Dodaj do ulubionych

drożdże i proszek ?

29.08.11, 13:39
Na opakowaniu mąki pszennej luksusowej przeczytałam przepis na ciasto drożdżowe, w którym - oprócz drożdży - wymieniono wśród składników proszek do pieczenia. W życiu nie przyszłoby mi do głowy ładować proszek do drożdżowego ciasta - po co ??
Macie jakiś pomysł czym to można uzasadnić ?
(tak w ogóle to nie zamierzam wykorzystać tego przepisu, z ciekawości pytam :))
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Coś się komuś pokićkało... 29.08.11, 13:45
      Jedyne uzasadnienie, które przychodzi mi do głowy to to, że drożdże lubią środowisko kwaśne...
    • Gość: agniesia Re: drożdże i proszek ? IP: *.adsl.alicedsl.de 29.08.11, 14:01
      nie wiem po co ale w niemczech mozna kupic 'fix' do ciasta drozdzowego. ma wyjsc ciasto drozdzowe a w skladzie jest chyba wiecej proszku do pieczenia niz drozdzy.
      • kosmopolitesiorbut Re: drożdże i proszek ? 29.08.11, 14:07
        sjp.pl słownik języka polskiego:

fiks: lekki obłęd, bzik; fiksacja, fiś...
        Chyba nie trzeba nic więcej dodawać do wszelkich "fix-ów".
        • Gość: majala Re: drożdże i proszek ? IP: *.rzeszow.mm.pl 29.08.11, 14:48
          Mam przepis na szarlotkę od mojej teściowej, właśnie z drożdżami i niewielką ilością proszku. Nazywa się to "placek krucho-drożdżowy z jabłkami i pianą". Nie wyjaśnię teoretycznie o co chodzi, po co oba składniki, grunt, że ciasto jest pyszne, smakuje świetnie, długo zachowuje świeżość.
          • Gość: aqua48 Re: drożdże i proszek ? IP: *.aster.pl 29.08.11, 18:10
            Ciasto drożdżowe z dodatkiem proszku jest po prostu nieco inne w smaku od zwykłego drożdżowca i tyle. Dawniej (lata 70) było "modne".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka