Forum Regionalne Lubuskie Żary
ZMIEŃ
      cmentarz

cmentarz

(15 wyników)
    • Witam! Czy znajdę gdzieś mapkę jak dojechać do żarskiego cmentarza? Nie ma jej na stronkach Żar. Proszę o pomoc!
    • zapraszamy (tzn ja i eryk) do współpracy wszystkich/e młodych/e, starszych/e, silnych/e, dzielnych/e, chętnych/e do pomocy :) w sobote, 28 kwietnia 2007r. o 11.00 (spotkanie przy kościele)rozpoczynamy kolejny etap prac porządkowych na kunickim cmentarzu poniemieckim. plusy uczestnictwa: 1. praca fizyczna daje odpocząć szarym komórkom i oczom 2. można poćwiczyć inne mięsnie niz tylko palca wskazującego od klikania myszką 3. można zaistnieć w mediach regionalnych - prasa, radio...
    • Witam! W jakich rejonach Żar jest najwięcej śladów "niemieckości" przedwojennej ? W szczególności interesują mnie poniemeickie cmentarze. Wujek mi opowiadał ,ze podobno w okoliach ulicy Zakopiańksiej i dzisiejszego Relpolu były piekne cmentarze. Nie wiem, czy mu sie cos czasami nie pomyliło. PS. Mam wielką prosbę. Wie ktoś w jakim terminie były ferie zimowe w roku szkolnym 2000/2001 w województwie lubuskim? Nigdzie kurcze nie mogę znaleźć tej informacji. W celach statystycznych jest mi po...
    • jakiś czas temu na forum toczyła się dyskusja o cmentarzu koło Ośrodka dla Głuchoniemych. Teraz w opracowaniu na www.kirkuty.xip.pl/zary.htm czytam: "..Jak podaje Fundacja Ochrony Dziedzictwa Żydowskiego, najstarszy cmentarz żydowski w Żarach powstał w początkach XX wieku i położony jest w pobliżu domu dla głuchoniemych dzieci. Na jego terenie zachowało się czternaście nagrobków.." Czyżby tajemnicze, zrusyfikowane nagrobki były pozostałością po pierwszym żarskim kirkucie?
    • To co działo się 1 listopada wokół cmentarza zastanawia. Na drogach dojazdowych postawiono znaki zakazu ruchu. Nikt tego nie przestrzegał. Nie było żadnego strażnika, żandarma czy też policjanta. Dosłownie "wolna amerykanka". Po co stawiać znaki, ponosić koszty- jeśli i tak każdy jeździ jak chce- nikt zresztą tego nie monitoruje. Zamiast płacić za zmianę ruchu wokół cmentarza lepiej te pieniądze przekazać na domy dziecka.
    • Myślę, że nawet dla ludzi, którzy z kościołem mają nie wiele wspólnego, takich jak ja, fakt że w rowach można znalezć poświęcone elementy czy jakąkolwiek symbolikę religijną, jakiejkolwiek religii jest bulwersujący. http://e-zary.pl/news.php?id=603
    • No coraz ladniej wyglada kamieniczka, ktora dawniej byla przychodnia zdrowia psychicznego i niedoszlym muzeum, co Skobelski sprzedal Deckerowi. Fajny jest napisik: "AD 1556" i pomyslec, ze kiedy Bona wyjezdzala do Bari u nas taka kamieniczka juz stala i nadal stoi... Fajnie, ze kolorystyka stonowana a nie kiczowato pastelowa. i8.photobucket.com/albums/a4/croolick/IM000826.jpg
    • po przeczytaniu tekstu o bombardowaniu żar w 1944r.przypomniałam sobie o jednej z opowieści usłyszanej jakiś czas temu. chodzi mianowicie o obóz jeniecki dla aliantów umiejscowiony na terenie dzisiejszego dużego parkingu przy cmentarzu komunalnym oraz w miejscu pobliskich budek z kwiatami. croolicku, to by potwierdzało twoją pierwszą teorię (przedstawiona w tekście). czy ktoś jeszcze coś słyszał na temat istnienia tego obozu?
    • "Wyspa" powszechnie okreslamy zalesione wzgorze posrod ktorego znajduje sie Szpital Miejski, ale czy ktos z Was moze wie skad ta nazwa sie wziela? Przed wojna miejsce to nazywalo sie Doktorberg a tu nagle po wojnie "wyspa". Acha jeszcze cos, na przedwojennym planie miasta zaznaczony jest cmentarz na tylach dzisiejszego szpitala, ktos penetrowal ten obszar, sa jakies slady dawnej nekropolii?
    • Rok w rok wszystkie media donoszą o "Święcie Zmarłych" (!?). Ja wiem, że w Kościele Katolickim mamy dzień "Wszystkich Świętych" (1 listopada) i "Dzień zaduszny" (2 listopada). To tzw. "Swieto Zmarłych" to PRL-owska nazwa mająca na celu "budowanie nowej świeckiej tradycji" :-) oraz próba nadawania innego znaczenia temu świętu. Nie wiem czy media kierują sie tzw. "polityczną poprawnością"? Co Wy na to? PZDR :-)
    • Ciężko chory Tomek ma szczęście, że idą wybory, za facjaty w gazetce nawet kandydat na burmistrza i inni radni sypną groszem
    • Gdy niepogoda albo po prostu checi brak i gdy chcecie pokazac Zary nieznajacym naszego miasta, mozna skorzystac ze strony: republika.pl/croolick/ gdzie spacerkiem, przy letniej slonecznej pogodzie mozna przewedrowac poludniowa strone srodmiescia. Jest to prezentacja w PowerPoint, wiec jedynie uzywajacy Internet Explorera obejrza ja bez znieksztalcen a reszta i tak pisoczy na Gatesa, wiec nie denerwujcie sie ogladaniem tej prezentacji na np. Mozilli (nie wiem jak inne przegladark...
    • skąd zrobiono tą panoramkę, orientuje się ktoś? i33.photobucket.com/albums/d61/erykzary/panorama.jpg ps. nie znam odpowiedzi ;-)
    • idę sobie spacerkiem po cmentarzu w Lubsku, a tam... grupka ludzi (w różnym wieku, wyglądali na rodzinę) pije sobie wódeczkę koło grobu, nie miałem odwagi podejść... Czyżby byli jeszcze tacy, którzy obchodzą Dziady?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się