dach

(139 wyników)
  • Witam, Mam antenę CB na dachu budynku i problem z Zarządem wspólnoty, który postanowił ją zdjąć. Właścicielem mieszkania jest moja mama, ja jestem właścicielem anteny (stoi na dachu od kilkunastu lat). Na zebraniu, na którym niestety żadne z nas nie było, została podjęta uchwała o "Nie wyrażeniu zgody na pozostawienie anteny CB-radia na dachu budynku, upoważniając tym samym Zarząd WM do zdemontowania przedmiotowej anteny". Mama/właścicielka zaskarżyła uchwałę z art. 12 ust. 1 UoWL, ar...
  • Poszukuję wzoru umowy na remont dachu we wspólnocie mieszkaniowej. Na co zwrócić szczególną uwagę przy podpisywaniu umowy? Jakie kruczki stosują wykonawcy by nie odpowiadać za ewentualne niedociągnięcia? Jak zabezpieczyć się przed nierzetelnym wykonawcą?
  • Dwa lata temu dach został zniszczony przez wichurę. Jest to dom wielorodzinny, większość - ale nie wszystkie- mieszkania są wykupione. Moje jest. Od co najmniej kilku lat wszyscy płacą na fundusz remontowy, ale teraz ZDM żąda, by lokatorzy wzięli prywatne pożyczki i z nich sfinansowali remont dachu. Zastanawiam się, czy to właściwe? W końcu po pierwsze - płacimy fundusz remontowy, po drugie - zniszczenie dachu nastąpiło w wyniku katastrofy naturalnej. Koszt remontu w przeliczeniu na jeden lok...
  • Tak, tak - grudzień a u nas remont dachu :/ Przez brak rynien i dachówek mam wokół 2 okien oblodzoną ścianę zewnętrzną budynku na ok. 5cm. Zakładając, że istnieje zagrożenie że topniejący lód wsiąknie do wnetrza mojego mieszkania (podczas odwilży), to kto odpowiada za to: zarządca czy firma remontowa?
  • Proszę o pomoc Mieszkamy w bloku, który jest wspolnotą, administratorem jest ADM POłudnie. Wczoraj temperatura spadła do 0 , zalegający śnieg się topił i nastąpiło zalanie mieszkań na ostatniej kondygnacji, łacznie z moim. Zdarzenie takie nie jest poraz pierwszy, w sensie bloku bo u mnie tak, pierwsze zgłoszenie z innego mieszkania administracja dostała tydzien temu i do tej pory nawet nikt sie nie pojawił. W tamtym roku to przynajmniej ten sniego ktos odsniezał. Wczoraj dzwon...
  • Mieszkam w bloku którym zarządza wspólnota mieszkaniowa. Niedawno wspólnota mieszkaniowa na wniosek jednego członka bez zgody innych uniemożliwiła dostęp członkom wspólnoty dostępu do dachu - wyłazy dachowe zostały zaklejone lepikiem i nie można ich otworzyć. Czy współnota ma do tego prawo, czy nie powinna umożliwić członkom dostępu do części wspólnej? Na dachu mam antenę satelitarną i teraz nie mogę wejść jej zdjąć co chciałem zrobić.
  • 29 maja 2009 roku wykupilam mieszkanie od gminy- niedawno dostalam list od zarzadu wpólnoty z wezwaniem do zaplaty 4200 zl (zgodnie z moim udzialem procentowym w nieruchomosci)za koszty remontu dachu przeprowadzonego w czerwcu 2009- remontu uchwalonego przez wspolnote we wrzeniu 2008, kiedy to nie bylam jeszcze jego czlonkiem,nie mialam prawa glosu i mozliwosci wypowiedzenia sie w kwestii przeprowadzenia tego remontu z doplat jednorazowych wspolwlasicieli- gdybym wykupila mieszknie teraz we ...
  • Witam Mam pewien problem odnośnie remontu dachu...mieszkam w małym domku na wsi, ja zajmuje parter sąsiedzi piętro. Nie mamy powołanego zarządu tylko istniej wspólnota gdzie mamy po 50% udziałów. Sąsiedzi postanowili wyremontować dach bo im przecieka. Nic nikomu nie mówiąc znaleźli firmę, podpisali umowę. Dach ma 70 m^2 a firma jaką znaleźli chce za mały remont 9000 zł.. wg. mnie ta cena jest za wysoka dlatego też mam pytanie czy mogę jakoś przerwać ten remont?ma się on rozpocząć za ...
  • Co powiecie na to? Że komitet blokowy odebrał dach... w tym okresie było dwóch właścicieli czyli ZGN i ten co mieszkanie wykupił. Po zebraniu w ZGN - komitet został przekształcony w zarząd i to on się podpisał pod odbiorem dachu. zapłacone zostało 200.000 zł a teraz za spieprzoną robotę trzeba zapłacić 400.000 zł...Kto odpowiada za odbiór???
  • Tak w skrócie można opisać nasz problem. Dach jest w stanie skrajnym. 30-letnia nie konserwowana blacha ocynkowana jest jak sito. Rynny prawie nie istnieją, co doprowadza do zagrzybienia budynku, mury "piją" wodę z dachu jak gąbka. Wymiana poszycia, naprawa kominów i ewentualna naprawa więżby zaplanowana na czerwiec. Niestety prawdopodobnie będziemy płacić my na spółkę z innym właścicielem mieszkania na 1 piętrze. Sąsiadom z parteru nie "leci" a do grzyba chyba przywykli. Nie mogę się...
  • Nowy budynek, odbiory techniczne lokali w październiku, akty notarialne na lokale w listopadzie. Cieknie z dachu po jednym pionie, zalewa sufity i ściany dwóch mieszkań na ostatnim i przedostanim pietrze. Deweloper nawet nie odpowiada na korespondencję w tej sprawie (w innych tez, ale to osobna bajka). Jakie kroki "step by step" powinni podjąć właściciele tych dwóch mieszkań, aby wreszcie ich mieszkania przestały być zalewane? Rozstrzygnięcie sądowe za trzy lata jest mało...
  • Mam mieszkanie we wspólnocie, niedawno skończyli remont dachu. Woda kapie mi z sufitu. Zgłaszałem zarządcy i efektu nie ma, do kogo powinienem się udać, inspektor budowlany może ?
  • Witam. Jestem właścicielem mieszkania na 4 piętrze-blok czteropiętrowy i na dachu znajdują się całkiem spore anteny satelitarne. Umieszczone są one bezpośrednio nad moim mieszkaniem. Nikt nie pytał mnie czy innych lokatorów w mojej klatce o możliwość umieszczenia tych anten w tym miejscu. Czy firma umieszczająca te anteny ma prawo bez pozwolenia mieszkańców umieścić je gdzie im się podoba?Czy ja jako właściciel mieszkania nad którym te anteny się znajdują mogę starać się o ich usunięcie...
  • Jedna z firm zakładających internet prosi o montaż na dachu wspólnoty anteny zbiorczej ściągającej internet. Chcę się dowiedzieć czy to przede wszystkim nie jest szkodliwe a jeżeli nie to jaką kwotę powinien otrzymać właściciel za najem takiej anteny?
  • kto powinien wyremontowac dach -wlasciciel wzial odszkodowanie za spalony dach bo sam sobie wyremontuje bylo to 3 lata temu a teraz zada aby wspolnota mu wyremontowala przeciekajacy dach /wyremontowal najtanszym kosztem bez smolowania /nadmieniam ze jest to maly domek 40 m2 a czynsz jest w jego wypadku malutki bo powierzchnia dachu nie pokrywa jego oplat przez kilka lat .Wg mnie powinien oddac pienadze za zle wykonany remont tego dachu i dopiero wówczas moze wspolnota zlecic wyk...
  • Jestem właścicielką mieszkania w budynku wielolokalowym. Ponieważ sąsiadce w adaptacji przecieka dach, wspólnota podjęła uchwałę dot. remontu dachu. Nie podpisałam zgody, ale większość lokatorów się zgodziła więc i tak muszę swoją część zapłacić. Rzecz w tym, że do zapłacenia mam prawie 1000zł, a w chwili obecnej w mieszkaniu mam remont, który pochłania niesamowite pieniądze. Zamierzam płacić w ratach, po 50-100zł/m-cznie, o czym poinformowałam zarządcę nieruchomości na pismie. ...
  • Witam , mam pytanie do ekspertów. Szykuje się w naszej wspólnocie remont dachu. Projekt zakłada ok 300000zł za dach o powierzchni 650m kwadratowych//cena obejmuje całość prac uwzględniając rozbiórke starych dachówek karpiówek , postawienie rusztowań i materiały// - czyli ok 500zł za metr kwadratowy licząc średni koszt. Takie ceny to z Wałbrzycha. Jestem przerażony ? ale czy przedstawiona wartość tyle kosztuje? Jak wyglądają ceny remontu dachu w innych częściach Polski.
  • W październiku prawdopodobnie nastąpi w mojej wspólnocie gruntowny remont dachu, przykrycie poszycia dachowego blachą -choć to mniej ważne bo tym akurat ma zająć się wynajęta firma. I pojawia się pytanie jak powinna być finansowana obróbka okien dachowych?? Remont wiąże się z wyjęciem okien dachowych i podniesieniem ich o jakieś 5/10cm do góry, wewnątrz mieszkań każdy z właścicieli sam i na własny koszt zajmuje się doprowadzeniem mieszkania do stanu używalności, a jak to jest od...
  • WItam wszystkich serdecznie. Mam nie mały problem z administracja spółdzielni. Chodzi o to, ze chciałbym posiadać antenę Radiową FM i może antene CB, na dachu bloku w którym posiadam mieszkanie własnosciowe, wykona to oczywiscie fachowiec z tej dziedziny, ale administracja zabrania!!! Pani ze spółdzielni tłumaczy sie tym ze mam duży balkon to na balkonie moge sobie zawieszac anteny i co chce, ale nie na dachu bo nie i już i dach sie niszczy. Prosze o pomoc forumowiczów w tej spr...
  • Mam pytanie jak wyegzekwować nowy dach. Mieszkamy w poniemieckiej kamieniecy na 11 mieszkań jest 6 rodzin wspólnoty. Nasze mieszkanie mieści się na tzw. półstryszu czyli nasze mieszkanie osadzone jest już na dachówkach, których gdzieniegdzie brakuje, na stryszku gdy jest ulewa mamy zacieki.Mieszkańcy wspólnoty podpisali uchwałe o nowej elewacji o dachu nie chcą słyszeć gdyż ten problem im nie cieknie na głowę. Nie rozumieją,że nowa elewacja będzie niszczeć i że zawsze remonty rozp...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się