izabela1976 13.06.05, 10:16 Jako, że marna ze mnie kucharaka to nie mam pojęcia co mogę zrobić z cielęciny. Dodstałam ostatnio "w prezencie" 2kg cielęciny i teraz główkuję co znią zrobić. Na ile osób starczy taki kawałek? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mnkra Re: Cielęcina 13.06.05, 10:44 Wszystko zalezy jsaka to jest czesc cialaka,wlasciwie robi sie z tego miesa to samo co z wieprzowiny, moze byc kotlet, bitki w sosie, gulasz, medaliony czy inne moze byc cielecina uduszona,pyszna ,dodatkowo do przyprawienia cieleciny dodaj czosnek swiezy i bedzie dobrze.Taka upieczona cielecina do chleba jest pyszna zamiast swiecacej szynki z hipermarketu Odpowiedz Link Zgłoś
izabela1976 Re: Cielęcina 13.06.05, 12:43 Dobrze, mogę spróbować ją udusić. Tylko co po kolei. Solę, czosnkuję, zostawiam do poleżenia, by przeszło przyprawami (dodaję coś jeszcze). Podsmażam na oleju (tak lekko, czy tak aby było mocno zarumienione?), podlewam wodą i duszę. Dodaję coś jeszcze czy już nie? Jak długo może to się dusić? Odpowiedz Link Zgłoś
mnkra Re: Cielęcina 13.06.05, 19:15 Dokladnie zrob tak jak piszesz, posol,popieprz ogolnie przypraw nie zapomnij o czosnku, naszpikuj ja wewnatrz i natrzyj na zewnatrz.Zawin w folie i niech tak polezy w lodowce dobe,przejdzie przyprawami,wtedy ja zwiaz sznurkiem,obsmaz na rumiano z kazdej strony a nestepnie przykryj,Mieso pusci troche wody ale to za malo wiec dolej troche wody i dus pod przykryciem na malutkim gazie,najlepiej w gesiarce. Jezeli masz duzy kawalek to podziel na polowe, jedna czesc upiec wlasnie tak w calosci a z drugiej mozesz sobie zrobic kotlety ,lub bitki w sosie,lub zmielic i przygotowac cos z mielonej cieleciny ,tez nie zapomiij o czosnku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stachurka Re: Cielęcina IP: 213.227.106.* 13.06.05, 12:58 dwa kilogramy to spory kawałek. Co do przyrządzenia to ja sobie nie wyobrażam cielęciny bez czosnku. Ponacinaj obficie cielęcinkę i powkładaj w kieszonki plasterki czosnku. Wszystko posol, popieprz i duś dosyć długo pod przykryciem.Ja pod koniec duszenia dodaję do tej "wody" wyciśnięte ząbki czosnku i dopiero wtedy podbijam sosik. Życzę smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: Cielęcina IP: *.hsd1.il.comcast.net 13.06.05, 18:26 czesc mieska pokroj w kawalki wieksze niz 5x5 cm.Posol,popieprz,otocz w mace ,wrzuc na rozgrzany olej,obsmaz.Przeluz do garnuszka,dodaj troche wody (aby zakryla)podsyp jeszcze mielonego,czarnego pieprzu,poddus.Jak sosik jest malo slony dodaj troche warzywka.Warto sprobowac a sosik jest niesamowity.Malo roboty a smak "niebianski".Cielecina jest za delikatnym miesem aby ja doprawiac czosnkiem.Wystarczy sol i pieprz ,z przewaga tego drugiego czarnego,mielonego. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: Cielęcina 13.06.05, 18:57 Cielęcinę robię podobnie jak kotlety, tzn. tnę jak kotlet, lekko zbijam tłuczkiem, kropię cytryną, solę, pieprzę, smaruję czosnkowym ketczupem i szybko obsmażam na gorącej patelni na oliwie. Smażę krótko, przekładam na talerz i posypuję tartym żółtym serem, pychota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justa Re: Cielęcina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 20:53 tak tak - robię podobnie Odpowiedz Link Zgłoś