Dodaj do ulubionych

chleb bez drożdży z automatu

10.05.10, 13:45
Przejrzałam zgromadzone przeze mnie przepsiy na automatowy chleb.
Każdy z nich podjae w składnikach drożdże lub zakwas+drożdże

Czy macie w swoich zbiorach przepisy na chleb tylko na
zakwasie? najchętniej na suszonym :)
Obserwuj wątek
    • very.martini Re: chleb bez drożdży z automatu 10.05.10, 14:21
      Może tu coś znajdziesz
      forum.celiakia.pl/viewforum.php?f=15&sid=08cb68d45f69c56527b0357c900d62ab
      ale to z ziaren innych niż pszenica, bo to forum bezglutenowców:)
      Kilka bezdrożdżowych przepisow na pewno widziałam.

      16%VOL
      22%VAT

      --
      takie tam... forum homeopatia
    • gladys_g Re: chleb bez drożdży z automatu 10.05.10, 14:26
      Przepisy jako takie są różne, ale weź pod uwagę że robiąc chleb na zakwasie w
      maszynie trzeba zatrzymać program na dodatkową godzinę czy dwie wyrastania, bo
      zakwas rośnie duzo wolniej niż drożdże.
    • em_es Re: chleb bez drożdży z automatu 10.05.10, 14:30
      Z dodatkiem zakwasu piekłam w automacie, z dowolnego przepisu się udawał,
      zmniejszałam o połowę drożdże i dorzucałam zakwas, oczywiście odpowiednio do
      "płynności" zakwasu zmniejszając ilość wody. Na samym zakwasie nie próbowałam,
      ale przeszkodę widzę tylko jedną: maszyny nie mają programu odpowiedniego do
      ciasta na zakwasie, które potrzebuje krótszego wyrabiania, a dłuższego
      wyrastania w stosunku do drożdżowego - co jednak wcale nie musi oznaczać, że
      chleb się nie uda. Jeśli kiedyś spróbuję, to zamelduję o efektach ;)
    • Gość: jagoda Re: chleb bez drożdży z automatu IP: *.chello.pl 10.05.10, 14:50
      Poszukaj tutaj
      chleb.info.pl/
    • sonia-3 Re: chleb bez drożdży z automatu 10.05.10, 17:27
      Chleb na samym zakwasie musi długo wyrastać. Czasami kilka godzin. To podobno niszczy kanwę, a konkretnie teflon.
    • Gość: inny gość Re: chleb bez drożdży półautomatycznie IP: *.centertel.pl 10.05.10, 17:46
      Gdy piekłem chleb raz na tydzień, parę razy skorzystałem ze zmodyfikowanego
      przepisu z tej strony

      adamczewski.blog.polityka.pl/?p=483

      Zakwas robiłem w wiaderku wypiekacza przez 5 dni. Składniki dzieliłem na
      pół.Potem nastawiałem program chleb pełnoziarnisty z 13-godzinnym opóźnieniem.
      Przy wyrabianiu tego ciężkiego ciasta maszynie trzeba było nieco pomóc
      plastykową łopatką podgarniając ciasto z boków do środka. Wychodził chleb
      czarny, z cienką warstewką zakalca u dołu, jak na wsi.
      Pozdrawiam
      • marghot Re: chleb bez drożdży półautomatycznie 11.05.10, 07:49
        dziekuje za Wasze uwagi
        a czy ktoś z Was póbował zakwasu suchego? w proszku?
        mam torebkę takiego cuda dostanego w 'spadku'
        niestety nei wiem czy go nalezy najpierw z woda złaczyć czy sypac na
        sucho niczym drożdże no i o ile udział drożdży w przepisie
        zmniejszyć :/
        • em_es Re: chleb bez drożdży półautomatycznie 11.05.10, 08:23
          Nie mam pojęcia jak się stosuje gotowy zakwas 'z torebki', ale robiony
          własnoręcznie w domu można wysuszyć (np. rozsmarowując na papierze), rozetrzeć
          na mąkę i zamknąć w słoiku, w tej postaci może stać nieograniczenie długo. Aby
          go użyć do pieczenia wystarczy go rozpuścić w niedużej ilości wody i odczekać aż
          ruszy, potem już traktując jak 'normalny' zakwas - może z tym Twoim trzeba tak
          samo postępować?

          Co do tego o ile zmniejszyć udział drożdży, to ja zmniejszam o połowę, a zakwasu
          też dodaję o połowę mniej niż do ciasta pieczonego bez drożdży, wyłącznie na
          zakwasie. Czasem piekę też chleb drożdżowy wg przepisu, nie zmniejszając ilości
          drożdży, a zakwasu dodaję tylko symbolicznie, dla smaku, np. dwie łyżki, też
          wychodzi ;)

          Podsumowując: ja bym ten Twój suchy zakwas rozpuściła w odrobinie wody, to mu na
          pewno nie zaszkodzi, podobnie jak drożdżom instant ;)
        • linn_linn Re: chleb bez drożdży półautomatycznie 11.05.10, 08:32
          Ja stosowalam taki zakwas, ale oprocz niego trzeba jednak uzyc niewielkiej
          ilosci drozdzy. Dawka wynosila 2-4% w stosunku do ilosci maki, ale o tym
          powinien poinformowac producent. Nie bylam zadowolona z rezultatu.
          • marghot Re: chleb bez drożdży półautomatycznie 11.05.10, 11:38
            spróbuję zatem dodac tylko dla smaku
            notki producenta nei mam, gdyż zakwas zostal wsypany do torebki
            strunowej bez jakichkolwiek adnotacji ze strony osoby obdarowującej
            • linn_linn Re: chleb bez drożdży półautomatycznie 11.05.10, 12:03
              Mnie nie odpowiadal m.in. smak, ale sprobuj.
    • Gość: Iwona Re: chleb bez drożdży z automatu IP: *.icpnet.pl 25.04.13, 09:38
      Ja zawsze uzywam maslanke zamiast wody i mieszam maki (tak wedle uznania). I ostatnio po prostu zapomniałam dodać drozdże. Chleb był z miesznaki mąki pszennej 550, zytniej 700 i orkiszowej 2000, na programie podstawowym. Wyszedł mało wyrośnięty, ale bardzo smaczny, taki zbity chleb, jak np sa chleby litewskie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka