Dodaj do ulubionych

Podejrzane drożdże

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.10, 20:40
Zaplanowałam do zrobienia nocną drożdżówkę, właśnie wyjęłam drożdże z lodówki i okazało się, że są w stanie półpłynnym i dość mocno pachną. Data przydatności do spożycia - 4 maja, kupione parę dni temu i cały czas leżały w lodówce. Jak myślicie, wyjdzie mi ciasto na takich drożdżach? Najgorsze, że nie mam nic w zamian, ani innych drożdży świezych, ani nawet suchych, a w lodówce kilogram rabarbaru :(
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Podejrzane drożdże 30.04.10, 20:53
      rozrób je z odrobiną ciepłego mleka, szczyptą cukru i mąki i zostaw na chwilę,
      jak zaczną rosnąć, to znaczy, że żyją
      • zyglinda Re: Podejrzane drożdże 30.04.10, 21:22
        Te drożdże na pewno są spleśniałe, lepiej je wyrzucić!
        • Gość: Ania Re: Podejrzane drożdże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.04.10, 21:38
          Wiem, jak wyglądają spleśniałe drożdże, te nie były wcale spleśniałe, co najwyżej nieświeże. Rozrobiłam je z mlekiem i cukrem i na razie nic się nie dzieje. Czyli pewnie nici z mojego ciasta...
          • linn_linn Re: Podejrzane drożdże 01.05.10, 07:49
            Drozdze nalezy mrozic: zawsze pod reka. Oczywiscie kupowac z dalekim terminem
            waznosci.
            • Gość: Ania Re: Podejrzane drożdże IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.10, 09:39
              Melduję, że jednak były żywe :)
              Ciasto właśnie siedzi w piekarniku i chyba zaraz ucieknie z blachy ;)
            • kk345 Re: Podejrzane drożdże 01.05.10, 11:38
              Wygrałaś potyczkę za "spleśniałymi" drożdżami, gratulacje:))
            • krysia2000 Re: Podejrzane drożdże 01.05.10, 11:48
              Ja używam suchych aktywnych. Zajmują mniej miejsca, nie muszę mrozić i nie
              rozciapują mi się przy wydzielaniu porcji. Polecam każdej gospodyni, co się
              drożdżowych wypieków nie boi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka