cmentarz

(15 wyników)
  • Witam Kiedy powstał? Co było poprzednio na tym terenie? Wie ktoś :)
  • Pierwsze: czy cmentarz przy ulicy Korkowej jest jedynym komunalnym cmentarzem w Marysinie? Drugie: czy przed tym cmentarzem mozna w dzień powszedni swobodnie kupić wieniec lub wiązankę?
  • witam, mam prośbę do osób z Rembertowa i okolic. Poszukuję cmentarza (dużego) na którym byłem kilka lat temu (nie pamiętam ulicy). Kojarzę jedynie, że oddalając się od centrum miasta, cmentarz był po lewej stronie drogi asfaltowej, a po prawej stronie był b. duży las (można było przy nim parkować, choć nie było wyznaczonych miejsc parkingowych / parkingu). Ostatnio próbowałem znaleźć ten cmentarz, trafiłem niestety na jakieś 2 inne, ale nie na ten właściwy. Z góry dziękuję za p...
  • Szukam informacji i ewentualnych przestróg ze strony osób, które kupowały w ostatnich miesiącach pomnik na cmentarz. Teraz i mnie czeka taki zakup i zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać. Oczywiście muszę zdążyć do końca paźddziernika. Wdzięczny będę za podpowiedzi.
  • czy ktoś może wie, gdzie w Radości znajduje się dawny cmentarz żydowski?
  • Czy ktoś z Was pamięta w którym dokładnie miejscu był usytuowany b.stary cmentarz przy ul. Grochowskiej w pobliżu kościoła. Jeszcze we wczesnych latach 60-tych [61/62r] zerkałam przez bramę żelazną na stare walące się kamienne nagrobkie, na niektórych były napisy cyrylicą. Ponieważ bardzo rzadko zaglądałam w te okolice, nie pamiętam w jakim okresie został on zlikwidowany. Może ktoś z Was pamięta dokładną lokalizację i kiedy został zlikwidowany. Pozdrawiam - Maria
  • Znowu problem, ksiadz Proboszcz pomógł w wyborach samorządowcom, i teraz chce żeby samorzadowcy pomogli jemu, a tu opór Aleksandrowa, co teraz bedzie.
  • Wie ktoś może ile wynosi opłata za grób na kolejne 20 lat na cmentarzu na Marysinie?
  • Cmentarz starowierców na Grochowskiej przy Perunie?Może jakieś zdjęcia?
  • Dopiero dziś przeczytałam dyskusję na temat nieistniejącej już dziś kamienicy przy Witolińskiej 41. Niestety wątek został już zamknięty a myślę, że mogłabym odpowiedzieć na kilka pytań. przez kilka lat mieszkałam w tym domu i po części poznałam jego historie. jeśli ten wątek jeszcze kogoś interesuje chętnie o tym opowiem Pozdrawiam
  • Witam Proszę o informację czego wynikiem jest tak okropny stan porannej komunikacji na Gocławiu w kierunku centrum ? Jeszcze rok temu odcinek od Fieldorfa do Al. Waszyngtona dało się pokonać 607,509 lub E-5 w jakieś 20 min (co i tak uważam za zbyt długo) obecnie czas ten wynosi ponad 40 min. Szczególnie zły jest obecny tydzień gdzie nie dość że na wyżej wymienionym odcinku jest rano permanentny korek to autobusy wymienionych linii zaliczają non-stop opóźnienia przy wyjazdach z zajezdni...
  • Zdaje się spożywczy. Na Kamionku (Grochowska 301) w hali produkcyjnej fabryki Perkun z 1914 r., szczytową ścianą - kiedyś ceglaną, dziś zeszpeconą tynkiem - przylegającej do chodnika. Był tam ktoś?
  • Fragmenty „Gawęd o Warszawie” autorstwa Franciszka Galińskiego. (z przypisami Ludwika Grzeniewskiego) Mijając dawne rogatki grochowskie zwracamy uwage na dwa stylowe pawiloniki wzniesione, jak i wszystkie inne rogatki warszawskie, w roku 1823 wg projektów architekta Jakuba Kubickiego (...) Tuż za nimi uderzy naszą uwagę wielki gmach nowego kościoła Bożego Ciała na Kamionku w nowoczesnym stylu. Staje on na gruntach cmentarza, na którym pochowano w r.1831 wielu poległyc...
  • witam tak sobie zagladam urlopowo na forum. A tu takie cymesiki tu kino Sokol tu filmz krecone na Pradze Pld. Tak sobie mysle jakie zagadki Grochowo sie prze demna jeszcze otworza? sciskam PanTAlon - Grochowianin (Grochowiak?) z 5 letnim stazem - ul. Siennicka
  • U zbiegu ulic Izbickiej i Kwitnącej Akacji w wawerskiej Zbójnej Górze przetrwał relikt cmentarza żydowskiego. To najmniej znany i namłodszy kirkut w granicach W-wy. Jeszcze przed II wojną przestano na nim grzebać zmarłych - głównie mieszkańców Radości i Falenicy. Funkcjonował więc ok. 30 lat. Ponoć zachowały się zaledwie resztki ogrodzenia, kilka macew i budynek cmentarny. Jak jest naprawdę? Może ktoś ma więcej informacji o nekropolii?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się