cmentarz

(30 wyników)
  • Zabytkowy kirkut na Bródnie zmienił właściciela. Decyzją wojewody została nim Gmina Żydowska w Warszawie. Deklaruje, że jeszcze w tym roku rozpocznie remont cmentarza. Fundusze ma z odszkodowania za inną nieruchomość w mieście. warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,13428409,Cmentarz_Zydowski_zwrocony_Gminie__Remont_w_tym_roku.html
  • Kto mnie zna ten wie, że lubię. Dwa tygodnie temu szukałem aktorów na cmentarzu w Skolimowie, znalazłem, spisałem epitafia i będę ich "obrabiał" na Wikipedii. A dziś, dziś plany mi się zmieniły i postanowiłem wykorzystać ładną pogodę do poszukania braci Melaków. Zapytacie kto to był? Główna ulica Ząbek nosiła kiedyś, w poprzednim systemie nazwę Braci Melaków. Na pytanie zadane kto to, usłyszałem że komuniści zabici w Ząbkach czasie wojny. No to pojechałem rowerze na cmentarz w Ząbkach poszuka...
  • A ja opracowuję sobie Szczecin na Wikipedii i tak mi szczena opada miarowo. Na cmentarzu ewangelicko-augsburskim na Niemierzynie postawiono w 1964 roku (30 lat po ostatnim pochówku) pawilon handlowy. Na cmentarzu honorowym w Dąbiu po splantowaniu grobów (zrobiono z nich murki w parkach) postawiono hale produkcyjne zakładów mięsnych. I my mamy czelność uczyć inne narody szacunku do zmarłych?
  • Ile czasu jutro poświęcicie na wizyt(y)ę na cmentarzu?
  • Szykuje się kolejny kontrowersyjny przepis. Księża zaapelowali właśnie o niepalenie papierosów na cmentarzach. A radni w Olsztynie już zabrali się do pracy. Jako pierwsi tworzą uchwałę zakazującą palenia na nekropoliach W czwartek cmentarze w całej Polsce zapełnią się ludźmi. Wielu z nich, jak zwykle, zapali nad grobem papierosa. I właśnie ten zwyczaj bardzo duchownych razi. Księża mówią jednym głosem: To brak szacunku dla tych, którzy odeszli. "Zapytałem kiedyś palacza, czy chc...
  • Czy macie zdanie na ten temat?
  • Jak co roku byliśmy ze stroikiem na mogile Babci, na Wólce Węglowej. Szliśmy powolutku, bo Mamęcja ma swoje tempo spaceru na schorowanych nogach. Nekropolia posprzątana, drzewa i krzewy porządnie przycięte zgodnie ze sztuką ogrodniczą; trawa przegrabiona, dołki splantowane. Popatrzyliśmy na ogromną liczbę kopczyków, które są mogiłami ludzi zapomnianych. Krzyże próchnieją, mogiły się zapadają, po jakimś czasie nie ma nawet śladu. Czy nie miałyby więcej sensu mogiły zbiorowe, duży grobow...
  • Cześć:) Wczoraj poszedłem do moich bliskich na cmentarz na Bródnie. Pod cmentarzem wiadomo: lampki, kwiaty. Na cmentarzu pańska skórka i obwarzanki. Jako małolat zajadałem sie tym niesamowicie:) Zaskoczenie przezyłem po wyjściu bramą od strony Wincentego. Dziesiątki stoisk. Ło matko, czego tam nie było. Koraliki, zabawki, okulary. A kulinaria do wyboru do koloru. Pieczone kasztany, orzechy w polewie, kiełbaski, wielka pajda chleba pokryta mieszanką cebulowo-kiełbasianą. Przy tym s...
  • Jesli ktos posiada to prosze o przeslanie mailem. Bede baaaaardzo wdzieczny :)
  • [i]Skażona są studnie, w wodzie pływa padlina. Na terenach zalanych, gdzie woda opada, występuje zagrożenie epidemiologiczne. Fala powodziowa zalała cmentarze, wysypiska śmieci, szamba i miejsca, gdzie były przechowywane środki chemiczne. [/i] www.sfora.pl/Polsce-grozi-epidemia-Powodz-niesie-grozne-zarazki-a20464
  • Chyba pierwszy raz spędzam ten dzień tak daleko od rodzinnych stron. Nie przepadałam nigdy za procesją w przejmującym listopadowym zimnie i pamiętaniu o zmarłych akurat w TYM danym dniu, przyznać jednak muszę, że odwiedziny na grobach wyznaczały pewien rytm tego dnia. Nie wspominając o romantycznych spacerach po smętarzach gdy zapada zmierzch. Nie wiem, jak się dziś zorganizować. Piekę z dziećmi babeczki, w końcu to radosne właściwie święto - Wszystkich Świętych. Po zmroku pewnie prz...
  • Polska zbudowana jest z żydowskich nagrobków - ścieżki, obory, mury, mosty, krawężniki, pergole, a nawet piaskownice. Więcej... warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,8585901,Polska_zbudowana_jest_z_macew__sciezki__mury__mosty.html
  • Czołem:) W drugi dzień świąt gratka dla miłosników komunikacji miejskiej: "W wielkanocny poniedziałek na ulice Warszawy wyjedzie okolicznościowa linia W, obsługiwana zabytkowym taborem." I całośc plus opis trasy: www.zyciewarszawy.pl/artykul/461988_Zabytkowym_tramwajem_w_Lany_Poniedzialek.html Pozdro Krzysztof
  • Dużo tu zniczy. Czerwonych, różowych, niebieskich. Niektóre jeszcze się palą. Dużo kwiatów, głównie sztucznych. I wiatraczki. Mnóstwo kolorowych wiatraczków kręcących się na wietrze nad granitowymi nagrobkami. Są też zabawki: gumowe kości, piłki, pluszowe poduszki. To cmentarz dla zwierząt Psi Los. miasta.gazeta.pl/warszawa/1,90134,6952616,Psi_Los__Tu_godnie_spoczywa_6_tys__zwierzat.html
  • Prochy zmarłego rozsypane na szczytach gór albo przechowywane w relikwiarzu na domowym kominku? Do tej pory takie formy pochówku były nielegalne. Teraz alternatywne formy żegnania bliskich zamierza usankcjonować Ministerstwo Zdrowia, które pracuje nad nowelizacją ustawy o cmentarzach i chowaniu zmarłych. "To pomysły zrodzone w chorych głowach" - komentuje bp Tadeusz Pieronek. Co chce zmienić GIS? Przede wszystkim umożliwia tzw. alternatywne formy pochówku zgodnie z wolą zmarłych....
  • miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,7207046,Mikolaje__balony__Wszystkich_Swietych_czy_wielki_karnawal_.html [i]Ks. Jarosław Kwiecień martwi się, że ludzie coraz mniej myślą o istocie świąt. - Żyjemy w coraz bardziej konsumpcyjnym świecie, reklamy zachęcają nas do zakupów, a my im ulegamy. Zapominamy, że Wszystkich Świętych i Zaduszki to dni, gdy wierzący modlą się za zmarłych, a niewierzący oddają się refleksji i wspominają. Wszystko inne powinno być tylko dodatkiem, oprawą ...
  • Prawdopodobnie w nocy ze środy na czwartek złodzieje ukradli z grobu Kazimierza Górskiego na Cmentarzu Wojskowym piłkę z brązu - poinformowała "Rzeczpospolita". – Była jeszcze we wtorek o 10 rano – mówi kierownik Cmentarza Wojskowego Krzysztof Dybalski. – Jej brak zauważyła później ochrona cmentarza. Zginął też znicz z pomnika Powstańców Śląskich i Wielkopolskich. Piłka i znicz wykonane były z brązu, a brąz jest wśród złodziei w cenie. Piłka może zostać sprzedana lu...
  • Jak dla mnie znaczy to: 1 wizyta z kwiatkami, 3 wizyty na cmentarzach (niestety).
  • Jak co roku totalnie mnie wkurza to głupie małpowanie nierozumianych zwyczajów z zachodu. Już nawet koło myjni na Słomińskiego poustawiane są na trawnikach dynie. W polskiej kulturze to święto smutku i zadumy, wspomnienia tych, którzy odeszli, których już nie spotkamy, nie usiądziemy z nimi przy stole. Te wszystkie halloween party są żałosne, bo mam sie cieszyć, że nie ma przy mnie wielu tych, których kochałem? Może jeszcze kankan przed bramą cmentarną lub flamenco u Babci na mogile? ...
  • na cmentarz ... ci, którzy "zostali" wokół mnie mają pretensje/zarzucają mi "nieczułość" czy wizyta z okazji rocznicy/imienin/.../WŚ "udowodni im", że nie zapomniałam, nie czuję pustki/bólu/chwilami - samotności ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się