-
Czy ktoś wie, gdzie można uzyskać dłuższe zestawienie popularnych imion nadawanych w 2012 roku? Przydałoby się choć 30-40 najpopularniejszych, zarówno dla chłopców jak i dla dziewczynek. Udało mi się znaleźć jedynie pierwszą dziesiątkę.
Myślę, że taka pełniejsza lista ułatwiłaby wybór rodzicom, którzy nie chcą nadawać dziecku zbyt rzadkiego imienia. Ja po raz drugi zastanawiam się nad imieniem dla chłopca i tym razem na prawdę wydaje się, że wszystkie najładniejsze zostały juz wykorzystane...
-
Wklejam moje własne zestawienie popularnych imion dla dziewczynki poczynając od roku 1991, 1992, 1993,1994,1995,1996,1997,1998,1999,2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012
W przypadku barku danych wpisuje brak dan
-
Ostatnio zastanawiałam się nad popularnością imion i doszłam do wniosku, że niektóre już długo królują. Postanowiłam, że zrobię taką tabelkę imię i jego popularność w latach od roku 1991 do 2012 (brałam pod uwagę oficjalne dane ogólnopolskie, które znalazłam) . A to moje zestawienie: najpierw imię, potem lata i miejsce wśród imion męskich. Dodam, że niektórych danych nie mam, oto przykłady czyli zestawienie z lat 1991-2012 dot. Mateusza
Mateusz poczynając od roku 1991r -1miejsce 1992-1miej...
-
dzieci.pl/kat,1033939,title,Najpopularniejsze-imiona-w-2012-roku,wid,15236018,wiadomosc.html?smgputicaid=6fdae
Kopiuję artykuł:
Najpopularniejsze imiona w 2012 roku
2013-01-09 (12:34)
Wygląda na to, że Julia to jednak najbardziej popularne imię dla dziewczynki w ciągu ostatnich kilku lat. Po chwilowym spadku na czwartą pozycję w 2011 roku - w 2012 znów wspięła się na sam szczyt, zostawiając Lenę na drugim miejscu.
Podobna sytuacja ma miejsce wśród imion męskich - Jakub znów...
-
Czerwiec 2012
Chłopcy:
Filip 2
Jakub 2
Michał 2
Piotr 2
Szymon 2
Alan
Aleksander
Bartosz
Borys
Damian
Dawid
Dominik
Gniewko
Hubert
Jan
Kamil
Maksymilian
Marcel
Mateusz
Miłosz
Olaf
Oliwier
Paweł
Rafał
Tobiasz
Wiktor
Wojciech
Dwa imiona:
Michał Józef
Dziewczynki:
Aleksandra 4
Gabriela 2
Kornelia 2
Magdalena 2
Maja 2
Zuzanna 2
Amelia
Anita
Antonina
Blanka
Hanna
Julia
Karolina
Lena
Malwina
Maria
Martyna
Nikola
Paulina
Zofia
-
Ufff... Udało się :-)
Podliczyłam WNŚ Warszawa za 2012 r. na podstawie wpisów [i]magduchy78[/i]. Brakowało kilku wydań Gazety, więc ich nie uwzględniłam.
Zapewne część dzieci w USC dostało inne imiona. Ale patrząc na zestawienie, można mieć jakieś ogólne pojęcie, jakie imiona są teraz na topie.
Dzieci razem - 9 118. Chłopców - 4775, dziewczynek 4343.
-
już w 2012 - [b]Janina[/b]
-
www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79473,13273603,Najczesciej_i_najrzadziej_nadawane_imiona_w_Polsce.html
Ciekawi mnie jak zmierzyli,ktore sa najrzadsze?
-
W III etapie głosujemy na 3 imiona na tak (1 punkt za każdy głos) i 1 imię na nie (-0,5 punktu za każdy głos). Można głosować wyłącznie na imiona z poniższej listy - to 28 imion, które uzyskały najwięcej głosów w poprzednim etapie:
Alicja
Aniela
Anastazja
Aurelia
Blanka
Cecylia
Eleonora
Emma
Felicja
Flora
Florentyna
Florianna
Helena
Idalia
Józefina
Klara
Klementyna
Konstancja
Kornelia
Leonia
Lilianna
Ludwika
Łucja
Magdalena
Rozalia
Sara
Stefania
Waleria
...
-
[b]NIEMCY[/b]
Andre Schuerrle
Bastian Schwiensteiger
Benedikt Hosewedes
Holger Badstuber
Ilkay Gundogan
Jerome Boateng
Lars Bender
Lukas Podolski
Manuel Neuer
Marcel Schmelzer
Marco Reus
Mario Goetze
Mario Gomez
Mats Hummels
Mesut Oezil
Miroslav Klose
Per Mertesacker
Philipp Lahm
Ron-Robert Zieler
Sami Khedira
Thomas Mueller
Tim Wiese
Toni Kroos
[b]PORTUGALIA[/b]
António Alberto Bastos Pimparel (Beto)
Bruno Eduardo Regufe Alves
Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro
C...
-
Co prawda polska reprezentacja odpadła z rozgrywek, ale jak obiecałam podaję imiona występujące w poszczególnych reprezentacjach. Głowiłam się jak to "ugryźć" aby było to z jednej strony czytelne, bo dużo tych imion, nie wiem tez czy całość przejdzie w jednym wątku, ale spróbuję. Podaję także nazwiska piłkarzy, bo z racji, iż mamy przekrój całej Europy, do analizy imion są potrzebne. Wszelkie refleksje, uwagi i komentarze mile widziane. Z góry przepraszam za ewentualne literówki, choć wydaje...
-
[b]ANGLIA[/b]
Alexander Oxlade-Chamberlain
Andrew Carroll
Ashley Cole
Ashley Young
Charles Joseph John "Joe" Hart
Daniel Welbeck
Frank Lampard
Gary Cahill
Glen McLeod Johnson
Jack Butland
James Milner
Jermain Defoe
John Terry
Joleon Lescott
Leighton Baines
Phil Jagielka (właśc. Filip Nikodem Jagiełka)
Phil Jones
Robert Green
Scott Parker
Steven Gerrard
Stewart Downing
Theodore Walcott
Wayne Rooney
[b]FRANCJA[/b]
Adil Rami
Alou Diarra
Anthony Reveillere
Blaise Matu...
-
Przemysław - pierwszy człon "przem" pochodzi od zapomnianego słowa "przem, przemy" - szczery, otwarty, prosty (stąd wywodzi się słowo uprzejmy).
To pięknie polskie imię, nie przeszkodziło Przemysłowi Tytoniowi - okazać się polskim bohaterem.
Chociaż przyznam, miałem w szkolę kolegę Przemka, którego nie lubiłem i pałałem niechęcią do tego imienia.
Może czas zacząć dostrzegać dobre strony słowiańskich imion i bohaterów, którzy je nosili?
pl.wikipedia.org/wiki/Imiona_słowiańskie
-
Rozpoczyna się drugi etap rankingu. Zasady:
- każdy podaje 15 imion na TAK i 3 - na NIE
- imiona z najwyższą punktacją na TAK przechodzą do ostatniego, trzeciego etapu
- imiona można wybierać TYLKO z poniższej listy.
Adela
Adelajda
Adrianna
Agata
Aleksandra
Alicja
Amelia
Anastazja
Anatolia
Aniela
Anna
Antonia
Antonina
Apolonia
Ariadna
Aurelia
Aurora
Barbara
Beata
Benigna
Berenika
Bianka
Bibianna
Biruta
Blanka
Cecylia
Celina
Dagmara
Delfina
Dobrawa
Dob...
-
Oficjalne dane z warszawskiego USC były na forum podawane: tu za 2006 rok, tu za 2007 rok, w tym wątku za 2008 rok i tu za rok 2009, tu za 2010 rok, a tu za rok 2011. Teraz
podaję pierwszą dwudziestkę za 2012 rok.
Pierwsze Imię Ilość Procent
1. Jan 968 2,37 %
2. Julia 875 2,14 %
3. Jakub 767 1,88 %
4. Lena 664 1,63 %
5. Antoni 655 1,6 %
6. Zuzanna 642 1,57 %
7. Maja 625 1,53 %
8. Zofia 619 1,52 %
9. Aleksander 562 1,38 %
10. Aleksandra 557 1,36 %
11. Natalia 551 1,35 %...
-
Rozpoczynamy pierwszy etap dorocznego rankingu imion żeńskich!
Przypominam zasady I etapu: zgłaszamy po 15 ulubionych imion
żeńskich. Te z nich, które zostaną zgłoszone więcej, niż
jednokrotnie, przejdą do drugiego etapu głosowania. Zgłaszamy
wyłącznie imiona polskie (spolszczone).
Miłej zabawy!
-
Mojej siostrze ostatnio bardzo spodobało się to imię, dodam że siostra ma 21 lat.
Ja jestem od niej trochę starsza i odbieram to imię tak samo jak Mariolę. Lucyna i Mariola to wg mnie mógłby być wyjątkowo dobrany duet dla sióstr... z lat 60.
Tak z ciekawości zapytam, czy oba te imiona mają obecnie nadania?