cmentarz

(30 wyników)
  • czy ktoś odwiedzał może ostatnio cmentarze ewangelickie w Białołęce?dla niewtajemniczonych:ich pozostałości znajdują się na zakrzaczonych pagórkach, można znaleźć porośnięte mchem tablice nagrobne z napisami gotykiem, daty pochówków to poł. XIXw- 1939.cmentarzyki znajdują się na Kępie Tarchomińskiej, przy skrz. Mańkowskiej i Ruskowego Brodu (sam go kiedyś czyściłem), w okolicy Juranda Ze Spychowa. Slad po nekropolii jest podobno na Szamocinie.
  • Jestem w tz szoku.Setki samochodów na cmentarzu.Smród spalin,warkot silników,ludzie uciekający spod kół samochodów.... Skandal! Cmentarz to podobno miejsce zadumy,skupienia a przy okazji miejsce poświęcone.Teraz stał się regularną ulicą. Kto pozwolił na coś takiego? Kiedyś na cmentarz mogły wjechać tylko samochody z osobami w podeszłym wieku,osoby niepełnosprawne,dziś mogą zrobić to wszyscy. Nie jestem przeciwnikiem używania samochodów,ale jestem przeciwnikiem wygodnictwa snobów w takic...
  • Pierwsze pogrzeby na tej niewielkiej nekropolii położonej między nasypami kolejowymi na granicy Nowej Pragi, Golędzinowa i Bródna odbyły się w latach 1872 – 1873. Leży tam pół tysiąca osób zmarłych na epidemię cholery, która nawiedziła w tym czasie prawobrzeżną część Warszawy. www.zw.com.pl/artykul/461557_Cmentarz_choleryczny_uratowany_.html
  • Cmentarz Bródnowski ma 114 hektarów, obwód murów liczy prawie 5 km. Spoczywa tu ok. 1,2 mln osób. - Niewykluczone, że pochowanych jest więcej. Pod tym względem to największy cmentarz w Europie - mówi Ryszard Szołwiński. turystyka.gazeta.pl/Turystyka/1,82269,1083796.html
  • Zapomniany cmentarz, na którym pochowano prawie pięćset osób jest w coraz gorszym stanie. www.zw.com.pl/artykul/415969_Cmentarz_choleryczny_w_ruinie.html
  • Jestem w szoku.Dziś byłem na cmentarzu bródnowskim. W pewnym momencie zacząłem się zastanawiać gdzie tak naprawdę jestem. Ludzie pogrążeni w zadumie,kondukty pogrzebowe, skaczą i uciekają przed poruszającymi się po alejkach cmentarnych samochodami. Zgroza boska. Pamiętam,że kiedyś na teren cmentarza mogły wjechać tylko karawany i samochody z osobami niepełnosprawnymi z opiekunem. Cóz kasiora robi swoje,właściciel cmentarza zrobi za kasę wszystko. Zastanawiam się tylko czy weźmie od...
  • Mam uprzejmą proźbę, jeżeli posiadacie Państwo jakieś informacje, sugestie, przemyślenie związane z naszym Cmentarzem bardzo prosze o przesyłanie ich na adres fituli@wp.pl. Potrzebne mi są one do pracy licencjackiej. Z góry serdecznie dziękuje.
  • Ciekawe tylko kto chciałby zagospodarować ten teren po wyekshumowanych grobach.
  • Zbliża się Święto Zmarłych.Postanowiłem będąc w Warszawie odwiedzić groby swoich znajomych i bliskich.Zawsze zdawało mi sie,że cmentarz jest miejscem zadumy,ostoją spokoju i ciszy.Owszem tak jest prawie wszędzie,ale nie w Warszawie.Zastanawiałem sie w pewnym momencie kto postawił groby na ruchliwej ulicy.Jeżdzące alejkami samochody osobowe to moim zdaniem wielka przesada,stwarzająca niebezpieczeństwo dla ludzi odwiedzających ten cmentarz. Rozumiem,że cześć tych samochodów przywozi ...
  • Nowe miejsca na cmentarzach pozyskać można też dzięki kupowaniu gruntów przylegających do nekropolii. Tak jest na przykład w przypadku cmentarza Bródnowskiego, który ma zostać powiększony o przylegającą do niego działkę po dawnym PGR. www.rzeczpospolita.pl/dodatki/warszawa_051031/warszawa_a_2.html
  • Jesli ktos posiada to prosze o przeslanie mailem. Bede baaaaardzo wdzieczny :)
  • Cmentarz rzeczywiście wygląda tragicznie. Wstyd. Ale nie wierzę, że tak bogatego środowiska nie stać na kilka tys. miesięcznie na ochronę. Dobre ogrodzenie jest, wystarczy zamknąć i pilnować.
  • Napisy „Żydzi to gó...” i „SS”, rysunki świń i swastyk na macewach bezczeszczą Cmentarz Żydowski na Bródnie. Zwiedzający nekropolię pytają: dlaczego miasto to toleruje? www.zw.com.pl/artykul/450848_Kto_zadba_o_stary_kirkut.html
  • no właśnie - mnie osobiście mocno zdenerwowało to, że postawili obok mojego bloku taką stodołę (!!!) od dawna piszę podania do administracji, żeby zorganizowali plac zabaw dla dzieci, bo przecież tam nic nie ma dla maluchów, a oni budują supermarket, bo ktoś pewnie słono zapłacił no i teraz mamy na podwórku pijaczków (w Lidlu sprzedają alkohol) a za blokiem śmieciarnię, bo klienci Lidla wracając do domu cośtam konsumują po drodze i papierki rzucają na ziemie (nie ma tam żadnego k...
  • I tak będzie co roku i nie tylko! Dlaczego nie wydłuży się metra do Cmentarza Północnego? Przecież na ten cmentarz jeździ wciąż masę ludzi. Czy ktoś tutaj myśli?
  • Orientujecie się ile kosztuje wynajecie kobiety do opieki nad grobem na Cmentarzu Bródnowskim?
  • ludziska pomozcie szukam info na temat historii cmentarza. musze wiedziec jak najwiecej o czasie zalozenia i o powodach. o ludkach ktorzy ten cmentarz zalozyli i wreszcie o ludziach ktorzy znalezli tam wieczny spoczynek. od proboszcza parafii nic ciekawego sie nie dowiedzielismy. moze potraficie pomoc moze znacie ludzi ktorzy chcieli by nam cokolwiek powiedziec na ten temat. ludziska pomozcie!!!!!
  • Niedawno została oddana do użytku cała ulica Budowlana. Na jej końcu przy ul.Wysockiego/Odrowąża przy cmentarzu zrobiono nowe światła, niemówiąc już o wspaniałych odkryciach architektonicznych drogowców. Nowa jezdnia ma inną wysokość niż stara i dziurawa, więc jadąc walimy tyłem samochodu. Światła (te nowe) powodują straszliwe korki. Wyjazd z Bródna rano ganiczy z cudem. Trudno zawsze było wjechać na most Toruński z ulicy Wysockiego, ale to co zobaczyłam dziś rano zakrawa o.... Ko...
  • Wczoraj w okolicach urzędu dzielnicy Targówek potwornie śmierdziało. Opony z garażu czy serwisu były palone? Czy to z cmentarza?
  • Proponuję stworzyć listę wydarzeń, które zapisały się w Waszej pamięci a związane były z wydarzeniami bardziej lub mniej poważnymi i które miały miejsce na naszym Bródnie. Może podzielić je na kategorie i postarajmy się wpisać rok tego zdarzenia. W ten sposób powstanie może coś w rodzaju kroniki a niektóre osoby przypomną sobie na tej podstawie coś o czym dawno zapomnieli lub umknęło ich pamięci. Chodzi mi o takie fakty o których pisały w przeszłości gazety lub informowała TV. M...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się