dach

(75 wyników)
  • Powody są właśnie w tej chwili ustalane, ale farba odchodzi z kawałka ściany i płyty KG i pokazało się coś jakby grzyb. Myślicie, że trzeba te płyty zdjać, czy tylko odgrzybić? Załamana jestem... Mieszkamy tu zaledwie od roku...
  • Niedługo czeka mnie przebudowa dachu. Dom to typowa kostka z wysoką piwnicą, wysokim parterem i poddaszem nieużytkowym, dach kopertowy. Dach nadaje się cały do wymiany więc zamierzamy go zmienić na dwuspadowy i zrobić poddasze użytkowe (2 pokoje, łazienka a reszta - strych). W dachu ma być 1 jaskółka i prawdopodobnie 1 lub 2 okna dachowe. Powierzchnia dachu to ok. 220m2 a wymiary domu 10x11. O budowlance nie mamy z mężem zielonego pojęcia i dlatego proszę o rady jak się do tego wszystk...
  • solary w dachu zamiast dachówki - czy ktoś z was słyszał o solarach montowanych na zasadzie okna dachowego a nie kładzionych na gotowy dach? Czy macie na ten temat jakies zdanie?
  • Do moojego domu pasuje blacha kładziona w tak zwany rąbęk.Mam mały protest z kilku stron że tego rodzaju dachy przeciekają i nie są dobre w użytkowaniu.Oczywiście to ogólniki ale jak sie ma budowę to doradzacze wyskakują jak po deszczu.A i chyba widzę że majster nie ma doświadczenia w tej kwestii To prawda że lipa ?bO trudno mi w to uwierzyć -większość kamienic o klasycznej formie ma takie przykrycie ma być+1 wiec lejemy dzis strop :)))
  • podobno najladniej wyglada prosze o opinie czy rzeczywiscie gosiory przy blachodachowce na takim dachu strasznie wygladaja??
  • Dostalismy po tesciach dom w gorach. Cieszymy sie bardzo, chociaz z Gdanska mamy kawalek :-) Dom jest w polowie stary, z drewnianych bali, a w polowie z pustakow i ma dosyc plytkie fudamenty pod tymi pustakami. Chcemy zdjac z niego eternitowy dach, bo juz sie kruszy, i mamy dylemat: 1. czy polozyc na niego gonty z papy? One wymagaja pelnego deskowania (tansze niz plyty OSB). Plus maja taki, ze sa ladne, a minus taki, ze ciezar desek i papowych gontow wyniesie jakies 5 tno (teraz eternit to...
  • witam, jestem w trakcie budowy (od poniedziałku mury pną się do góry..), obecnie jestem na etapie wybierania blachodachówki na dach. i muszę wybrać kolor blachy, który będzie później pasował do okien, a okna powinny chyba do podłogi i drzwi? okna będą PCW, w standardowych kolorach z dębu jest zazwyczaj złoty i bagienny, a szkoda bo podoba mi się "zwykły" dąb. z uwagi na konieczność oszczędzania zamówimy pewnie okna złoty dąb, podłoge trzeba będzie więc dobrać kolorystycznie - dą...
  • po wielokrotnych odwiedzinach w wydziale ochrony środowiska , w powiecie oraz w gminie , stwierdzam , ze jakakolwiek refundacja tej inwestycji nie jest możliwa. wszystkie zasłyszane informacje w odniesieniu do Łodzi są picem na wodę i chamskim fotomontazem. jedyna forma ,,pomocy , " którą wszędzie proponują to pożyczka co prawda niskooprocentowana , ale nie ma to nic wspólnego z refundacją . jesli nie chce pożyczać to co>?pytałam w wydziale środowiska czy ilość wymienianych da...
  • obiło mi się o uszy , że na wymianę dachu z eternitu są jakieś niskooprocentowane kredyty, słyszał ktoś o czymś takim ? miało być w gminie , ale nie wiem czy to likalne rozwiązania czy ogólnopolskie.
  • Chodzi konkretnie o ocieplenie poddasza wełną 25cm + karton/gips + szpachlowanie. Czy ktoś z Was zlecał ostatnio takie prace i może podzielić się swoją wiedzą nt aktualnych cen? Najlepiej z okolic Trójmiasta, ale zasadniczo każda podpowiedź się przyda :)
  • Witam, Planuję budowę domu i rozważam dwie opcje w przypadku dachu: dachówka tegalit lub blacha cynk tytan na rąbek stojący. Mam pytanie czy ktoś z Was rozważał podobne opcje i ma wiedzę na temat kosztów obu rozwiązań. Jeśli chodzi o cynk tytan podobno ciężko znaleźć dobrą ekipę. Czy możecie kogoś polecić. Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
  • Długo szukałam w necie i niestety nie znalazłam innego oryginalnego, małego domu na działkę nad jeziorem. Zależy mi na małym domku, który może być całoroczny, ale głównie spędzamy tam weekendy letnie. Chciałabym, aby koszty budowy były jak najniższe, m.in. dlatego wybrałam dom parterowy a równocześnie, żeby nie był to typowy prostokąt ;) I niestety nachylenie dachu wg warunków zabudowy to min. 35st. i to bardzo ograniczyło mi wybór. Proszę o wszelkie opinie i rady: www.z500.pl/projekt/z7...
  • W warunkach zabudowy mam, że dach ma mieć minimum 30' a fasada budynku nie dłuższa niż 15 m. A jeśli chcę dom parterowy, 200 m.kw., o wym. np. 10 na 20 m. to jak uniknąć konfliktu? Czy fasada to tam, gdzie wejście czy tam, gdzie dłuższy bok? Fasada może być na węższej stronie, w szczycie budynku? Podobają mi się projekty długich, wąskich domów, w stylu np. grupy Mobius Architekci albo medusa group, a te cholerne ograniczenia na to chyba nie pozwolą.
  • Witam serdecznie :-) Chciałabym prosic Was o ocenę projektu www.wybieramydom.pl/projekty_domow/8801-tk2gp1.html Potrzebny projekt domu dla małżeństwa "nierozwojowego" :-) ,OCZYWISCIE tani w budowie i eksploatacji . Powinien posiadac : kuchnię + spizarkę , jadalnię + salon ,sypialnię + łazienkę , gabinet , pok. gościnny ,garderobę , garaż w bryle domu . Po X zarwanych nocach , poswięconych na przeszukiwanie internetu znalazłam powyższy projekt , który ,po kilku zmianach, spełniłby nasze ...
  • dachówka(22)

Czy ktoś mógłby polecić dachówkę ? Jest tego tyle i nie wiem na co się zdecydować.
  • a raczej ''okryjbidę'' na drewno na jesień i zimę.Do dyspozycji mogę mieć cegłę porozbiórkową -sporo.Drewniane stare legary,mocno zaipregnowane przez pogodę.Macie jakies pomysły albo swoje budowle ?
  • na projekt: www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=95&a=193&sid=5&projekt=16 wersja B, z garażem. Mnie zachwycila kuchnia w centralnym miejscu domu i wyjscie z niej na taras. Do tego wyjście z salonu i sypialni. Myslalam ze mam projekt prawie idealny. Ale ..... jak was czytam to otwieram oczy na to i owo i chetnie was poslucham, nawet jak napiszecie "do doopy", czy "na kolumnach miejsce do powieszenia transparentu na sprzedaż" :) pozdrawiam m.
  • Jestem na etapie wyboru dachówki i rynien. Słyszałam różne opinie, pan w hurtowni nawet przedstawił wynik eksperymentu-jeździł busem po plastikowej i jakoś nie chciała pęknąć;) Ale boję się że mimo wszystko się powyginają. Więc może ocynkowane, metalowe? Proszę o Wasze opinie. P.S. Dachówka roben kasztanowa
  • podoba mi się ten projekt, ale nie robiłabym wszystkich okien tak dużych (nie wiem, czy dobrze bym się czuła tak odkryta), wejście powinno być jakoś osłonięte, na dachu garażu z chęcią wygospodarowalabym dodatkowy taras (nieco odsłonięty od sąsiadów)... Miffie, co myslisz o tym projekcie... A Inni/Inne Uczestnicy forum? ladnydom.pl/budowa/1,106565,8814370,Dom_wsrod_sosen_na_Sosnowej.html
  • Bo ja już mam kompletny mętlik w głowie :( jesteśmy na etapie wyboru dachówki i czas nas goni a decyzja nadal nie podjęta :( Po pierwsze jaka firma? - obecnie czekam na wycenę creatona i robena ale właśnie naczytałam się bardzo niepochlebnych opinii na temat creatona a niby to jedna z najlepszych dachówek jak poinformował mnie Pan robiący wycenę :( Szukam dobrej, w miarę łatwo dostępnej dachówki (jeśli okazałoby się, że nagle trzeba cos domówić), w kolorze czekoladowego brązu - i...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się