marghot 10.05.10, 13:45 Przejrzałam zgromadzone przeze mnie przepsiy na automatowy chleb. Każdy z nich podjae w składnikach drożdże lub zakwas+drożdże Czy macie w swoich zbiorach przepisy na chleb tylko na zakwasie? najchętniej na suszonym :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
very.martini Re: chleb bez drożdży z automatu 10.05.10, 14:21 Może tu coś znajdziesz forum.celiakia.pl/viewforum.php?f=15&sid=08cb68d45f69c56527b0357c900d62ab ale to z ziaren innych niż pszenica, bo to forum bezglutenowców:) Kilka bezdrożdżowych przepisow na pewno widziałam. 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś
gladys_g Re: chleb bez drożdży z automatu 10.05.10, 14:26 Przepisy jako takie są różne, ale weź pod uwagę że robiąc chleb na zakwasie w maszynie trzeba zatrzymać program na dodatkową godzinę czy dwie wyrastania, bo zakwas rośnie duzo wolniej niż drożdże. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: chleb bez drożdży z automatu 10.05.10, 14:30 Z dodatkiem zakwasu piekłam w automacie, z dowolnego przepisu się udawał, zmniejszałam o połowę drożdże i dorzucałam zakwas, oczywiście odpowiednio do "płynności" zakwasu zmniejszając ilość wody. Na samym zakwasie nie próbowałam, ale przeszkodę widzę tylko jedną: maszyny nie mają programu odpowiedniego do ciasta na zakwasie, które potrzebuje krótszego wyrabiania, a dłuższego wyrastania w stosunku do drożdżowego - co jednak wcale nie musi oznaczać, że chleb się nie uda. Jeśli kiedyś spróbuję, to zamelduję o efektach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jagoda Re: chleb bez drożdży z automatu IP: *.chello.pl 10.05.10, 14:50 Poszukaj tutaj chleb.info.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
sonia-3 Re: chleb bez drożdży z automatu 10.05.10, 17:27 Chleb na samym zakwasie musi długo wyrastać. Czasami kilka godzin. To podobno niszczy kanwę, a konkretnie teflon. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: inny gość Re: chleb bez drożdży półautomatycznie IP: *.centertel.pl 10.05.10, 17:46 Gdy piekłem chleb raz na tydzień, parę razy skorzystałem ze zmodyfikowanego przepisu z tej strony adamczewski.blog.polityka.pl/?p=483 Zakwas robiłem w wiaderku wypiekacza przez 5 dni. Składniki dzieliłem na pół.Potem nastawiałem program chleb pełnoziarnisty z 13-godzinnym opóźnieniem. Przy wyrabianiu tego ciężkiego ciasta maszynie trzeba było nieco pomóc plastykową łopatką podgarniając ciasto z boków do środka. Wychodził chleb czarny, z cienką warstewką zakalca u dołu, jak na wsi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: chleb bez drożdży półautomatycznie 11.05.10, 07:49 dziekuje za Wasze uwagi a czy ktoś z Was póbował zakwasu suchego? w proszku? mam torebkę takiego cuda dostanego w 'spadku' niestety nei wiem czy go nalezy najpierw z woda złaczyć czy sypac na sucho niczym drożdże no i o ile udział drożdży w przepisie zmniejszyć :/ Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: chleb bez drożdży półautomatycznie 11.05.10, 08:23 Nie mam pojęcia jak się stosuje gotowy zakwas 'z torebki', ale robiony własnoręcznie w domu można wysuszyć (np. rozsmarowując na papierze), rozetrzeć na mąkę i zamknąć w słoiku, w tej postaci może stać nieograniczenie długo. Aby go użyć do pieczenia wystarczy go rozpuścić w niedużej ilości wody i odczekać aż ruszy, potem już traktując jak 'normalny' zakwas - może z tym Twoim trzeba tak samo postępować? Co do tego o ile zmniejszyć udział drożdży, to ja zmniejszam o połowę, a zakwasu też dodaję o połowę mniej niż do ciasta pieczonego bez drożdży, wyłącznie na zakwasie. Czasem piekę też chleb drożdżowy wg przepisu, nie zmniejszając ilości drożdży, a zakwasu dodaję tylko symbolicznie, dla smaku, np. dwie łyżki, też wychodzi ;) Podsumowując: ja bym ten Twój suchy zakwas rozpuściła w odrobinie wody, to mu na pewno nie zaszkodzi, podobnie jak drożdżom instant ;) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: chleb bez drożdży półautomatycznie 11.05.10, 08:32 Ja stosowalam taki zakwas, ale oprocz niego trzeba jednak uzyc niewielkiej ilosci drozdzy. Dawka wynosila 2-4% w stosunku do ilosci maki, ale o tym powinien poinformowac producent. Nie bylam zadowolona z rezultatu. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: chleb bez drożdży półautomatycznie 11.05.10, 11:38 spróbuję zatem dodac tylko dla smaku notki producenta nei mam, gdyż zakwas zostal wsypany do torebki strunowej bez jakichkolwiek adnotacji ze strony osoby obdarowującej Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: chleb bez drożdży półautomatycznie 11.05.10, 12:03 Mnie nie odpowiadal m.in. smak, ale sprobuj. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Iwona Re: chleb bez drożdży z automatu IP: *.icpnet.pl 25.04.13, 09:38 Ja zawsze uzywam maslanke zamiast wody i mieszam maki (tak wedle uznania). I ostatnio po prostu zapomniałam dodać drozdże. Chleb był z miesznaki mąki pszennej 550, zytniej 700 i orkiszowej 2000, na programie podstawowym. Wyszedł mało wyrośnięty, ale bardzo smaczny, taki zbity chleb, jak np sa chleby litewskie. Odpowiedz Link Zgłoś