Dodaj do ulubionych

Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.08, 21:42
Jak planujecie podróż samochodem do Bułgarii? Z noclegiem na trasie czy
przejeżdżacie ją na raz.... Doświadczonych też proszę o opinie.

Dziękiuję
Obserwuj wątek
    • Gość: marta c-ow Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.08, 21:48
      Doświadczonych proszę o podanie ile mniej więcej godzin zajęła podróż. Ja
      startuję z okolic Warszawy...
      Pozdrawiam
      • Gość: a.g9910 Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.08, 21:54
        W jakim terminie startujesz???
        • Gość: marta c-ow Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.08, 22:05
          ruszamy 29 czerwca, planujemy być na miejscu około 10 dni.
          • Gość: Jarek Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.05.08, 22:29
            Na jeden raz będzie Ci ciężko. Oczywiście są kierowcy dla których
            2000 km to pestka:)), ale myślę że dla własnego bezpieczeństwa
            trzeba odpocząć. Ja mieszkam w Słupsku, na Pomorzu. Zawsze planuje
            podróż tak żeby przez Rumunię przejechać nocą. Wyjeżdżaliśmy ze
            Słupska około 08.00 , w okolicach Zakopanego nocleg. Na drugi dzień
            wyjazd około 11.00, na miejscu w Bułgarii na drugi dzień około
            12.00. W Rumuni około 04.00 zrobiliśmy sobie 2 godziny odpoczynku.
    • Gość: Gość Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 07:55
      Nie da się taką odległość pokonać bezpiecznie za jednym zamachem, bez noclegu.
      Nawet jeśli będziecie robić sobie co 2-3 godziny odpoczynek to o świcie
      poczujesz takie znużenie, że dalsza jazda będzie wielkim ryzykiem. Lepiej
      poświęcić te 10 euro od łebka i spokojnie wyspać się w przyzwoitych warunkach.
      NIE WOLNO IGRAĆ ZE SWOIM ŻYCIEM LUB ŻYCIEM NIEWINNYCH LUDZI, CHOĆBY SIĘ KOMUŚ
      WYDAWAŁO, ŻE JEST ZE STALI.
    • Gość: karola Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 12:33
      Lepiej zaplanować nocleg wygodniej i bezpieczniej. Odległość jest
      duża i podróz nużąca tak więc lepiej gdzieś odpocząć. My pierwszego
      dnia zrobiliśmy 1000km a na drugi dzień zostawiliśmy 800km ,
      startowaliśmy z Katowic. Jechaliśmy przez Rumunię tak więc
      nocowaliśmy w motelu czysto fajnie i tylko 27 euro za noc za 4
      osobową rodzinę. Powrotna droga wiodła przez Serbię a ponieważ
      byliśmu wypoczęci po dwóch tygodniach byczenia wię wystarczyły 4
      godz. snu w aucie na stacji benzynowej na Węgrzech.
      • Gość: jc Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: 194.126.210.* 26.05.08, 14:28
        Witam,
        jak możesz to podaj namiar na ten motel w Rumunii. Też jadę do
        Bułgarii i szukam aktualnie sprawdzonego noclegu po drodze.
        pozdrawiam
        • zupa77 Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? 12.07.08, 23:52
          witam ja startuję bo BG na początku sierpnia jadę przez Rumunię proszę o namiar
          na noclegi w Rumunii
    • Gość: marta c-ow Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.08, 16:26
      nie rozchodzi się tutaj o pieniądze na nocleg, tylko o to, że zmarnujemy w sumie
      4 dni na podróż, szkoda mi trochę. W samochodzie będzie 3 kierowców, więc ja
      sama nie będę prowadziła.
      • Gość: betty Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.08, 22:37
        Witam,
        My takze wyjeżdzamy do Bułgarii 29 czerwca .Jesteśmy z okolic Rzeszowa,jest to nasza trzecia podróż,więc znamy drogę i ewentualne miejsca na noclegi.W tym roku planujemy jednak jechać bez noclegu (29 to niedziela więc na rumuńskich drogach ruch tirów jest niewielki).Jakby było ciężko to zawsze po drodze coś się znajdzie na nocleg.Możemy sie umówić i jechac razem(lub spotkać się po drodzęnp.na Słowacji).Jedziemy z dwójką dzieci 8 i 11 lat do Sweti Konstantin(Varna)Proszę pisz na maila : betty_k@op.pl
        • Gość: jc Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: 194.126.210.* 27.05.08, 07:25
          My też jedziemy z Rzeszowa tylko, że w połowie sierpnia..
          tak więc nie uda się jechać razem
          • des4 Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? 27.05.08, 08:05
            do BG lepiej z noclegiem, po pierwsze bezpieczniej, po drugie po
            jeżdzie non stop masz dzień stracony na odsypianie...

z powrotem można non stop, zwlaszcza jeśli masz zmiennika...

z Rzeszowa trasę robi się się jakie 22-24 godziny (z uwzględnieniem
            kilku postojów) bez dzieci można podobno zejść do 20 godzin...z
            Warszawy trzeba doliczyć min. 4 godziny...
            • Gość: betty Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.08, 13:06
              Jadąć do Bułgarii,nigdy wcześniej nie planujemy noclegów po drodze.Potrzeba odpoczynku wychodzi w trakcie podróży i zależy od warunków drogowych,samopoczucia kierowcy itp.Nieraz trzeba wziąć nocleg w motelu,ale niekiedy wystarczy parę godzin drzemki np.na stacji benzynowej.Jeżdzimy tak co roku,z dwójką dzieciaków i nie narzekamy.Oczywiście preferujemy podróz w wekendy,z powodu mniejszej liczby tirów.
              • gringo68 Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? 27.05.08, 14:36
                warto z noclegiem, trasa długa i nienajłatwiejsza, ostatecznie to są
                wakacje, a nie wyśścig po niewiadomo co, dobry motel w Rumunii mozna
                mieć za 20 euro, a kilkugodzinnych "drzemek" cala rodzina w
                skurczonej pozycji w fotelach samochodowych na stacjach benzynowych
                gdzie ani za bardzo przebrać się nie mozna ani wziac prysznica jakoś
                sobie nie wyobrażam...

lubię przyjechać na miejce wypoczęty, rozlozyć graty i iść na plazę
                z dzieciakami, a nie dogorywać i odsypiać podroż...
          • Gość: remek Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.07.08, 18:15
            my tez jedziemy w polowie sierpnia moze sie zgramy;)
            Remek84@o2.pl
    • Gość: monia Re: byłam w zeszłym roku IP: 217.153.94.* 28.05.08, 12:24
      przez Serbie. Wyjazd z WA-WA godz 4 rano, noc na Serbii w małym
      pensjonacie(30 EUR za 4 os.), przyjazd do Bułgarii dnia następnego o
      godz 23. Byliśmy w Tzarevie niedaleko Primorska.
      Trasa: 2200 km
      • des4 tylko nie przez Serbię 28.05.08, 13:05
        dwie unijne granice po drodze - węgierska i bułgarska, na każdej 2-3
        godziny stania...
        • Gość: Adam Re: tylko nie przez Serbię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.08, 14:23
          des4 napisał:

> dwie unijne granice po drodze - węgierska i bułgarska, na każdej 2-3
          > godziny stania...

Jakie stanie? Jechałem w ubiegłym roku i na żadnej z granic nie stałem dłużej
          jak 10 minut
          • Gość: gtw Re: tylko nie przez Serbię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.08, 21:05
            brat jechał w zeszłym roku i na każdej stał 1-1,5 godziny, z
            powrotem jeszcze dłużej...
    • Gość: iwon11 Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: 213.134.180.* 03.06.08, 14:17
      W zeszłym roku przekroczenie obu granic zajmowało nam do kilku minut
      (w lipcu)
      • Gość: viki Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.cust.tele2.pl 04.06.08, 22:55
        Miałaś szczęście
        • zamiejscowy1 Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? 05.06.08, 23:48
          Z Wa-wy nie dasz pewnie rady na raz.
          Jechałem z Bydgoszczy i 15.00 przekraczałem granicę w Piwnicznej, o
          21.00 wjechałem do Rumunii (przejście Oradea) Około 4 nad ranem
          miałem 1400 km na liczniku. Przespałem się ok 3 godzin i o 10.00
          byłem w Bukareszcie. O 18.00 byłem na miejscu w Kiten za Burgas
          (2100 km)
          Powrót: 8.00 wyjazd na Burgas, Sofie - dalej Serbia na Belgrad,
          Węgry - Budapeszt i ok. 3.00 rano przespałem się 70 km od Cieszyna
          gdzieś na Slowacji. Gdyby nie kilka bledow to spokojnie bym do
          Polski dojechal. Droga przez Serbie o wiele bezpieczniejsza ( w
          sensie ruchu drogowego) i szybsza. W Rumunii jedzie sie przez gory i
          czesto nie ma jak wyprzedzic. To mnie najbardziej spowalnialo.
          Wole Serbie gdyz jade z dziecmi i nie chce ich meczyc tak dlugo w
          samochodzie.
          W tym roku zaczynam drog
          • zamiejscowy1 Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? 05.06.08, 23:52
            Zaczynam jazde o 4.00 w Zwardoniu ( tam zrobie sobie nocleg) i
            przewiduje byc na miejscu o 21.00
            • Gość: koper Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.konin.mm.pl 14.06.08, 10:55
              Jechalem 6 latem autokarem przez Serbie i bylo ok,teraz chcialbym
              swoim samochodem ,pytam kto jechal bo jade autem na gaz i jak z
              tankowaniem i granicami
          • Gość: koper Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.konin.mm.pl 14.06.08, 10:53
            chcialby sie zapytac jak z gaze m po drogze czy mozna tankowac
            • mirek611 Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? 15.06.08, 11:54
              czy ktoś w terminie 03 lipca jedzie w okolice warny, ja startuje z bytomia
              planuje postój na nocleg odpowiedz na mirek@gazeta.pl
              • 3peter Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? 15.06.08, 15:46
                Ja proponuje z noclegiem ponieważ jechałem na 1 raz i naprawde jest
                to męczarnia.Po 20 godz. jazdy zaczyna widzieć się podwójnie i robi
                się to niebezpieczne szczególnie gdy wyprzedzasz tiry na trzeciego
                na wązkich ,krętych drogach czujesz się wtedy jak w grze
                komputerowej.Po przyjeżdzie na miejsce jesteś przepocony i ledwo
                stoisz na nogach.
                Dlatego polecam nocleg,prysznic i normalny posiłek.
                • Gość: toker Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.08, 15:23
                  Jadę trasę Poznań-Słoneczny Brzeg już piąty raz (w tą i z powrotem). JEZDŻE
                  TERAZ TYLKO PRZEZ SERBIĘ !!! Wyruszam zwykle ok godz.17 (kiedy juz nie ma takich
                  upałów). Na autostradach i dobrych drogach zwykle podróżuję z prędk ok 140km (z
                  wyjątkiem Serbii gdzie bardzo poluje Policja). Ponieważ żona też jest dobrym
                  kierowcą jeździmy bez noclegów. Trasę przejeżdżam w ok 22h (z dłuższym postojem
                  ok 1-2godz w okolicach Budapesztu). Trasa przez Serbię jest dłuższa (ok 300m) i
                  płatna autostrady łącznie ok 100PLN, ale jedzie się równym tempem co na takiej
                  trasie jest bardzo ważne. Przez Rumunię jedzie się wolniej , bardzo spokojne
                  rejony droga malownicza i piekne widoki. Niestety większość dróg jest w stanie
                  trochę gorszym niż polskie drogi, w dzień są ogromne korki w okolicach
                  Bukaresztu. 80% drogi przez Rumunię to kręte górskie drogi gdzie jedzie się z
                  prędkością 60km/h i średnia wychodzi wtedy 40km/h. Bardzo dużo zakrętów i
                  serpentyn. Widoki są naprawde piękne, ale szkoda mi wakacji na ich podziwianie z
                  za szyby samochodu...
                  • Gość: mkoniu Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.toya.net.pl 24.06.08, 19:11
                    Witam Ja wyjeżdżam z Kutna jadę do Buygarii Do miejscowośći ravda czy mógłbyś mi
                    sprecyzować dokładnie jaką trasę obrać?? Jeśli można to poproszę na meila
                    koniu21@o2.pl lub na gg 3620464
                    Z góry serdecznie dziękuję Wyjeżdżam okmoło 18-19 lipca
                  • Gość: Jarek Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.08, 19:52
                    Kolego toker, czy mógłbyś sprecyzować i opisać trasę na której są
                    według ciebie gorsze drogi niż nasze rodzime? Ja twierdzę że poza
                    miastami, dróg tranzytowych możemy tylko Rumunom pozazdrościć. Druga
                    sprawa, to piszesz że 80 procent rumuńskich dróg dojazdowych do
                    Bułgarii to kręte górskie drogi. Proponuję spojrzeć jeszcze raz w
                    mapę
                    i poprawić procenty, bo sporo zawyżyłeś tą wartość. Jeżeli odwrócisz
                    proporcję, będzie to na pewno bliższe prawdy.
                  • marcin-ewa Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? 24.06.08, 21:22
                    dzien dobry czy moze mi pan podac jak pan jedzie przez Serbie do Bułgarii??? bo
                    my ruszamy 6Lipca pierwszy raz samochodami i chcemy jak najlepeiej sie
                    przygotować... jeśli to możliwe to na gg 11 25 353 a jak nie to na
                    emaila=pucil0@poczta.onet.pl dziekuje i pozdrawiam
                    • Gość: Adam Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.06.08, 22:34
                      Witam
                      Jeżeli mogę to podzielę się swoimi doświadczeniami. W ubiegłym roku jechałem do
                      Varny następująca trasą z Radomia - Rzeszów - Barwinek (przejście graniczne ze
                      Słowacją) Svidnik - Presov - Koszyce- Miskolc (Węgry)- Debrecen - Oradea
                      (przejscie graniczne z Rumunią)i dalej do Bukaresztu możliwe są 2 trasy E60
                      przez Cluj Napoca-Targu Mures-Brasov-Ploiesti lub druga trasa E79 łacząca się
                      później z E68 przez Deva-Sibiu dalej E81 Pitesti. Wg mnie ta pierwsza trasa
                      nieznacznie dłuższa ale zdecydowanie lepsza, osobiście tą polecam. Na tej
                      drugiej było dużo remontów. Widoki na obu trasach bardzo ładne. Przejazd przez
                      Bukareszt jak dla mnie był koszmarem, bardzo słabe oznakowanie, było troche
                      błądzenia. Dalej już łatwo bo E70 do przejścia granicznego w Ruse (opłata ze
                      przejazd przez most 10 Euro)i juz prosto do Varny. Cała trasę przejechaliśmy
                      jednym ciągiem ze zmiennikiem. Wyjechaliśmy o 5 rano na miejscu byliśmy o 10
                      rano dnia następnego. W trakcie były oczywiście postoje. W tym roku zamierzam tą
                      samą trasą jechać
                      • Gość: Jarek Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.08, 11:39
                        Adam, polecam Ci jeszcze trzeci wariant, który uważam za najlepszy.
                        W Cluj Napoca jedziesz na Turde, Alba Julie i Sibiu.Jadąc autostradą
                        za Pitesti, zjeżdżasz na obwodnice Bukaresztu. Nie przejmuj się
                        korkami, na obwodnicy. Stoi się do pierwszego skrzyżowania, ponieważ
                        pierwszeństwo mają pojazdy wjeżdżające na obwodnicę. Dalej już się
                        jedzie normalnie. Można mieć farta podczas przejazdu pociągu. Wtedy
                        zamykają wjazd na skrzyżowanie i korek znika.
                        • Gość: Adam Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.08, 16:34
                          Faktycznie na mapie opisany przez Ciebie wariant też nieźle wygląda i wezmę go
                          pod rozwagę.
                          Dzięki.
                          • waligora1 Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? 27.06.08, 13:17
                            Właśnie wróciłem z Bułgarii samochodem - Citroen AX 95 r - super
                            droga do samej Bułgarii - nigdzie nie jechałem wolniej niż 80 km/h -
                            Trasa wygładała tak: przejscie w Piwnicznej - Słowacja przez
                            Koszyce - przejście na Węgry, Rumunia - Oradera, Rumunia Giorgiu,
                            Bułgaria. - Należy zwrócić szczególną uwagę na wszystkie samochody
                            powyżej modelu Daci 1300 - PIRACI DROGOWI I 100% ZAGROŻENIE -
                            Wszystkie miasta w których są co najmniej 2 skrzyżowania to
                            eldorado - każdy Rumun jedzie jak by był PANEM Świata - Zawsze przed
                            hamowaniem bądź jakimkolwiek manewrem patrz do tyłu bo samochody
                            Rumunów są na zderzaku dosłownie 10-20 cm (nas oczywiście stukneli :-
                            ))(podobnie w Bułgarii). Nocleg na pewno wskazany zwarzywszy na
                            temperatury. najlepiej Rumunia okolice SIBIU.
                            • Gość: makak19 Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.chello.pl 29.06.08, 19:40
                              witam. jedziemy za kilka dni do Bułgarii tą samą trasą i mam kilka pytań. czy obwodnica Bukaresztu jest już dobrze oznakowana ? czy są problemy z zakupem winiet na Rumunię ? czy były jakieś problemy na przejściu Giurgiu-Russe (słyszałem plotki o wymuszaniu dodatkowych opłat) ?
                              • Gość: Adam Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.08, 20:39
                                Problemy z zakupem winiet na Rumunii są, a przynajmniej w ubiegłym roku były. Ja
                                osobiście nigdzie nie mogłem kupić i9 w końcu jechałem bez. W tym roku też się
                                wybieram za tydzień i jeżeli nie będę nigdzie mógł kupić to jadę bez. Z drugiej
                                strony to dziwne, że wprowadzają opłaty a nie można kupić winiet. Ja
                                przejechałem obwodnicę i wpakowałem się w Bukareszt, z którego ciężko wyjechać.
                                W Ruse bezproblemowo, pobrali opłatę chyba 8 euro, już nie pamiętam, dali kwit
                                i wszystko.
                                • Gość: Jarek Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.08, 21:10
                                  Oznakowanie na zjazd jest bardzo dobre. Bodaj że trzykrotnie
                                  powtórzone 3 duże niebieskie tablice. Należy jedynie pamiętać że
                                  obwodnica to centuria.
                                  • zieciol Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? 29.06.08, 23:21
                                    Właśnie wróciliśmy z Bułgari.Z ŻYWCA jechaliśmy przez serbie 18
                                    godz a z powrotem 19,5 godz.Jazda tylko z postojami na tankowanie i
                                    toalete.Byliśmy w Kiten.Pozdrawiam
                                  • Gość: Adam Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.08, 18:52
                                    Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Oznakowanie na zjazd jest bardzo dobre. Bodaj że trzykrotnie
                                    > powtórzone 3 duże niebieskie tablice. Należy jedynie pamiętać że
                                    > obwodnica to centuria.

Właśnie, a ja się zasugerowałem, że centuria to centrum i przejechałem.
                                    • red_nudek Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? 30.06.08, 20:22
                                      ok. 10 lipca z okolic Żywca jedziemy do Bułgari do Obzoru, czy ktoś
                                      w tym terminie też jedzie? Jedziemy przez Rumunie.
                  • Gość: novaart Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.08, 11:57
                    witam
                    8.08 wyjeżdżamy z Warszawy do białej i zastanawiam się mocno nad dojazdem przez
                    Serbię. Czy możesz mi podać trasę i jakie to są drogi (autostady czy inne),
                    gdzie przekraczaliscie granicę w Polsce? Jakie wydatki należy przeznaczyć na
                    podróż, na co zwrócic uwage itp. Będę wdzięczna za odpowiedź mój adres
                    m.kowalska@hunterdouglas.pl
                    • Gość: tonio Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.08, 10:44
                      właśnie wróciłem z Bułgarii i jechałem da razy przez Rumunię, i
                      polecam jednak drogę przez Serbię, będzie znacznie szybciej, w
                      Rumunii ruch na drogach jest bardzo duży, masakra TIR-ów i a i
                      osobowych nie brakuje, przed Kluj Napocą godzina w Korku, Sebes to
                      samo, później jechaliśmy nocą więc było znacznie lepiej, ale na
                      obwodnicy Bukaresztu znowu około 40 min korek o 5 rano, z powrotem w
                      Bukareszcie godzinka w korku, potem w Pitesti też prawie
                      godzinka,ponadto Rumuni jeżdżą jak wariaci, wyprzedaznie na 3 na
                      zakrętach jest regułą, sporo też zawalidróg, którzy jadą 40 na
                      godzinę i czasami korek za nimi na 50 samochodów, i ominięcie
                      takiego gościa trwa czasami z pół godziny, w ubiegłym roku wracałem
                      przez Serbię i było znacznie szybciej mimo, że ponad 300 km dalej,
                      ale praktycznie cała droga to autostrady.

Co do winiety na Rumunię to w Oradei można ją kupić na pierwszej
                      stacji benzynowej, tuż za granicą.
                      Co do samej Bułgarii to tu też jadąc trzeba mieć oczy z każdej
                      strony, praktycznie nie używają kierunkowskazów, w miastach na
                      bocznych jednokierunkowych ulicach regułą było jeżdzenie pod prąd
                      tak jakby to była ulica dwukierunkowa, jednak ruch na drogach jest
                      znacznie mniejszy niż w Rumuni i jeździ się bardzo dobrze.

• Gość: czarek Re: do Bułgarii samochodem z Zach. Polski IP: 194.114.62.* 14.07.08, 12:05
                        my wyjezdzamy za tydzien z Zielonej Góry, jednak musimy wybrac droge przez Rumunię (dziecko nie ma paszportu, tylko dowód, wiec non-EU odpada!)
                        Najpierw chcemy pojechac na Jelenią Górę, potem Praha, Brno i Bratislava (trzeba kupowac winietke na ten krotki odcinek) - nocleg, potem Budapest, Szeged i tu mamy problem, bo nie jedziemy nad morze, tylko do Plvodiv najpierw (czyli bardziej na poludnie maps.google.com/maps?f=q&hl=pl&geocode=&q=plovdiv&sll=37.0625,-95.677068&sspn=46.36116,76.992187&ie=UTF8&ll=43.068888,24.389648&spn=5.377087,9.624023&z=7 ) i zastanawiam sie, czy da sie tam jakos dojechac w rozsądnym czasie i bez problemow.
                        Ktos zna drogi na pd-zach Rumunii?
                        Czy na przejazd krotkim odcinkiem drog na Slowacji (granica czeska-Bratislava-granica wegierska) trzeba/wskazane jest kupowac winietke?
                  • Gość: Madzia Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: 217.153.107.* 21.07.08, 14:31
                    Witam:) Też jedziemy z Poznania ale jest tyle różnych propozycji że
                    nie wiemy na co się zdecydwać. Chętnie posłucham twojej rady, którą
                    granicą z Polski, przez Czechy czy Słowację, ile kosztuje podróż?
                    jak to robicie że tak szybko jesteście na miejscu? Dzięki za
                    wskazówki :)
                    • Gość: tomek67 Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.gprs.plus.pl 21.07.08, 14:40
                      witam ja wyjezdżam 2 -08 i jade.Nie jestem wariatem i dlatego
                      wyjeżdżam dwa dni przed terminem wypoczynku.Przejezdżam granice w
                      Barwinku ,planuje 1 dnia wjechac do Rumuni w okolice Cluj-Napoca i
                      gdzies tam przenocować.Drugi nocleg w okolicach Ruse a to dlatego ze
                      chce przeznaczyc sporo czasu na zwidzanie Trasy
                      Transfogarskiej .Pozdrawiam Tomek
                      • Gość: betty Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.08, 16:51
                        Witam,3tygodnie temu jechaliśmy też do Bułgarii i zwiedzaliśmy Trasę
                        Transfogarską.Wyjechaliśmy wieczorem z okolic Rzeszowa,nocą jedzie się lepiej i
                        szybciej.W południe byliśmy na Trasie Transfogarskiej i tam mieliśmy nocleg.
                        Następnego dnia wyjechaliśmy ok.9.00 i w Warnie byliśmy o 15.00. Polecamy też na
                        Trasie zwiedzić Zamek Drakuli,choć te 1400 schodków długo się pamięta.
                        • Gość: michał Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.zabki.net.pl 21.07.08, 20:30
                          Witam wszystkich.
                          Kochani podpowiedzcie gdzie najlepiej pojechać do bułgarii na wczasy
                          (planujemy 20.08 wyjechac z wa-wy na jakies dwa tygodnie) drogi sie
                          raczej nie boimy (chociaz sie zobaczy)bo juz z wiekszymi i
                          mniejszymi przygodami objechaliśmy całą europę, ale chodzi o miejsce
                          (najdalej na srodkowym wschodzie byliśmy debreczenie na węgrzech).
                          gdzie jest fajna relacja jakosci do ceny, gdyby ktoś chciał się
                          podłączyć to zapraszam my jedziemy na trzy samochody
                          pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi
                      • Gość: gość Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.ip-point.pl 30.07.08, 10:05
                        W 100% się zgadzam . My jedziemy 09.08 tą samą trasą i noclegi
                        planujemy podobnie.
                      • Gość: krzysztof Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: 80.50.236.* 30.07.08, 23:50
                        witam, my wyjeżdżamy (z Dębicy do Neseberu) też 2.08 rano i też
                        planujemy nocleg około Cluj. Moglibyśmy się wymienić przez maila
                        numerami tel. dla konsultacji co do miejsc
                        noclegowych...kabe00@poczta.onet.pl
                      • Gość: szuirad Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.08, 20:38
                        Dobrze tp sobie zaplanowałes tylko sprawdz pogode bo tam prawie co
                        dzien pada a jazada ta trasa w taka pogode bez sensu.
                        • Gość: kamila Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: *.zabki.net.pl 16.08.08, 00:13
                          witam
                          jak to co drugi dzien pada. my się wybieramy z wawy 21.08 w okolice
                          Sozopolu, na dwa tygodnie, tzn, ,ze pod koniec sierpnia i poczatek
                          września nie ma tam słońca?
                          powiedzcie jaka tam jest pogoda i gdzie moznaby bylo pojechać bo
                          jedziemy w 12 osób, i fajnie by było poleżakować na plaży w słońcu i
                          przty piwku.
                          dzięki
    • Gość: aga Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? IP: 212.106.27.* 17.08.08, 20:22
      proponuje nocleg w drodze do bulgarii w ARADZIE poniewaz sa dalej
      gory i w nocy trudno je przejechac.i koniecznie jechac przez giurgiu
      i arad a nie giurgiu deva.bo serpentyny straszne i traci sie 3 godz
      drogi.
      • staruch5 Re: Bułgaria samochodem na 1 raz czy z noclegiem? 18.08.08, 12:03
        takie pytania pojawiaja sie na roznych forach. Odpowiedz nalezy DO CIEBIE.
        Ja akurat potrafie zrobic do 2000 km samodzielnie, ale wiem, ze to bardzo
        odbiega od normy.
        Prawdopodobnie przez Serbie jest szybciej, ale drozej. Przez Rumunie trasa jest
        dosc trudna. Moim zdaniem Rumunia w dzien to tak jak 2 razy tyle autostradami na
        Zachodzie. To jest dosc meczace. Albo sie wleczesz, alebo caly czas wyprzedzasz
        (co tez jest meczace).

Do Bg jechalem z poludnia Pl. Wyjechalem o 4 rano. Zamierzalem zrobic postoj w
        Sinai i tak bylo. Sek w tym, ze to bylo raczej dla pasazera, niz dla mnie. ja po
        prostu wole jechac dalej, niz spac. W 1. dzien bylo 1000 km, w 2. jakies 700 km.

Z powrotem zas wystartowalem z Sinemorca o 8mej (sobota). Ruch byl maly, jechalo
        sie swietnie, choc goraco. Na granicy Bg/Ro bylem okolo 15tej (?). Nie kupowalem
        rowinietki, bo byla makabryczna kolejka. Na 4 rano bylem Na Slowacji. Do Bg
        jechalem przez
        SatuMare,ClujNapoca,Medias,Sigishoara,Brasov,Ploiesti,Urziceni,Slobozia,Constanta
        i dalej na poludnie. Z powrotem zas - Sinemorec,Burgas,Sumen,Ruse,Obwodnica
        Bukaresztu,Ploiesti,Brasov,Cluj,SatuMare. Moim zdaniem trasa nieprzepelniona,
        zwlaszcza w nocy.

Co do Twojego pytania - to zalezy od zmeczenia.
        Ile osob na pokladzie, ile bagazu, czy jest klima, ilu kierowcow, no i jacy.

Pierwszy raz bylem samochodem w Bg i Ro i wcale nie uwazam, zeby tamtejsi
        kierowcy byli jakimis wariatami. oni maja o wiele bardziej poludniowe nawyki i
        prowadza podobnie jak Wlosi, Hiszpanie czy Korsykanie. Nie spotkalem sie z
        zadnym zagrozeniem ani sytuacja niebezpieczna. Bardzo dobrze umieja wyprzedzac i
        nie wsciekaja sie, gdy sie wyprzedza z malym marginesem bezpeiczenstwem. taka
        norma. My, choc mamy spory ruch, jestesmy mniej wytrenowani.
        Pzdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka