giezik 02.03.05, 07:28 wlasie tym palącym problemem zajmuje sie UE, jak podala dzis rank trojka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Panna Andzia Re: co jest cielęciną IP: *.fbx.proxad.net 02.03.05, 07:50 Hmm. Moze dlatego, ze w supermarketach widuje sie np. zrazy cielece zawijane - a pod spodem precyzuja malymi literkami, ze farsz z mielonego jest zawiniety w "eskalopki rekonstytuowane"... Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: co jest cielęciną 02.03.05, 08:33 Kupując prawdziwą cielęcinę (a nie, powiedzmy niecałkiemdorosłą wołowinę, jaką można dostać w sklepie), trzeba wyjątkowo uważać od kogo się kupuje, bywa, że mięso pochodzi od cielaka, który padł - to zawsze powtarza mi dziadek (mój "pośrednik", jeśli chodzi o nabywanie mięsa ;)). Czyli albo od zaufanego gosopdarza albo wcale :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela.tu-i-tam Re: co jest cielęciną IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 02.03.05, 08:47 Z moich obserwacji na tym forum zrozumialam ze pewni z was uwazaja, ze cielecina to mieso cielaka wychowanego na ssaanym mleku. Natomiast tu we Francji jest ciut inaczej. Cielecina to mieso cielaka, ale niekoniecznie "ssane mleka" - to chyba jest jakos definiowane i wiekiem i jaka pasze je. Cielecina "na ssanym mleku" jest specjalnie oznaczona, i taka cielecina jest drozsza od zwyczajnej cieleciny. Z tego co wiem, to zywia te cieleta takze mlekiem w proszku ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: co jest cielęciną 02.03.05, 11:38 To nie tylko we Francji tak jest, Elu. I odnosi się nie tylko do cielęciny, ale i do jagnięciny i wieprzowiny. Np. w Hiszpanii, tylko sezonowo, podaje się pieczonego w całości prosiaczka, który jeszcze ssie mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: co jest cielęciną 02.03.05, 11:44 ja akurat miałam na myśli kryterium wieku a nie sposób karmienia, ale dokładniej granicy nie znam: tam, gdzie ja kupuję cielęcinę, górna granica to 6 albo 8 miesiąc (6mies. to chyba najlepszy moment na ubój, ale głowy nie dam ;)), w handlu spotyka się "cielęcinę" ze zwierząt 10-12 mies. Odpowiedz Link Zgłoś
pinos Re: co jest cielęciną 02.03.05, 13:56 Cielak ssący mlek to cielak, który jest w wieku jadania mleka. A nie kiszonki, mieszanki, siana, lucerny itp. itd... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bozenna7 Re: co jest cielęciną IP: *.ise.pw.edu.pl 02.03.05, 12:10 Przez wiele lat traktowałam cielęcinę jako wyjątkowo zdrowe mięso. Rok temu u znajomych z Podlasia, hodowców krów mlecznych, chciałam zamówić cielęcinę (aktualnie mieli na zbyciu kilka cielaków). Odradzili mi mówiąc, że to nie są cielaki na mięso, a na zbyt. Powiedzieli, że większość cielaków nie jest obecnie karmiona mlekiem krów, a specjalnymi kupnymi mieszankami - wychodzi to dla hodowcy jakoby taniej i jest bezpieczniejsze. Po tych mieszankach zwierzęta szybciej rosną i mniej chorują, w jedzeniu dostaja m.in. antybiotyki zapobiegające chorobom. Obecnie cielaki karmione naturalnie to podobno rzadkość. Od tego czasu przestałam kupować cielęcinę w sklepie Odpowiedz Link Zgłoś