Forum Regionalne Mazowieckie Marki
ZMIEŃ
      cmentarz

cmentarz

(20 wyników)
    • Projekt studium zakłada zalanie wodami z lasów nieporęckich cmentarza w Markach podobnie jak ulic i domów położonych na zachód od ul.Okolnej i na pólnoc od rzeki Długiej,a równocześnie projekt który ja nazywam "ZUPA Z TRUPA" nie przewiduje rzadnych logicznych działań ochronnych przed tymi wodami z lasów. RADNI mówili,że oni są od ROZPIER........lania milionów a nie od budowania walów czy jak proponował składający uwagi do studium urządzania na nasypie ulicy na pograniczu z NIEPORĘTEM,która b...
    • Ćwierkały mareckie wróble (znajomy znajomego) że marecka platforma wymyśliła strzelanie sztucznymi ogniami na miejskim cmentarzu. Nie wierzyłem że komuś przyszedł do głowy równie absurdalny pomysł, póki nie zobaczyłem dokumentu „APEL POLEGŁYCH NA CMENTARZU 15 SIERPNIA ROKU PRZY ULICY BANDURSKIEGO” Pomijając inne elementy uroczystości zacytuje punkt ostatni. „Krótki pokaz fajerwerków przy wyjściu z cmentarza (???)” Mam wrażenie że platforma po raz kolejny proponuje...
    • Mieszkańcy Marek chcielibyśmy zawiadomić o nietypowym incydencie.W poniedziałek w okolicy cmentarza na ul. Bandurskiego zgłoszono o znalezieniu stadka żywych białych gołębi hodowlanych .Może ktoś powie normalne przecież tu sporo ludzi [i]kochających[/i] i trzymających gołębie ,no tak ale jest ten mały kruczek- gołębie były żywe i zarazem zarażone.Zarażone były ,piszę były bo zostały uśpione na koszt Miasta.A chorobę którą miały to [b]Paramyksowiroza[/b]- czyli tzw kręciek. Jest to choroba zak...
    • Przeczytałem relacje (i obejrzałem zdjęci) z obchodów 15 sierpnia na stronach Marek, Ząbek i Zielonki. Nasze uroczystości przebiegły chyba z największym rozmachem i rangą (za sprawą przybyłych gości), choć chyba u naszych najbliższych sąsiadów potrafiono im nadać jakoś bardziej podniosły i poważny charakter. Bardzo fajny był motyw z motocyklistami. Mam tylko jedną uwagę: kto pozwolił na zamianę cmentarza w stadion Legii Warszawa, i zezwolił na przeniesienie obyczajów, które obecnie nawet t...
    • Dziś podczas rodzinnej przejażdżki rowerowej natknęliśmy się na smutny widok. Koło cmentarza 50m od końca trasy asfaltowej w lewo obok kupy gałęzi leży martwy jelonek. Próbowałam się skontaktować z marecką policją pod dwoma numerami ale panowie nie odbierają! Znalezisko zaczyna już "pachnieć" a poza tym widok przykry. Więc skoro nie mogę zgłosić telefoniczne zgłaszam przez forum. A swoją drogą to kolejne martwe zwierzę w lasku koło cmentarza, najpierw czytaliśmy o lisie , sama widział...
    • Witam, redaguję serwis internetowy poświęcony cmentarzom żydowskim w Polsce, dostępny pod adresem www.kirkuty.xip.pl Ostatnio na www.kirkuty.xip.pl/marki.htm zamieściliśmy wzmiankę o cmentarzu żydowskim w Markach, jednak szukam więcej informacji o losach tej nekropolii. Czy ktoś z Was wie, jak doszło do zniszczenia tego kirkutu? A może gdzieś zachowały się fragmenty nagrobków? Każda informacja będzie mile widziana Pozdrawiam
    • Widzialem dzis (wprawdzie "posrednio", na zdjeciu) tablice postawiona na dawnym cmentarzu ewangelicko-augsburskim (czyli luteranskim) w Markach i zastanowila mnie stosowana tam pisownia. Otoz pojawia sie na tej tablicy forma "ewangielicko-" (z "i" po "g" - jakby od "ewangielia" zamiast "ewangelia"). I tu pojawia sie moja watpliwosc: czy "ewangielicki" to poprawna forma? Ja dotychczas sadzilem, ze nie, zreszta podobnie sugerowalby slownik PWN. wynik szukania w slowniku PWN formy ...
    • 15 osób z grupy mareckiej zostało dziś rano zatrzymanych przez policję.
    • Forumowicze pokażmy swój patriotyzm, weźmy udział w uroczystościach 91. rocznicy Bitwy Warszawskiej w Markach.... Od lat w hołdzie i pamięci bohaterów 1920 roku sprawowana jest Msza Święta w strużańskim kościele, dokąd doszli bolszewicy, przypomina nam kapliczka na Górce Św. Antoniego... powstał Społeczny Komitet Odbudowy Pomnika Żołnierzy 1920 roku na mareckim cmentarzu... Dzisiaj o 20.00 Apel Pamięci na mareckim Cmentarzu, o 18.00 Msza Św. w intencji żołnierzy Pułku Strzelców Wileńskich...
    • miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95190,7207236,Ksiadz_przekracza_granice_miasta.html Parafia w Markach samowolnie powiększyła swój cmentarz. Zaanektowała teren Lasów Państwowych, w dodatku już w granicach Warszawy. Teraz stara się, by zalegalizowała to Komisja Majątkowa MSWiA
    • Witam wszystkich serdecznie. Może nie bardzo na temat tego forum ale pytanie dotyczy Marek. Dziś na stronach Gazety Stołecznej przeczytałam, że 1 listopada autobus linii 718 będzie dojeżdżał do cmentarza w Markach. Mam pytanie: czy może wiecie o jaki cmentarz chodzi. Ja nie jestem z Marek a chciałabym dojechać na cmentarz przy ulicy Bandurskiego. Czy w Markach są jakieś inne cmentarze? Czy chodzi właśnie o ten? Z góry dziękuję za pomoc
    • powiedzcie mi czy przy ulicy Piłsudzkiego w miejscu gdzie zabił się ten motocyklista musi stać taki krzyż,te wszystkie znicze,kwiaty a teraz jeszcze napis na płycie. Widze, że z ulicy robi się cmentarz. Czy nie ma na to odpowiednich przepisów? Przecież ci wszyscy ludzie którzy giną na ulicy chowani są na cmentarzach i tam powinno się okazywać pamięć.Zabił się na własne życzenie a teraz mu pomniki stawiają.
    • www.wiesci.wolomin.com/?f=xml/200913.xml&p=4 29 marca 2009 nr 13 (932)Strzelanina przy cmentarzu W strzelaninie w Markach zginął 30-letni Tomasz W., pseud. „Króciak”. W środę 18 marca wieczorem doszło do strzelaniny w okolicach cmentarza przy ul. Bandurskiego w Markach. Podczas wymiany ognia pomiędzy, najprawdopodobniej grupami przestępczymi, zginął 30-letni Tomasz W. pseud. „Króciak”. Mężczyzna związany był z grupą marecką Andrzeja P. „Salaputa”....
    • Dzisiaj Dzień Wszystkich Świętych. Gdzie udajecie się na cmentarze? Tylko w Markach i w Warszawie czy może gdzieś dalej? I co sądzicie o Halloween? Pozdrawiam.
    • W gazecie MSG o nr 3 przedstawiono apel do mareckich mieszkańców, aby wypowiadali się w sprawie zagospodarowania zakupionego przez Miasto terenu sukc. K. Whiteheada, kamienice, Park, Pałac, oraz Fabrykę. Obecnie istnieje tylko "słuszna" i jedyna decyzja Burmistrza Miasta w zagospodarowaniu tego terenu. Apel Radnych z MSG jest słuszny. Nie należy milczeć, lecz odpowiedzieć, nawet na tym forum. Ja proponuję, aby zakupione tereny przeznaczyć pod KULTURĘ jak kino, teatr, dyskoteka, ...
    • Zbliża się Dzień Zmarłych. Może to głupi temat do dyskusji, ale interesuje mnie, gdzie i w ile miejsc będziecie jeździć na cmentarze. Czy tylko w Markach? Gdzie jeszcze? I taka sprawa: czy jest ktoś może za wprowadzeniem Halloween w Polsce? Pozdrawiam.
    • koszmar(5)

Dzis będąc na cmentarzu w Markach 0 godz 11, spotkał mnie przykry widok cztery psy goniły sarnę dopadły ją zaraz za cmentarzem,kiedy dobiegłem odpędziłem psy sarna była bardzo pogryziona zadzwoniłem zaraz po lesniczego, po przyjezdzie leśniczy odrazu sarne zastrzelił, żeby się nie męczyła aż strach pomysleć co to będzie jak te wygłodzone psy rzuca sie na człowieka
    • K.H.D. to bardzo malownicza postać,aż chce sie parafrazować słowa "takiego proboszcza daje Bóg raz na tysiąc lat" ,i oby nigdy więcej taki sie nie trafił.Ku uciesze ogromnej, jak sądzę ,rzeszy mieszkańców Marek ,odchodzi z parafii po zdecydowanie za długiej obecności K.H.D. Dla wszystkich którzy ubolewają nad tym faktem, mówię ''nie martwcie się''. Nasza parafia ma ''szczęście'' do tego typu typów. Trzeba przyznać, że ten typ był wyjątkowo cyniczny, niesamowicie nachalny, bezdenni...
    • Odkryłem w niedzielę 15.06 "ciekawe" znalezisko. Na tyłach stacji benzynowej Petrochemii Płock przy ul. Ciurlionisa na dzikim wysypisku smieci leżą połamane krzyże i nagrobki. Widok jest przerażający. Jeden nagrobek ma nawet porcelanowe zdjęcia zmarłych. Krzyże poprzełamywane na pół też nie nie sa najlepszym widokiem. Skąd sie to wzięło? Czy w tem sposób jeden z mareckich zakłądów kamieniarskich zrobił sobie porządek? Ten widok przypomiona mi zdewastowane żydowskie cmentarze, któ...
    • Markowianie, mam pytanie: Czy moglibyscie polecic jakies "magiczne miejsca" w Markach? Zakatki, ktore uwazacie za interesujace, tajemnicze? Dokad warto pojsc z aparatem fotograficznym? A moze macie swoje zdjecia takich miejsc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się