-
MON podalo dane dot. nalotu pilotow WWS w 2012 roku.
Wykonano ponad 100 tys. lotow. Z ktorych 15 tys. dla praktycznego bombardowania i 13 tys. dla praktycznego strzelania rakietami.
Ogolny nalot wyniosl 300 tys. godzin.
-
blogcenzurowanyantona.blox.pl/2011/12/Przygotowania-do-Euro-2012.html
Wiem że to forum militarne, ale na Euro 2012 też może dojść do walki, i dobre przygotowanie policji wystawi nam też jakieś świadectwo w świecie, dobre albo złe?, jaka jest Wasza opinia w tym temacie?
-
Zostaliśmy zaproszeni do udziału w "igrzyskach" Red Flag 2012 (maj-lipiec), baza Eielson, Alaska. Nasza reprezentacja 8 F-16, 20 pilotów, ok 100 techników. Zaproszenie zobowiązuję. Jak na razie zaproszono Brytyjczyków i Japończyków. Będziemy Niebieskimi.
-
Wlasnie zakonczyli sie cwiczenia Kawkaz-2012
www.youtube.com/watch?v=kJNAoSD1n1Q&feature=player_embedded
W programie cwiczen zniszczenie silpowietrznych wroga, uderzenie artylerii rakietowej po stanowiskam plot i innym objektam wroga. Potem desant specnazu ze smiglowcow.
To jest juz drugie podobne cwiczenie smiglowcowych desantow w tym roku
-
Lockheed Martin zaprezentował koncepcję eksportowego wariantu LCS z systemem Aegis na pokładzie. Na pierwszy rzut oka - wpasowuje się do koncepcji 3 okrętów bojowych "nie Gawronów" ;).
Przystosowany do działań na takiej sadzawce jak Bałtyk, silnie uzbrojony i wyposażony - system Aegis to idealne narzędzie dla jednostki operującej w warunkach dużego zagrożenia atakiem p.lot/p.rak, daje możliwość uzyskania parasola ochronnego dla "części lądowej" wybrzeża (a to jest postulowane), amerykańsk...
-
Amerykańskie think tanki przewidują atak Rosji na Polskę w 2012:
wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Amerykanskie-prognozy-Rosja-zaatakuje-Polske-w-2012-roku,wid,10514875,wiadomosc.html
-
Zakładam, że nie wszyscy koledzy to papierowo/internetowi pasjonaci i niektórym udało się dotrzeć na imprezę nr 1 w Polsce. ;)
Widać na pierwszy rzut oka, że ranga MSPO rośnie.
Moje wrażenia:
Macałem Błyskawicę ;), rakietę, która tak mnie od pewnego czasu intryguje. Pojemnik/tuba wygląda profesjonalnie, pocisk natomiast - cóż to dopiero projekt badawczy. Poza dwu zdaniową notką na tabliczce brak innych informacji.
Bardzo pozytywne wrażenie zrobił na mnie design nowych wzorów polsk...
-
Muszę przyznać, że całkiem fajnie prezentuje się ten Jelcz z 4 pociskami. Jedyny problem w tym, że przydałby się równie nowoczesny, zaawansowany system plot/prak, stricte przeznaczony do obrony NDRu. Plus szkoda, że to tylko jeden dywizjon...
www.altair.com.pl/start-8203
-
Projekt amerykanskiego budzetu obronnego na rok 2012 jest o 13 mld dolarów mniejszy niz pierowtnie planowano. Niektore programy zostały skasowane, niektore zas zwiekszono. Oto lista 5 najwiekszych zamówień tego projektu:
1. 28 FA-18 Super Hornet E/F o wartosci $2.6 mld.
2. AH-64D Apache. Projekt zakłada wyłozenie $816 mln na modrnizacje 19 tych maszyn. Przewiduje takze zakup 75 UH-60 Blackhawków
3. maszyna rozpozania i walki elektronicznej, EA-18G Growler, 1,1 mld za tuzin tych maszyn w ...
-
W jednej z udostępnionych przez MON tabelek dotyczących planu modernizacji technicznej SZ w latach 2013-2022 figuruje pozycja: Nowa platforma gąsienicowa Rydwan.
W najnowszym nr Altair tj. 12/2012 jest artykuł "Rydwan ruszył". U mnie na półkach jest jeszcze nr 11/2012. Może miał ktoś okazję zapoznać się z publikacją? Zgaduję, że dotyczy ona właśnie tego tematu / izraelska Merkava to też Rydwan ;) /.
Tak na marginesie, w tabeli dostępnej na stronie internetowej MON w zakładce Modernizacj...
-
a potem ussmani je wam zabiora. Ale was wolacy wyr..no buahahahaha
normalnie komedia gratulacje dla wszystkich wolakow i wspanialego
rzadu wolski bog honor ojczyzna
-
Właśnie podpisał go Klich.
Z elementów dotyczących sprzętu i uzbrojenia:
Pięć programów głównych to:
- system obrony powietrznej,
- śmigłowce wsparcia bojowego i zabezpieczenia,
- modernizacja Marynarki Wojennej, ( o! )
- systemy wsparcia dowodzenia oraz zobrazowania pola walki,
- bezzałogowe systemy rozpoznawcze i rozpoznawczo-uderzeniowe.
Konkretniej:
- pozyskanie zestawów rakietowych krótkiego i średniego zasięgu,
- zakup śmigłowców wielozadaniowych oraz transportowy...
-
Ten system strąca rakiety średniego zasięgu (70km - 300km) i dziś pierwszy udany test...
-
blogantonapl.blogspot.com/2012/08/wojska-syryjskie-w-centrum-aleppo.html
Zdjęcia z 9.08.2012 roku, tego w telewizji polskiej wam nie pokażą...
-
Tydzień temu rozbił się saudyjski F-15, a wczoraj glebnął F-15E USAF:
www.foxnews.com/us/2012/05/03/crew-ejects-safely-after-us-f-15-crashes-in-mideast-on-training-mission/
Łącznie w 2012 rozbiły się już 4 F-15 (dwa saudyjskie, dwa USAF). Z ciekawostek można tu jeszcze dodać że 2 miesiące temu podczas treningowego katapultowania na ziemi z saudyjskiego F-15 zginął pilot, a drugi został ranny.
-
www.heja.mielec.pl/2012/09/rekonstrukcja-legendarnego-bombowca-pzl_29.html ciekawe na ile wierna jest ta replika?
-
W dniach 17-18.9.2012 Obchodzi Świat Żydowski Nowy Rok 5773.
Wiec życzę każdemu pokoju-spokoju na świecie, Amen.
P.S.
jest mówiona modlitwa TASZLICH i nie potrzeba być na przeciwko mówiących żeby ich wszystkie grzechy pójdą na gapiącego... ;-)
pl.wikipedia.org/wiki/Taszlich
-
Bo nie dostaniemy patriotow. Amerykanie przebazują ją tylko z
Niemiec (gdzie koszty jej stacjonowania ponosiły USA) pod Warszawę
(gdzie będzie stacjonować za nasze pieniądze). W 2012 Amerykanie
pozwolą nam łaskawie tę baterię odkupić.
Tak czy owak czeka nas potężna modernizacja sił przecilotniczych i
zastąpienie starych zestawów Wega i Newa-SC nowoczesnymi. Rzecz w
tym, że Patrioty nie są jedynym nowoczesnym systemem. Ale o
przetargu nie będzie żadnej mowy, bo nasi żołnierze
b...
-
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,5016650.html Moze z
ta najnowoczesniejsza armia to troche przesada, ale jesli wszystko
pojdzie tak jak to teraz sie przedstawia wyjdziemy na tej calej
sprawie niezle.Tak ze warto jednak negocjowac twardo, mimo krytyki z
roznych stron.
-