, czy też jest tylko wielość przepisów?
      www.ekoturystyka.com.pl/przepis_na_cebulakii.htm
      www.kuchnia.3miasto.pl/1430.htm
      www.graza.serwus.pl/k_rozne.htm#Cebulakiitd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka