rybatoja 01.04.07, 15:54 jak wyzej. Chodze i szukam twarogu, ale mimo prob, nic coby twarog przypominalo nie znalazlam...a mam ogromna ochote na leniwe.Czy z ricotty wyjda leniwe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: drzewko Re: czy z ricotty zrobie leniwe? IP: 195.136.169.* 01.04.07, 16:00 Ja bym się zastanowił nad opłacalnością tego przedsiewzięcia. Przecież możesz kupić zwykły twaróg mielony do serników, na pewno wyjdą. Odpowiedz Link Zgłoś
nimeska Re: czy z ricotty zrobie leniwe? 01.04.07, 16:02 moze autorka watku pisze z zagranicy stad pyta sie o inny ser niz polski a wracajac to tematu, mi sie kiedys nie udaly i rozwalily :/ ale za to z ricotta pyszne sa pierogi na wzór ruskich :) polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
rybatoja Re: czy z ricotty zrobie leniwe? 01.04.07, 16:03 oj bardzo bym chciala kupic zwykly twarog, ale ciezko o taki w Australii;-( dlatego pomysl z ricotta... Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: czy z ricotty zrobie leniwe? 01.04.07, 17:08 Zrób twaróg, były tutaj przepisy. Łatwe. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: czy z ricotty zrobie leniwe? 01.04.07, 16:02 znam twoj bol:)Czy chcesz przepis na emigrancki twarozek?:) Odpowiedz Link Zgłoś
rybatoja Re: czy z ricotty zrobie leniwe? 01.04.07, 16:06 poprosze przepis;-) chociaz ze mnie taka kucharka, ze obawiam sie rezultatow...;-) a wracajac do ricotty to probowac czy sobie darowac? Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: czy z ricotty zrobie leniwe? 01.04.07, 17:06 nie boj:)Nie da sie zepsuc-byle niezbyt duzo soku bo sie guma zrobi:) fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,57410132,57410132.html Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: leniwe z ricotty 01.04.07, 16:41 Ja robilam kiedys wg tego przepisu: Kluski leniwe delikatesowe / przyrzadzac tuz przed podaniem / 750 g dobrego niekwasnego sera / moze byc ricotta / 4 jajka 6 czubatych lyzek maki pszennej 1 plaska lyzeczka soli maslo i bulka tarta do kraszenia maka do podsypania - w duzym plaskim rondlu nastawic wode na kluski i posolic - w misce rozgniesc widelcem ser, dodajac po jednym zoltka / bialka wlewac do miski / - ubic sztywna piane dodajac sol, przelozyc ja do sera z zoltkami - dosypac maki i wszystko leciutko wymieszac - wykladac mase na stolnice / wysypana maka / i robic walki / grubosci 2,5 cm /, splaszczac je nozem i kroic ukosne spore kluski - gdy woda zacznie wrzec, klasc kluski i gotowac 3-4 minuty od wyplyniecia na wierzch - od razu wyjmowac na talerze i podawac polane maslem z bulki / posypane cukrem, takze cynamonowym / - mozna podawac z brukselka z maslem Przepis przywieziony z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: czy z ricotty zrobie leniwe? 01.04.07, 19:11 Tak. Zmieszaj ją z jajkami (na ok. 200 g ricotty 1 jajko) i dodaj tyle mąki, żeby ciasto odstawało od łyżki. Wrzucaj łyżką na wrzątek i gotuj około 1 minuty od wypłynięcia. Robiłam takie leniwe z ricotty i z serka homogenizowanego. Wolę od tradycyjnych - z twarogu. Odpowiedz Link Zgłoś
rybatoja Re: czy z ricotty zrobie leniwe? 01.04.07, 23:46 to dzisiaj zaeksperymentuje z ricotta i doniose o rezultatach ;-) i rzeczywiscie przepis na twarozek wydaje sie dosc prosty....wiec pewnie tez sie skusze. Bardzo dziekuje ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
rybatoja Re: czy z ricotty zrobie leniwe? 02.04.07, 11:43 Uprzejmie i szczesliwie donosze, ze leniwe z ricotty wyszly;-) Zrobilam zgodnie z jedna z rad i bialko ubilam na piane. Wyszly mieciutkie i takie jak zwykle! pyszne z maslem i cynamonem. Dziekuje za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: czy z ricotty zrobie leniwe? 02.04.07, 11:52 Takie wlasnie byly. Wyjatkowo miekkie, a zrobilam je tylko raz. Musze to naprawic. Odpowiedz Link Zgłoś
rybatoja Re: czy z ricotty zrobie leniwe? 02.04.07, 11:58 oj to zachecam! bo pyszne wyszly...i zniknely mniej wiecej w takim samym czasie ile potrzebowalam na ich ugotowanie (minuta po wyplynieciu;-) Odpowiedz Link Zgłoś