Dodaj do ulubionych

Cielęcina

13.06.05, 10:16
Jako, że marna ze mnie kucharaka to nie mam pojęcia co mogę zrobić z
cielęciny. Dodstałam ostatnio "w prezencie" 2kg cielęciny i teraz główkuję co
znią zrobić. Na ile osób starczy taki kawałek?
Obserwuj wątek
    • mnkra Re: Cielęcina 13.06.05, 10:44
      Wszystko zalezy jsaka to jest czesc cialaka,wlasciwie robi sie z tego miesa to
      samo co z wieprzowiny, moze byc kotlet, bitki w sosie, gulasz, medaliony czy
      inne moze byc cielecina uduszona,pyszna ,dodatkowo do przyprawienia cieleciny
      dodaj czosnek swiezy i bedzie dobrze.Taka upieczona cielecina do chleba jest
      pyszna zamiast swiecacej szynki z hipermarketu
      • izabela1976 Re: Cielęcina 13.06.05, 12:43
        Dobrze, mogę spróbować ją udusić. Tylko co po kolei. Solę, czosnkuję, zostawiam
        do poleżenia, by przeszło przyprawami (dodaję coś jeszcze). Podsmażam na oleju
        (tak lekko, czy tak aby było mocno zarumienione?), podlewam wodą i duszę.
        Dodaję coś jeszcze czy już nie? Jak długo może to się dusić?
        • mnkra Re: Cielęcina 13.06.05, 19:15
          Dokladnie zrob tak jak piszesz, posol,popieprz ogolnie przypraw nie zapomnij o
          czosnku, naszpikuj ja wewnatrz i natrzyj na zewnatrz.Zawin w folie i niech tak
          polezy w lodowce dobe,przejdzie przyprawami,wtedy ja zwiaz sznurkiem,obsmaz na
          rumiano z kazdej strony a nestepnie przykryj,Mieso pusci troche wody ale to za
          malo wiec dolej troche wody i dus pod przykryciem na malutkim gazie,najlepiej
          w gesiarce. Jezeli masz duzy kawalek to podziel na polowe, jedna czesc upiec
          wlasnie tak w calosci a z drugiej mozesz sobie zrobic kotlety ,lub bitki w
          sosie,lub zmielic i przygotowac cos z mielonej cieleciny ,tez nie zapomiij o
          czosnku.
    • Gość: stachurka Re: Cielęcina IP: 213.227.106.* 13.06.05, 12:58
      dwa kilogramy to spory kawałek. Co do przyrządzenia to ja sobie nie wyobrażam
      cielęciny bez czosnku. Ponacinaj obficie cielęcinkę i powkładaj w kieszonki
      plasterki czosnku. Wszystko posol, popieprz i duś dosyć długo pod
      przykryciem.Ja pod koniec duszenia dodaję do tej "wody" wyciśnięte ząbki
      czosnku i dopiero wtedy podbijam sosik. Życzę smacznego!
    • Gość: gargamel Re: Cielęcina IP: *.hsd1.il.comcast.net 13.06.05, 18:26
      czesc mieska pokroj w kawalki wieksze niz 5x5 cm.Posol,popieprz,otocz w
      mace ,wrzuc na rozgrzany olej,obsmaz.Przeluz do garnuszka,dodaj troche wody
      (aby zakryla)podsyp jeszcze mielonego,czarnego pieprzu,poddus.Jak sosik jest
      malo slony dodaj troche warzywka.Warto sprobowac a sosik jest niesamowity.Malo
      roboty a smak "niebianski".Cielecina jest za delikatnym miesem aby ja doprawiac
      czosnkiem.Wystarczy sol i pieprz ,z przewaga tego drugiego czarnego,mielonego.
    • jagoda85 Re: Cielęcina 13.06.05, 18:57
      Cielęcinę robię podobnie jak kotlety, tzn. tnę jak kotlet, lekko zbijam
      tłuczkiem, kropię cytryną, solę, pieprzę, smaruję czosnkowym ketczupem i szybko
      obsmażam na gorącej patelni na oliwie. Smażę krótko, przekładam na talerz i
      posypuję tartym żółtym serem, pychota.
      • Gość: justa Re: Cielęcina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 20:53
        tak tak - robię podobnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka